koolhydraatarme boodschappen voor beginners

Koolhydraatarme boodschappen voor beginners

Als je wilt beginnen met gezond koolhydraatarm eten heb je misschien nog dingen in huis die je eerst op wilt maken of beter op een andere plek kunt zetten, zodat eventuele huisgenoten er wel bij kunnen maar jij zo min mogelijk in de verleiding komt. Ook diverse pakjes, zakjes en potten zijn minder geschikt als je koolhydraatarm wilt gaan eten omdat daar vaak suiker aan toe is gevoegd. Daarnaast gebruik je in de koolhydraatarme keuken ingrediënten die je misschien nog niet in huis hebt. Daarom zetten we hier de belangrijkste dingen voor je op een rijtje en geven we je een overzicht van koolhydraatarme boodschappen voor beginners (& gevorderden). Zorg er zo veel mogelijk voor dat je voldoende ingrediënten in huis hebt voor een lekkere en gezonde koolhydraatarme maaltijd. Dat voorkomt dat je naar de verkeerde dingen grijpt.

Koolhydraatarme boodschappen voor beginners

Koolhydraatarme boodschappen voor beginners vallen bijna allemaal in de categorieën groente, vetten en eiwitten. Je kunt de meeste supermarkt straten met voorverpakte producten, chips, koek, snoep en frisdrank dus gewoon overslaan! Voor veel mensen is het in het begin vooral wennen om meer vet toe te voegen aan hun menu. Begin simpel. Bak in wat meer olie, voeg noten en volvette kazen toe. Besprenkel je salades met ruim olie. Eet eens een avocado tussendoor. Maak bij alle boodschappen vooral een keuze op basis van je eigen smaak. Mocht je in de winkel twijfelen of een bepaald product wel of niet past, controleer dan de informatie op de etiketten. Bestudeer de ingrediëntenlijst en het aantal koolhydraten vóórdat je een product koop. 

Eet tot je voldaan bent. En neem gerust iets tussendoor als je trek hebt. Afhankelijk van je eigen smaak haal je ook daarvoor voldoende in huis, zodat je wat te kiezen hebt. Gerookte vis, augurkjes, olijven, een aangekleed gekookt eitje, homemade kaaskletskoppen of wat rauwkost met koolhydraatarme heksenkaas® zijn allemaal prima als tussendoor. Een lekkere basis-dipsaus maak je makkelijk zelf: meng twee delen yoghurt met één deel mayonaise en voeg smaakmakers naar keuze toe. Met diverse kruiden en specerijen maak je zo verschillende sausjes, ook te gebruiken als dressing. Zorg voor stukjes bleekselderij, koolrabi, radijs, bloemkool of komkommer om mee te dippen. Zo eet je ook gelijk meer groente!

meer vet minder koolhydraten

Groente, kruiden en fruit

Hoe beter je basis, hoe fitter je je voelt. Je bent wat je eet tenslotte. Je voedsel is de brandstof waar je lichaam op draait. Stop er dus goede brandstof in. Koop zo vers mogelijke producten, het liefst biologisch en uit het seizoen. En varieer! Veel mensen hebben de neiging om steeds dezelfde gerechten te eten, maar probéér eens iets anders. Één keer per week een nieuw recept uitproberen werkt ook om je smaak te ontwikkelen. Inspiratie genoeg! Er staan momenteel meer dan 600 recepten online! Weet je dat veel van onze recepten ook in onze kookboeken staan?

Groente

Budgetvriendelijk koken? Check hier de actuele supermarktaanbiedingen: Albert HeijnAldiCoopDeenDekamarktDirkLidlHoogvlietJumboJan Linders Plus PoieszSpar

We beginnen met groente, de meest belangrijke koolhydraatarme boodschappen. Immers je haalt ⅔ van alle koolhydraten die je eet uit de categorie groente!

Je kunt dagelijks eten: AVOCADO!! alle slasoorten, andijvie, artisjok, asperges, aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, knolselderij, komkommer, koolrabi, paddenstoelen, paksoi, paprika, pompoen, prei, raapstelen, radijs, rettich, rode kool, rode peper, rucola, schorseneren, sjalot, snijbiet, spinazie, spitskool, spruitjes, taugé en kiemgroenten, tomaten, uien, venkel, witlof, zeekraal, zeewier en zuurkool.
Maximaal twee keer per week eten: bietjes, doperwten, snijbonen, sperziebonen, rabarber, tuinbonen, wortelen, peultjes en sugarsnaps.

Kruiden en specerijen

Zowel de gedroogde als verse vorm is toegestaan. Ze geven je maaltijden veel smaak mee en dat bevordert het plezier van anders eten. Voeg naar smaak dus vooral toe basilicum, cayennepeper, chilipeper, dragon, dille, gember, kaneel, kardemom, kerrie, kervel, knoflook, koriander, kruidnagel, kurkuma, laurier, mosterd, munt, nootmuskaat, oregano, paprikapoeder, peper, pimentón, peterselie,  rozemarijn, salie, tijm, vanille en zout. 

