Makkelijk, snel en gezond! Zelfgemaakte pesto Genova is 1000x lekkerder dan uit een potje. Als je eenmaal zelf pesto vers hebt gemaakt dan begrijp je werkelijk niet meer waarom je dacht dat die muffe pesto uit een potje lekker was. Zelfgemaakte pesto smaakt ook écht naar zon en zomer: basilicum, kaas en pijnboompitten en goedbeschouwd is het een klusje van niks. Maak een voorraadje want het blijft, mits je schoon werkt echt wel een paar weken goed. Echter een eenmaal aangebroken potje moet je wel binnen een week op eten. Achjee, jammer hè? Invriezen schijnt ook te kunnen (ijsblokjesvorm), maar daar heb ik zelf nog geen ervaring mee. Je maakt ongeveer 1 potje met 150 g pesto. Per portie van 15 g is dat: kcal 54.48 ⋆ koolhydraten 0.42 g ⋆ eiwitten 1.63 g ⋆ vetten 5.05 g ⋆ vezels 0.34 g.
Tapenade of pesto?
Pesto wordt vaak verward met tapenade. Tapenade bevat officieel echter altijd olijven en kappertjes. Pesto is van oorsprong een smeuïge Italiaanse saus, met als hoofdbestanddeel basilicum afkomstig uit een wijk van Genua, vandaar ‘Genova’. De ingrediënten worden traditioneel in een vijzel fijngewreven/gestampt vandaar ‘pesto’. Mijn zelfgemaakte pesto Genova maakte ik gewoon met basilicum uit Zaandam en mijn staafmixer. Daar doen we in de 21e eeuw niet moeilijk over, toch?
Tips
- De zelfgemaakte pesto is heerlijk als saus over je tomaten-mozzarella salade of garnalen courgetti. Maar ook bij witvis (bestrijken met pesto voor het bakken. Evenals op je pizza of… wat dacht je van een tomatenborrelhapje met o.a. een lekker stukje koolhydraatarm focaccia brood?
- Pijnboompitten zijn redelijk duur, vervang ze desgewenst door (ongezouten, ongeroosterd) cashewnoten of zonnebloempitten of walnoten, wel even in de pan roosteren, veel lekkerder! Pesto van rucola of spinazie is ook heel lekker!
- TIP van Mieke: voor een zuivelvrije variant neem je in plaats van kaas edelgistvlokken.
Op de foto schijnt de zon door ons met Zaanse huisjes beplakte keukenraam (eigen ontwerp), heerlijk hè?
Er staan genoeg koolhydraatarme/keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:





Zo maak je zelfgemaakte pesto Genova
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Zelfgemaakte pesto Genova
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 40 g basilicum, vers, ongeveer 1 plantje
- 30 g Parmezaanse kaas, of oude kaas – of edelgistvlokken voor een vegan versie
- ½ teentje knoflook
- 25 g pijnboompitjes, of amandelen
- olijfolie, naar behoefte
- peper en zout
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Rooster de pijnboompitjes (of andere noten) in een droge koekenpan. Doe ze over op een bordje en laat afkoelen.
- Hak de knoflook grof.
- Maal pijnboompitjes met verse basilicum, geraspte Parmezaanse kaas, knoflook en een scheut olijfolie met de staafmixer in een hoge kom. Voeg steeds beetje bij beetje olijfolie toe tot de pesto de gewenste dikte heeft. De saus hoort echter wel smeuïg te zijn. Proef en breng op smaak met versgemalen zout en peper.
- Doe de pesto in een schoon en afsluitbaar potje (10 minuten uitkoken). Afgedekt met een laagje olie, tot een paar weken te bewaren in de koelkast.
Pijnboompitjes?
- Sommige mensen vinden een grovere structuur lekkerder, doe dan de pijnboompitjes er op het laatst pas door en maal 1x kort.
- Pijnboompitten te duur? Vervang ze door amandelen en/of andere noten.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Je kunt pesto ook heel goed invriezen.
Dan hoef je niet alles in korte tijd te gebruiken.
Super lekker, net gemaakt. Ik ga er nog wat citroensap doorheen mixen, goeie tip.
Ik maak al jaren zelf pesto van Basilicum uit eigen tuin. Uit ervaring weet ik dat eigengemaakte pesto makkelijk verkleurd om dit tegen te gaan doe ik er wat citroensap bij. Nog een tip! ik vries het ook gewoon in, zo heb ik een voorraad voor het gehele jaar.
Na inmiddels een maand of 3 met koolhydraatarm eten bezig te zijn, wat overigens uitstekend bevalt. Dit gaat mijn levenswijze worden. Nu een kilo of 10-12 minder, langzamerhand aan het experimenteren met recepten.
Laten we eenvoudig beginnen, dus vandaag de Pesto Genova gemaakt. Dit is wel te doen. Wel even nagedacht waar ik alles in doe om te malen en mixen. Dus ik bedacht een mooie glazen jampot te nemen en daarin alle ingrediënten te malen en mixen. Houden we erin. Heerlijke pesto. Inderdaad nu geen “supermarktspul” meer Gelijk een aantal tomaatjes gehalveerd en gevuld met pesto. Heerlijk. Misschien een beetje meer zout de volgende keer om de smaak wat te versterken. Dus dank voor het recept en we gaan verder experimenteren.
Mmmmmmmwas is dat even lekker, kun je het ook met paprika of paprika/tomaat maken? Heb dat regelmatig gekocht in de Duitse Aldi. Kan het wel es proberen
Maar dan heet het geen pesto maar tapenade, kan ook met olijven! Kijk even bij tapenade boven het recept.
Heb even gekeken,maar zat geen kaas in,die ik in Duitsland kocht wel,maar heb wel een recept gevonden.
Ga morgen boodschappen doen en zal het maken,,ben benieuwd
rode pesto
voor 1 potje
o 25 gram pijnboompitjes
o 100 gram zongedroogde tomaatjes
o 2 eetlepels olie
o 20 gram geraspte Parmezaanse kaas
o 1 eetlepel gesneden basilicum
o snufje peper naar smaak
Oh dat is heel lekker joh! Dat kan ik zo zien 😉
Heb een potje gedroogde tomaatjes op olie gekocht en naar smaak de ingrediënten toegevoegd, met de staafmixer en een super lekkere rode pesto saus. Natuurlijk even geproefd op een stukje pitten/zadenkoek, ik eet de koek als “rogge “brood.
Heerlijk lijkt me!
Heb zojuist pesto gemaakt, ipv halve teen knoflook heb ik een knoflook-ui gebruikt en olijfolie samen met walnootolie. Heerlijk, ga deze morgen over de courgette pasta proberen samen met gehakt en paprika.
Ik was vandaag in de rol van keukenprinses gedoken, heb dus deze pesto gemaakt, een voltreffer. dat is inderdaad véél lekkerder dan uit een potje. Blijft in de voorraad hoor,
groetjes Cornelia
Je schijnt het in te kunnen vriezen! Je kunt het namelijk niet heel erg lang bewaren.
ik ga het proberen met een klein beetje, bedankt voor de tip
Cornelia
Ik hoor het wel weer van je! Groetje, AK
Zojuist gemaakt!!!!! En lekker dat het smaakt!! Heb hem iets te dun maar dat geeft niet.
Je kunt de pesto wat dikker maken door er wat extra kaas aan toe te voegen.