Hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten?

keto groenten

Als je kampt met bepaalde aandoeningen neem dan voordat je begint met een koolhydraatarm dieet contact op met je huisarts of een diëtist die bekend is met het koolhydraatarme dieet. Zeker bij  diabetes en bepaalde vormen van nierfalen overleg je eerst met een deskundige!

Gezondere voeding

Wat je eet is de basis voor een gezond lichaam, je eet om je lichaam te voeden met noodzakelijke voedingsstoffen. Ja, ook omdat het lekker is 😉 Als je weet hoe ongezond bepaalde voedingsmiddelen voor jou zijn, zou je ze dan ook nog zo vaak in je mond stoppen of is het misschien toch raadzaam om vaker gewoon gezond te eten? Je weet natuurlijk allang het antwoord op die vraag… daar heb je ons echt niet voor nodig. De meeste mensen zullen al voldoende afvallen als ze hun slechte eetgewoontes zouden schrappen: te beginnen bij minder foute koolhydraten eten. Maar dat gaat een stuk gezonder als je weet waar je op moet letten.

Basisprincipes

Verdiep je in elk geval eerst even in de basisprincipes van een koolhydraatarm-, ketogeen- of vetverbrandingsdieet. Doe je dat namelijk niet of onvoldoende en schrap je zomaar wat koolhydraten uit je voeding, dan kan je je lichaam schade toebrengen. Voor veilig en gezond koolhydraatarm eten en daardoor overschakelen naar vetverbranding is een bepaalde verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten in je menu belangrijk. Eet je bijvoorbeeld te weinig (plantaardige) eiwitten in verhouding tot vetten dan kan je lichaam de eiwitten uit je spieren gaan verbranden in plaats van vetten. Eet je wel koolhydraatarm maar ben je niet in ketose (omdat je bijvoorbeeld toch regelmatig ‘zondigt’) dan loop je het risico dat dit dieet ongezond vet voor je is!

Persoonlijke situatie in kaart brengen

Welke verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten is helemaal persoonlijk. Dat hangt o.a. af van je leeftijd, geslacht, gewicht, lengte, je vetpercentage, of je veel aan sport doet en hoe gezond je bent en je doel: hoeveel gewicht wil je verliezen of moet je juist aankomen? Je persoonlijke waardes kun je in kaart brengen op met onze keto calculator

Uitgangspunten koolhydraatarm eten

Alle aantallen hieronder genoemd zijn gemiddelden per dag. Een dagje iets meer of minder is echt niet zo erg. Als je een tijdje (minstens 1 week) etiketten bestudeert en alles weegt en secuur bijhoudt wat je eet, dan leer je vanzelf in welke voeding veel of weinig koolhydraten, eiwitten en vetten zitten. Die kennis is voor de rest van je leven! Bij al onze recepten vind je de voedingswaarden per portie, plakje of stuk. Oja, en de ingrediënten zijn KLIKBAAR, je krijgt dan een schat aan informatie over waar te koop, eventueel vervangingstips etc. Super handig! 

Wij hanteren deze uitgangspunten voor een gezonde koolhydraatarme leefstijl:

  • 2/3 van alle koolhydraten (khd) die je eet komt uit groenten (ook belangrijk i.v.m. voldoende vezels)
  • Eet gevarieerd
  • Eet minimaal 20 gram khd per dag
  • Startfase 20 – 30 gram khd per dag (duurt maximaal 6 weken)
  • Vervolgfase 20 – 50 gram khd per dag (zolang als nodig)
  • Aantallen zijn gemiddeld over een week
  • Vermijd (tarwe)brood, pasta, rijst, vruchtensappen, frisdrank, dadels, rozijnen, vijgen en dergelijke
  • Drink voldoende

Hoeveel koolhydraten?

Over het algemeen wordt minimaal 20 gram koolhydraten per dag aangehouden. Zoveel koolhydraten zou je moeten eten om goed te kunnen functioneren. Als je begint met koolhydraatarme voeding zal je in de -tijdelijke- beginfase in totaal 20 tot 30 gram koolhydraten per dag eten. De overschakeling op verbranding van lichaamsvet (na zo’n twee tot vijf dagen) kan gepaard gaan met o.a. hoofdpijn, spierpijn en een vieze adem. Dit is meestal van tijdelijke aard en zal na een week of twee verdwijnen. Geef je lichaam de tijd om daaraan te wennen. 

Koolhydraten haal je bij voorkeur uit groenten (2/3 van de totale hoeveelheid per dag), die leveren je nu eenmaal gelijktijdig ook de nodige goede voedingsstoffen, mineralen, vitaminen en noodzakelijk voor een goede stofwisseling: vezels! Bij koolhydraatarme voeding moet je oppassen voor voedingsvezeltekort (verstopping). Je blijft maximaal enkele weken tussen de 20-30 gram khd per dag eten. Daarna ga je het aantal koolhydraten beetje bij beetje verhogen (bv. 5 g khd per dag per week) Een dieet tot ongeveer 50 g koolhydraten per dag noemt men meestal nog ketogeen of koolhydraatarm. Tussen de ongeveer 50-100 gr. khd per dag is koolhydraatbeperkt.

Lange termijn

Een gezonde koolhydraatarme voeding voor de langere termijn bevat m.i. naast groente ook zeker fruit. Kies dan bij voorkeur fruit met weinig koolhydraten, zie ook de lijsten op deze pagina. Zo wordt een optimaal vitamine- en voedingsvezelniveau behaald en hoef je geen onnodig supplementen te slikken. Ik heb zelf iets tegen welke (vitamine)pillen dan ook als je het ook uit gewone voeding kan halen. Tijdelijk als ondersteuning in de eerste fase bijvoorbeeld prima, maar structureel en dan ‘normaal’ voedsel laten staan? Nee, dat lijkt me niet de bedoeling.

Jouw keuze

Wat ons betreft is er geen sprake van één alle wijsheid in pacht hebbend koolhydraatarm dieet. Welk dieet je kiest hangt af van jouw eigen situatie en wensen. Sommige mensen houden nu eenmaal van heel duidelijke regels, terwijl andere liever wat meer vrijheden hebben. Ken jezelf en kies iets dat bij je past. Als je het ook op de lange termijn wilt volhouden tenminste. Je helpt jezelf echt niet met het zoveelste -strenge- dieet dat geen mens kan volhouden. Of omdat de manier waarop toch helemaal niet in je leven past. Of je de theorie erachter niet beheerst. Jij kent jezelf het best in wat haalbaar is in jouw situatie.

Wij zijn absoluut géén voorstander van heel snel afvallen met een crashdieet (shakes, soepdieet, of alleen eieren) om daarna weer terug te vallen in al je oude slechte eetgewoontes. Een duurzame, blijvende, leefstijlverandering omvat meer dan een tijdelijk dieet. Je kiest zelf voor een gezondere leefstijl (of niet). Het is niet voor niets dat sinds enkele jaren een leefstijlcoach vergoed wordt door de zorgverzekering. Een leefstijlcoach heeft coachen als grondslag voor zijn aanpak. Dat betekent: hij gidst mensen bij het maken van hun eigen keuzes. Immers de meeste mensen weten van zichzelf allang wat ze minder zouden moeten doen: snoepen bijvoorbeeld. Of wat ze meer zouden moeten doen: bewegen bijvoorbeeld. Wij willen je graag daarbij helpen door aanbieden van een ruime voorraad lekkere en zeer gevarieerde recepten, zo valt er voor iedereen ruim te kiezen.

Vervolgartikelen:

keto groenten

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.

Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

31 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top