Beginnen met koolhydraatarm eten – INFO 1

lekker veel verse groente-koolhydraatarm-lowcarb

Er zijn tal van redenen om te beginnen met koolhydraatarm eten. Veel mensen willen wat afvallen of  hun gewicht onder controle houden. Misschien streef je zelf naar een betere algehele gezondheid of wil je juist een goede gezondheid behouden? Sinds wij zelf koolhydraatarm eten zijn we een stuk fitter en AK’s reumatische klachten zijn een stuk minder en ook de chronische eczeem, waar ze haar leven lang al mee rondliep, is totaal verdwenen! 

Beginnen met koolhydraatarm eten

Welke reden je ook zelf hebt om zelf te beginnen met koolhydraatarm eten, het is heel nuttig is om een klein beetje kennis te hebben van de achtergronden van een koolhydraatarme leefstijl. Want het iets meer dan ‘gewoon geen koolhydraten eten’. Wil je het op een gezonde manier doen tenminste…  In dit artikel vertellen we je beknopt wat je minimaal zou moeten weten voor je besluit koolhydraatarm te gaan eten.

Verschillende soorten koolhydraten

Koolhydraten leveren energie aan het lichaam. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers en zetmeel die we uit voeding halen. Er zijn enkelvoudige koolhydraten en meervoudige koolhydraten.

Enkelvoudige koolhydraten vind je in fruit, melk en groenten, maar ook in frisdrank, koekjes en snoep. In fruit, melk en groenten zitten ook vezels, mineralen en vitaminen. Frisdrank, koek en snoep hebben die belangrijke voedingsstoffen niet: je lichaam heeft er verder niets aan. “Fout” dus.

Meervoudige koolhydraten kosten het lichaam meer energie om in glucose om te zetten. “Goed” dus.
Verder heb je nog vezels: dit zijn onverteerbare, meervoudige koolhydraten die nauwelijks calorieën leveren maar je wel een vol gevoel geven. “Heel goed” dus.

Koolhydraatarm, bloedsuikerspiegel en verzadiging

Wanneer je eet, wordt je voeding omgezet in glucose en stijgt het glucosegehalte in je bloed. Bij koolhydraten gebeurt dit sneller dan bij eiwit of vet. Je lichaam maakt vervolgens insuline aan om de bloedsuikerspiegel te regelen en ervoor te zorgen dat het voedsel wordt omgezet in energie. Een overschot aan koolhydraten wordt omgezet in lichaamsvet.

Koolhydraten kunnen een lage of een hoge glycemische index hebben. Dit is een maat voor de snelheid waarmee glucose uit koolhydraten in het bloed beschikbaar komt. Koolhydraten met een lage glycemische index doen de bloedsuikerspiegel langzaam stijgen en dalen, waardoor je langer een verzadigd gevoel zal hebben.

Het belang van voldoende eiwitten en goede vetten

Als je koolhydraatrijke producten achterwege laat, dan is je lichaam de belangrijkste energiebron kwijt. Je hebt natuurlijk energie nodig hebt om goed te functioneren, dus je lichaam gaat op zoek naar andere energiebronnen. Dat zijn eiwitten en vetten. We willen echter voorkomen dat het lichaam eiwitten (spieren) gaat verbranden. Daarom is het heel belangrijk om voldoende eiwitten in je voeding op te nemen, deze beschermen je tegen spierafbraak. Als er voldoende eiwitten zijn zal je lichaam automatisch overschakelen op het verbranden van vetcellen om aan de nodige energie te komen, we spreken dan van ‘in ketose zijn’.

Tot zover de theorie achter het beperken van koolhydraten. Andere zeer nuttige artikelen

Heb je vragen of wil je iets melden? Dat kan, kijk even op de contactpagina hoe en waar je dat kwijt kunt.  Ook kun je ons vinden op Facebook, Instagram en Pinterest. En je kunt je abonneren op onze nieuwsbrief, je krijgt dan automatisch alle nieuwe recepten op je digitale deurmat!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

25 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nina
Nina
4 maanden geleden

Hallo Anna-Karina,

Jij geeft op 4-01-2018 antwoord over het aanpassen van de waarden van je gebruik aan koolhydraten. Onderaan de pagina zou een link staan, maar ik kan deze niet vinden. Waar staat deze?

