Motivatie afvallen

Motivatie, hoe hou je die vast? – INFO

Informatie voor iedereen die wel wat motivatie kan gebruiken.
Lees het door als je (weer) een zetje nodig hebt, heel veel succes!

Advertentie

Motivatie moet steeds opnieuw

Gemotiveerd zijn en dat ook blijven, ligt aan de basis van elke vorm van verandering. Alles draait om het vasthouden van motivatie. Of het nu gaat om afvallen, gezonder eten, meer bewegen, of stoppen met roken. Dat maakt eigenlijk niet uit.

soms is NU het juiste moment

Motivatie is echter niet iets blijvends. Je moet steeds opnieuw de kracht in jezelf aanspreken.
Belangrijke tips helpen je om – opnieuw – gemotiveerd te raken, om je doelen ook echt te bereiken. Ik richt me hier vooral op het aanpassen van eetgewoontes. Je bent blijkbaar niet helemáál tevreden over je gewicht, of je voedingspatroon en wilt daar graag verandering in brengen. Daar heb je gelijk tip 1 al te pakken: JIJ hebt zelf het stuur in handen!

Stuur zélf

Als je je ongezonde voedingspatroon of je overgewicht wijt aan externe factoren, dan zul je snel terugvallen in je oude patronen. Zolang je zelfstandig en vrijwillig kunt eten en bewegen, ben je zelf verantwoordelijk voor je lichaam en voor wat jij er wel of niet in stopt. Het is jouw persoonlijke keuze. Jij stuurt. Denk liever “dat WIL ik niet eten” in plaats van “dat MAG ik niet eten”. Van wie mag je het niet? Laat je anderen bepalen wat je mag eten? Mogen klinkt ook alsof je straf hebt, het woord willen geeft aan dat jij zelf bepaalt wat je eet of niet.

Sta open voor opmerkingen van mensen die vinden dat je ‘dik’ bent. Ze geven om je en ze zullen je beter kunnen steunen als je je eigen overgewicht ook accepteert. Je leest dit omdat je een aantal kilo’s kwijt wilt of je wilt gemotiveerd worden of blijven om gezonder te eten. Accepteer dat je teveel weegt en wees je ervan bewust dat jij zelf actie moet ondernemen om van dat overtollige gewicht af te komen. Geen zelfmedelijden, maar ga de uitdaging aan. Wacht er niet mee. Hoe eerder je begint, hoe langer je er plezier van hebt. En jij niet alleen…

Geen straf maar winst

Voor veel mensen klinkt afvallen als iets vervelends, iets waar je van alles voor moet inleveren. Alsof het een straf is om gezonder te willen leven! Je hebt juist van alles te winnen: een prettiger leven in een gezonder lichaam. Stel dat niet uit! Maar… elke verandering maakt mensen ook onzeker. Het is onwennig en verwarrend om nieuwe patronen aan te leren, maar dat hoort er nu eenmaal bij.

Hou er dus rekening mee dat je af en toe last zult hebben van twijfels en moeilijkere momenten. Zelfkennis en fouten maken is juist de sleutel naar succes, geen bewijs dat “iedereen het kan, behalve ik”. Heb geduld met jezelf, zet door. Jij wilt toch dat er iets verandert?

Planning en voorbereiden

Of het nu gaat om een goede (werk)lunch of het snacken in de avond: zorg dat je de juiste boodschappen op tijd in huis haalt. Juist de voorbereiding en planning is belangrijk. Bedenk op zondag al wat je komende week gaat eten. Zo voorkom je dat je grijpt naar ongezonde snacks, of dat je op het laatste moment nog moet bedenken wat je wilt eten en dat niet in huis hebt.

Als je in gezinsverband leeft: maak in je (koel)kast een groene zone voor veilig voedsel (voor mij koolhydraatarm) en een rode zone voor fout voedsel (koolhydraatrijk). Zorg dat er voldoende lekkers in jouw groene zone ligt. Bij trek richt je je veel makkelijker op de groene snacks dan wanneer je alles door elkaar bewaart.

Dag in dag uit hetzelfde doen werkt sleur in de hand en dat is helemaal niet de bedoeling. Gezond eten en ondertussen afvallen, goed voor jezelf zorgen is leuk om te doen. Je struint diverse websites af op zoek naar recepten en bakt vaker zelf iets lekkers. Zo ontdek je allerlei nieuwe producten. Wissel af. Vul je diepvries met de juiste voorraden, ook heel geschikt voor noodgevallen: quiches, oopsies, kaasbroodjes en muffins (zoet en hartig) zijn prima in te vriezen.

