zoete pompoenmuffins met walnoot

Pompoenmuffins met walnoot, zoet

Pompoenen zijn vrijwel jaarrond verkrijgbaar. Leuk als je deze heerlijke zoete pompoenmuffins met walnoot wilt bakken. Met heerlijke subtiele peperkoekkruiden van Pit & Pit erdoor. (#nospon, gewoon echt heel lekker) Doordat we die peperkoekkruiden gebruiken zijn de pompoenmuffins extra geschikt als alternatief Sinterklaas- of kerstgebak. Vooral de anijs in de peperkoekkruiden combineert geweldig met de zoete smaak van de pompoen. Je zou de muffins zelfs kunnen vullen met een lepeltje amandelspijs. Zoals bij deze speculaas muffin.

Advertentie

Welke pompoen?

In principe kun je voor deze zoete pompoenmuffins met walnoot alle soorten pompoen gebruiken.  Echter flespompoenen bevatten iets meer koolhydraten dan hokkaido pompoenen. Gemiddeld bevat rauwe pompoen per 100 gram volgens Nevo/RIVM 2 gram koolhydraten. Ik maakte van een halve flespompoen een enorme lading pompoenmuffins: 12 grote en 24 kleine. Dat was echt veel teveel om in één keer op te eten. Dus de hoeveelheden van onderstaand recept zijn aangepast, 12 gewone muffins, die bevatten dan 1.1 gram koolhydraten per stuk

Bewaren

Er ligt inmiddels een leuk voorraadje pompoenmuffins met walnoot in de diepvries. Ik ben benieuwd hoe die eruit gaan komen, want ik vries gebak zelden in. (#update: prima in te vriezen!) Wij hebben namelijk maar een heel kleine diepvries. Dus stop ik er liever mijn heerlijke Italiaanse basis tomatensaus in. De muffins zijn door de hoeveelheid vocht een beetje ‘klef’. Ik vind ze zelf de volgende dag nog lekkerder. Dat is trouwens bij de meeste meeste baksels met amandelmeel en kokosmeel het geval!


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

zoete pompoenmuffins met walnoot
zoete pompoenmuffins met walnoot

Zo maak je deze zoete pompoenmuffins met walnoot 

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


zoete pompoenmuffins met walnoot

Pompoenmuffins met walnoot, zoet

Deze zoete pompoenmuffins met walnoot zijn heel geschikt als alternatief Sinterklaas gebak. De anijs in de peperkoekkruiden combineert geweldig met de zoete smaak van de pompoen.
4.80 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten

Ook gebruikt

  • muffinblik

Voedingswaarde

Per stuk
kcal 79.92 koolhydraten 1.1 geiwitten 2.94 gvetten 6.82 gvezels 1.43 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 muffins (normaal formaat)

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

GARNERING

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Een flespompoen moet je wel schillen. Snijd de pompoen in stukjes en kook ze in water in 15 minuten gaar, giet af en stoom droog in de pan. Pureer er met slagroom en boter een smeuïge massa van met een blender, staafmixer of keukenmachine.
  • Verwarm ondertussen de hetelucht oven voor op 175 °C en vet een muffinvorm met 12 holtes in of gebruik siliconen inzetvormpjes.
  • Meng alvast het amandelmeel met kokosmeel, bakpoeder, zout, peperkoekkruiden, kardemom, gemberpoeder, nootmuskaat en zoetstof in een beslagkom. (droge delen)
  • Meng de pompoenpuree met de droge delen en de eieren tot een niet te dun beslag. Voor een wat steviger beslag ietsje kokosmeel en/of amandelmeel toevoegen. Je moet het beslag 'bijna kunnen gieten'.
  • Verdeel het beslag over de vorm en garneer met stukjes walnoot. Bak de pompoenmuffins in 40-50 minuten lichtbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid met en prikker, niet gaar? Dan nog iets langer bakken.
  • Laat 10 minuten afkoelen buiten de oven. Haal ze vervolgens voorzichtig uit de vormpjes en laat uitwasemen op een rooster.

Tips

  • Als je mini muffins wilt maken verkort dan de baktijd. (op de foto's zie je beide formaten)
  • Er kan vrij veel vocht in zitten. Dat hangt vooral af van de pompoen, de grootte van de eieren etc.
  • Bewaar ze bij voorkeur de 1e dag in een servetje, of schone theedoek (zonder wasverzachter). De volgende dag nóg lekkerder. Heerlijk als tussendoortje of bij een kop koffie of thee!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


50 gedachten over “Pompoenmuffins met walnoot, zoet”

  1. Het is bij mij niet zo licht en glad als op de foto geworden maar het is echt super lekker. Persoonlijk vind ik het nog lekkerder dan normale muffins. Ik heb wel wat extra slagroom gedaan omdat de structuur anders te dik werd en extra kaneel.

  2. Heerlijk recept en inderdaad een dag later lekkerder@ En, zonder zoetstof en zelf de peperkoekkruiden samengesteld!
    Dank je wel!

  3. Ik heb deze gemaakt, maar vond ze ronduit vies. Het werden niet 12 grote, maar 12 kleine muffins. Zoet waren ze totaal niet. Hadden een nare kruidensmaak. Wat er is fout gegaan, geen idee. Maar zoals wel vaker is, zoete lekkere dingen, zijn gewoon niet te vervangen door koolhydraat arme dingen.

    1. Jammer zeg, ik kan hiervandaan natuurlijk niet zomaar zien wat er is ‘fout gegaan’. Maar als ze niet zoet zijn, dan heb je wellicht over het zoetstof heen gekeken? Zoetstof moet je namelijk altijd naar eigen smaak toevoegen. Staat toch echt in het recept duidelijk aangegeven: “Proef en voeg zoetstof toe als het niet zoet genoeg is. Maak je beslag/deeg altijd wat zoeter dan je zou willen want tijdens het bakken verliest zoetstof vaak aan zoetkracht.”
      Zoete lekkere koolhydraatarme dingen zijn inderdaad meestal anders. Het zijn nu eenmaal ook andere ingrediënten die je gebruikt. Misschien moet je je verwachtingen een beetje bijstellen?

  4. Annelies Boshouwers

    Ik heb net de muffins gemaakt van een laatste stukje flespompoen. Zijn erg lekker, maar inderdaad in het midden iets vochtiger dan bij normale muffins. Ik heb wel de pompoen gepureerd zonder slagroom (had ik niet) en extra amandelmeel gebruikt om het deeg wat steviger te krijgen.
    Was alleen wat jammer dat ik de vorm niet genoeg ingesmeerd had…. kreeg ze er niet helemaal heel uit, stukje bodem bleef zitten. Maar mag de pret beslist niet drukken!

  5. Ze zijn heerlijk, deze muffins. Ik vroeg me wel af: is 270 gram pompoen gewogen met of zonder schil en pitten? Ik heb 270 gram pompoen afgewogen en deze daarna schoongemaakt. Mijn muffins zijn nogal klein uitgevallen en ik vermoed dat ik te weinig pompoen heb gebruikt.
    Fijn al deze koolhydraatarme recepten!!

  6. Wat een heerlijk recept! De baktijd is bij mij wel echt korter. Je kan wat citroenrasp door het beslag doen, ook lekker.

  7. Hoi,

    Ik wil dit recept gaan proberen, maar heb misschien een stomme vraag. (Ben geen keukenprinses hihi)
    Is 1 TSP (wat op die maat lepels staan) hetzelfde als 1 theelepel? en 1 TBSP als 1 eetlepel?

    Groetjes

  8. mijn muffin bleven helemaal nat. ook nadat ze afgekoeld waren vielen ze uit elkaar als ik ze uit de vorm wilde halen. Heb toch echt de voorgeschreven ingrediënten gebruikt. zijn er andere ‘bakkers’met dezelfde ervaring?

  9. Petra de Gijsel

    Pompoen muffins heerlijk mijn kleindochter mag geen suiker dit is een prim alternatief. Zij mag dit ook als tussendoortje mee naar school meenemen. Verder vind ik de flespompoen minder zoet dan de diep oranje. Ik heb als zoetstof vloeibare stevia gebruikt . Dank voor al die heerlijke recepten.

     

  10. In de beschrijving staat: “De anijs combineert geweldig met de zoete smaak van de pompoen.”

    Alleen zie ik nergens in het recept anijs terug? Of ligt dat aan mij?

  11. Kan bloemkool nasi worden ingevroren of wordt de bloemkool dan papperig, vaak maak ik wat teveel en het is jammer om het weg te gooien.
    Jan

    1. Rauwe bloemkoolkorrels kunnen worden ingevroren, die kun je zo bevroren in de pan doen en bakken. Als de nasi al kant en klaar is wordt het misschien wat papperig? Maar 1x proberen en je weet of het nog acceptabel is. Anders zou je er de volgende dag, met een ei erdoor, een lekkere ‘pannenkoek’ van kunnen bakken. Toch weer een beetje anders…

    1. Invriezen bleek niet nodig, waren zo op!! Wat zijn die lekker zeg. Heb nog wat pompoen over, dus morgen nog een restje maken 😉

  12. Vandaag de muffins gemaakt met pompoen uit de vriezer. Ze zijn heerlijk geworden, alleen al het beslag rook heerlijk.

  13. Zou je voor dit soort recepten ook pompoen uit de vriezer kunnen gebruiken?  Of krijgt het dan toch andere eigenschappen?

    Bedankt!

    Lisette

  14. Deze donderdag gemaakt als afsluiting van een gezondheidsreset / detox.  Vanmiddag zijn deze mijn gebakje op een verjaardag. Heb alleen wel de suiker vervangen voor 2 medjoel dadels. En gewone koek kruiden gebruikt.

    Ik vond ze heerlijk

  15. Allereerst heel veel complimenten Anna-Karina voor je geweldige site! Ik heb al veel gerechten gemaakt en er gaat een wereld voor mij open! Alleen de muffins voor mijn paasbrunch zijn helemaal mislukt. Niet gerezen, zacht/rauw ondanks het verdubbelen van de baktijd, bitter van smaak. Ik had een eetlepel gewone bakpoeder gebruikt omdat de weinsteen was uitverkocht. Was dat de fout misschien?

    1. Bij deze muffins luistert de dikte van het beslag nogal nauw, dat klopt. (zie ook mijn foto’s) Deze muffins zijn overigens wel een beetje ‘klef’, maar ze moeten wel gaar zijn natuurlijk. Soms bevat een pompoen duidelijk meer vocht en zou je bv. wat meer meel kunnen toevoegen. Of je hebt een ander formaat eieren, blijft allemaal lastig in dit recept. (ik heb wat aangepast in de tekst) Je zou ook de pompoen kunnen roosteren in de oven i.p.v. koken in water. Soms gebruiken mensen pure backing soda (bitter!), dat is echt niet hetzelfde als bakpoeder. Zou ook kunnen verklaren waarom ze niet gerezen zijn, want backing soda alleen rijst niet. Bakpoeder is kant en klaar ‘rijsmiddel zonder rijstijd’ waar al zuur bijzit, het verschil met wijnsteen bakpoeder kun je uitgebreid lezen als je op het ingrediënt wijnsteenbakpoeder klikt.

      1. Het blijft vreemd want ik had een mooi deeg, net als bij gewone muffins. En wel bakpoeder gebruikt, dus geen baksoda. Ik ga het nog wel eens proberen. Heb nu wijnsteen bakpoeder, dus wie weet!

        1. Ja ik ben er niet bij als mensen mijn recepten maken natuurlijk om te zien wat er anders is. Ik maak juist foto’s, zodat je kunt zien hoe iets er bij mij uitziet. Ook gebruik ik bepaalde merken: kokosmeel (altijd Aman Prana) en amandelmeel (bijna altijd van de Tuinen). Kan allemaal verschillen per merk. Amandelmeel van amandelen met vliesjes bijvoorbeeld is ook een stuk bitterder. Ook maakt het verschil in welk formaat vorm je dit bakt. Kleine muffins zullen sneller gaar zijn dan grote, en als je langer bakt is kans op bitter worden van het amandelmeel sowieso aanwezig etc. etc. Echt nog niet zo makkelijk allemaal hoor… 😉

  16. 2 dagen geleden deze muffins gemaakt was heerlijk smeuïg. Ik had meer koekkruiden en kaneel erbij gedaan voor meer smaak. De kardemom proefde ik echt duidelijk erin zal volgende keer minder erin doen.
    Thnx voor je recepten.

    1. Het is van persoon tot persoon nogal verschillend, de een wil juist meer anijs proeven, de ander meer kardemom. Lekker maken zoals het jezelf bevalt! Blij dat je jouw variant gevonden hebt, groetje AK

      1. Heb deze ook net gemaakt van een flespompoen die nodig op moest. Ik was een beetje lui en heb de schil aan de geroosterde pompoen laten zitten. Bij mij was het beslag wat droog, dus heb ik er extra melk aan toegevoegd. Nog steeds dikker dan op de foto, heb ik het toch maar in de vormpjes gedaan. Ook koekkruiden ipv peperkoekkruiden gebruikt. Ik zag jammer genoeg later pas dat ik er gemalen anijs aan toe had kunnen voegen. Helaas! De muffins zijn alleen bijna niet gerezen. Volgens mij zijn ze verder wel lekker, maar ik heb ze nog niet ‘the day after’ geprobeerd. Bedankt voor het recept in ieder geval!