Marijke
Marijke
4 maanden geleden

Kan ik ook koolhydraatarm eten als hartpatiënt?
Ik hoor en lees berichten van verhoogd cholesterol …

Roos
Roos
3 jaren geleden

Wat een interessante website heb je. Ik ben nu 2 dagen bezig met koolhydraatarm eten, echter vraag ik me toch iets af. Hoe effectief/gezond is koolhydraatarm eten voor je als je geen lichaamsbeweging kunt hebben. Ik wil namelijk heel graag weer een gezondere leefstijl aannemen wat betreft voeding, omdat ik helaas niet kan bewegen momenteel. Heb jij hier enig idee van?

maria
maria
3 jaren geleden

Ik heb jou kookboek besteld wat begin mei binnen komt?maar is dat eindelijk wel bedoeld als je zo als ik KH peperkt wilt eten?

Rose
Rose
3 jaren geleden

Hartelijk dank voor de heerlijke recepten,. Leuke site en zeer .overzichtelijk.

Mariël
Mariël
4 jaren geleden

ik vind het zo jammer, of ik moet het over het hoofd zien, maar dat je de recepten niet kunt opslaan.

Anneke
Anneke
4 jaren geleden

Hallo Anna Karina,

Begin nog maar net. Maar heb verschillende recepten gezien waar slagroom in wordt gedaan.

Nu heb ik last van cholesterol en is slagroom dus niet goed voor mij. Is er iets wat het kan vervangen?

Erna
Erna
4 jaren geleden

Hallo Anna Karina,

Even een vraagje; doordat je bij een khd-arme leefwijze uiteraard geen brood eet, vraag ik me af of je een tip hebt hoe je aan voldoende jodium in je voeding komt. Ik neem momenteel miltivitamines met jodium, maar misschien heb jij wel een goede andere tip?

Erna
Erna
4 jaren geleden

Dankjewel voor je snelle reaktie. Zo te lezen hoef ik eigenlijk niet zo bang te zijn voor een jodium tekort. Ik eet regelmatig vis en eieren, zeekraal komt ook een keer op het menu om uit te proberen. Ik ben het helemaal met je eens, beter ‘t natuurlijke spul dan chemie uit een potje.

Joke
Joke
4 jaren geleden

hallo Anna Karina,

hartelijk dank voor alle info, recepten enz. Ben grote fan van je website, eet vaak wat jij hebt verzonnen en daar wil ik je graag voor bedanken… dus bij deze! Ik hoop dat je nog lang doorgaat!!

warme groet Joke

Danielle
Danielle
4 jaren geleden

Ik ben een tijdje geleden onder begeleiding van een dietiste koolhydraat arm gaan eten om te proberen mijn suikerspiegel naar beneden te krijgen. Ik heb geen overgewicht maar toch diabetes type 2. Zit in de familie. Kwam jouw site tegen en sindsdien heb ik een aantal recepten geprobeerd. Alles is even lekker, complimenten hoor! Ben erg blij met de brood achtige recepten want brood mis ik wel, en dat er zelfs ijsjes en cakes op staan, fantastisch! Ik heb afgelopen week bloed laten prikken en krijg binnenkort de uitslag, ben heel benieuwd of het heeft geholpen!

Danielle
Danielle
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anna-Karina

Hoi! Ik ben inmiddels 5 maanden bezig met minder koolhydraten eten omdat mijn medicijnen niet werkten. Er moest iets gebeuren, anders had ik insuline moeten gaan spuiten. Ik eet dus geen brood, pasta, rijst, aardappels en ook geen met suiker gezoete voeding. Wel alle andere groente en ook gewoon fruit. Het werkt zo goed dat ik sinds kort een derde van mijn medicijnen weg mag laten. Nu is het de vraag of mijn glucosewaarden ook zonder deze derde laag blijven. Als dat niet zo is ga ik weer de dosis nemen van voorheen, maar heb ik in ieder geval voorkomen dat ik moest gaan spuiten. Bedankt voor de mooie site, ik heb er heel veel aan gehad toen ik moest gaan bedenken je dat nou eigenlijk doet, eten zonder koolhydraten ?

Samwatie
Samwatie
5 jaren geleden

Ik ben vandaag begonnen met koolhydraatarm dieet. Ik heb de spinazie muffin met tomaat gemaakt. Overheerlijk! Dank je voor de recepten.

Claudia Hulser
Claudia Hulser
5 jaren geleden

Wat een lekkere recepten, hier wil ik meer mee doen.