zoetzure komkommer

Zoetzure komkommer, koolhydraatarm en suikervrij

Wat een plaatje. Zo, hè hè, het is gelukt hoor! Wij hebben een pot vol ouderwetse zoetzure komkommer gemaakt, heerlijk en handig om op voorraad te hebben. En jeetje, hoe simpel wil je het hebben? Hadden we al veel eerder moeten doen. Misschien moet ik even uitleggen hoe dat gelopen is. Dit recept voor zoetzure komkommer staat al minstens twee jaar op onze to-cook-lijst. Ik was vorig jaar zomer bijna zover. We hadden alles in huis gehaald, maar toen bleken op het moment suprême de komkommertjes helemaal *bah* van binnen. Ingedroogde zielenpietjes waren het. Zo sneu! Die hebben we af moeten keuren. Op de een of andere manier is ons recept toen totaal op de achtergrond geraakt. Maar nu staat er voor volgende week iets gepland waar ik per se zoetzure komkommer bij wil serveren. En tada, daar toverde ik mijn receptje uit de hoge hoed.

Lekker bij…

Soms is het fijn om nog net even een ander smaakje op je bord te hebben, dat is met een zoetzuur direct opgelost. Het is een heel krachtig bijgerecht. Ook heerlijk bij ‘n boterham oude kaas en een frisse tegenhanger bij diverse vlees of kip grill gerechten. En uiteraard bij al je oosterse rijstgerechten. Pimp er een groene salade mee op. Ook bij Hollandse kost als de rucolastamppot zul je ervan smullen. We hadden vorige maand een heerlijke pruimenchutney, die heeft zo’n beetje dezelfde functie, hoewel die wel echt zoeter is.

Het bijzondere aan onze zoetzure komkommer is de steranijs die ik erin doe. Dat geeft net een heerlijk zachte smaak aan het zuur mee. Fantastisch! En wat ook fijn is dat je geen uren in de keuken hoeft te staan, het is zelfs echt een leuk klusje, met een bijzondere opbrengst. Omdat de zoetzure komkommer zo lekker is geworden, ben ik extra trots dat we het nu van het lijstje af kunnen strepen. Ik heb wel gelijk meer inspiratie gekregen voor andere zoetzure dingen, één eraf drie erbij op de to-cook-lijst.

Zoetzuur bewaren

De zoetzure komkommer kun je, als je schoon werkt, een paar weken gekoeld bewaren. Wel steeds schoon bestek gebruiken als je er iets uit haalt. Je zou de basis als de pot snel leeg is wellicht zelfs nog een keer kunnen gebruiken!

zoetzure komkommer

zoetzure komkommer

Ook lekker:

Zo maak je Zoetzure komkommer

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Zoetzure komkommer, koolhydraatarm en suikervrij


zoetzure komkommer

Door Hans van Deelen Geplaatst september 10, 2019

 • Aantal of hoeveelheid: pot van 500 ml
 • Koolhydraten: 5 khd hele pot (pot van 500 ml uit recept)
 • Voorbereiding: 10 minuten
 • Kooktijd: 1 min
 • Klaar in: 1 uur 11 minuten

Het bijzondere aan onze zoetzure komkommer is de steranijs die ik erin doe. Dat geeft net een heerlijk zachte smaak aan het zuur mee. Fantastisch!

Ingrediënten

Bereiding

 1. Breng de azijn met water, Steviala, 2 kleuren peperkorrels, steranijs, het laurierblad en de ringetjes rode peper aan de kook. Laat 1 minuut zachtjes koken. Laat afkoelen.
 2. Snijd de snackkomkommertjes in de lengte in kwarten. Gewone komkommer of courgette kan ook. Haal van de kwart rode ui alle rokken los. (euhm, ja zo heet dat nu eenmaal...)
 3. Neem een schone weckpot van ongeveer 750 ml. (Steriliseren met kokend water)
 4. Stop alle stukken komkommer en ui in de pot en giet de afgekoelde zoetzure vloeistof er op zodat alles helemaal onder staat. Ook de steranijs, laurierblad, peperkorrels en rode peperstukjes gaan in de pot.
 5. Sluit de pot en zet minstens een uur in de koelkast.
 6. BEWAREN
  De pot zoetzure komkommer kun je, als je schoon werkt, een paar weken gekoeld bewaren. Wel steeds schoon bestek gebruiken als je er iets uit haalt. Je zou de basis als de pot snel leeg is wellicht zelfs nog een keer kunnen gebruiken!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Zoetzure komkommer, koolhydraatarm en suikervrij”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

301 Shares
Share98
Pin203
Tweet