Koolraap, knolraap, koolrabi of knolselderij? – INFO

Tegenwoordig maken veel mensen “friet” van andere groenten dan aardappels. Koolhydraatarme enigszins harde groenten courgette, pompoen, wortel, biet, wortelpeterselie, koolplakken, groene asperges etc., zijn allemaal heel geschikt om te roosteren of grillen in de oven. Groente op die manier bereid heeft een heerlijke volle diepe smaak. Maak de groente schoon, snijd in stukken repen, plakken of wat je maar wilt. Wrijf in met olie en kruiden of rol ze door een beetje geraspte kaas (deze asperges!). De harde knollen zoals koolraap, knolraap, koolrabi of knolselderij zijn het meest geschikt voor “friet”. Dat wil zeggen je kunt ze in dunne reepjes snijden en dan bakken in een koekenpan, Airfryer of frituren.

Het meest op “echte friet” lijken koolraap of knolselderij. Het hangt helemaal van je eigen smaak af welke je lekkerder vindt, dus lekker zelf experimenteren! Even beetgaar voorkoken, afhankelijk van welke knol je gebruikt 4-6 minuten. Niet te gaar koken, anders krijg je droge frieten. Goed droog stomen of deppen met keukenpapier. Als je ze in de oven bakt kun je de kruiden er vooraf opdoen, als je ze gaat frituren dan beter ná het bakken. Zout altijd na het bakken! Je kruidenmengsel kan zijn olie met peper, paprikapoeder, uienpoeder, gember, knoflook, kerrie, rozemarijn, Italiaanse kruiden of chilipoeder etc. naar eigen smaak mengen met de friet. Afbakken in een Airfryer of oven (200 graden). Of in in de olie in een frituur-, of koekenpan. Kijk uit voor donker verbrande stukjes die zijn enorm ongezond!

Helaas, ik heb het op verschillende manieren geprobeerd, maar ik hou er zelf definitief niet van. Ze blijven (of worden heel snel) slap of als er wel een knapperig randje aanzit is het verbrand en dat ziet er niet alleen onappetijtelijk uit maar is bijzonder ongezond en dat eet ik -dus- niet. Dan maak van de groente veel liever een gezonde puree voor op een ovenschotel of gewoon gestoofd als bijgerecht. Als ik dan 1x per jaar friet wil neem ik gewoon de echte!

Hier een uitleg hoe de 4 knollen er uitzien en hoe je ze kan gebruiken.

knollen-vk

KOOLRAAP
Koolraap behoort tot de familie van de kool. Deze dikbuikige knol groeit, in tegenstelling tot andere koolsoorten, onder de grond. De koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap. Koolraap wordt dan ook vaak verward met knolraap, maar het zijn twee verschillende plantenwortels. Koolraap heeft een ruwe groengele schil en wordt vaak gekookt, gestoofd en tegenwoordig ook als friet gegeten. Het gele, geurige vlees heeft een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak. Koolraap doet het goed bij kaas en kaasgerechten. Het is rijk aan vitamine, net zoals diverse andere koolsoorten. Tegenwoordig kant-en-klaar schoongemaakt en in staafjes gesneden te koop bij de supermarkt. (2 gr. khd)
 
KNOLRAAP of Meiraap
De knolraap wordt ook wel meiraap of meiknolletje genoemd. De knolraap en de koolraap worden vaak met elkaar verward. Fris, sappig en pittig, dat is de smaak rauwe meiraap. Maak je ‘m warm, dan wordt de scherpe smaak zachter. Je kunt er heerlijke soep van maken. Maar ook rauw is knolraap bijzonder lekker. Gewoon in plakjes op je koolhydraatarme broodje. Het malse, jonge blad van de meiraap, is ook heerlijk om te eten. We kennen het als raapstelen! Meiraap wordt aan het einde van de lente en in de zomer geoogst. De knolraap groeit net als de koolraap onder de grond. (6 gr. khd)
 
KOOLRABI
Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond. Het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur. Onder de schil zijn beide wit-geel van kleur. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is wat pittiger. Rauwe koolrabi smaakt selderij-achtig. De koolrabi schillen, wassen en dan in blokjes of reepjes snijden of raspen. Koolrabi heeft vele toepassingen, je kunt het koken, stoven als groente, in soep gebruiken, rauw in salades en rauwkost-schotels. Koken ongeveer 15 -20 minuten. Koolrabi heeft een laag energetische waarde, is rijk aan vitamine C en vezels en is bovendien een bron van kalium. Koolrabi komt onder andere uit Nederland. (2,8 gr. khd)
 
KNOLSELDERIJ
Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden: de bladselderij en bleekselderij. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in de soep. Knolselderij kan gekookt, gebakken of rauw in salades worden gebruikt. Zelf ben ik dol op een de smaak van knolselderij! (6 gr. khd )

 

(Gezien 1.762 keer, 31 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 reacties op “Koolraap, knolraap, koolrabi of knolselderij? – INFO”