Wees aardig voor jezelf en begin KLEIN

De meeste mensen zijn onaardig voor zichzelf en leggen de lat véél te hoog. Daardoor moeten ze bijna wel ‘falen’! Trap niet in die valkuil. Hou het realistisch en haalbaar. In een maand 10 kilo kwijt raken is echt niet realistisch. Veel beter is het om met kleine stapjes te beginnen, laat je lichaam rustig wennen aan alle kleine veranderingen. Gebruik je verstand en je zelfkennis. Door steeds kleine stapjes die je wel kunt halen bereik je uiteindelijk je doel en voorkom je dat faalgevoel.

Afbeeldingsresultaat voor loesje regels

Dus: wees aardig voor jezelf, begin klein, hou het realistisch.

Al je doelen zullen waarschijnlijk liggen in (één of meer van) deze vier gebieden:

 • Gezonder eten
 • Minder snoepen
 • Meer drinken (water, thee etc.)
 • Meer bewegen

Het hoeft niet allemaal tegelijk, sommige menen houden dat niet goed vol. Wat is op dit moment voor jou het meest haalbaar?  Welke is bij jou het meest ‘urgent’? Welke vind jij van deze vier het belangrijkst? Begin niet gelijk met de moeilijkste, kies iets waarvan jij denkt dat je het gaat lukken. Begin daar dan mee, je hoeft helemaal niet op alle onderdelen tegelijk te scoren. Maar maak wel een beginnetje. Ook als je maar een paar kilo kwijt wilt is dat een goede strategie, je voorkomt ermee dat je alsmaar blijft groeien. Vervang bijvoorbeeld vanaf nu per maand steeds één gewoonte door een gezonde gewoonte. En gezond is dan een ook keuze voor minder koolhydraten dan in je huidige voeding.

BIJVOORBEELD

 • 1e maand: begin met de frisdranken en alcoholische dranken: vervang ze door meer water en thee of water op smaak gebracht met groente en een schijfje echt fruit.
 • 2e maand: verander je snoepgedrag door koekjes en chips te vervangen door zelfgemaakte crackertjes, belegde komkommer of een handje noten.
 • 3e maand: eet meer groente, ga van 200 gram naar 300-400 gram per dag. Als je bij alle maaltijden groente eet zit je zomaar aan de 600 gram per dag.
 • 4e maand : vervang wit meel (pasta, brood) in je hoofdmaaltijd door groenten.
 • 5e maand: neem zoveel mogelijk trappen, wandel of fiets eens wat vaker naar je werk, of zet de auto een straat verderop. Zoek een sport die je leuk vindt of maak (vaker) wandelingen met vrienden.

Dan ben je alweer bijna een half jaar verder en hebt ‘spelenderwijs’ heel wat goede gewoonten opgepikt. Die nieuwe gewoontes kun je op deze langzame manier de rest van je leven ook veel makkelijker volhouden.

Schrijf  het op

Het is zo simpel: opschrijven helpt echt. Papier en pen pakken en het gewoon doen. Maak een lijstje met doelen, geen boekwerk. Je dwingt jezelf zo tot bewuster nadenken over je doelen. Een lijstje werkt bovendien als een soort contract met jezelf. Als je nog geen lijstje hebt, maak ‘m direct na het lezen van dit stuk. NU doen, besteed die aandacht aan jezelf, je bent het waard!

Schrijf alleen dingen op die echt bij jou passen je nieuwe gewoontes moeten echt bij jou en je leven passen. Dat vergroot de haalbaarheid en voorkomt teleurstellingen. Waarom zou je naar een sportschool gaan, als je dat al drieëntachtig keer geprobeerd hebt en het echt niet leuk vindt? Of een tijdelijk bizar en ongezond snel crashdieet volgen in plaats van je eetgewoontes stap voor stap structureel te veranderen in een gezonder eetpatroon? Oké, aan de slag! Maak je lijstje. Kopieer je lijst een paar keer en plak die lijst overal in het zicht: In elk geval op je koelkast, in je voorraadkast, op de desktop van de computer en in je agenda. Verlies niet je eigen doelen en motivatie uit het oog, confronteer jezelf ermee, geef jezelf geen kans om ze te vergeten. Motiveer jezelf, steeds opnieuw.