          1. Ok ze zijn inderdaad wel een beetje gerezen. Ik verwachtte echter iets zoals een blue berry muffin bij de star bucks of mcdonalds! 😉 Ik vind de walnoot wel echt iets toevoegen aan de smaak en ga er zeker van genieten de komende dagen op mn werk.

  17. Emmy van Wijk

    Vanmorgen deze pompoenmuffins gemaakt. Heerlijke smaak en een mooi recept om te maken. Ik had 2 probleempjes. De muffins bleven te vochtig (één uur in de oven) en ze bleven plakken aan het natgemaakte papieren vormpje. Zijn siliconenvormpjes hier de oplossing?

    1. Papieren vormpjes en ei gaat vaak niet goed samen, of je moet die hebben die echt vet zijn (maar dat is vaak weer een ongewenste stof) Ik gebruikte inderdaad siliconen en heb ze ‘aan de lucht laten drogen’. Ze zijn inderdaad wel wat vochtiger dan muffins zonder groente. Net als bij groente ei-muffins eigenlijk.

  18. Hoi,
    Onze dochter moet het komende jaar zoveel mogelijk koolhydraat vrij eten om een medische reden. Vvoor in de avond is het niet een heel groot probleem, maar wat geef je mee naar school?? En wat eet je ’s ochtends?
    Wijzelf en onze zoon doen ook mee, maar onze zoon is overtuigd vegetariër. Wat geef ik hem mee naar school?
    En waarom gebruik je geen boekweitmeel voor bijvoorbeeld pannenkoekjes? Is dat niet goed?
    Hartelijke groeten,
    Anneloor

    1. Beste Anneloor,

      Boekweit bevat ook (te)veel koolhydraten voor een koolhydraatarm dieet (72 gram per 100 gram).
      Ik neem aan dat je een richtlijn hebt gekregen van een arts hoeveel koolhydraten (eiwitten en vetten) je dochter dan verantwoord op een dag kan eten? Dat is wel van belang namelijk zodat je een goed menu kunt samenstellen voor haar. Ik ben zelf geen arts of voedingsdeskundige, dus dat soort adviezen geef ik niet.
      Je vind op mijn website wel allemaal handige links, die je de weg wijzen bij het zoeken naar geschikte recepten: In de categorie ontbijt vind je de ontbijtrecepten en misschien toch ook eens kijken bij lunchbox?
      Heel veel succes en neem even de tijd om aan deze nieuwe manier van eten te wennen, al doende leer je al snel veel bij. Stelregel is in elk geval 2/3 van de koolhydraten uit groente halen! Dus als ze bijvoorbeeld 60 gram khd mag per dag dan moet 40 gram daarvan uit groente komen.

  19. Dat ga ik zeker eens proberen! Lijkt me heerlijk en ik heb nog een pompoen liggen uit onze moestuin.
    Nog even twee vraagjes:
    Ik zie bij de ingrediënten geen anijs staan. Klopt dit? Of zit de anijs al in het kruidenmengsel?
    Zou je dit recept ook kunnen maken met gewone oranje pompoen i.p.v. flespompoen?
    groetjes, Karin

    1. Hallo Karin,
      Anijs zit in de peperkoekkruiden. Pompoenen zijn qua smaak en structuur wel wat verschillend. Ik denk dat jouw oranje pompoen minder zoet is dus zal je misschien meer zoet zelf willen toevoegen? Maar op zich zou het prima moeten lukken!

  20. Ziet er weer lekker uit. Was al op zoek naar iets koolhydraatarm voor as zaterdag en zondag. Je komt als geroepen ?. Vraagje weet jij waar ik kokosmeel kan vinden? In de supermarkten ligt het helaas niet. Alvast bedankt.

    1. Kokosmeel is wel te koop bij een natuurwinkel of de Tuinen. Ik gebruik zelf altijd het merk Aman Prana. Let wel op dat je geen gemalen kokos (of kokosrasp) neemt.
      Als je op een ingrediënt klikt krijg je overigens ook vaak nuttige info te lezen 😉

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven