Koolraap, knolraap, koolrabi of knolselderij? – INFO

Tegenwoordig maken veel mensen “friet” van andere groenten dan aardappels. Koolhydraatarme enigszins harde groenten courgette, pompoen, wortel, biet, wortelpeterselie, koolplakken, groene asperges etc., zijn allemaal heel geschikt om te roosteren of grillen in de oven. Groente op die manier bereid heeft een heerlijke volle diepe smaak. Maak de groente schoon, snijd in stukken repen, plakken of wat je maar wilt. Wrijf in met olie en kruiden of rol ze door een beetje geraspte kaas (deze asperges!). De harde knollen zoals koolraap, knolraap, koolrabi of knolselderij zijn het meest geschikt voor “friet”. Dat wil zeggen je kunt ze in dunne reepjes snijden en dan bakken in een koekenpan, Airfryer of frituren.

Bekijk ook vooral ons recept voor verrukkelijke groentefriet!

Verschillen en overeenkomsten van koolraap, knolraap, koolrabi en knolselderij

knollen-vk
Koolraap

Koolraap behoort tot de familie van de kool. Deze dikbuikige knol groeit, in tegenstelling tot andere koolsoorten, onder de grond. De koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap. Koolraap wordt dan ook vaak verward met knolraap, maar het zijn twee verschillende plantenwortels. Koolraap heeft een ruwe groengele schil en wordt vaak gekookt, gestoofd en tegenwoordig ook als friet gegeten. Het gele, geurige vlees heeft een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak. Koolraap doet het goed bij kaas en kaasgerechten. Het is rijk aan vitamine, net zoals diverse andere koolsoorten. Tegenwoordig kant-en-klaar schoongemaakt en in staafjes gesneden te koop bij de supermarkt. Koolraap bevat per 100 g: calorieën 13 kcal, koolhydraten 2 g, eiwitten 1 g, vetten 0 g, vezels 0.7 g. 

Knolraap of meiraap

De knolraap wordt ook wel meiraap of meiknolletje genoemd. De knolraap en de koolraap worden vaak met elkaar verward. Fris, sappig en pittig, dat is de smaak rauwe meiraap. Maak je ‘m warm, dan wordt de scherpe smaak zachter. Je kunt er heerlijke soep van maken. Maar ook rauw is knolraap bijzonder lekker. Gewoon in plakjes op je koolhydraatarme broodje. Het malse, jonge blad van de meiraap, is ook heerlijk om te eten. We kennen het als raapstelen! Meiraap wordt aan het einde van de lente en in de zomer geoogst. De knolraap groeit net als de koolraap onder de grond. Meiraap bevat per 100 g: calorieën 28 kcal, koolhydraten 4.2 g, eiwitten 0.9 g, vetten 0 g, vezels 1.8 g. 

Koolrabi

Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond. Het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur. Onder de schil zijn beide wit-geel van kleur. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is wat pittiger. Rauwe koolrabi smaakt selderij-achtig. De koolrabi schillen, wassen en dan in blokjes of reepjes snijden of raspen. Koolrabi heeft vele toepassingen, je kunt het koken, stoven als groente, in soep gebruiken, rauw in salades en rauwkost-schotels. Koken ongeveer 15 -20 minuten. Koolrabi heeft een laag energetische waarde, is rijk aan vitamine C en vezels en is bovendien een bron van kalium. Koolrabi komt onder andere uit Nederland. Bevat per 100 g: calorieën 27 kcal, koolhydraten 2.6 g, eiwitten 1.7 g, vetten 0.1 g, vezels 3.6 g.

Knolselderij

Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden: de bladselderij en bleekselderij. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in de soep. Knolselderij kan gekookt, gebakken of rauw in salades worden gebruikt. Zelf ben ik dol op een de smaak van knolselderij! Knolselderij bevat per 100 gram: Calorieën 38 kcal, Koolhydraten 5 g, Eiwitten 2.0 g, Vetten 0 g, Vezels 4.9 g (rauw gewogen NEVO).

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top