Motivatie, hoe hou je die vast? – INFO

Geschatte leestijd: 9 minuten

Informatie voor iedereen die wel wat motivatie kan gebruiken.
Lees het door als je (weer) een zetje nodig hebt, heel veel succes!

Afbeeldingsresultaat voor loesje motivatie
Motivatie moet steeds opnieuw

Gemotiveerd zijn en dat ook blijven, ligt aan de basis van elke vorm van verandering. Alles draait om het vasthouden van motivatie. Of het nu gaat om afvallen, gezonder eten, meer bewegen, of stoppen met roken. Dat maakt eigenlijk niet uit.

Motivatie is echter niet iets blijvends. Je moet steeds opnieuw de kracht in jezelf aanspreken.
Belangrijke tips helpen je om – opnieuw – gemotiveerd te raken, om je doelen ook echt te bereiken. Ik richt me hier vooral op het aanpassen van eetgewoontes. Je bent blijkbaar niet helemáál tevreden over je gewicht, of je voedingspatroon en wilt daar graag verandering in brengen. Daar heb je gelijk tip 1 al te pakken: JIJ hebt zelf het stuur in handen!

Stuur zélf

Als je je ongezonde voedingspatroon of je overgewicht wijt aan externe factoren, dan zul je snel terugvallen in je oude patronen. Zolang je zelfstandig en vrijwillig kunt eten en bewegen, ben je zelf verantwoordelijk voor je lichaam en voor wat jij er wel of niet in stopt. Het is jouw persoonlijke keuze. Jij stuurt. Denk liever “dat WIL ik niet eten” in plaats van “dat MAG ik niet eten”. Van wie mag je het niet? Laat je anderen bepalen wat je mag eten? Mogen klinkt ook alsof je straf hebt, het woord willen geeft aan dat jij zelf bepaalt wat je eet of niet.

Afbeeldingsresultaat voor loesje simpelHoe eerder, hoe langer het plezier

Sta open voor opmerkingen van mensen die vinden dat je ‘dik’ bent. Ze geven om je en ze zullen je beter kunnen steunen als je je eigen overgewicht ook accepteert. Je leest dit omdat je een aantal kilo’s kwijt wilt of je wilt gemotiveerd worden of blijven om gezonder te eten. Accepteer dat je teveel weegt en wees je ervan bewust dat jij zelf actie moet ondernemen om van dat overtollige gewicht af te komen. Geen zelfmedelijden, maar ga de uitdaging aan. Wacht er niet mee. Hoe eerder je begint, hoe langer je er plezier van hebt. En jij niet alleen…

Geen straf maar winst

Voor veel mensen klinkt afvallen als iets vervelends, iets waar je van alles voor moet inleveren. Alsof het een straf is om gezonder te willen leven! Je hebt juist van alles te winnen: een prettiger leven in een gezonder lichaam. Stel dat niet uit! Maar… elke verandering maakt mensen ook onzeker. Het is onwennig en verwarrend om nieuwe patronen aan te leren, maar dat hoort er nu eenmaal bij.

Hou er dus rekening mee dat je af en toe last zult hebben van twijfels en moeilijkere momenten. Zelfkennis en fouten maken is juist de sleutel naar succes, geen bewijs dat “iedereen het kan, behalve ik”. Heb geduld met jezelf, zet door. Jij wilt toch dat er iets verandert?

Planning en voorbereiden

Of het nu gaat om een goede (werk)lunch of het snacken in de avond: zorg dat je de juiste boodschappen op tijd in huis haalt. Juist de voorbereiding en planning is belangrijk. Bedenk op zondag al wat je komende week gaat eten. Zo voorkom je dat je grijpt naar ongezonde snacks, of dat je op het laatste moment nog moet bedenken wat je wilt eten en dat niet in huis hebt.

Als je in gezinsverband leeft: maak in je (koel)kast een groene zone voor veilig voedsel (voor mij koolhydraatarm) en een rode zone voor fout voedsel (koolhydraatrijk). Zorg dat er voldoende lekkers in jouw groene zone ligt. Bij trek richt je je veel makkelijker op de groene snacks dan wanneer je alles door elkaar bewaart.

Dag in dag uit hetzelfde doen werkt sleur in de hand en dat is helemaal niet de bedoeling. Gezond eten en ondertussen afvallen, goed voor jezelf zorgen is leuk om te doen. Je struint diverse websites af op zoek naar recepten en bakt vaker zelf iets lekkers. Zo ontdek je allerlei nieuwe producten. Wissel af. Vul je diepvries met de juiste voorraden, ook heel geschikt voor noodgevallen: quiches, oopsies, kaasbroodjes en muffins (zoet en hartig) zijn prima in te vriezen.

Wees aardig voor jezelf en begin KLEIN

Afbeeldingsresultaat voor loesje regels

De meeste mensen zijn onaardig voor zichzelf en leggen de lat véél te hoog. Daardoor moeten ze bijna wel ‘falen’! Trap niet in die valkuil. Hou het realistisch en haalbaar. In een maand 10 kilo kwijt raken is echt niet realistisch. Veel beter is het om met kleine stapjes te beginnen, laat je lichaam rustig wennen aan alle kleine veranderingen. Gebruik je verstand en je zelfkennis. Door steeds kleine stapjes die je wel kunt halen bereik je uiteindelijk je doel en voorkom je dat faalgevoel.

Dus: wees aardig voor jezelf, begin klein, hou het realistisch.

