Zelfgemaakte pesto Genova

Makkelijk, snel en gezond! Zelfgemaakte pesto is 1000x lekkerder dan uit een potje. Als je eenmaal zelf pesto hebt gemaakt dan  begrijp je werkelijk niet meer waarom je dacht dat die muffe pesto uit een potje lekker was. Zelfgemaakte pesto smaakt ook écht naar zon en zomer: basilicum, kaas en pijnboompitten en goedbeschouwd is het een klusje van niks. Maak een voorraadje want het blijft, als je schoon werkt en er een laagje olie bovenop doet, echt wel een paar weken goed, aangebroken potje moet je binnen een week op eten, …  achjee, jammer hè?  Invriezen schijnt ook te kunnen (ijsblokjesvorm) maar daar heb ik geen ervaring mee.

Tapenade of pesto?

Pesto wordt vaak verward met tapenade. Tapenade bevat officieel echter altijd olijven en kappertjes. Pesto is van oorsprong een smeuïge Italiaanse saus, met als hoofdbestanddeel basilicum afkomstig uit een wijk van Genua, vandaar ‘Genova’. De ingrediënten werden traditioneel in een vijzel fijngewreven/gestampt vandaar ‘pesto’. Mijn zelfgemaakte pesto Genova maakte ik gewoon met basilicum uit Zaandam en mijn staafmixer, lekker makkelijk anno 2015! Op de foto schijnt de zon door mijn met Zaanse huisjes beplakte keukenraam (eigen ontwerp), heerlijk toch?

zelfgemaakte pesto -

De zelfgemaakte pesto is heerlijk als saus over je tomaten-mozzarella salade of garnalen courgetti, met witvis (bestrijken met pesto voor het bakken), op je pizza of… wat dacht je van een tomatenborrelhapje (zie foto’s) met o.a. een lekker stukje koolhydraatarm focaccia brood?

Pijnboompitten zijn redelijk duur, vervang ze desgewenst door (ongezouten, ongeroosterde) cashewnoten of zonnebloempitten of walnoten, wel even in de pan roosteren, veel lekkerder! Pesto van rucola of spinazie is ook heel lekker!
TIP van Mieke: voor een zuivelvrije variant neem je in plaats van kaas edelgistvlokken.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je zelfgemaakte pesto Genova

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Zelfgemaakte pesto Genova


Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst maart 12, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 150 gram
  • Koolhydraten: 6 gr. hele recept (150 gram uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 3 minuten
  • Klaar in: 8 minuten

Makkelijk, snel en gezond! Zelfgemaakte pesto is 1000x lekkerder dan uit een potje. Als je eenmaal zelf pesto hebt gemaakt dan  …

Ingrediënten

Bereiding

  1. Rooster de pijnboompitjes in een droge pan gedurende 3 minuten lichtbruin en tot ze hun geur afgeven. Doe ze over op een bordje en laat even afkoelen.
  2. Haal alle blaadjes basilicum van de steeltjes.
  3. Maal pijnboompitjes*, basilicum, geraspte kaas (of de edelgistvlokken, als het zuivelvrij moet zijn) en knoflook met 1 lepel olijfolie fijn met de staafmixer in een hoge glazen beker of in stop alles in een blender. Doe er dan steeds een beetje olijfolie bij tot het de gewenste dikte heeft. De saus hoort echter wel smeuïg te zijn. Breng op smaak met een klein beetje versgemalen zout en peper.
  4. Doe de pesto in bijvoorbeeld een glazen jampotje (10 minuten uitkoken). Goed afgesloten een paar weken te bewaren in de koelkast.
  5. * Sommige mensen vinden een grovere structuur lekkerder, doe dan de pijnboompitjes er op het laatst pas door en maal 1x kort. Pijnboompitten te duur? Neem dan wat amandelen en/of cashewnoten.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 gedachten over “Zelfgemaakte pesto Genova”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

306 Shares
Share89
Pin217
Tweet