zuurkool pompoen ovenschotel

Zuurkool pompoen ovenschotel

Alweer zo’n heerlijke ontdekking: stamppotten en ovenschotels met pompoen. Bij de zuurkool pompoen ovenschotel is de aardappel vervangen door pompoen, zo megalekker! Ik wil nooit meer een saaie aardappel. De zachte zoete pompoen combineert geweldig met de ietwat wrange zuurkool, die raakt eigenlijk het zure helemaal kwijt, voor kinderen ook een traktatie! En die kleur, daar word je helemaal vrolijk van, een zonnetje op je bord.

 

 

Eet pompoen!
Wederom een warm pleidooi voor de pompoen! Afgelopen week schreef ik al over de verschillende pompoensoorten, ik ben echt blij dat ze steeds beter te verkrijgen zijn, het is een fantastische vrucht om regelmatig op je menu te zetten. Met maar 2 gr. khd past het uitstekend binnen een gezond koolhydraatarm dieet en ook voedselzandloper proof. De pompoen is heel breed inzetbaar, uiteraard als verfijnde soep maar ook in snoeperige zoete gerechten zoals in de pompoentaart bijvoorbeeld en in dit soort stoere winterse schotels met zuurkool.

Laagjes
De zuurkool pompoen ovenschotel is opgebouwd uit laagjes. In de ovenschaal gaat eerst een laagje gekookte zuurkool met dille en tijm, lekker kruidig en fris. Daarna een laagje stamppot van zuurkool en pompoen, heerlijk zacht en zoet. En een tussenlaag van gebakken ui en (vega) spekjes, die is stevig en stoer. Afdekken met een laagje zuurkoolstamppot en tenslotte drie soorten kaas, één soort kan ook hoor…

Deze ovenschotel is heel makkelijk vooraf te maken, handig voor drukke dagen of als je visite krijgt.  Restjes kan je prima in de vriezer bewaren!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze Zuurkool pompoen ovenschotel 

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Zuurkool pompoen ovenschotel

zuurkool pompoen ovenschotel

Door Anna-Karina Geplaatst november 14, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 4 porties
  • Koolhydraten: 6,9 gr. pp (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 40 minuten
  • Klaar in: 50 minuten

Alweer zo'n heerlijke ontdekking: stamppotten en ovenschotels met pompoen. Bij de zuurkool pompoen ovenschotel is de aardappel …

Ingrediënten

Bereiding

  1. Kook de zuurkool ong. 20 minuten in een bodem water.
    Was ondertussen de pompoen, schraap met een lepel de pitten eruit en snijd in grove stukken. (schillen hoeft niet bij de Hokkaido, lekker veel vezels!) Zet de pompoen net onder water en kook ong. 10-15 minuten tot hij zacht is.
  2. Snipper de ui grof en bak in wat kokosolie in 2 minuten samen met gerookt paprikapoeder. Bak de spekjes mee, vega spek is al gaar, dat is zo klaar.
    Rasp de kaas en vet alvast een ovenschaal in.
  3. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet of zeef. Controleer of de pompoen gaar genoeg is en giet af. Stamp de pompoen tot een mooie gladde puree, dat kan met een stamper of staafmixer. Roer de crème fraîche door de pompoenpuree.
  4. Leg eerst een dun laagje zuurkool op de bodem van de ovenschaal, strooi daar dille en tijm overheen. Meng de rest van de zuurkool door de pompoenpuree. Proef de zuurkool pompoenstamppot en breng op smaak met wat bouillonpoeder en peper.
  5. Verdeel de helft van de puree over het laagje zuurkool, dan het ui-spek-mengsel en vervolgens de rest van de puree. Als laatste verdeel je de geraspte kaas erover. Kan afgedekt met huishoudfolie in de koelkast tot later gebruik.
  6. Bak de zuurkool pompoen ovenschotel 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180 graden), tot de kaas mooi goudgeel is. Als de schotel uit de koelkast komt iets langer.
  7. Verdeel de rucola over 4 borden en serveer een stuk van de prachtig oranje ovenschotel daarboven op. En nu heerlijk smullen weer, eet smakelijk!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

141 gedachten over “Zuurkool pompoen ovenschotel”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

2.65K Shares
Share1.53K
Pin1.12K
Tweet