zoetzure komkommer

Zoetzure komkommer, koolhydraatarm en suikervrij

Wat een plaatje. Zo, hè hè, het is gelukt hoor! Wij hebben een pot vol ouderwetse zoetzure komkommer gemaakt, heerlijk en handig om op voorraad te hebben. En jeetje, hoe simpel wil je het hebben? Hadden we al veel eerder moeten doen. Misschien moet ik even uitleggen hoe dat gelopen is. Dit recept voor zoetzure komkommer staat al minstens twee jaar op onze to-cook-lijst. Ik was vorig jaar zomer bijna zover. We hadden alles in huis gehaald, maar toen bleken op het moment suprême de komkommertjes helemaal *bah* van binnen. Ingedroogde zielenpietjes waren het. Zo sneu! Die hebben we af moeten keuren. Op de een of andere manier is ons recept toen totaal op de achtergrond geraakt. Maar nu staat er voor volgende week iets gepland waar ik per se zoetzure komkommer bij wil serveren. En tada, daar toverde ik mijn receptje uit de hoge hoed.

Lekker bij…

Soms is het fijn om nog net even een ander smaakje op je bord te hebben, dat is met een zoetzuur direct opgelost. Het is een heel krachtig bijgerecht. Ook heerlijk bij ‘n boterham oude kaas en een frisse tegenhanger bij diverse vlees of kip grill gerechten. En uiteraard bij al je oosterse rijstgerechten. Pimp er een groene salade mee op. Ook bij Hollandse kost als de rucolastamppot zul je ervan smullen. We hadden vorige maand een heerlijke pruimenchutney, die heeft zo’n beetje dezelfde functie, hoewel die wel echt zoeter is.

Het bijzondere aan onze zoetzure komkommer is de steranijs die ik erin doe. Dat geeft net een heerlijk zachte smaak aan het zuur mee. Fantastisch! En wat ook fijn is dat je geen uren in de keuken hoeft te staan, het is zelfs echt een leuk klusje, met een bijzondere opbrengst. Omdat de zoetzure komkommer zo lekker is geworden, ben ik extra trots dat we het nu van het lijstje af kunnen strepen. Ik heb wel gelijk meer inspiratie gekregen voor andere zoetzure dingen, één eraf drie erbij op de to-cook-lijst.

Zoetzuur bewaren

De zoetzure komkommer kun je, als je schoon werkt, een paar weken gekoeld bewaren. Wel steeds schoon bestek gebruiken als je er iets uit haalt. Je zou de basis als de pot snel leeg is wellicht zelfs nog een keer kunnen gebruiken!

zoetzure komkommer

zoetzure komkommer

Ook lekker:

Zo maak je Zoetzure komkommer

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


zoetzure komkommer

Zoetzure komkommer, koolhydraatarm en suikervrij

door Hans van Deelen
Het bijzondere aan onze zoetzure komkommer is de steranijs die ik erin doe. Dat geeft net een heerlijk zachte smaak aan het zuur mee. Fantastisch!
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Oosters
Trefwoord: groente, inmaak
Voorbereiden: 10 min
Koken: 1 min
Koelen: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 11 min

Voedingswaarden

5 gram koolhydraten per 500 ml (hele pot)
Koolhydraten 5 g

Uit recept

500 ml

Ingrediënten

Bereiden

  • Breng de azijn met water, Steviala, 2 kleuren peperkorrels, steranijs, het laurierblad en de ringetjes rode peper aan de kook. Laat 1 minuut zachtjes koken. Laat afkoelen.
  • Snijd de snackkomkommertjes in de lengte in kwarten. Haal van de ¼ rode ui alle rokken los. (euhm, ja zo heet dat nu eenmaal...)
  • Neem een schone weckpot van ongeveer 750 ml. (Steriliseren met kokend water)
  • Stop alle stukken komkommer en ui in de pot en giet de afgekoelde zoetzure vloeistof er op zodat alles helemaal onder staat. Ook de steranijs, laurierblad, peperkorrels en rode peperstukjes gaan in de pot.
  • Sluit de pot en zet vervolgens minstens een uur in de koelkast.
Bewaren
  • De pot zoetzure komkommer kun je, als je schoon werkt, een paar weken gekoeld bewaren. Wel steeds schoon bestek gebruiken als je er iets uit haalt. Je zou de basis als de pot snel leeg is wellicht zelfs nog een keer kunnen gebruiken!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 775 keer, 5 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties op “Zoetzure komkommer, koolhydraatarm en suikervrij”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like