zuurkool pompoen ovenschotel

Zuurkool pompoen ovenschotel

Alweer zo’n heerlijke ontdekking: stamppotten en ovenschotels met pompoen. Bij de zuurkool pompoen ovenschotel is de aardappel vervangen door pompoen, zo megalekker! Ik wil nooit meer een saaie aardappel. De zachte zoete pompoen combineert geweldig met de ietwat wrange zuurkool, die raakt eigenlijk het zure helemaal kwijt, voor kinderen ook een traktatie! En die kleur, daar word je helemaal vrolijk van, een zonnetje op je bord. Deze ovenschotel is heel makkelijk vooraf te maken, handig voor drukke dagen of als je visite krijgt.  Restjes kan je prima in de vriezer bewaren!

Eet pompoen!

Wederom een warm pleidooi voor de pompoen! Afgelopen week schreef ik al over de verschillende pompoensoorten, ik ben echt blij dat ze steeds beter te verkrijgen zijn, het is een fantastische vrucht om regelmatig op je menu te zetten. Met maar 2 gr. khd past het uitstekend binnen een gezond koolhydraatarm dieet en ook voedselzandloper proof. De pompoen is heel breed inzetbaar, uiteraard als verfijnde soep maar ook in snoeperige zoete gerechten zoals in de pompoentaart bijvoorbeeld en in dit soort stoere winterse schotels met zuurkool.

Laagjes

De zuurkool pompoen ovenschotel is opgebouwd uit laagjes. In de ovenschaal gaat eerst een laagje gekookte zuurkool met dille en tijm, lekker kruidig en fris. Daarna een laagje stamppot van zuurkool en pompoen, heerlijk zacht en zoet. En een tussenlaag van gebakken ui en (vega) spekjes, die is stevig en stoer. Afdekken met een laagje zuurkoolstamppot en tenslotte drie soorten kaas, één soort kan ook hoor…

zuurkool pompoen ovenschotel

zuurkool pompoen ovenschotel

 

Zo maak je deze Zuurkool pompoen ovenschotel 

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

zuurkool pompoen ovenschotel

Zuurkool pompoen ovenschotel

Bij de zuurkool pompoen ovenschotel is de aardappel vervangen door pompoen en ik wil nooit meer een saaie aardappel! Wederom een warm pleidooi voor pompoen, lees vooral ook de vele reacties!
Afdrukken Reacties
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: foodswap, stamppot
Voorbereiden: 10 min
Koken: 40 min
Totale tijd: 50 min

Koolhydraten - hoeveelheid

6,9 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 4 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Kook de zuurkool 20 minuten in een bodem water, giet af en laat uitlekken in een zeef.
  • Was ondertussen de pompoen(en), schraap met een lepel de pitten eruit en snijd in grove stukken, netto 900 gram pompoen. Schillen hoeft niet bij de Hokkaido's, lekker veel vezels! Zet de pompoen net onder water en kook 10-15 minuten tot hij zacht is. Giet af en stoom droog op een laag pitje.
  • Snipper de ui grof en bak in wat kokosolie samen met gerookt paprikapoeder en de spekjes.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
  • Stamp de pompoen met crème fraîche tot een gladde pompoenpuree.
Laagjes
  • (Ik vind laagjes het lekkerst maar je kunt ook een soort stamppot maken)
    Leg eerst een dun laagje zuurkool in de ovenschaal, strooi daar dille en tijm overheen. Meng de rest van de zuurkool door de pompoenpuree, proef en breng op smaak met wat bouillonpoeder en peper. Verdeel de helft van de puree over het laagje zuurkool, dan het ui-spek-mengsel en vervolgens de rest van de puree. Rasp er tot slot kaas over. (Kan zo afgedekt met huishoudfolie in de koelkast tot later gebruik.)
Bakken
  • Bak de zuurkool pompoen ovenschotel 20 minuten of tot de kaas mooi goudgeel kleurt.
Serveren
  • Verdeel de rucola over 4 borden en serveer een stuk van de prachtig oranje ovenschotel daarboven op. En nu heerlijk smullen weer, eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

154 reacties op “Zuurkool pompoen ovenschotel”