gevulde koolrabi met spinazie

Gevulde koolrabi met spinazie

Gevulde koolrabi met spinazie wordt absoluut een van mijn favorieten. De subtiele smaak van de sappige koolrabi combineert fantastisch met de ietwat stoere smaak van spinazie. Bovendien bindt de heerlijke roomsaus alle smaken mooi aan elkaar! Met een simpele wortelsalade erbij een perfect gerecht. Bijvoorbeeld voor je liefste vrienden of dierbare familie! De koolrabi’s kun je tot een dag van te voren koken en uithollen. Bewaar ze afgedekt en koel. De spinazievulling en de saus zou ik even vers maken vlak voor ze de oven ingaan. Afhankelijk van wat je erbij eet reken je 1 of 2 helften per persoon. 2 halve koolrabi’s met een kleine salade is ruim voldoende als hoofdgerecht. Maar geef je er naast salade ook vlees of vis bij zou ik het bij 1 laten. De gevulde koolrabi bevat 5.55 gram koolhydraten per helft.

Advertentie

Koolrabi

Met koolrabi maakte ik pas kennis toen ik eind jaren ’70 zelf begon te koken. Maar ik was wel gelijk fan van dit leuke knolletje. De smaak van rauwe koolrabi lijkt een klein beetje op radijs, lekker fris en knapperig. Maar veel milder van smaak! Gekookt zit het meer tussen bloemkool en broccoli in. De koolrabi wordt in onze keuken meestal verwerkt in een heerlijke koolrabisoep of knapperige salade. Nu wilde ik onszelf en jullie, wel eens wat anders voorschotelen. Aangezien wij erg van spinazie houden werd het een gevulde koolrabi met spinazie.

Koolrabi moet je overigens niet verwarren met koolraap of knolraap, zie een eerder artikel op de website! De koolrabi is niet bij iedereen even bekend, jammer want het is een geweldig veelzijdige groente. Je kunt de groente zowel rauw als gekookt, gestoofd, gebakken, gefrituurd etc. eten. Het is een stengelknol en groeit dus niet onder, maar vlak boven de grond. Er zijn ook paarse koolrabi’s in de handel, maar de smaak is eigenlijk hetzelfde en onder de schil is de paarse ook gewoon fris groenwit van kleur.  Je moet de knollen wel even schillen.

Voedingswaarde koolrabi

Ook door de voedingswaarde mag het in de koolhydraatarme keuken eigenlijk niet ontbreken. Koolrabi is een uitstekende bron van kalium, bevat behoorlijk wat voedingsvezel, magnesium, calcium en vitamine C. Allemaal heel belangrijk als je koolhydraatarm eet. (Ik haal die nuttige stofjes veel liever uit echt eten  dan uit een dure pil waarvan het nog maar de vraag is of het werkt…) De groente bevat per 100 gram rauw product slechts 2,8 gram koolhydraten, eten dus!! Als je het niet kent is deze gevulde koolrabi met spinazie een leuk begin.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659818

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

gevulde koolrabi met spinazie
gevulde koolrabi met spinazie

Zo maak je gevulde koolrabi met spinazie

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


gevulde koolrabi met spinazie

Gevulde koolrabi met spinazie

Deze koolhydraatarme gevulde koolrabi met spinazie is super lekker. De roomsaus bindt de sappige koolrabi bijzonder mooi aan de stoere smaak van spinazie.
4.50 van 6 stemmen
Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 145
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten

Voedingswaarde

Per halve
kcal 285.22 koolhydraten 5.55 geiwitten 13.35 gvetten 22.03 gvezels 6.1 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 halve

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Vulling

Saus

Garneren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Schil de koolrabi, halveer ze overdwars en schaaf een plakje van de bolle kanten, zodat ze stevig staan. Kook ze 10 minuten in water met bouillonpoeder beetgaar. Koolrabi blijft altijd enigszins knapperig. Giet af, maar vang het kookvocht op. Laat iets afkoelen.

Vulling

  • Hak ondertussen het uitje en de knoflook fijn en bak in een ruime wok met olijfolie glazig. Voeg de (gewassen) spinazie toe, laat snel slinken. Hak de spinazie grof. Als de spinazie erg vochtig is laat dan uitlekken in een zeef.