Al je doelen zullen waarschijnlijk liggen in (één of meer van) deze vier gebieden:

  1. Gezonder eten
  2. Minder snoepen
  3. Meer drinken (water, thee etc.)
  4. Meer bewegen

Doe het niet allemaal tegelijk, dat houdt geen mens vol. Wat is op dit moment voor jou het meest haalbaar?  Welke is bij jou het meest ‘urgent’? Welke vind jij van deze vier het belangrijkst? Begin niet gelijk met de moeilijkste, kies iets waarvan jij denkt dat je het gaat lukken. Begin daar dan mee, je hoeft in elk geval echt niet op alle onderdelen tegelijk te scoren. Maar maak wel een beginnetje. Ook als je maar een paar kilo kwijt wilt is dat een goede strategie, je voorkomt ermee dat je alsmaar blijft groeien. Vervang bijvoorbeeld vanaf nu per maand steeds één gewoonte door een gezonde gewoonte. En gezond is dan een ook keuze voor minder koolhydraten dan in je huidige voeding.

BIJVOORBEELD

  • 1e maand: begin met de frisdranken en alcoholische dranken: vervang ze door meer water en thee of water op smaak gebracht met groente en een schijfje echt fruit.
  • 2e maand: verander je snoepgedrag door koekjes en chips te vervangen door zelfgemaakte crackertjes, belegde komkommer of een handje noten.
  • 3e maand: eet meer groente, ga van 200 gram naar 400 gram per dag. Als je bij alle maaltijden groente eet zit je zomaar aan de 600 gram per dag.
  • 4e maand : vervang wit meel (pasta, brood) in je hoofdmaaltijd door groenten.
  • 5e maand: neem zoveel mogelijk trappen, wandel of fiets eens wat vaker naar je werk, of zet de auto een straat verderop. Zoek een sport die je leuk vindt of maak (vaker) wandelingen met vrienden.

Dan ben je alweer bijna een half jaar verder en hebt ‘spelenderwijs’ heel wat goede gewoonten opgepikt. Die nieuwe gewoontes kun je op deze langzame manier de rest van je leven ook veel makkelijker volhouden.

Gerelateerde afbeeldingSchrijf  het op

Het is zo simpel: opschrijven helpt echt. Papier en pen pakken en het gewoon doen. Maak een lijstje met doelen, geen boekwerk. Je dwingt jezelf zo tot bewuster nadenken over je doelen. Een lijstje werkt bovendien als een soort contract met jezelf. Als je nog geen lijstje hebt, maak ‘m direct na het lezen van dit stuk. NU doen, besteed die aandacht aan jezelf, je bent het waard!
Schrijf alleen dingen op die echt bij jou passen je nieuwe gewoontes moeten echt bij jou en je leven passen. Dat vergroot de haalbaarheid en voorkomt teleurstellingen. Waarom zou je naar een sportschool gaan, als je dat al drieentachtig keer geprobeerd hebt en het echt niet leuk vindt? Of een tijdelijk bizar en ongezond snel crashdieet volgen in plaats van je eetgewoontes stap voor stap structureel te veranderen in een gezonder eetpatroon? Oké, aan de slag! Maak je lijstje. Kopieer je lijst een paar keer en plak die lijst overal in het zicht: In elk geval op je koelkast, in je voorraadkast, op de desktop van de computer en in je agenda. Verlies niet je eigen doelen en motivatie uit het oog, confronteer jezelf ermee, geef jezelf geen kans om ze te vergeten. Motiveer jezelf, steeds opnieuw.

Hetzelfde geldt voor ontdekkingen en resultaten. Hoe klein ook, schrijf ze op. Houd ook bij hoe je maten en gewichten veranderen. Dat kan in een schriftje, op de computer of in je telefoon. Kleine veranderingen zie je dan niet over het hoofd. Ook de opgedane kennis over voeding en succesrecepten kun je verzamelen als ‘trofeeën’. Om na te kijken als je even in een dip zit. Ter motivatie. Begin je het al leuk te vinden?

Maak het openbaar, zoek steun

Vertel aan iedereen om je heen dat je een gezonder gewicht wilt hebben. Niet alleen aan je vrienden en familie, maar ook aan je collega’s of de mensen van je vrijetijdsclub. Zo geef je ze de kans om rekening te houden met je, jou te steunen en complimenten te geven. Mijdt mensen die onverschillig en cynisch reageren. Maak duidelijk dat jij geen behoefte hebt aan slagroompunten, maar aan steun!

Beloon jezelf

Als je een doel hebt bereikt, sta er even bij stil en geniet ervan, wees trots op jezelf. Maar je mag jezelf ook best een materiële beloning geven. Ga iets leuks doen met vrienden of je gezin. Koop een mooi boek, ga naar de kapper. Alles mag, zolang het maar geen beloning in de vorm van fout eten is.

Van het een komt het ander

Je begint met afvallen en je eindigt bijvoorbeeld met een website met recepten, zoals ik. Of misschien open jij nog eens een webshop met schilderijen of onderdelen van oude auto’s. Zie je het verband niet? Nou, je bent ooit begonnen met dat ene kleine doel voor ogen. Toen je ontdekte dat je dat kon bereiken, had je genoeg zelfvertrouwen voor een volgend, iets groter doel. Vervolgens keek je weer uit naar een nóg verder doel. Het beloont zichzelf en geeft je een rijker leven. Het gevoel van een gehaald doel is verslavend. Als jij het kunt, dan kun je anderen ook stimuleren of helpen om zover te komen. Veel rijkdom gewenst!


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.

Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


Trefwoorden

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

35 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top