oopsies

Oopsies zoet, lekker luchtig

Voor vandaag staan zoete oopsies op het programma. Dat soort wolkbroodjes zijn er in soorten en maten. Ze zijn makkelijk inzetbaar bij elke gelegenheid. Een oopsie is een zacht, schuimachtig ‘broodje’, heel luchtig en een beetje klef. Sommige mensen bakken ze kort (30 minuten) dan blijven ze zacht andere bakken ze door (50 minuten) en dan worden ze brosser, meer zoals schuimpjes.

Hartige of zoete oopsies

Ik hou van recepten waaraan iedereen een eigen draai kan geven. Voeg gewoon je eigen favoriete smaken aan het beslag toe. Wil je een hartige oopsie of juist een zoete? Of allebei? Geen enkel probleem: de basis is geklopt eiwit in de ene kom en roomkaas en eigeel in een andere kom. Aan het roomkaas-eigeel mengsel geef je je eigen hartige of zoetige twist. In dit recept heb ik kardemom, kaneel, kokos en een klein beetje (droge) zoetstof toegevoegd voor 4 grote zoete oopsies, ze zijn heel geschikt als toetje.

LET OP: Oopsies zullen in de oven eerst een beetje rijzen om daarna weer in te zakken dat is normaal.

Tips

  • Je kunt de oopsies invriezen. Ontdooi ze vlak voor gebruik in een broodrooster en beleg ze naar eigen wens.
  • Maak eens een oopsie-tosti, ook heel lekker!
  • Maak in plaats van losse broodjes eens een grote ‘oopsiekoek’. Na het bakken snijd je de koek in stukjes, of gebruik daarvoor een uitsteekvormpje. Beleg met je favoriete smeersel en het is een prima borrelhapje.

 

Zo maak je de zoete oopsies

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

oopsies

Oopsies zoet, lekker luchtig

door Anna-Karina van Denderen
Zoete oopsies zijn geschikt voor elke gelegenheid. Het zijn zachte, platte 'broodjes', luchtig en een beetje klef. Lekker met room en een beetje fruit.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Ontbijt, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Amerikaans N/Z
Trefwoord: brood & crackers
Voorbereiden: 10 min
Koken: 30 min
voor brosse langer: 20 min
Totale tijd: 40 min

Voedingswaarden

0,7 gram khd per stuk

Uit recept

4 stuks

Ingrediënten

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 150 °C en vet een vorm of bakplaat in, of gebruik ingevet bakpapier. Oopsies plakken, echt goed invetten!
  • Gebruik 2 KOMMEN
Eiwit kloppen
  • Maak KOM 1 (liefst metaal) waar je de eiwitten in opvangt eerst grondig schoon met een beetje citroensap en keukenpapier. Zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn en het eiwit mag echt geen enkel spoortje eigeel bevatten. Zo krijg ook jij dat eiwit écht stijf.
  • Splits de eieren, vang het eiwit op in KOM 1. Doe de dooiers in KOM 2.
  • Mix (met schone gardes) de eiwitten met een snufje zout tot stijve pieken. Houd de kom ondersteboven ter controle, het eiwit moet blijven hangen in je kom!
Mengen
  • Voeg de roomkaas, kardemom, kaneel en gemalen kokos toe aan KOM 2 met de eidooiers en klop los. Proef en voeg desgewenst wat zoetstof toe en roer goed door.
  • Spatel nu heel voorzichtig maar vlot je twee mengsels door elkaar. Beslist niet mixen of hard roeren! Er mogen best nog kleine 'vlokken' eiwit te zien zijn. Het geheel moet zo luchtig mogelijk blijven.
Bakken
  • Verdeel dit mengsel in hoopjes op een goed ingevette (!) bakplaat, bakpapier of goede Yorkshire puddingvorm. Ongeveer 30 minuten bakken, dan blijven ze een beetje zacht en sponzig. Bak ze 50 minuten, dan worden ze brosser, een beetje zoals beschuit of schuimpjes.
Serveren
  • Serveer met wat halfgeslagen room en vers fruit als toetje. Reken wel de extra koolhydraten.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 279 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties op “Oopsies zoet, lekker luchtig”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like