oopsies

Oopsies zoet, lekker luchtig

Voor vandaag staan zoete oopsies op het programma. Dat soort wolkbroodjes zijn er in soorten en maten. Ze zijn makkelijk inzetbaar bij elke gelegenheid. Een oopsie is een zacht, schuimachtig ‘broodje’, heel luchtig en een beetje klef. Sommige mensen bakken ze kort (30 minuten) dan blijven ze zacht andere bakken ze door (50 minuten) en dan worden ze brosser, meer zoals schuimpjes.

Hartige of zoete oopsies

Ik hou van recepten waaraan iedereen een eigen draai kan geven. Voeg gewoon je eigen favoriete smaken aan het beslag toe. Wil je een hartige oopsie of juist een zoete? Of allebei? Geen enkel probleem: de basis is geklopt eiwit in de ene kom en roomkaas en eigeel in een andere kom. Aan het roomkaas-eigeel mengsel geef je je eigen hartige of zoetige twist. In dit recept heb ik kardemom, kaneel, kokos en een klein beetje (droge) zoetstof toegevoegd voor 4 grote zoete oopsies, ze zijn heel geschikt als toetje.

LET OP: Oopsies zullen in de oven eerst een beetje rijzen om daarna weer in te zakken dat is normaal.

Tips

  • Je kunt de oopsies invriezen. Ontdooi ze vlak voor gebruik in een broodrooster en beleg ze naar eigen wens.
  • Maak eens een oopsie-tosti, ook heel lekker!
  • Maak in plaats van losse broodjes eens een grote ‘oopsiekoek’. Na het bakken snijd je de koek in stukjes, of gebruik daarvoor een uitsteekvormpje. Beleg met je favoriete smeersel en het is een prima borrelhapje.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de zoete oopsies

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Oopsies zoet, lekker luchtig

oopsies

Door Anna-Karina Geplaatst november 8, 2014

  • Aantal of hoeveelheid: 4 stuks
  • Koolhydraten: 1,2 gr khd ps (4 stuks uit recept)

Voor vandaag staan zoete oopsies op het programma. Dat soort wolkbroodjes zijn er in soorten en maten. Ze zijn makkelijk inzetbaar bij …

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden en vet een vorm of bakplaat in, of gebruik ingevet bakpapier. Oopsies plakken!
  2. EIWIT STIJFKLOPPEN
    Maak de kom waar je de eiwitten in opvangt eerst grondig schoon met een beetje citroensap en keukenpapier, zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn en het eiwit mag echt geen enkel spoortje van eigeel bevatten. Zo krijg ook jij dat eiwit écht stijf.
  3. Splits de (kamertemperatuur) eieren.
  4. Klop in 1 kom de roomkaas los met het eigeel.
    Voeg er kardemom, kaneel en kokos aan toe. Voeg desgewenst wat zoetstof toe en roer goed door.
  5. Mix (met schone gardes!) in een andere -vetvrije- kom de eiwitten met een snufje zout tot stijve pieken. Houd de kom ondersteboven ter controle, het eiwit moet blijven hangen in je kom!
  6. Spatel nu heel voorzichtig maar vlot je twee mengsels door elkaar. Beslist niet mixen of hard roeren! Er mogen best nog kleine 'vlokken' eiwit te zien zijn. Het geheel moet zo luchtig mogelijk blijven.
  7. Verdeel dit mengsel in hoopjes op een ingevette bakplaat, bakpapier of gebruik een Yorkshire pudding vorm. Het beslag plakt behoorlijk dus goed invetten!
    Eet met wat halfgeslagen room en vers fruit als toetje. Reken wel de extra khd!
  8. Ongeveer 30 minuten bakken, dan blijven ze een beetje zacht en sponzig. Je kunt ze ook langer bakken. 50 minuten, dan worden ze brosser. Een beetje zoals schuimpjes.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 gedachten over “Oopsies zoet, lekker luchtig”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

124 Shares
Share22
Pin102
Tweet