zuurkool pompoen ovenschotel

Zuurkool pompoen ovenschotel

Alweer zo’n heerlijke ontdekking: stamppotten en ovenschotels met pompoen. Bij de zuurkool pompoen ovenschotel is de aardappel vervangen door pompoen, zo megalekker! Ik wil nooit meer een saaie aardappel. De zachte zoete pompoen combineert geweldig met de ietwat wrange zuurkool, die raakt eigenlijk het zure helemaal kwijt. Voor kinderen ook een traktatie! En die kleur, daar word je helemaal vrolijk van, een zonnetje op je bord. Deze ovenschotel met zuurkool is heel makkelijk vooraf te maken, handig voor drukke dagen of als je visite krijgt.  Restjes kan je prima in de vriezer bewaren. Het gerecht bevat 7 gram koolhydraten per portie.

Eet pompoen!

Wederom een warm pleidooi voor de pompoen! Afgelopen week schreef ik al over de verschillende pompoensoorten, ik ben echt blij dat ze steeds beter te verkrijgen zijn, het is een fantastische vrucht om regelmatig op je menu te zetten. Met maar 2 gram koolhydraten per 100 gram past het uitstekend binnen een gezond koolhydraatarm dieet. De pompoen is heel breed inzetbaar, uiteraard als verfijnde soep maar ook in snoeperige zoete gerechten zoals in de pompoentaart bijvoorbeeld en in dit soort stoere winterse schotels met zuurkool.

Laagjes

De zuurkool pompoen ovenschotel is opgebouwd uit laagjes. In de ovenschaal gaat eerst een laagje gekookte zuurkool met dille en tijm, lekker kruidig en fris. Daarna een laagje stamppot van zuurkool en pompoen, heerlijk zacht en zoet. En een tussenlaag van gebakken ui en (vega) spekjes, die is stevig en stoer. Afdekken met een laagje zuurkoolstamppot en tenslotte drie soorten kaas, één soort kan ook hoor…

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

zuurkool pompoen ovenschotel
zuurkool pompoen ovenschotel

Zo maak je deze Zuurkool pompoen ovenschotel 

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Zuurkool pompoen ovenschotel

zuurkool pompoen ovenschotel
Door: Anna-Karina van Denderen
Bij de zuurkool pompoen ovenschotel is de aardappel vervangen door pompoen en ik wil nooit meer een saaie aardappel! Wederom een warm pleidooi voor pompoen, lees vooral ook de vele reacties!
4.47 van 32 stemmen
Keuken Europees
Trefwoord foodswap, stamppot
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 50 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 435.2 kcalkoolhydraten 7 geiwitten 20.82 gvetten 34.17 gvezels 8.88 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Erbij

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Kook de zuurkool 20 minuten in een bodempje water, giet af en laat uitlekken in een zeef.
  • Was ondertussen de pompoen(en), schraap met een lepel de pitten eruit en snijd in grove stukken, netto 900 gram pompoen. Schillen hoeft niet bij de Hokkaido, lekker veel vezels! Zet de pompoen net onder water en kook 10-15 minuten tot hij zacht is. Giet af en stoom droog in de pan. Stamp de pompoen met crème fraîche tot een gladde pompoenpuree.
  • Snipper de ui grof en bak in olijfolie samen met gerookt paprikapoeder en de spekjes.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.

Ovenschotel samenstellen

  • (Ik vind laagjes het lekkerst, maar je kunt ook alles mengen)
    Leg eerst een dun laagje zuurkool in de ovenschaal, strooi daar dille en tijm overheen. Meng de rest van de zuurkool door de pompoenpuree, proef en breng op smaak met wat bouillonpoeder en peper. Verdeel de helft van de puree over het laagje zuurkool, dan het ui-spek-mengsel en vervolgens de rest van de puree. Rasp er tot slot kaas over. Kan afgedekt met huishoudfolie in de koelkast tot later gebruik.

Afbakken

  • Bak de zuurkool pompoen ovenschotel 20 minuten of tot de kaas mooi goudgeel kleurt.

Serveren

  • Verdeel de rucola over 4 borden en serveer een stuk van de prachtig oranje ovenschotel daarboven op. En nu heerlijk smullen weer, eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top