Hetzelfde geldt voor ontdekkingen en resultaten. Hoe klein ook, schrijf ze op. Houd ook bij hoe je maten en gewichten veranderen. Dat kan in een schriftje, op de computer of in je telefoon. Kleine veranderingen zie je dan niet over het hoofd. Ook de opgedane kennis over voeding en succesrecepten kun je verzamelen als ‘trofeeën’. Om na te kijken als je even in een dip zit. Ter motivatie. Begin je het al leuk te vinden?

Maak het openbaar, zoek steun

Vertel aan iedereen om je heen dat je een gezonder gewicht wilt hebben. Niet alleen aan je vrienden en familie, maar ook aan je collega’s of de mensen van je vrijetijdsclub. Zo geef je ze de kans om rekening te houden met je, jou te steunen en complimenten te geven. Mijdt mensen die onverschillig en cynisch reageren. Maak duidelijk dat jij geen behoefte hebt aan slagroompunten, maar aan steun!

Beloon jezelf

Als je een doel hebt bereikt, sta er even bij stil en geniet ervan, wees trots op jezelf. Maar je mag jezelf ook best een materiële beloning geven. Ga iets leuks doen met vrienden of je gezin. Koop een mooi boek, ga naar de kapper. Alles mag, zolang het maar geen beloning in de vorm van fout eten is.

Van het een komt het ander

Je begint met afvallen en je eindigt bijvoorbeeld met een website met recepten, zoals ik. Of misschien open jij nog eens een webshop met schilderijen of onderdelen van oude auto’s. Zie je het verband niet? Nou, je bent ooit begonnen met dat ene kleine doel voor ogen. Toen je ontdekte dat je dat kon bereiken, had je genoeg zelfvertrouwen voor een volgend, iets groter doel. Vervolgens keek je weer uit naar een nóg verder doel. Het beloont zichzelf en geeft je een rijker leven. Het gevoel van een gehaald doel is verslavend. Als jij het kunt, dan kun je anderen ook stimuleren of helpen om zover te komen. Veel rijkdom gewenst!Trefwoorden

35 gedachten over “Motivatie, hoe hou je die vast? – INFO”

 1. Heb de afgelopen maanden weer even gas gegeven, de klad was er een beetje in gekomen. Vandaag m’n jaarlijkse controle bij de huisarts en wat denk je??????? M’n bloed is nog nooit zo goed geweest, m’n bloeddruk perfect en m’n gewicht weer helemaal op pijl. Zo blij dat ik jullie een paar jaar geleden ontdekt heb. Dankjullie wel voor al die lekkere recepten en de rest 😉

 2. Fijn om aan het begin van deze rit (koolhydraat arm eten) een stuk te lezen dat als een gesprek met een vriendin aanvoelt! 👏🏻🥰💕
  Had ik echt even nodig! 🙏

 3. Dag Anna-Karina,
  Als ik rondneus op internet zie ik ook koolhydraatarme broden op basis van gluten. Een brood wordt dan van o.a. 140 gram gluten gemaakt. Zijn gluten ook koolhydraatarm? Ik kan daarover eigenlijk niets vinden.
  Met vriendelijke groet, Saskia

