Hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten? – INFO

Als je kampt met bepaalde aandoeningen neem dan voordat je begint met een koolhydraatarm dieet contact op met je huisarts of een diëtist die bekend is met het koolhydraatarme dieet. Zeker bij  diabetes en bepaalde vormen van nierfalen overleg je eerst met een deskundige!

Gezondere voeding

Wat je eet is de basis voor een gezond lichaam, je eet om je lichaam te voeden met noodzakelijke voedingsstoffen. Ja, ook omdat het lekker is 😉 Als je weet hoe ongezond bepaalde voedingsmiddelen voor jou zijn, zou je ze dan ook nog zo vaak in je mond stoppen of is het misschien toch raadzaam om vaker gewoon gezond te eten? Je weet natuurlijk allang het antwoord op die vraag… daar heb je ons echt niet voor nodig. De meeste mensen zullen al voldoende afvallen als ze hun slechte eetgewoontes zouden schrappen: te beginnen bij minder foute koolhydraten eten. Maar dat gaat een stuk gezonder als je weet waar je op moet letten.

Waar op te letten?

Verdiep je in elk geval eerst even in de basisprincipes van een koolhydraatarm-, ketogeen- of vetverbrandingsdieet. Doe je dat namelijk niet of onvoldoende en schrap je zomaar wat koolhydraten uit je voeding, dan kan je je lichaam schade toebrengen. Voor veilig en gezond koolhydraatarm eten en daardoor overschakelen naar vetverbranding is een bepaalde verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten in je menu belangrijk.

Goede eiwitten, vetten en veel groente!

Eet je bijvoorbeeld te weinig (plantaardige) eiwitten in verhouding tot vetten dan gaat je lichaam de eiwitten uit je spieren verbranden in plaats van vetten. Eet je wel koolhydraatarm maar ben je niet in ketose omdat je bijvoorbeeld toch regelmatig ‘zondigt’ dan loop je het risico dat dit dieet ongezond vet voor je is!

Zie groente als je belangrijkste leverancier van koolhydraten, stelregel die je kunt aanhouden ongeveer 2/3 van alle koolhydraten haal je uit groente, de rest mag uit bijvoorbeeld zuivelproducten of noten komen. Gebruik dus je gezonde verstand en lees even verder…

Persoonlijke situatie in kaart brengen

Welke verhouding aanbevolen is is puur persoonlijk. Dat hangt o.a. af van je leeftijd, geslacht, gewicht, lengte, je vetpercentage, of je veel aan sport doet en hoe gezond je bent en hoeveel gewicht je wilt verliezen of ben je al op gewicht? Je persoonlijke waardes berekenen kan op deze speciale pagina met calculatorketo calculator

Alle aantallen hieronder genoemd zijn gemiddelden per dag, een dagje iets meer of minder is echt niet zo erg. Als je een tijdje etiketten bestudeert en alles weegt en (minstens 1 week) secuur bijhoudt wat je eet, dan leer je vanzelf in welke voeding veel of weinig koolhydraten, eiwitten en vetten zitten. Je zal versteld staan… en die kennis is voor de rest van je leven! Bij alle recepten vind je de voedingswaarden. In elk geval het aantal grammen koolhydraten, per portie of plakje, of stuk. Ingrediënten zijn KLIKBAAR, je krijgt dan een schat aan informatie! 

Hoeveel koolhydraten?

Om aan bovenstaande verhoudingen te komen begin je bij het aantal koolhydraten. Over het algemeen wordt aangehouden dat je altijd minimaal 20 gram koolhydraten per dag moet eten om goed te kunnen functioneren. Als je begint met koolhydraatarme voeding zal je in de -tijdelijke- beginfase in totaal 20 tot 30 gram koolhydraten per dag eten. De overschakeling op verbranding van lichaamsvet (na zo’n twee tot vijf dagen) kan gepaard gaan met o.a. hoofdpijn, spierpijn en een vieze adem. Dit is meestal van tijdelijke aard en zal na een week of twee verdwijnen. Geef je lichaam de tijd om daaraan te wennen. 

Koolhydraten haal je bij voorkeur uit groenten (2/3 van de totale hoeveelheid per dag), die leveren je nu eenmaal gelijktijdig ook de nodige goede voedingsstoffen, mineralen, vitaminen en noodzakelijk voor een goede stofwisseling: vezels! Bij koolhydraatarme voeding moet je oppassen voor voedingsvezeltekort (verstopping). Je blijft maximaal enkele weken tussen de 20-30 gram khd per dag eten. Daarna ga je het aantal koolhydraten beetje bij beetje verhogen (bv. 5 gr. khd per dag per week) Een dieet tot ongeveer 50 gr. koolhydraten per dag noemt men meestal nog koolhydraatarm. Tussen de ongeveer 50-100 gr. khd per dag is koolhydraatbeperkt.

Lange termijn

Een gezonde koolhydraatarme voeding voor de langere termijn bevat m.i. naast groente ook zeker fruit. Kies dan bij voorkeur fruit met weinig koolhydraten, zie ook de lijsten op deze pagina. Zo wordt een optimaal vitamine- en voedingsvezelniveau behaald en hoef je geen onnodig supplementen te slikken. Ik heb zelf iets tegen welke (vitamine)pillen dan ook als je het ook uit gewone voeding kan halen. Tijdelijk als ondersteuning in de eerste fase bijvoorbeeld prima, maar structureel en dan ‘normaal’ voedsel laten staan? Nee, dat lijkt me niet de bedoeling.

Jouw keuze

koolhydraatarm-dieet-of-leefstijl

Wat mij betreft is er geen sprake van één alle wijsheid in pacht hebbend koolhydraatarm dieet. Welk dieet je kiest hangt af van jouw eigen situatie en wensen. Sommige mensen houden nu eenmaal van heel duidelijke regels, terwijl andere liever wat meer vrijheden hebben. Ken jezelf en kies iets dat bij je past. Als je het ook op de lange termijn wilt volhouden tenminste. Je helpt jezelf echt niet met het zoveelste -strenge- dieet dat geen mens kan volhouden. Of omdat de manier waarop toch helemaal niet in je leven past. Of je de theorie erachter niet beheerst. Jij kent jezelf het best in wat haalbaar is in jouw situatie.

Lees ook eens wat we schrijven over motivatie.  Wij zijn absoluut géén voorstander van heel snel afvallen met een crashdieet met allerlei voedingspreparaten (shakes, of alleen eieren) om daarna weer terug te vallen in al je oude slechte eetgewoontes. Als je kampt met overgewicht is dat meestal omdat je (voor jouw situatie) verkeerde keuzes maakt. Een duurzame, blijvende, leefstijlverandering omvat echt veel meer dan een tijdelijk dieet. Het is ook niet voor niets dat sinds enkele jaren een leefstijlcoach vergoed wordt door de zorgverzekering. De meeste mensen weten van zichzelf vaal wel wat ze minder zouden moeten doen: snoepen bijvoorbeeld. Of wat ze meer zouden moeten doen: bewegen bijvoorbeeld.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

31 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties