zoete pompoenmuffins met walnoot

Pompoenmuffins met walnoot, zoet

Pompoenen zijn vrijwel jaarrond verkrijgbaar. Leuk als je deze heerlijke zoete pompoenmuffins met walnoot wilt bakken. Met o.a. heerlijke subtiele peperkoekkruiden van Pit & Pit door (#nospon, gewoon echt heel lekker) Dat maakt de zoete pompoenmuffins ook nog eens extra geschikt als alternatief Sinterklaas- of Kerstgebak. De anijs in de peperkoekkruiden combineert geweldig met de zoete smaak van de pompoen. Je zou de muffins zelfs kunnen vullen met een lepeltje amandelspijs. Zoals bij deze speculaas muffin.

 

Advertisements

Welke pompoen?
In principe kun je alle soorten pompoen gebruiken voor de muffins, flespompoenen bevatten iets meer khd dan gewone pompoenen. Gemiddeld bevat rauwe pompoen (volgens USDA) netto 2,5 khd per 100 gram en volgens Nevo 2 khd. Ik maakte van een halve flespompoen een enorme lading pompoenmuffins: 12 grote en 24 kleine. Dat was echt veel teveel, dus 6 grote en 24 kleine liggen in de diepvries. Ik ben benieuwd hoe die eruit gaan komen want ik vries gebak zelden in, daar heb ik een veel te kleine diepvries voor, dan stop ik er liever mijn heerlijke Italiaanse basis tomatensaus in. De muffins zijn door de hoeveelheid vocht een beetje ‘klef’. Ik vind ze zelf de volgende dag lekkerder. Dat is trouwens bij de meeste meeste baksels met amandelmeel en kokosmeel het geval!

NB: Het recept hieronder heb ik al aangepast naar de helft van de ingrediënten, het recept hieronder is dus voor 12 normale pompoenmuffins óf 24 kleine muffins. 

Klik voor vergrotingen (de foto’s zijn dus van een dubbel recept!)

Zo maak je deze zoete pompoenmuffins met walnoot 

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Pompoenmuffins met walnoot, zoet


zoete pompoenmuffins met walnoot

Door Anna-Karina Geplaatst december 4, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 12 grote muffins
  • Koolhydraten: 1,4 gr. khd per stuk (12 grote muffins uit recept)
  • Voorbereiding: 25 minuten
  • Kooktijd: 40 minuten
  • Klaar in: 1 uur 5 minuten

Deze zoete pompoenmuffins met walnoot zijn heel geschikt als alternatief Sinterklaas gebak. De anijs in de peperkoekkruiden combineert geweldig met de zoete smaak van de pompoen.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Een flespompoen wel even schillen. Snijd de pompoen in stukjes en kook ze in water in ca. 15 -20 minuten gaar of rooster in de oven.
  2. Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht 175 graden) en vet een muffinvorm voor 12 grote muffins in of voor 24 kleine.
    Meng de droge ingrediënten in een beslagkom door elkaar zodat het bakpoeder gelijkmatig verdeeld is.
  3. Giet de pompoen af en pureer met slagroom en boter tot een egale smeuïge massa. Gebruik daarvoor een blender, staafmixer of keukenmachine.
  4. Meng de pompoenpuree door de droge ingrediënten en voeg de eieren toe. Meng alles met een garde goed door elkaar. Proef en voeg zoetstof toe als het niet zoet genoeg is. Maak je beslag/deeg altijd wat zoeter dan je zou willen want tijdens het bakken verliest zoetstof vaak aan zoetkracht. Maak het beslag niet te dun. Voor een wat steviger beslag ietsje kokosmeel en/of amandelmeel toevoegen. Ik kon mijn beslag nog wel 'bijna gieten'.
  5. Verdeel je beslag over de 12 vormpjes en garneer met een halve walnoot. Bak de pompoenmuffins in 40-50 minuten lichtbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid met en prikker! Anders nog iets langer bakken.
  6. Laat 10 minuten afkoelen buiten de oven. Haal ze voorzichtig uit de vormpjes en laat gelijk goed uitwasemen op een rooster. NB: er kan vrij veel vocht in zitten, hangt ook erg af van je pompoen, de grootte van je eieren etc. Bewaar ze bij voorkeur de 1e dag in een servetje, of schone theedoek (zonder wasverzachter). De volgende dag nóg lekkerder. Heerlijk als tussendoortje of bij een kop koffie of thee!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

44 reacties op “Pompoenmuffins met walnoot, zoet”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

324 Shares
Share202
Pin122
Tweet