Waldorfsalade met koolrabi 10

koolrabi waldorfsalade

Ik heb een Waldorfsalade altijd als iets feestelijks beschouwd. Waarschijnlijk ook ingegeven door het feit dat deze salade ontleend is aan het Waldorf Astoria Hotel in New York. De klassieke, bestaande uit knolselderij, appel, rozijnen, walnoten, mayonaise en citroen, is daar in 1893 voor het eerst geserveerd.  Nu bevat Waldorfsalade enkele ingrediënten die niet echt koolhydraatarm zijn: rozijnen en appel. Daarvan zijn de rozijnen de ‘grootste boosdoeners’. Voor de smaak van de salade zijn ze echter niet essentieel. De appel daarentegen is eigenlijk onmisbaar. Door slechts een halve appel te gebruiken in deze Waldorf salade met koolrabi blijft het binnen de perken!

Combineer met vis, groente of vlees

In het originele recept van deze salade gebruikt men knolselderij. In plaats daarvan neem ik koolrabi. Die is namelijk wat frisser en een stuk brosser. In deze Waldorfsalade combineert juist die enorm knapperige koolrabi op meesterlijke wijze met de crunch van de walnoten. Daarnaast heb je nog het frisse van de appel en de citroen, het aardse van de zonnebloempitten en het smeuïge van de mayonaise. Het vormt al met al een makkelijk inzetbaar bijgerecht, want je kunt de koolrabi Waldorfsalade eigenlijk met heel veel dingen combineren.

koolrabi waldorfsalade

Probeer gerust gebakken of gestoomde zalm, pompoen uit de oven, een quornsteak of een goed stukje biologisch vlees. Bedenk zelf nog maar meer mogelijkheden. Heb je een topper bedacht? Laat het ons dan zeker even weten!

Klassieke Waldorfsalade

De klassieke waldorfsalade staat ook op onze website, voor de liefhebbers. Het is zelfs een van onze oudste recepten, want ik zie dat dat recept al verschenen is op 20 november 2014!

koolrabi waldorfsalade

Kijk hier voor meer bijgerechten.

 

Zo maak je deze Waldorfsalade met koolrabi

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

 

Waldorfsalade met koolrabi

koolrabi waldorfsalade

Door Hans van Deelen Geplaatst november 24, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
  • Koolhydraten: 5 gr khd per portie (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten

In deze Waldorfsalade combineert de knapperige koolrabi op meesterlijke wijze met de crunch van de walnoten en het frisse van de appel en de citroen.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Rooster de zonnebloempitten in een pan zonder olie of boter. Laat afkoelen.
  2. Schil de koolrabi en verwijder de aanzet aan de boven en onderkant. Snijd in plakken van ongeveer 3 mm. Maak er vervolgens mini-frites van.
  3. Snij de kaas in kleine blokjes (ongeveer 5 mm). Ik had geitenkaas met fenegriek, lekker! Hak de walnoten middelfijn. Snij de peterselie. Schil de appel en snijd in schijfjes.
  4. Doe alles in een saladeschaal en voeg citroensap, mayonaise en peterselie toe. Meng alles door elkaar. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  5. Garneer op het bord met een extra takje peterselie en/of een halve walnoot.
  6. Bijgerecht 3 porties (5 khd), lunch 2 porties (7,5 khd).

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 gedachten over “Waldorfsalade met koolrabi