Tegenwoordig maken veel mensen “friet” van andere groenten dan aardappels. Koolhydraatarme enigszins harde groenten courgette, pompoen, wortel, biet, wortelpeterselie, koolplakken, groene asperges etc., zijn allemaal heel geschikt om te roosteren of grillen in de oven. Groente op die manier bereid heeft een heerlijke volle diepe smaak. Maak de groente schoon, snijd in stukken repen, plakken of wat je maar wilt. Wrijf in met olie en kruiden of rol ze door een beetje geraspte kaas (deze asperges!). De harde knollen zoals koolraap, knolraap, koolrabi of knolselderij zijn het meest geschikt voor “friet”. Dat wil zeggen je kunt ze in dunne reepjes snijden en dan bakken in een koekenpan, Airfryer of frituren.
Verschillen en overeenkomsten van koolraap, knolraap, koolrabi en knolselderij
Koolraap
Koolraap behoort tot de familie van de kool. Deze dikbuikige knol groeit, in tegenstelling tot andere koolsoorten, onder de grond. De koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap. Koolraap wordt dan ook vaak verward met knolraap, maar het zijn twee verschillende plantenwortels. Koolraap heeft een ruwe groengele schil en wordt vaak gekookt, gestoofd en tegenwoordig ook als friet gegeten. Het gele, geurige vlees heeft een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak. Koolraap doet het goed bij kaas en kaasgerechten. Het is rijk aan vitamine, net zoals diverse andere koolsoorten. Tegenwoordig kant-en-klaar schoongemaakt en in staafjes gesneden te koop bij de supermarkt. Koolraap bevat per 100 g: calorieën 13 kcal, koolhydraten 2 g, eiwitten 1 g, vetten 0 g, vezels 0.7 g.
Knolraap of meiraap
De knolraap wordt ook wel meiraap of meiknolletje genoemd. De knolraap en de koolraap worden vaak met elkaar verward. Fris, sappig en pittig, dat is de smaak rauwe meiraap. Maak je ‘m warm, dan wordt de scherpe smaak zachter. Je kunt er heerlijke soep van maken. Maar ook rauw is knolraap bijzonder lekker. Gewoon in plakjes op je koolhydraatarme broodje. Het malse, jonge blad van de meiraap, is ook heerlijk om te eten. We kennen het als raapstelen! Meiraap wordt aan het einde van de lente en in de zomer geoogst. De knolraap groeit net als de koolraap onder de grond. Meiraap bevat per 100 g: calorieën 28 kcal, koolhydraten 4.2 g, eiwitten 0.9 g, vetten 0 g, vezels 1.8 g.
Koolrabi
Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond. Het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur. Onder de schil zijn beide wit-geel van kleur. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is wat pittiger. Rauwe koolrabi smaakt selderij-achtig. De koolrabi schillen, wassen en dan in blokjes of reepjes snijden of raspen. Koolrabi heeft vele toepassingen, je kunt het koken, stoven als groente, in soep gebruiken, rauw in salades en rauwkost-schotels. Koken ongeveer 15 -20 minuten. Koolrabi heeft een laag energetische waarde, is rijk aan vitamine C en vezels en is bovendien een bron van kalium. Koolrabi komt onder andere uit Nederland. Bevat per 100 g: calorieën 27 kcal, koolhydraten 2.6 g, eiwitten 1.7 g, vetten 0.1 g, vezels 3.6 g.
Knolselderij
Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden: de bladselderij en bleekselderij. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in de soep. Knolselderij kan gekookt, gebakken of rauw in salades worden gebruikt. Zelf ben ik dol op een de smaak van knolselderij! Knolselderij bevat per 100 gram: Calorieën 38 kcal, Koolhydraten 5 g, Eiwitten 2.0 g, Vetten 0 g, Vezels 4.9 g (rauw gewogen NEVO).
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Met meer dan 65.000 verkochte exemplaren, ware bestsellers te noemen! Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor € 20,50. Of koop er een online bij Libris, Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
13 gedachten over “Koolraap, knolraap, koolrabi of knolselderij? – INFO”
José
Ik heb een recept met koolrabi, maar deze is nergens te koop op dit moment.
In dit recept moet de koolrabi in blokjes gesneden worden, even aanbakken in de pan en daarna 10-12 minuten smoren.
Kan ik een alternatief gebruiken??
Kirsten
Erg verwarrend allemaal. Ik wil graag de puree maken van knolselderij en koolraap maar alle grote supermarkten verkopen koolraap als knolraap en andersom. Welke ik ook bij de zoekopdrachten invoer, krijg iedere keer de raap met paarse kleur te zien. Dus volgens mij heb ik nu gewoon de verkeerde gekocht 🙁 Jouw info is wel erg handig. Nu weet ik in ieder geval het verschil. Zal de supermarkten hier er op wijzen….;-)
Knol- of meiraapjes zijn een stuk kleiner. Ook koolraap kan halverwege een beetje een donkerder kleur hebben maar het vruchtvlees is een beetje geel/oranje.
Judith
Hoi hoi,
Ik heb een recept voor een salade met koolraap. Nou is die op dit moment nergens te verkrijgen, dus wat kan ik dan als plaatsvervanger nemen?
Nou euh… iets wat lekker knapperig is, ligt natuurlijk aan de andere ingrediënten en aan je eigen smaak. Wortel, bleekselderij, koolrabi, rettich, koolsoorten enzo kan allemaal lekker zijn.
Morganne
Deze avond kijk ik naar een film ( nooit tijd voor … )
Daarbij hoort iets om te ” smoefelen ” zoals wij zeggen …
Nu zitten er koolrabi frietjes in de oven, zal heerlijk zijn!
Ha Jojanneke, Ja even (kort) voorkoken een minuut of 3? Binnenkort wil ik beide soorten gaan uitproberen in de airfryer en koekenpan, als dat succesvol is dan hoor je het!
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. Hiervan worden de cookies die als noodzakelijk zijn gecategoriseerd, in uw browser opgeslagen omdat ze essentieel zijn voor de werking van de basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt of om advertenties te kunnen tonen. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar als u zich afmeldt voor sommige van deze cookies, kan dit uw browse-ervaring beïnvloeden.
Noodzakelijke cookies zijn absoluut essentieel om de website goed te laten functioneren. Deze categorie bevat alleen cookies die zorgen voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website. Deze cookies slaan geen persoonlijke informatie op.
Dit zijn cookies die worden geplaatst door o.a. de ketocalculator, zodat je een berekening kunt maken met je persoonlijke gegevens om je persoonlijke doel uit te kunnen rekenen.
Advertentiecookies worden gebruikt om relevante advertenties te tonen. Deze cookies volgen bezoekers op verschillende websites en verzamelen informatie om aangepaste advertenties te bieden.
Cookie
Duur
Omschrijving
CMID
1 year
Casale Media sets this cookie to collect information on user behavior, for targeted advertising.
CMPRO
3 months
CMPRO cookie is set by CasaleMedia for anonymous user tracking, and for targeted advertising.
CMPS
3 months
CMPS cookie is set by CasaleMedia for anonymous user tracking based on user's website visits, for displaying targeted ads.
IDE
1 year 24 days
Google DoubleClick IDE cookies are used to store information about how the user uses the website to present them with relevant ads and according to the user profile.
mc
1 year 1 month
Quantserve sets the mc cookie to anonymously track user behaviour on the website.
test_cookie
15 minutes
The test_cookie is set by doubleclick.net and is used to determine if the user's browser supports cookies.
uuid
3 months
MediaMath sets this cookie to avoid the same ads from being shown repeatedly and for relevant advertising.
Analytische cookies worden gebruikt om inzicht te krijgen in hoe onze bezoekers omgaan met de website. Deze cookies verstrekken ons info over statistieken, het aantal bezoekers, het bouncepercentage, de verkeersbron, enz.
Cookie
Duur
Omschrijving
__gads
1 year 24 days
The __gads cookie, set by Google, is stored under DoubleClick domain and tracks the number of times users see an advert, measures the success of the campaign and calculates its revenue. This cookie can only be read from the domain they are set on and will not track any data while browsing through other sites.
Functionele cookies helpen bij het uitvoeren van bepaalde functionaliteiten, zoals het delen van de inhoud van de website. Denk aan recepten versturen aan uw eigen e-mail of whatsapp of het delen op sociale media, zoals Facebook & Twitter, het verzamelen van feedback en andere functies van derden.
Prestatiecookies worden gebruikt om de belangrijkste prestatie-indexen van de website te begrijpen en te analyseren, wat helpt bij het leveren van een betere gebruikerservaring voor de bezoekers.
Cookie
Duur
Omschrijving
d
3 months
Quantserve sets this cookie to anonymously track information on how visitors use the website.
Ik heb een recept met koolrabi, maar deze is nergens te koop op dit moment.
In dit recept moet de koolrabi in blokjes gesneden worden, even aanbakken in de pan en daarna 10-12 minuten smoren.
Kan ik een alternatief gebruiken??
Erg verwarrend allemaal. Ik wil graag de puree maken van knolselderij en koolraap maar alle grote supermarkten verkopen koolraap als knolraap en andersom. Welke ik ook bij de zoekopdrachten invoer, krijg iedere keer de raap met paarse kleur te zien. Dus volgens mij heb ik nu gewoon de verkeerde gekocht 🙁 Jouw info is wel erg handig. Nu weet ik in ieder geval het verschil. Zal de supermarkten hier er op wijzen….;-)
Knol- of meiraapjes zijn een stuk kleiner. Ook koolraap kan halverwege een beetje een donkerder kleur hebben maar het vruchtvlees is een beetje geel/oranje.
Hoi hoi,
Ik heb een recept voor een salade met koolraap. Nou is die op dit moment nergens te verkrijgen, dus wat kan ik dan als plaatsvervanger nemen?
Nou euh… iets wat lekker knapperig is, ligt natuurlijk aan de andere ingrediënten en aan je eigen smaak. Wortel, bleekselderij, koolrabi, rettich, koolsoorten enzo kan allemaal lekker zijn.
Deze avond kijk ik naar een film ( nooit tijd voor … )
Daarbij hoort iets om te ” smoefelen ” zoals wij zeggen …
Nu zitten er koolrabi frietjes in de oven, zal heerlijk zijn!
Dank je wel.
Morganne
Oh wat klinkt dat weer gezellig: ‘smoefelen’. Dat ga ik ook eens doen, da’s Vlaams neem ik aan?
Ik heb en keer frites gemaakt van knolselderij in de airfryer. Ik vond het maar uitgedroogde patatjes. Moet je ze eerst voorkoken?
Ha Jojanneke, Ja even (kort) voorkoken een minuut of 3? Binnenkort wil ik beide soorten gaan uitproberen in de airfryer en koekenpan, als dat succesvol is dan hoor je het!
Beste Anna-Karina,
Wil je het dan als recept op je site zetten?
hartelijke groet
Xandra
Uiteraard!
Wat een geweldig, nuttige informatie heb je hier neer gezet Anna-Karina. Dank je.
Hoi Annet,
Tja, die vragen over wat is wat en hoe ziet het eruit, werden zo vaak gesteld. Ik hoop dat dit ‘de zaak’ zal ophelderen!