Zoetstoffen gebruiken – INFO

koolhydraatarme suiker vervangers

Bij een koolhydraatarme leefstijl passen géén suiker en andere zoetmiddelen, zoals honing, gedroogde vruchten en siropen, die dezelfde suikerpiek veroorzaken. Suiker vervangen door koolhydraatarme zoetstoffen die geen suikerpiek veroorzaken is een veel beter idee! Het is goed om te weten waar je op moet letten zodat je je eigen afweging kunt maken als je begint met suiker vervangen, want er bestaan veel verschillende soorten zoetstoffen. Wij komen uiteindelijk uit op een combinatie van stevia en erythritol, lees hier waarom.

Indeling zoetstoffen

Suiker vervangen door zoetstoffen, maar door welke en waarom? Sommige zoetstoffen worden helemaal in de fabriek gemaakt, die noem je dan kunstmatige of synthetische zoetstoffen. Andere zoetstoffen worden in de natuur gewonnen, dat zijn natuurlijke zoetstoffen, zoals stevia. Het is ook mogelijk om zoetstoffen in te delen op basis van zoetkracht: intensieve en extensieve zoetstoffen. Intensieve zoetstoffen (laagcalorische zoetstoffen) zijn veel zoeter dan suiker en leveren geen of nauwelijks energie (kilocalorieën/kcal). Je hebt er daarom maar weinig van nodig om een zoete smaak aan gerechten of producten te geven. Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K, cyclamaat, saccharine, stevia en aspartaam. Extensieve zoetstoffen (of polyolen) daarentegen, zijn iets minder zoet dan suiker. Ze bevatten minstens de helft minder kilocalorieën dan suiker. Daarnaast hebben ze een bulkfunctie, ze geven (net als suiker) volume aan een product of gerecht. Voorbeelden van extensieve zoetstoffen zijn xylitol, sorbitol, isomalt en erythritol.

Polyolen

Even wat informatie over polyolen. Polyolen zijn extensieve zoetstoffen, ze bevatten minder calorieën dan suikers (2,4 kcal/g versus 4 kcal/g), met uitzondering van erythritol, dat is de enige polyol met caloriewaarde nul. Daarom zijn polyolen bij uitstek geschikt voor diabetici, omdat ze het bloedsuikergehalte niet of nauwelijks beïnvloeden. Bij gebruik van meer dan 20 gram polyolen per dag kunnen maagdarmklachten optreden. Denk aan winderigheid, darmkramp en diarree. Levensmiddelen met polyolen erin moeten verplicht de volgende vermelding bevatten: ‘Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben’.

Combinatie van stevia en erythritol

Suiker vervangen door zoetstoffen, met behoud van een zo goed mogelijke smaak? Daarvoor worden in voedingsmiddelen (en recepten) vaak combinaties van zoetstoffen gebruikt. In de afgelopen jaren hebben twee zoetstoffen de Europese markt veroverd. Erythritol en stevia. Erythritol levert nul calorieen, heeft geen bijsmaak en ook geen invloed op je bloedsuiker. Stevia is een natuurlijk zoetmiddel en heeft een enorme zoetkracht (300x zoeter dan suiker).  Zie onderaan ook de uitgebreide info over stevia.  Deze twee zoetstoffen zijn ideaal in een combinatie en hebben vanwege hun eigenschappen onze voorkeur boven allerlei synthetische zoetstoffen. En… als je stevia en erythritol combineert krijg je een uitstekende zoetstof waar ook helemaal geen of nauwelijks meer bijsmaak aanzit. 

Dosering van zoetstoffen

Verschillende merkproducten maken met deze twee stoffen in diverse samenstellingen heerlijke zoetstoffen die gewone suiker vervangen. Die hebben allemaal hun eigen sterkte en hun eigen toepassing. Zo zijn er kristalvormige zoetstoffen om mee te bakken, vloeibare zoetstof voor in de yoghurt of een dressing, of zoetjes voor in de koffie en thee. Maar ook diverse siropen met bijvoorbeeld toffee- of honingsmaak voor over pannenkoekjes, of icing (poeder) om een glazuurlaagje te maken. Maar dan komen we ook aan een probleem, hoeveel moet je ervan gebruiken? Ze hebben allemaal een andere samenstelling en sterkte. Wij noemen vaak om die reden zoetstof* in onze recepten en verklaren vervolgens welke zoetstof en hoeveel wij zelf gebruikten. Gebruik je een ander merk of een andere soort zoetstof, dan ontkom je er niet aan om zelf goed te proeven en aan te passen aan je persoonlijke voorkeur. Dat is de enige garantie voor een goede smaak. Proeven, proeven en nog eens proeven dus.

Koolhydraatarme suikervervangers

De merknamen Greensweet stevia, Sukrin en Steviala (#nospon) kom je het meest tegen en vinden wij het meest geschikt binnen een koolhydraatarme leefstijl. [fac_icon icon=”chevron-circle-right”]  Bekijk hier het Bekende merken overzicht met erythritol en/of stevia

Goede producten zijn niet goedkoop, alle producten en merken die we noemen zijn online goed verkrijgbaar en tegenwoordig ook steeds vaker bij de betere natuurwinkel of bijvoorbeeld bij Holland & Barrett (voorheen de Tuinen). Bedenk ook dat zoetstoffen en baksels met zoetstoffen niet echt nodig zijn in een gezond voedingspatroon. Zie het als extraatje en niet als dagelijkse kost. Wennen aan minder zoete smaken kan uitstekend, zie verder.

suiker vervangen door stevia en erythritol

Kwestie van gewenning en ontwenning

Wennen aan minder suiker en zoetigheid kan uitstekend. Zoveel zoet hebben we echt niet nodig! Suiker vervangen door zoetstoffen zoals erythritol en stevia is al prima, maar stapje voor stapje minder zoet gebruiken is nóg beter. Doe het niet allemaal in 1x, maar stap voor stap, dan heb je het nauwelijks in de gaten!

water met groente en fruit of stevia en erythritolFrisdrank, koffie, thee of yoghurt

  • Doe elke week iets minder zoet in je dagelijkse koffie en/of thee, na een week of zes ben je er helemaal vanaf!
  • vervang elke week 1 kop gewone (bittere) thee door een ander smaakje thee, kruiden-vruchtenthee, muntthee of gemberthee zijn verrassend lekker en daar hoef je echt geen zoet aan toe te voegen!
  • Vervang als je aan de vorige stappen gewend bent ook je zoete -koolzuurhoudende- dranken stapsgewijs door gewoon water, liever geen synthetische light-frisdranken!
  • IJsthee, of een karaf gekoeld (bron)water met een schijfje citroen, gember, komkommer of wat munt is zeker zo lekker.
  • Eet je regelmatig yoghurt? Doe een paar kleine stukjes fruit door je yoghurt in plaats van zoetstof.
  • Doe in plaats van mierzoete granola (suikerbom!) een schepje van deze heerlijke gezonde granola door je yoghurt.

Koek, snoep, tussendoortjes en desserts

  • Vermijd koekjes en snoep met suiker. Zeg ook eens “nee”, want je hoeft echt niet bij elke kop koffie of thee per se iets te eten. Toch iets lekkers erbij? Neem dan een stukje pure chocola (85%) of ga lekker zelf aan de bak!
  • Vervang zoete tussendoortjes eenvoudig door een gezonde variant rauwkost: snacktomaatjes, -paprikaatjes, bleekselderij, komkommer, rettich, wortel, radijsjes, reepjes koolrabi zijn allemaal heerlijk. Zeker als je er een lekker yoghurt- of tahinsausje bijmaakt om te dippen. Zo eet je gelijk meer groente!
  • Hou je van een toetje op z’n tijd? Kijk dan zeker eens in onze afdeling nagerechten, daar vind je vele verantwoorde varianten zonder suiker, of met een beetje zoetstof.

Gedroogde vruchten en andere siropen

Daarnaast gebruiken sommige mensen (gedroogde) vruchten zoals dadels, vijgen, abrikozen of banaan als ze suiker vervangen. Of siropen zoals yaconsiroop, ahornsiroop, agavesiroop. Net zoals honing, palmsuiker of kokosbloesemsuiker zijn ze totaal niet geschikt binnen een koolhydraatarm dieet. Al deze middelen bevatten koolhydraten en hebben invloed op je bloedsuikerspiegel. Vandaar toch een stuk minder geschikt als je koolhydraatarm eet.

