zoete pompoenmuffins met walnoot

Pompoenmuffins met walnoot, zoet

Pompoenen zijn vrijwel jaarrond verkrijgbaar. Leuk als je deze heerlijke zoete pompoenmuffins met walnoot wilt bakken. Met  heerlijke subtiele peperkoekkruiden van Pit & Pit erdoor. (#nospon, gewoon echt heel lekker) Doordat we die peperkoekkruiden gebruiken zijn de pompoenmuffins extra geschikt als alternatief Sinterklaas- of kerstgebak. Vooral de anijs in de peperkoekkruiden combineert geweldig met de zoete smaak van de pompoen. Je zou de muffins zelfs kunnen vullen met een lepeltje amandelspijs. Zoals bij deze speculaas muffin.

Welke pompoen?

In principe kun je voor deze zoete pompoenmuffins met walnoot alle soorten pompoen gebruiken.  Echter flespompoenen bevatten iets meer koolhydraten dan hokkaido pompoenen. Gemiddeld bevat rauwe pompoen (volgens USDA) netto 2,5 koolhydraten per 100 gram en volgens Nevo/RIVM 2 gram koolhydraten. Ik maakte van een halve flespompoen een enorme lading pompoenmuffins: 12 grote en 24 kleine. Dat was echt veel teveel om in één keer op te eten. Dus de hoeveelheden van onderstaand recept zijn aangepast.

Bewaren

Er ligt inmiddels een leuk voorraadje pompoenmuffins met walnoot in de diepvries. Ik ben benieuwd hoe die eruit gaan komen want ik vries gebak zelden in. Wij hebben namelijk maar een heel kleine diepvries. Dus stop ik er liever mijn heerlijke Italiaanse basis tomatensaus in. De muffins zijn door de hoeveelheid vocht een beetje ‘klef’. Ik vind ze zelf de volgende dag nog lekkerder. Dat is trouwens bij de meeste meeste baksels met amandelmeel en kokosmeel het geval!

 

zoete pompoenmuffins met walnoot

zoete pompoenmuffins met walnoot

Zo maak je deze zoete pompoenmuffins met walnoot 

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


zoete pompoenmuffins met walnoot

Pompoenmuffins met walnoot, zoet

Deze zoete pompoenmuffins met walnoot zijn heel geschikt als alternatief Sinterklaas gebak. De anijs in de peperkoekkruiden combineert geweldig met de zoete smaak van de pompoen.
4.5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Amerikaans N/Z
Trefwoord: gebak zoet, koek en snoep, oven
Voorbereiden: 25 min
Koken: 40 min
Totale tijd: 1 uur 5 min

Koolhydraten - hoeveelheid

1,4 gram koolhydraten per stuk
Uit recept: 12 muffins (normaal formaat)

Ook nodig

  • muffinblik

Ingrediënten

GARNERING

Bereiden

  • Een flespompoen moet je wel schillen. Snijd de pompoen in stukjes en kook ze in water in 15 minuten gaar.
  • Verwarm de hetelucht oven voor op 175 °C en vet een muffinvorm met 12 holtes in of gebruik siliconen inzzetvormpjes.
  • Meng amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder, zout, peperkoekkruiden, kardemom, gemberpoeder, nootmuskaat en zoetstof in een beslagkom.
  • Giet de pompoen af, stoom even droog in de pan. Pureer er met slagroom en boter een smeuïge massa van met een blender, staafmixer of keukenmachine.
  • Meng de pompoenpuree met de droge delen en de eieren tot een niet te dun beslag. Voor een wat steviger beslag ietsje kokosmeel en/of amandelmeel toevoegen. Je moet het beslag 'bijna kunnen gieten'.
  • Verdeel het beslag over de vorm en garneer met stukjes walnoot. Bak de pompoenmuffins in 40-50 minuten lichtbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid met en prikker, niet gaar? Dan nog iets langer bakken.
  • Laat 10 minuten afkoelen buiten de oven. Haal ze vervolgens voorzichtig uit de vormpjes en laat uitwasemen op een rooster.
Tips
  • Als je mini muffins wilt maken verkort dan de baktijd. (op de foto's zie je beide formaten)
  • Er kan vrij veel vocht in zitten. Dat hangt vooral af van de pompoen, de grootte van de eieren etc.
  • Bewaar ze bij voorkeur de 1e dag in een servetje, of schone theedoek (zonder wasverzachter). De volgende dag nóg lekkerder. Heerlijk als tussendoortje of bij een kop koffie of thee!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

47 reacties op “Pompoenmuffins met walnoot, zoet”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

437 Shares
Share272
Pin165
Tweet