Zelfgemaakte pesto Genova

Makkelijk, snel en gezond! Zelfgemaakte pesto Genova is 1000x lekkerder dan uit een potje. Als je eenmaal zelf pesto vers hebt gemaakt dan begrijp je werkelijk niet meer waarom je dacht dat die muffe pesto uit een potje lekker was. Zelfgemaakte pesto smaakt ook écht naar zon en zomer: basilicum, kaas en pijnboompitten en goedbeschouwd is het een klusje van niks. Maak een voorraadje want het blijft, mits je schoon werkt echt wel een paar weken goed. Echter een eenmaa aangebroken potje moet je wel binnen een week op eten. Achjee, jammer hè?  Invriezen schijnt ook te kunnen (ijsblokjesvorm), maar daar heb ik zelf nog geen ervaring mee.

Tapenade of pesto?

Pesto wordt vaak verward met tapenade. Tapenade bevat officieel echter altijd olijven en kappertjes. Pesto is van oorsprong een smeuïge Italiaanse saus, met als hoofdbestanddeel basilicum afkomstig uit een wijk van Genua, vandaar ‘Genova’. De ingrediënten worden traditioneel in een vijzel fijngewreven/gestampt vandaar ‘pesto’. Mijn zelfgemaakte pesto Genova maakte ik gewoon met basilicum uit Zaandam en mijn staafmixer. Daar doen we in de 21e eeuw niet moeilijk over, toch?

Tips

  • De zelfgemaakte pesto is heerlijk als saus over je tomaten-mozzarella salade of garnalen courgetti. Maar ook bij witvis (bestrijken met pesto voor het bakken. Evenals op je pizza of… wat dacht je van een tomatenborrelhapje met o.a. een lekker stukje koolhydraatarm focaccia brood?
  • Pijnboompitten zijn redelijk duur, vervang ze desgewenst door (ongezouten, ongeroosterde) cashewnoten of zonnebloempitten of walnoten, wel even in de pan roosteren, veel lekkerder! Pesto van rucola of spinazie is ook heel lekker!
  • TIP van Mieke: voor een zuivelvrije variant neem je in plaats van kaas edelgistvlokken.

Op de foto schijnt de zon door ons met Zaanse huisjes beplakte keukenraam (eigen ontwerp), heerlijk hè?

 

zelfgemaakte pesto -

borreltomaten met pesto

Zo maak je zelfgemaakte pesto Genova

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

zelfgemaakte pesto

Zelfgemaakte pesto Genova

door Anna-Karina van Denderen
Makkelijk, snel en gezond! Zelfgemaakte pesto Genova is 1000x lekkerder dan uit een potje. Als je eenmaal zelf pesto vers hebt gemaakt dan begrijp je werkelijk niet meer waarom je dacht dat die muffe pesto uit een potje lekker was. Zelfgemaakte pesto smaakt ook écht naar zon en zomer: basilicum, kaas en pijnboompitten en goedbeschouwd is het een klusje van niks.
5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Amuse & Borrelhapje, Bijgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: dip, saus, dressing, smeer, pesto
Voorbereiden: 5 min
Koken: 3 min
Totale tijd: 8 min

Voedingswaarden

6 gram koolhydraten hele recept
Koolhydraten 6 g

Uit recept

150 gram

Ingrediënten

Bereiden

  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Doe ze over op een bordje en laat afkoelen.
  • Pel het teetje knoflook en hak grof.
  • Maal pijnboompitjes met basilicum, geraspte kaas en knoflook en een scheutje olijfolie met de staafmixer in een hoge kom. Voeg steeds beetje bij beetje olijfolie toe tot het de gewenste dikte heeft. De saus hoort echter wel smeuïg te zijn. Proef en breng op smaak met versgemalen zout en peper.
  • Doe de pesto in een schoon en afsluitbaar potje (10 minuten uitkoken). Afgedekt met een laagje olie, tot een paar weken te bewaren in de koelkast.
Pijnboompitjes?
  • Sommige mensen vinden een grovere structuur lekkerder, doe dan de pijnboompitjes er op het laatst pas door en maal 1x kort.
  • Pijnboompitten te duur? Vervang ze door amandelen en/of cashewnoten.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

 

(Gezien 827 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 reacties op “Zelfgemaakte pesto Genova”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like