gevulde koolrabi met spinazie

Gevulde koolrabi met spinazie

Gevulde koolrabi met spinazie wordt absoluut een van mijn favorieten. De subtiele smaak van de sappige koolrabi combineert fantastisch met de ietwat stoere smaak van spinazie. Bovendien bindt de heerlijke roomsaus alle smaken mooi aan elkaar! Met een simpele wortelsalade erbij een perfect gerecht. Bijvoorbeeld voor je liefste vrienden of dierbare familie! De koolrabi’s kun je tot een dag van te voren koken en uithollen. Bewaar ze afgedekt en koel. De spinazievulling en de saus zou ik even vers maken vlak voor ze de oven ingaan. Afhankelijk van wat je erbij eet reken je 1 of 2 helften per persoon. 2 halve koolrabi’s met een kleine salade is ruim voldoende als hoofdgerecht. Maar geef je er naast salade ook vlees of vis bij zou ik het bij 1 laten. De gevulde koolrabi bevat 5.55 gram koolhydraten per helft.

Koolrabi

Met koolrabi maakte ik pas kennis toen ik eind jaren ’70 zelf begon te koken. Maar ik was wel gelijk fan van dit leuke knolletje. De smaak van rauwe koolrabi lijkt een klein beetje op radijs, lekker fris en knapperig. Maar veel milder van smaak! Gekookt zit het meer tussen bloemkool en broccoli in. De koolrabi wordt in onze keuken meestal verwerkt in een heerlijke koolrabisoep of knapperige salade. Nu wilde ik onszelf en jullie, wel eens wat anders voorschotelen. Aangezien wij erg van spinazie houden werd het een gevulde koolrabi met spinazie.

Koolrabi moet je overigens niet verwarren met koolraap of knolraap, zie een eerder artikel op de website! De koolrabi is niet bij iedereen even bekend, jammer want het is een geweldig veelzijdige groente. Je kunt de groente zowel rauw als gekookt, gestoofd, gebakken, gefrituurd etc. eten. Het is een stengelknol en groeit dus niet onder, maar vlak boven de grond. Er zijn ook paarse koolrabi’s in de handel, maar de smaak is eigenlijk hetzelfde en onder de schil is de paarse ook gewoon fris groenwit van kleur.  Je moet de knollen wel even schillen.

Voedingswaarde koolrabi

Ook door de voedingswaarde mag het in de koolhydraatarme keuken eigenlijk niet ontbreken. Koolrabi is een uitstekende bron van kalium, bevat behoorlijk wat voedingsvezel, magnesium, calcium en vitamine C. Allemaal heel belangrijk als je koolhydraatarm eet. (Ik haal die nuttige stofjes veel liever uit echt eten  dan uit een dure pil waarvan het nog maar de vraag is of het werkt…) De groente bevat per 100 gram rauw product slechts 2,8 gram koolhydraten, eten dus!! Als je het niet kent is deze gevulde koolrabi met spinazie een leuk begin.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

gevulde koolrabi met spinazie
gevulde koolrabi met spinazie

Zo maak je gevulde koolrabi met spinazie

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Gevulde koolrabi met spinazie

gevulde koolrabi met spinazie
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze koolhydraatarme gevulde koolrabi met spinazie is super lekker. De roomsaus bindt de sappige koolrabi bijzonder mooi aan de stoere smaak van spinazie.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 145

4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur 5 min

Voedingswaarde

Per halve
calorieën 285.22 kcalkoolhydraten 5.55 geiwitten 13.35 gvetten 22.03 gvezels 6.1 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 halve

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Vulling

Saus

Garneren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Schil de koolrabi, halveer ze overdwars en schaaf een plakje van de bolle kanten, zodat ze stevig staan. Kook ze 10 minuten in water met bouillonpoeder beetgaar. Koolrabi blijft altijd enigszins knapperig. Giet af, maar vang het kookvocht op. Laat iets afkoelen.

Vulling

  • Hak ondertussen het uitje en de knoflook fijn en bak in een ruime wok met olijfolie glazig. Voeg de (gewassen) spinazie toe, laat snel slinken. Hak de spinazie grof. Als de spinazie erg vochtig is laat dan uitlekken in een zeef.

Koolrabi uithollen en vullen

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
  • Hol de koolrabi helften met een meloenboortje uit. Bewaar de uitgeschraapte koolrabi die gaat straks in de saus.
    gevulde koolrabi met spinazie
  • Meng het rauwe ei en de verkruimelde feta door de uitgelekte spinazie. Proef en breng op smaak met nootmuskaat, kerrie, peper en zout. Verdeel het spinaziemengsel over de koolrabi helften, druk aan en zet ze in de ovenschaal.

Saus

  • Pureer de restjes koolrabi, slagroom en ongeveer 100 ml kookvocht met de staafmixer. Eventueel iets binden met een half theelepeltje arrowroot of verdunnen met meer kookvocht. Voeg vers gehakte kruiden naar smaak toe. Proef en breng de saus op smaak met peper. Giet een bodempje saus in de ovenschaal.
  • Bak 25-35 minuten of tot de gevulde koolrabi door en door warm is.
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan, doe over op een schoteltje om verbranden te voorkomen.

Serveren

  • Serveer 1-2 halve koolrabi's met saus per persoon, garneer met geroosterde pijnboompitjes. Combineert goed met een fel gekleurde wortelsalade met basisdressing, extra citroensap en sesamzaadjes. Eventueel een stukje vis of vlees naar keuze erbij.
  • Oeh, dat is weer zeer smulbaar, dat kan ik je verzekeren!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top