oopsies

Oopsies zoet, lekker luchtig

Voor vandaag staan zoete oopsies op het programma. Dat soort wolkbroodjes zijn er in soorten en maten. Ze zijn makkelijk inzetbaar bij elke gelegenheid. Een oopsie is een zacht, schuimachtig ‘broodje’, heel luchtig en een beetje klef. Sommige mensen bakken ze kort (30 minuten) dan blijven ze zacht andere bakken ze door (50 minuten) en dan worden ze brosser, meer zoals schuimpjes. Ze bevatten 0.55 gram koolhydraten per stuk, exclusief topping.

Hartige of zoete oopsies

Ik hou van recepten waaraan iedereen een eigen draai kan geven. Voeg gewoon je eigen favoriete smaken aan het beslag toe. Wil je een hartige oopsie of juist een zoete? Of allebei? Geen enkel probleem: de basis is geklopt eiwit in de ene kom en roomkaas en eigeel in een andere kom. Aan het roomkaas-eigeel mengsel geef je je eigen hartige of zoetige twist. In dit recept heb ik kardemom, kaneel, kokos en een klein beetje (droge) zoetstof toegevoegd voor 4 grote zoete oopsies, ze zijn heel geschikt als toetje.

LET OP: Oopsies zullen in de oven eerst een beetje rijzen om daarna weer in te zakken dat is normaal.

Tips

  • Je kunt de oopsies invriezen. Ontdooi ze vlak voor gebruik in een broodrooster en beleg ze naar eigen wens.
  • Maak eens een oopsie-tosti, ook heel lekker!
  • Maak in plaats van losse broodjes eens een grote ‘oopsiekoek’. Na het bakken snijd je de koek in stukjes, of gebruik daarvoor een uitsteekvormpje. Beleg met je favoriete smeersel en het is een prima borrelhapje.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je de zoete oopsies

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Oopsies zoet, lekker luchtig

oopsies
Door: Anna-Karina van Denderen
Zoete oopsies zijn geschikt voor elke gelegenheid. Het zijn zachte, platte 'broodjes', luchtig en een beetje klef. Lekker met room en een beetje fruit.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
voor brosse langer 20 min
Totale tijd 40 min

Voedingswaarde

Per stuk
calorieën 72.1 kcalkoolhydraten 0.55 geiwitten 3.78 gvetten 6.2 gvezels 0.28 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de oven voor op 150 °C en vet een vorm of bakplaat in, of gebruik ingevet bakpapier. Oopsies plakken, echt goed invetten!
  • Gebruik 2 KOMMEN

Eiwit kloppen

  • Maak KOM 1 (liefst metaal) waar je de eiwitten in opvangt eerst grondig schoon met een beetje citroensap en keukenpapier. Zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn en het eiwit mag echt geen enkel spoortje eigeel bevatten. Zo krijg ook jij dat eiwit écht stijf.
  • Splits de eieren, vang het eiwit op in KOM 1. Doe de dooiers in KOM 2.
  • Mix (met schone gardes) de eiwitten met een snufje zout tot stijve pieken. Houd de kom ondersteboven ter controle, het eiwit moet blijven hangen in je kom!

Mengen

  • Voeg de roomkaas, kardemom, kaneel en gemalen kokos toe aan KOM 2 met de eidooiers en klop los. Proef en voeg desgewenst wat zoetstof toe en roer goed door.
  • Spatel nu heel voorzichtig maar vlot je twee mengsels door elkaar. Beslist niet mixen of hard roeren! Er mogen best nog kleine 'vlokken' eiwit te zien zijn. Het geheel moet zo luchtig mogelijk blijven.

Bakken

  • Verdeel dit mengsel in hoopjes op een goed ingevette (!) bakplaat, bakpapier of goede Yorkshire puddingvorm. Ongeveer 30 minuten bakken, dan blijven ze een beetje zacht en sponzig. Bak ze 50 minuten, dan worden ze brosser, een beetje zoals beschuit of schuimpjes.

Serveren

  • Serveer met wat halfgeslagen room en vers fruit als toetje. Reken wel de extra koolhydraten.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top