zuurkool pompoen carrés

Zuurkool pompoen carrés

Het duurt even…, maar dan heb je ook wat!  Bij deze prachtig gekleurde en zalige zuurkool pompoen carrés maakte ik een (vega) spekjessaus met een krachtige rooksmaak, een prima toevoeging. Om stevige zuurkool pompoen carrés te krijgen moet je echt een vormpje gebruiken waarin je de groente goed kunt aandrukken en vervolgens laat je de carrés 5 minuten per kant rustig garen. Als je losse bergjes in de pan schept is het omdraaien een stuk lastiger en op je bord vallen ze waarschijnlijk snel uit elkaar.  Met opzet heb ik nu eens geen ronde burgers gemaakt maar er kleine vierkante carrés van gebakken met behulp van een vierkant uitsteek vormpje dat ik bij Xenos kocht (een setje van drie € 2,99) #nospon.

 

 

Kummel (karwij) en komijn
In deze carrés gebruik ik kummel ook wel karwijzaad genoemd, het lijkt erg op komijn maar is het niet. Karwijzaad of kummel is wat donkerder van kleur en sterker en scherper van smaak dan komijn maar komijn smaakt absoluut bitterder dan karwij. Kummel ondersteunt de vertering van koolhydraten en geeft verlichting bij een opgeblazen gevoel. Het werkt daarbij zelfs beter dan venkel- of anijszaad. Trek thee van een kop water met en theelepel kummelzaad Ook lekker samen met venkel, anijs of rooibos. Ook lekker om de zaadjes in je crackers mee te bakken of strooi ze eens op een crackertje met Munster kaas!

 

karwij-kummel

Foutje
Qua smaak is deze spekjessaus echt oké, maar qua kleur vind ik de spekjessaus minder fraai combineren met de geweldige kleur van de zuurkool pompoen carrés. Moet ik wel eerlijk bekennen, ik was vergeten de wel geplande (en reeds gesneden) peterselie erover te strooien. Oeps foutje… Maar dan nog, een volgende keer ga ik een saus van yoghurt en groene kruiden erbij maken, of allebei!

Goed huwelijk
Het duo zuurkool en pompoen is echt een perfecte match! Enne zoals in elk goed huwelijk hou je het een (klein beetje) spannend; maak niet altijd hetzelfde maar probeer verschillende bereidingen. Aan het aantal bezoekers bij de zuurkool pompoen ovenschotel en de gevulde pompoen met zuurkool zie ik dat ik gelukkig niet de enige ben die dit huwelijk snapt.

Restjes en bewaren
Groenteburgers vormen een makkelijk bijgerecht en ze zijn de volgende dag koud als (meeneem)lunch ook heel smakelijk. Of als borrelhapje met een dipsaus. Koud of even opwarmen in de oven. Bedek de zuurkool pompoen carrés dan af met aluminiumfolie om te voorkomen dat ze uitdrogen. Bewaren in de koelkast, luchtdicht kan een dag of drie, ik denk zelfs dat je ze makkelijk zou kunnen invriezen.

Maak van het overgebleven eiwit en wat amandelschaafsel deze supersimpele amandelkoekjes!
Of kijk bij eiwit of eigeel over.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze zuurkool pompoen carrés

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Zuurkool pompoen carrés

zuurkool pompoen carrés

Door Anna-Karina Geplaatst april 5, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 20 stuks/4 porties
  • Koolhydraten: 0,7 per stuk / 3,5 khd pp (20 stuks/4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 50 minuten
  • Klaar in: 1 uur 5 minuten

Bij deze prachtig gekleurde en zalige zuurkool pompoen carrés maakte ik een (vega) spekjessaus met een stevige rooksmaak, een prima toevoeging.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Carrés
    Laat de zuurkool goed uitlekken. Was de pompoen, verwijder de pitten en rasp fijn in een keukenmachine of op een fijne handrasp of mandoline.
  2. Snipper een sjalotje (of bosui) fijn.
    Maal de zuurkool met ei en extra eigeel, johannesbroodpitmeel, peper en zout in een keukenmachine tot een samenhangend geheel. (Of snijd zelf de zuurkool fijn en meng het met de hand) Meng dan met de hand de gesnipperde ui, pompoenrasp en kummelzaad door het zuurkoolmengsel.
  3. Verhit olie in een ruime koekenpan op matig vuur! Zet het vormpje in de pan en schep er met een (eet)lepel een bergje zuurkool pompoen mengsel in, druk de massa stevig aan. Haal voorzichtig het vormpje weg, de carés zijn ongeveer 0,5 cm dik. Maak direct de volgende carré. Ik bakte er zo steeds vier tegelijk. Laat de carrés rustig garen op matig vuur. Ongeveer 5 minuten zachtjes bakken eventueel met deksel voor extra garing, dan voorzichtig omdraaien en nog eens 5 minuten bakken. Ik heb 50 minuten staan bakken, de volgende keer neem ik dus een grotere pan en bak er meer tegelijk. (oké dan, ondertussen deed ik de afwas en sopte ik wat lades uit) Ik haalde 20 carrés uit dit recept, met het grootste vormpje uit de Xenos serie van drie. Laat ze niet verbranden dat is heel erg ongezond!
  4. Spekjessaus
    Snipper het sjalotje fijn. Bak spekjes en ui gaar en lichtbruin. Voeg tomatenketchup toe en maak in de pan een sausje met bouillon en johannesbroodpitmeel. Kijk zelf even hoeveel saus je wilt. Als je gewoon spek gebruikt zul je ook al meer vet hebben. Proef even en breng de saus op smaak met gerookt paprikapoeder en eventueel peper & zout.
  5. Hak peterselie fijn of snijd wat kiemgroente voor de garnering.
  6. Leg per persoon 5 zuurkool pompoen carrés op een bord en schep de spekjessaus erbij. Bestrooi met peterselie, niet vergeten zoals ik...
    Heerlijk met een simpele gemengde salade, eet smakelijk en geniet ervan!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 gedachten over “Zuurkool pompoen carrés”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

29 Shares
Share14
Pin15
Tweet