Stevia

Stevia is een goede suikervervanger. Stevia heeft, in de pure vorm, 0 koolhydraten, een glycemische index (GI) van 0 en 0 calorieën. Stevia is tot wel 450 keer zoeter als suiker. Als je koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt eet kom je dus al snel stevia tegen in bijvoorbeeld in stevia frisdrank, kristal stevia, Stevia klontjes of stevia zoetjes voor de koffie, stevia vloeistof, stevia poeder etc. etc. Maar is dat allemaal ook dezelfde stevia? Nee! ‘stevia’ is een verzamelnaam geworden voor van iets van de zoetstof uit stevia met meer of minder ‘rommel’ erbij. Soms koop je 3% stevia en 97% rommel! (Grote potten van Natrena, Lucovitaal bijvoorbeeld).

Verschillende stoffen in het stevia plantje

Wat is stevia eigenlijk precies? Nou gewoon, een heel zoet plantje, tot wel 450 x zo zoet als suiker. Het steviaplantje (Stevia Rebaudiana Bertoni) is bekend onder de Nederlandse naam honingkruid en is te koop bij diverse tuincentra. Ja echt! De blaadjes van de stevia kan je drogen en opeten. Zie onderaan.

stevia

Stevia groeit voornamelijk in Paraguay en Brazilië en is familie van de chrysanten. Hoe zoet een plantje precies is hangt vooral af van het aantal zonuren dat de stevia plant krijgt. Hoe meer zon, hoe zoeter de stevia blaadjes smaken. Er zitten verschillende zoetmakende stoffen in de stevia bladeren, de zogenaamde steviol glycosiden. Ze zijn niet allemaal even zoet en ook niet allemaal even lekker. De kunst is dus om de lekkerste uit het plantje te halen. Hieronder iets over de 4 meest interessante zoetmakers in stevia. Die zoete stoffen worden eruit gehaald en verwerkt tot een bruikbaar product of zo zuiver mogelijk op de markt gebracht.

Samenstelling steviablad

5 -10% Stevioside = 200 tot 250 x zoeter dan suiker.
2 – 4% Rebaudioside A = 300 tot 450 x zoeter dan suiker. Deze smaakt het minst bitter, dat maakt het Reb A het meest kostbare onderdeel van de stevia plant.
1 – 2% Rebaudioside C en
½ – 1% Dulcoside A

Bijsmaak van stevia

Even iets over de smaak van stevia, veel mensen vinden stevia ‘vies’. Dat vind ik eerlijk gezegd een beetje kort door de bocht. Het blijkt vaak een kwestie van wennen. Als je een bittere (bij) smaak blijft ervaren kan dat komen door verschillende dingen. De eerste is overdosering, veel mensen gebruiken gewoon teveel, omdat ze de smaak van het product niet goed genoeg kennen. Begin met heel weinig en proef goed. Een bijsmaak kan ook komen door een onzuiver product, de bittere smaak komt dan doordat er nog andere resten van de plant Stevia Rebaudiana in de stevia zitten. Dit is meestal het geval wanneer de steviol glycosiden (zoetmakers) minder dan 95% zuiver zijn. Ook iets om op te letten dus.

Koop geen rommel!

Nu weet je al heel veel over wat stevia wel en niet is of zou behoren te zijn. Omdat pure stevia zo bizar zoet is, doen veel fabrikanten er van alles bij om het in een gemakkelijke dosering te kunnen gebruiken. En daar gaat het vaak mis, want wat koop je dan eigenlijk voor je euro’s? Vooral water met een minidrupje stevia? Goedkoop vulmiddel met een paar korrels stevia? Ja helaas, meestal wel! Dus het etiket goed lezen, hoeveel van welke stof koop je eigenlijk? Grote merken (Natrena, Canderel bevatten zo’n 95-97% kunstmatige zoetstoffen (bv. het zeer goedkope en koolhydraatrijke maltodextrine) en een piepklein beetje stevia. Soms worden er ook (onnodige) conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Investeer liever in een betere zoetstof en gebruik het met mate.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

33 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top