zoete pompoenmuffins met walnoot

Pompoenmuffins met walnoot, zoet

Pompoenen zijn vrijwel jaarrond verkrijgbaar. Leuk als je deze heerlijke zoete pompoenmuffins met walnoot wilt bakken. Met heerlijke subtiele peperkoekkruiden van Pit & Pit erdoor. (#nospon, gewoon echt heel lekker) Doordat we die peperkoekkruiden gebruiken zijn de pompoenmuffins extra geschikt als alternatief Sinterklaas- of kerstgebak. Vooral de anijs in de peperkoekkruiden combineert geweldig met de zoete smaak van de pompoen. Je zou de muffins zelfs kunnen vullen met een lepeltje amandelspijs. Zoals bij deze speculaas muffin.

Welke pompoen?

In principe kun je voor deze zoete pompoenmuffins met walnoot alle soorten gebruiken.  Echter flespompoenen bevatten iets meer koolhydraten dan hokkaido pompoenen. Gemiddeld bevat rauwe pompoen per 100 gram volgens Nevo/RIVM 2 gram koolhydraten. Ik maakte van een halve flespompoen een enorme lading pompoenmuffins: 12 grote en 24 kleine. Dat was echt veel teveel om in één keer op te eten. Dus de hoeveelheden van onderstaand recept zijn aangepast, 12 gewone muffins, die bevatten dan 1.1 gram koolhydraten per stuk

Bewaren

Er ligt inmiddels een leuk voorraadje pompoenmuffins met walnoot in de diepvries. Ik ben benieuwd hoe die eruit gaan komen, want ik vries gebak zelden in. (#update: prima in te vriezen!) Wij hebben namelijk maar een heel kleine diepvries. Dus stop ik er liever mijn heerlijke Italiaanse basis tomatensaus in. De muffins zijn door de hoeveelheid vocht een beetje ‘klef’. Ik vind ze zelf de volgende dag nog lekkerder. Dat is trouwens bij de meeste meeste baksels met amandelmeel en kokosmeel het geval!

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

zoete pompoenmuffins met walnoot
zoete pompoenmuffins met walnoot

Zo maak je deze zoete pompoenmuffins met walnoot 

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Pompoenmuffins met walnoot,

zoete pompoenmuffins met walnoot
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze zoete pompoenmuffins met walnoot zijn heel geschikt als alternatief Sinterklaas gebak. De anijs in de peperkoekkruiden combineert geweldig met de zoete smaak van de pompoen.
4.8 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur 5 min

Ook gebruikt

  • muffinblik

Voedingswaarde

Per stuk
calorieën 79.92 kcalkoolhydraten 1.1 geiwitten 2.94 gvetten 6.82 gvezels 1.43 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 muffins (normaal formaat)

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

GARNERING

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Een flespompoen moet je wel schillen. Snijd de in stukjes en kook ze in water in 15 minuten gaar, giet af en stoom droog in de pan. Pureer er met slagroom en boter een smeuïge massa van met een blender, staafmixer of keukenmachine.
  • Verwarm ondertussen de hetelucht oven voor op 175 °C en vet een muffinvorm met 12 holtes in of gebruik siliconen inzetvormpjes.
  • Meng alvast het amandelmeel met kokosmeel, bakpoeder, zout, peperkoekkruiden, kardemom, gemberpoeder, nootmuskaat en zoetstof in een beslagkom. (droge delen)
  • Meng de pompoenpuree met de droge delen en de eieren tot een niet te dun beslag. Voor een wat steviger beslag ietsje kokosmeel en/of amandelmeel toevoegen. Je moet het beslag 'bijna kunnen gieten'.
  • Verdeel het beslag over de vorm en garneer met stukjes walnoot. Bak de pompoenmuffins in 40-50 minuten lichtbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid met en prikker, niet gaar? Dan nog iets langer bakken.
  • Laat 10 minuten afkoelen buiten de oven. Haal ze vervolgens voorzichtig uit de vormpjes en laat uitwasemen op een rooster.

Tips

  • Als je mini muffins wilt maken verkort dan de baktijd. (op de foto's zie je beide formaten)
  • Er kan vrij veel vocht in zitten. Dat hangt vooral af van de pompoen, de grootte van de eieren etc.
  • Bewaar ze bij voorkeur de 1e dag in een servetje, of schone theedoek (zonder wasverzachter). De volgende dag nóg lekkerder. Heerlijk als tussendoortje of bij een kop koffie of thee!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Ze zijn gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

49 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top