gevulde koolrabi met spinazie

Gevulde koolrabi met spinazie

Gevulde koolrabi met spinazie wordt absoluut een van mijn favorieten. De subtiele smaak van de sappige koolrabi combineert fantastisch met de ietwat stoere smaak van spinazie. Bovendien bindt de heerlijke roomsaus alle smaken mooi aan elkaar! Met een simpele wortelsalade erbij een perfect gerecht. Bijvoorbeeld voor je liefste vrienden of dierbare familie! De koolrabi’s kun je tot een dag van te voren koken en uithollen. Bewaar ze afgedekt en koel. De spinazievulling en de saus zou ik even vers maken vlak voor ze de oven ingaan. Afhankelijk van wat je erbij eet reken je 1 of 2 helften per persoon. 2 halve koolrabi’s met een kleine salade is ruim voldoende als hoofdgerecht. Maar geef je er naast salade ook vlees of vis bij zou ik het bij 1 laten.

Koolrabi

Met koolrabi maakte ik pas kennis toen ik eind jaren ’70 zelf begon te koken. Maar ik was wel gelijk fan van dit leuke knolletje. De smaak van rauwe koolrabi lijkt een klein beetje op radijs, lekker fris en knapperig. Maar veel milder van smaak! Gekookt zit het meer tussen bloemkool en broccoli in. De koolrabi wordt in onze keuken meestal verwerkt in een heerlijke koolrabisoep of knapperige salade. Nu wilde ik onszelf en jullie, wel eens wat anders voorschotelen. Aangezien wij erg van spinazie houden werd het een gevulde koolrabi met spinazie.

Koolrabi moet je overigens niet verwarren met koolraap of knolraap, zie een eerder artikel op de website! De koolrabi is niet bij iedereen even bekend, jammer want het is een geweldig veelzijdige groente. Je kunt de groente zowel rauw als gekookt, gestoofd, gebakken, gefrituurd etc. eten. Het is een stengelknol en groeit dus niet onder, maar vlak boven de grond. Er zijn ook paarse koolrabi’s in de handel, maar de smaak is eigenlijk hetzelfde en onder de schil is de paarse ook gewoon fris groenwit van kleur.  Je moet de knollen wel even schillen.

Voedingswaarde koolrabi

Ook door de voedingswaarde mag het in de koolhydraatarme keuken eigenlijk niet ontbreken. Koolrabi is een uitstekende bron van kalium, bevat behoorlijk wat voedingsvezel, magnesium, calcium en vitamine C. Allemaal heel belangrijk als je koolhydraatarm eet. (Ik haal die nuttige stofjes veel liever uit echt eten  dan uit een dure pil waarvan het nog maar de vraag is of het werkt…) De groente bevat per 100 gram rauw product slechts 2,8 gram koolhydraten, eten dus!! Als je het niet kent is deze gevulde koolrabi met spinazie een leuk begin.

gevulde koolrabi met spinazie

gevulde koolrabi met spinazie

Zo maak je gevulde koolrabi met spinazie

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


gevulde koolrabi met spinazie

Gevulde koolrabi met spinazie

door Anna-Karina van Denderen
Deze koolhydraatarme gevulde koolrabi met spinazie is super lekker. De roomsaus bindt de sappige koolrabi bijzonder mooi aan de stoere smaak van spinazie.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 145

4.5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: ovengerecht
Voorbereiden: 20 min
Koken: 45 min
Totale tijd: 1 uur 5 min

Voedingswaarden

5,5 gram koolhydraten per helft
Koolhydraten 5.5 g

Uit recept

4 halve

Ingrediënten

Vulling
Saus
Garneren

Bereiden

  • Schil de koolrabi, halveer ze overdwars en schaaf een plakje van de bolle kanten, zodat ze stevig staan. Kook ze 10-15 minuten in water met bouillonpoeder. Koolrabi blijft altijd enigszins knapperig. Giet af, maar vang 150 ml kookvocht op. Laat iets afkoelen.
Vulling
  • Hak ondertussen het uitje en de knoflook fijn en bak in een ruime wok met olijfolie glazig. Voeg de (gewassen) spinazie toe, laat snel slinken. Hak de spinazie grof. Als de spinazie erg vochtig is laat dan uitlekken in een zeef.
Koolrabi uithollen en vullen
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
  • Hol de koolrabi helften met een meloenboortje uit. Bewaar de uitgeschraapte koolrabi die gaat straks in de saus.
    gevulde koolrabi met spinazie
  • Meng het rauwe ei en de verkruimelde feta door de uitgelekte spinazie. Proef en breng op smaak met nootmuskaat, kerrie, peper en zout. Verdeel het spinaziemengsel over de koolrabi helften, druk aan en zet ze in de ovenschaal.
Saus
  • Pureer de restjes koolrabi, slagroom en 100 ml kookvocht met de staafmixer. Eventueel iets binden met een half theelepeltje arrowroot of verdunnen met meer kookvocht. Voeg vers gehakte kruiden naar smaak toe. Proef en breng de saus op smaak met peper. Giet een bodempje saus in de ovenschaal.
  • Bak 25-35 minuten of tot de gevulde koolrabi door en door warm is.
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan, doe over op een schoteltje om verbranden te voorkomen.
Serveren
  • Serveer 1-2 halve koolrabi's met saus per persoon, garneer met geroosterde pijnboompitjes. Combineert goed met een fel gekleurde wortelsalade met basisdressing, extra citroensap en sesamzaadjes. Eventueel een stukje vis of vlees naar keuze erbij.
  • Oeh, dat is weer zeer smulbaar, dat kan ik je verzekeren!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 365 keer, 4 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties op “Gevulde koolrabi met spinazie”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like