Verse groene kruiden - Koolhydraatarm recept

Fruit

Vruchten zoals AVOCADO zij prima. Zoet fruit bevat relatief veel koolhydraten. In een bescheiden hoeveelheid zijn blauwe bessen, bosbessen, frambozen, cranberry’s, aardbeien of af en toe een stukje appel lekker en leuk om je eten mee te op te sieren. Koop citroen, limoen en sinaasappel altijd biologisch, zodat je de (geraspte) schil kunnen gebruiken en soms een beetje van het sap. Zo heb je wel de smaak, maar minder koolhydraten. Als je echt gezond koolhydraatarm eet, kun je best regelmatig één stuk ander fruit per dag eten. Dit zal meestal geen invloed hebben op je vetverbranding. Eet je regelmatig fruit en val je niet goed meer af? Beperk dan de hoeveelheid fruit die je eet. Kijk ook eens naar de fruitlijst.

Vetten en eiwitten

Bij goede koolhydraatarme boodschappen horen absoluut gezonde vetten en eiwitten. Dat zit in noten pitten en zaden, kaas & zuivel, vis, vega en vlees. We geven hieronder per categorie onze favoriete koolhydraatarme boodschappen voor beginners. En vergeet de AVOCADO niet!

Noten, pitten en zaden

Amandelen, chiazaad, hazelnoten, hennepzaad, kokossnippers, macadamia, paranoten, pecannoten, sesamzaad en lijnzaad, walnoten, zonnebloem-, pijnboom- en pompoenpitten.

Kaas en zuivel

Eet  maximaal 100 gram kaas per dag. Kies uit Franse kaas, Parmezaan, boerenkaas, geitenkaas, zure room, roomkaas, crème fraîche en slagroom. Andere (plantaardige) zuivelproducten die je kunt gebruiken zijn amandelmelk, eieren, kwark, Griekse yoghurt 10% vet, mayonaise. Om te bakken gebruik je olijfolie, kokosolie, roomboter of ghee. Die hebben een hoge rooktemperatuur en zijn daardoor geschikt voor hogere temperaturen. Extra vierge olijfolie gebruik je beter alleen in salades.

Vis, vega en vlees

Vette vis is goed, neem verse zalm, tonijn, haring, makreel, forel. Maar ook kabeljauw, garnalen, rivierkreeftjes zijn prima eiwitbronnen. Blikjes ansjovis, sardines, tonijn of zalm zijn makkelijk om op voorraad te hebben.  Af en toe een vleesvervanger kan prima, ze bevatten wel koolhydraten, check de verpakking.  Alle vlees, wild en kip behoren tot goede koolhydraatarme boodschappen, maar kijk wel uit met bewerkte soorten als worst en broodbeleg.

Speciale (bak) producten

Dan zijn er nog een paar speciale producten die veel gebruikt worden binnen de koolhydraatarme keuken in koekjes, gebak en toetjes. Daarvoor zul je dus waarschijnlijk echt koolhydraatarme boodschappen moeten doen. wij kopen deze dingen vaak online, omdat ze niet altijd makkelijk in een supermarkt  te vinden zijn. De ingrediënten bij de recepten kun je aanklikken, daar beschrijven we vaak waar we het kochten. NB: we worden niet gesponsord!

Denk aan amandelmeel, kokosmeel (vezels!), eiwitpoeder (whey), cacaopoeder, chocola (minstens 85%), psylliumvezels (husk, dus niet gemalen vlozaad).

Zoetstof* en dosering

Zoetstoffen zijn er in veel soorten en maten! Ze hebben allemaal een andere samenstelling en sterkte. Grofweg heb je synthetische en natuurlijke zoetstoffen. Wij gebruiken bij voorkeur zo natuurlijk mogelijke zoetstoffen. Wij zetten zoetstof* in onze recepten en verklaren daaronder welke en hoeveel wij zelf gebruikten. Gebruik je zelf een andere zoetstof, dan goed proeven en aanpassen aan je persoonlijke voorkeur. Dat is de enige garantie voor een goede smaak.

Wij gebruiken natuurlijke zoetstoffen zoals stevia en erythritol. Pure stevia is tot wel 300 keer zo zoet als suiker, maar heeft een bijsmaak waar sommige mensen moeilijk aan kunnen wennen. Pure erythritol heeft een zoetkracht van 70% ten opzichte van suiker en heeft geen bijsmaak. Mengsels van erythritol én stevia zijn daarom ideaal en hebben geen bijsmaak. Wij hebben een voorkeur voor merken als Greensweet stevia, Steviala en Sukrin. Die hebben diverse soorten zoetstoffen in het assortiment. Kristallen, vloeibaar met of zonder smaakje, icing, zoetjes, suikervrije ‘honing’, siropen etc. Die zoetstoffen hebben geen of nauwelijks invloed op je bloedsuikerspiegel. Ze bevatten wel koolhydraten, maar die worden niet opgenomen door je lichaam. Bovendien zijn ze veilig voor mensen met diabetes.

Sommige mensen gebruiken (gedroogde) vruchten of siropen om mee te zoeten. Bananen, dadels, vijgen, abrikozen of siropen, zoals ahorn- of agavesiroop. Net als honing, palmsuiker of kokosbloesemsuiker zijn deze niet geschikt binnen een koolhydraatarm eetpatroon. Al deze middelen bevatten erg veel koolhydraten en hebben vrijwel dezelfde invloed op je bloedsuikerspiegel als gewone suiker. Ze passen soms wel in een koolhydraatbeperkt dieet.

Heel veel succes en eet smakelijk!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

31 reacties op “Koolhydraatarme boodschappen voor beginners”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

654 Shares
Share590
Pin64
Tweet