Zijn jullie ook lid van de uitgebreid weekendontbijt club? Vaak is dat bij ons iets warms uit de oven of pan. Vandaag werd het een lekker luchtige, zoete schuimomelet! De truc van de schuimomelet is dat je het eiwit en het eigeel scheidt, vervolgens de eiwitten stijf slaat. Op die manier krijg je een heerlijk luchtige, keto schuimomelet. Wij bakten het in een vrij grote gietijzeren pan die in de oven kan. Maar kleine eenpersoons-pannetjes is ook leuk. We maken 4 porties, ze bevatten 1,5 gram koolhydraten per stuk. Dus neem gerust een dubbele portie!
Schoon werken
De eiwitten voor de zoete schuimomelet worden alleen goed stijf als je schoon werkt. Vet is namelijk uit den boze bij het eiwit stijf kloppen. De kom, de gardes, je handen allemaal vetvrij maken. Ik gebruik altijd citroensap daarvoor. Gebruik nooit citroensap uit een flesje, want daar zit ook citroenolie bij. Oeps… Oja, en let er op dat je geen spoortje eigeel erbij laat komen. Dan gaat het ook niet lukken. Als je het eenmaal weet is het niet zo moeilijk, ook ik heb dat ooit allemaal moeten leren 🙂
Verschillende toppings
Na het bakken besmeer je de zoete schuimomelet even met gesmolten boter en bestrooi je ‘m met icing (poederzoetstof). Wij hadden net een voorraadje heerlijke vruchtencoulis gemaakt. Poeh, zulks een verwennerij! Maar je kunt ook een extra feestelijk bolletje ijs bij je keto schuimomelet serveren (als nagerecht) of heb je liever hangop met verse vruchten? Koud ook lekker, dus het kan ook mee in je lunchbox.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de zoete schuimomelet
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Zoete schuimomelet, keto
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 3 eieren, eiwit en dooiers scheiden
Bij de eidooiers
- ½ el Greensweet vanille erythritol
- snufje zout
- 1 tl water
Topping, of naar eigen keus
- 20 g roomboter, gesmolten
- Greensweet icing, (poederzoetsof)
- 4 tl vruchtencoulis, < recept
- aardbei
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de oven, met boven en onderwarmte, op 200 °C en vet een gietijzeren (ovenbestendige) koekenpan, ovenschaal of springvorm heel goed in. Neem iets met ø van ± 24 cm.Tip van Petra: AIFRYER: 190 °C en ietsje korter dan in de oven, in een siliconen vorm.
- Scheid de eieren en vang de eiwitten op in een ruime, brandschone, metalen beslagkom. De eidooiers gaan in een andere ruime kom.
- Klop eerst de dooiers met de zoetstof, zout, vanille en water los gedurende minsten 2 minuten.
- Mix (met schone gardes) de eiwitten tot stijve pieken, die rechtop staan als je de gardes eruit haalt. Dat duurt ongeveer 5 minuten.
- Spatel eerst een klein deel -dus niet roeren of mixen- de eiwitten voorzichtig door het dooiermengsel. Dan de rest van het eiwit erdoor spatelen.
- Schep het goedje in de ingevette vorm en bak de schuimomelet in het midden van de oven in 15 minuten goudbruin. Hij zal buiten de oven wat inzakken, is niet erg.
- Bestrijk de zoete schuimomelet met gesmolten roomboter. Bestuif met icing en een topping naar keuze. Wij menen vandaag een lepel keto vruchtencoulis, blauwe bessen en aardbei.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Gemaakt in de airfryer, 190 graden en ietsje korter dan in de oven in een siliconen vorm.