Zuurkool pompoen ovenschotel

zuurkool pompoen ovenschotel

Alweer zo’n heerlijke ontdekking: stamppotten en ovenschotels met pompoen. Bij de zuurkool pompoen ovenschotel is de aardappel vervangen door pompoen, zo megalekker! Ik wil nooit meer een saaie aardappel. De zachte zoete pompoen combineert geweldig met de ietwat wrange zuurkool, die raakt eigenlijk het zure helemaal kwijt. Voor kinderen ook een traktatie! En die kleur, daar word je helemaal vrolijk van, een zonnetje op je bord. Deze ovenschotel met zuurkool is heel makkelijk vooraf te maken, handig voor drukke dagen of als je visite krijgt.  Restjes kan je prima in de vriezer bewaren. Het gerecht bevat 7 gram koolhydraten per portie.

Eet pompoen!

Wederom een warm pleidooi voor de pompoen! Afgelopen week schreef ik al over de verschillende pompoensoorten, ik ben echt blij dat ze steeds beter te verkrijgen zijn, het is een fantastische vrucht om regelmatig op je menu te zetten. Met maar 2 gram koolhydraten per 100 gram past het uitstekend binnen een gezond koolhydraatarm dieet. De pompoen is heel breed inzetbaar, uiteraard als verfijnde soep maar ook in snoeperige zoete gerechten zoals in de pompoentaart bijvoorbeeld en in dit soort stoere winterse schotels met zuurkool.

Laagjes

De zuurkool pompoen ovenschotel is opgebouwd uit laagjes. In de ovenschaal gaat eerst een laagje gekookte zuurkool met dille en tijm, lekker kruidig en fris. Daarna een laagje stamppot van zuurkool en pompoen, heerlijk zacht en zoet. En een tussenlaag van gebakken ui en (vega) spekjes, die is stevig en stoer. Afdekken met een laagje zuurkoolstamppot en tenslotte drie soorten kaas, één soort kan ook hoor…

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

zuurkool pompoen ovenschotel
zuurkool pompoen ovenschotel

Zo maak je deze Zuurkool pompoen ovenschotel 

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


zuurkool pompoen ovenschotel

Zuurkool pompoen ovenschotel

Bij de zuurkool pompoen ovenschotel is de aardappel vervangen door pompoen en ik wil nooit meer een saaie aardappel! Wederom een warm pleidooi voor pompoen, lees vooral ook de vele reacties!
4.48 van 36 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 50 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 435.2 koolhydraten 7 geiwitten 20.82 gvetten 34.17 gvezels 8.88 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Erbij

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Kook de zuurkool 20 minuten in een bodempje water, giet af en laat uitlekken in een zeef.
  • Was ondertussen de pompoen(en), schraap met een lepel de pitten eruit en snijd in grove stukken, netto 900 gram pompoen. Schillen hoeft niet bij de Hokkaido, lekker veel vezels! Zet de pompoen net onder water en kook 10-15 minuten tot hij zacht is. Giet af en stoom droog in de pan. Stamp de pompoen met crème fraîche tot een gladde pompoenpuree.
  • Snipper de ui grof en bak in olijfolie samen met gerookt paprikapoeder en de spekjes.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.

Ovenschotel samenstellen

  • (Ik vind laagjes het lekkerst, maar je kunt ook alles mengen)
    Leg eerst een dun laagje zuurkool in de ovenschaal, strooi daar dille en tijm overheen. Meng de rest van de zuurkool door de pompoenpuree, proef en breng op smaak met wat bouillonpoeder en peper. Verdeel de helft van de puree over het laagje zuurkool, dan het ui-spek-mengsel en vervolgens de rest van de puree. Rasp er tot slot kaas over. Kan afgedekt met huishoudfolie in de koelkast tot later gebruik.

Afbakken

  • Bak de zuurkool pompoen ovenschotel 20 minuten of tot de kaas mooi goudgeel kleurt.

Serveren

  • Verdeel de rucola over 4 borden en serveer een stuk van de prachtig oranje ovenschotel daarboven op. En nu heerlijk smullen weer, eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



Trefwoorden

11 gedachten over “Zuurkool pompoen ovenschotel”

  1. 4 sterren
    Gisteren heb ik dit gerecht gemaakt, erg smakelijk. Een volgende doe ik er wat rode peper voor wat pit.

  2. 5 sterren
    Wat een heerlijke schotel. Zocht een recept met pompoen en had alles voor deze schotel in huis. Ik vond het echt een heerlijke comfort ovenschotel. Deze is weer opgeslagen als favoriet 🤩

  3. Echt heerlijk dit recept. Verrassend zo met de pompoen en de rucola eronder. Ik ga dit ook zeker vaker maken. Manlief zegt dan altijd:“voor herhaling vatbaar”. 😉

  4. 4 sterren
    Jammie, jammie! Ik zocht eigenlijk een ander recept en kwam toen dit tegen. Heel makkelijk te maken en super lekker! De zuurkool geeft een frisse touch, net als de kaas topping. Dat komt hier vaker op tafel. Bedankt voor dit heerlijke recept.

  5. Ik heb dit recept gemaakt en het was fantastisch. Zo simpel met maar eenn paar ingrediënten en o, zo lekker. Die ga ik vaker maken!

  6. 3 sterren
    Wij vonden deze zuurkoolschotel helaas niet zo lekker. Terwijl we zuurkool heerlijk vinden.
    Volgende keer op een andere manier klaarmaken.

      1. Ja, niks aan te doen. Zag er zo lekker uit, dus was het wel teleurstellend. Maar goed, er staan hier genoeg recepten die we wel lekker vinden 😉

  7. Wauw ,
    Was opzoek naar gerechten met minder koolhydraten en ik kom voor het eerst in mijn 42 jaar iemand tegen met dezelfde naam Anna Karina

  8. 4 sterren
    Zelfs manlief, die erg gesteld is op zijn aardappeltjes en ABSOLUUT NIET van pompoen houdt, heeft zitten smullen!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top