 4. Hoi Anna-Karina,

  Ik ben al jaren aan het vechten met m’n gewicht. In het verleden ook veel kh-arm gegeten, maar vond het erg eentonig. Maar dat was voor de tijd van de bloemkoolrijst…
  Ik ben, helaas, een “lastige” eter, waardoor veel kh-arme recepten niet voor mij zijn. Bijvoorbeeld als er kaas of avocado in zit, die vallen helaas al af.
  Gelukkig heb ik een tijdje geleden Steviala ontdekt en ik zie op je site dat jij die ook kent. Verder zie ik dat veel bij H&B (vh Tuinen) verkrijgbaar is, dus zaterdag ga ik daar even shoppen.
  Ik ga rustig aan beginnen, dus in het begin zal ik hier en daar nog honing en zoetstof gebruiken (ook omdat ik niet graag iets weggooi) en wat producten die ik in huis heb, opmaken, maar ik heb al heel veel veelbelovende recepten gezien op deze website en ben enthousiast geworden.
  Merk wel dat ik (nieuwe) maatschepjes en -bekertjes moet kopen, want ik ben er een hoop kwijt óf ik heb ze gewoon niet haha.
  Ik ben ook al een tijdje aan het zoeken naar gezonde varianten op bijv. de wereldgerechten. Een succesvolle die ik heb gevonden (en ietwat aangepast) was de Boboti. Die heb ik toen (voor het eerst) met bloemkoolrijst gegeten en dat beviel goed.
  Ik zal af en toe een reactie achterlaten als ik een recept van hier geprobeerd heb.
  Sorry, m’n berichtje is wat langer geworden dan in eerste instantie bedoeld was…
  O ja, wil nog even melden dat ik het bijzonder fijn vind dat deze website en alle recepten en andere tips (kruiden, siliconenvormpjes schoonmaken etc) vrij toegankelijk zijn!!!
  Heb in het verleden al genoeg geld uitgegeven (lees: over de balk gegooid) met “gezonde” tips, recepten e.d.

  Groetjes,
  Brenda

 5. Sinds afgelopen zomer ben ik wegens diabetes type 2 Koolhydraat arm gaan eten en lid geworden van een Keto groep die erg op natuurvoeding gericht is en niet van zoete baksels houd. Ik dacht dat dit het makkelijker zou maken om niet door zoetigheid verleid te worden. Echter blijkt dit niet zo te zijn en maak ik af en toe een van je heerlijke toetjes. De motivatie haal ik uit het feit dat vandaag gebleken is dat mijn diabetes goed onder controle is zonder medicatie, mijn bloeddruk weer normale waardes heeft en ik me geweldig energiek voel. Ook ben ik inmiddels 22 kilo kwijt. Ik weet zeker dat ik dit koolhydraat arm eten de rest van mijn leven ga blijven volhouden en zeker met al jullie geweldige recepten. Bedankt daarvoor !!

 6. Hallo allemaal,

  Ik heb het boek aangeschaft maar vraag me af of dit geschikt is.
  Ik wil mijn koolhydraten gaan beperken maar niet geheel weg laten. Van Koolhydraten voel ik me echt futloos. Ik heb eerder geheel koolhydraatartm gegeten en viel toen ook een hoop af enkel was dit niet voor life time vol te houden.
  Koolhydraten zijn overal hihi en snel voor t grijpen.
  Ik wil dus beginnen met een aantal maaltijden per week te vervangen en bewuster mee om te gaan maar ergens ben ik bang dat ik dan heel erg aan ga komen, zijn er meer mensen die dit zo doen of volgen jullie echt het dieet?

  Anna Karina, heb jij hier ervaring mee?
  Ik vind je boek trouwens top! Er staan veel lekkere recepten in!! Handig om alles bij elkaar gebundeld te hebben

  1. Houd de weegschaal in de gaten! Niet elk lichaam reageert hetzelfde. Je kunt heel eenvoudig wat meer koolhydraten toevoegen aan de maaltijden in het boek, neem dan zilvervliesrijst of af en toe volkorenproducten. Soms is het even een zoektocht om je eigen draai te vinden.

  2. Ik zie het niet als een dieet, dat scheelt ook enorm in je denkwijze.
   Succes!
   Hartelijke groet, Yvonne

   1. En toch is dat het wel, naar de letter dan. Dieet betekent niets meer en niets minder dan een set eetregels. Maar meestal bedoelen mensen met dieet, iets wat je tijdelijk doet, om daarna weer ‘als vanouds’ oude eetgewoontes op te pakken. En zo zien wij het ook zeker niet. Gezond koolhydraatarm eten doe je structureel, niet even tijdelijk.

 7. Pft. Was vorige zomer gewoon 10kg kwijt en ’t koste me geen moeite. De wintermaanden kwamen en ik ben helemaal de fout in gegaan.
  Wil zoooo graag weer beginnen, maar ’t lukt me vreemd genoeg niet.
  Hoop toch écht nú de draad op te nemen, nu ik jouw motiverende stuk gelezen heb.
  Hup naar de winkel… NÚ.
  Ik ga gelijk de crackers bakken en gezonde broodjes en koekjes, want dat snacken is mijn valkuil.
  Ik had ’t niet meer in huis en nam gewone snacks ? en ik was helemaal verpest door mezelf…
  ?ik heb je boek, kende ’t bijna uit m’n hoofd, toch schandalig dat ik t heb laten schieten..