Koolrabi uithollen en vullen

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
  • Hol de koolrabi helften met een meloenboortje uit. Bewaar de uitgeschraapte koolrabi die gaat straks in de saus.
    gevulde koolrabi met spinazie
  • Meng het rauwe ei en de verkruimelde feta door de uitgelekte spinazie. Proef en breng op smaak met nootmuskaat, kerrie, peper en zout. Verdeel het spinaziemengsel over de koolrabi helften, druk aan en zet ze in de ovenschaal.

Saus

  • Pureer de restjes koolrabi, slagroom en ongeveer 100 ml kookvocht met de staafmixer. Eventueel iets binden met een half theelepeltje arrowroot of verdunnen met meer kookvocht. Voeg vers gehakte kruiden naar smaak toe. Proef en breng de saus op smaak met peper. Giet een bodempje saus in de ovenschaal.
  • Bak 25-35 minuten of tot de gevulde koolrabi door en door warm is.
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan, doe over op een schoteltje om verbranden te voorkomen.

Serveren

  • Serveer 1-2 halve koolrabi's met saus per persoon, garneer met geroosterde pijnboompitjes. Combineert goed met een fel gekleurde wortelsalade met basisdressing, extra citroensap en sesamzaadjes. Eventueel een stukje vis of vlees naar keuze erbij.
  • Oeh, dat is weer zeer smulbaar, dat kan ik je verzekeren!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



14 gedachten over “Gevulde koolrabi met spinazie”

  1. Peter van der Brugge

    5 sterren
    Vandaag voor het eerst gemaakt en met koolrabi vers van eigen moestuin. Wat een heerlijk recept! Gaan we zeker vaker eten. Kookboek ernaast en gaan! (Beetje donker op foto maar was super.

  2. 5 sterren
    ik had een koolrabi in een too good to go box gekregen en geen idee wat ik er mee moest. Dit recept gevonden. Een halve gegeten als lunch. Echt super lekker!! Een aanrader.

  3. 4 sterren
    Erg lekker hoor weer zo’n gerecht onmin mijn notebook te zetten voor herhaling ook ik had geen vocht erbij gedaan was prima zonder had er wel wat hammetjes door de spinazie en de saus volgende keer weer met wat anders jammie 😋

  4. Dit is echt lekker. Eten we met het hele gezin, met een stukje gebakken zalm. Daar wordt je blij van 😉

  5. Rare vraag misschien. Maar eet je het “kommetje” dan ook op???

    Brenda

  6. Ik heb dit gerecht gemaakt, wij vonden het beiden heerlijk. Dit recept blijft want ik ga het ongetwijfeld vaker maken. Echt een heel leuk gerecht. Bedankt.

  7. Margot Mensenkamp

    Ik had nog een koolrabi over die ik had gekregen. Geen idee wat ik hiermee moest doen (behalve rauw opknabbelen) totdat ik dit recept tegen kwam.  Echt heerlijk.

    Was alleen zo stom om niet meteen alles te lezen, dus ik had het kookwater al weggegooid. Dit kon ik dus niet meer voor de saus gebruiken. Maar… Met zure room en kookroom alleen (ook zonder bindmiddel) is de saus ook prima gelukt.

    Bedankt voor dit heerlijke recept

  8. Hilde van Leeuwen

    Zonder saus maar met wat vegetarische spekjes toegevoegd (want die moesten op…). Heel erg lekker!

  9. Man een weekje op stap, dus koken voor mezelf. Vandaag deze overheerlijke gevulde koolrabi gemaakt. Wat was dat smullen, jammer genoeg kon ik niet alles op. (ik heb 1 hele koolrabi klaar gemaakt en de salade achterwege gelaten, maar dan nog) Dit is zeker iets dat vaker op het menu zal verschijnen. Aangezien manlief geen vis eet, ga ik morgen voor de wokgroenten met garnalen. Is vast ook weer helemaal lekkerrrrrr.

Reacties zijn gesloten.

4.50 from 6 votes (3 ratings without comment)
Scroll naar boven