  THANKS. ?
  IK START NÚ, jouw stukje is MÍJN motivatie en wil.

  -XXX-

 8. Annemieke Dekker

  Wat stimulerend dat bericht, Anna-Karina. Ik had echt weer even een schop onder mijn kont of steuntje in de rug (hoe je het ook noemen wilt) nodig. Dank je wel voor jouw (meestal, want smaken verschillen) heerlijke recepten. Door jou heb ik geleerd gezond te koken/eten.

 9. Linda Tegelaar

  Ik noem het ook nooit afvallen. Het is een nieuwe levensstijl die er ook voor zorgt dat je, op een langzame en verantwoorde manier kilo’s kwijt raakt.

  1. Bovenstaande zó herkenbaar. Zoals je weet heb ik een wat lastig jaar achter de rug, niet altijd in staat om zelf te koken en oh wat ga je dan weer snel de ‘fout’ in en wat is het moeilijk de draad weer op te pakken. Door jouw motivatiestukje en de reacties daarop, merk ik dat ik extra gemotiveerd raak. “Pff, er zijn anderen die er net zo voor staan als ik”. Mìj motiveert het tenminste dubbel. Bedankt mede A-Ksters ;-).

 10. Anne van Hoorn

  Beste Anna-Karina,

  Vanmiddag de mugcake citroen gemaakt, ik heb alles precies gedaan wat er in t recept stond, ook heb ik die maatschepjes gekocht.
  Maar mijn mugcake kwam niet omhoog.
  Ik heb een magnetron van 900 watt, daar had ik een minuut de mug ingezet, maar kwam niet hoger dan dat ik het erin had gedaan, dus nog een keer op 900 watt en een minuut tot drie keer toe,,,,ik heb hem wel opgegeten maar weet niet of dat zo gezond was, het was een kleine superdroge mugggg, jammer.

   1. Anne van Hoorn

    Dank voor je bericht hoor, waarschijnlijk oude wijnsteenbakpoeder ( uh 2014…oeps)

 11. Joke van Maren

  Ik ben een fan van je! Weer een top artikel (zit het te lezen terwijl ik geniet van een kop koffie met een stukje van ‘jouw’ gevulde speculaas.
  Ik heb een toprecept voor worteltaart, deels zelf ontwikkeld… Wil jij die eens proberen?
  Ik vind je (en je recepten??) helemaal top!
  Groetjes,
  Joke

 12. Bedankt voor de motivatie! Ben ik in augustus 2016 begonnen met Kha/kh beperkt en was 11 kg kwijt. De decembermaand heeft roet in het eten gegooid. Door de drukte vervallen in oude verkeerde eetgewoonten. Nu nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen! Vandaag weer starten met waar ik zo gelukkig van wordt! Bedankt voor de heerlijke recepten. De Italiaanse tomatensaus en courgette lasagne scoort hoge ogen bij mijn gezin, familie en vrienden. Prijkte zelf op ons kerstmenu!

  1. Wat leuk om te horen Heleen. Je bent vast niet de enige die besloten heeft om de touwtjes in december een beetje te laten vieren. En je bent ook zeker niet de enige die er vandaag weer tegenaan gaat! Heel veel succes en gaat je zeker weer lukken!

 13. Ik wens jou en je heer een fantastisch, gelukkig, gezond en inspiratierijk 2017. (hoop dat wij dan weer mogen meegenieten van die inspiratie :-))

 14. Goed om dit door te lezen. Ben de laatste twee jaar 25kilo afgevallen door koolhydraat arm te eten. Ik hoop deze manier van eten vol te houden. ? Gaat nog steeds goed gelukkig?

 15. Leuk om je te laten weten;

  Veel van je recepten zet ik op een usb-stick en laat deze dan in kleur printen om er een mooie receptenmap van te maken. De printshop wordt gerund door mensen met een beperking, waarbij een begeleidster over hun schouder meekijkt. Deze begeleidster heeft me vorige week gevraagd hoe ik toch aan al die leuke/lekker recepten kom. Ze had ze nl. door zitten bladeren en was erdoor geïnspireerd geraakt. Zo zie je maar weer, je krijgt uit onverwachte hoeken steeds meer fans.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven