Kruidenmixen lekkerder zelfgemaakt – INFO

Kruidenmixen - zelfgemengde Cajunkruiden als cadeau

Stel zelf je kruiden- en specerijenmixen samen met de recepten hieronder, dan weet je precies wat erin gaat en het is leuk om te doen. In de meeste kant-en-klaar mixen zitten allerlei onnodige toevoegingen en vooral veel zout! Ik heb zelf een (koffie)molen aangeschaft voor het malen van de specerij- en kruidenmixen. Ook handig om van pitten/zaden zelf meel te maken. Soms gebruik ik mijn vijzel. De hoeveelheden in onderstaande recepten voor kruidenmixen zijn uiteraard richtlijnen. Over smaak zijn de meningen vaak verdeeld, dus pas de hoeveelheden en samenstelling vooral aan je eigen smaakvoorkeur aan. De meeste mengsels zijn bedoeld voor meerdere keren, restanten van de kruidenmixen bewaar je altijd het best donker en koel. Bij mij liggen ze lekker overzichtelijk in een ondiepe la, wat een rijkdom elke keer als ik die la opendoe! 

kruidenla-met-zelgemaakte-kruidenmixen

Geef een potje met kruidenmix cadeau

  • De kruidenpotjes in mijn lade (foto bovenaan) zijn van Dille & Kamille en hebben een handig strooidekseltje, afm. 9,5 cm, Ø 4,2 cm, € 1, 65. #nospon
  • De kruideninleg heeft een goed antislip laagje en is van Ikea: “Variera”, afm. 10×49 cm, € 2,99. Ik kocht er 8, en maakte ze zelf met een heel fijne decoupeerzaag prima precies op maat, gaat prima! #nospon
  • Zelfgemengde kruidenmixen (potje op de foto: Action #nospon) zijn ook leuk om cadeau te geven: Doe het in laagjes, of al gemengd, in een mooi potje met leuk labeltje.
  • Als het wat uitgebreider mag, maak er dan een heel pakketje van. Het potje met de kruidenmix, een recept plus de ingrediënten om het hele recept te kunnen maken. Succes verzekerd! Enkele receptsuggesties vind je bij de mixen.

    Kruidenmixen - zelfgemengde Cajunkruiden als cadeau

Taart en koekkruiden

Dit mengsel smaakt lekker in bijvoorbeeld pannenkoeken en kruidige roomboterkoekjes.

2 el kaneelpoeder
1½ tl gemberpoeder
1 el gemalen nootmuskaat
snufje kruidnagel

Baharat kruidenmixen

Baharat komt uit de Noord-Afrikaanse keuken. Gebruik het in gerechten met vlees, tomaten en in sauzen en soepen.

Variatie 1
2 el peper
2 el paprikapoeder
2 el komijn
2 tl kaneel
1 el korianderzaad – ketoembar
1 tl nootmuskaat
 ½ tl kardemom
Variatie 2
2 el peper
2 el komijn
1 el korianderzaad – ketoembar
1 el munt
1 el kruidnagel
1 tl nootmuskaat
 ½ tl kardemom
mespuntje gemalen kaneel

Cajun kruidenmixen

Zonder zout, dat doe ik in het gerecht erbij.
Bijvoorbeeld in: Jambalaya of deze Cajun kipschotel 

Variatie 1
3 tl paprikapoeder
2 tl knoflookpoeder
1 tl oregano
2 tl cayennepeper
1 tl peper
2 tl uienpoeder
1 tl tijm
Variatie 2
1 el paprikapoeder
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl cayennepeper
2 tl peper
1 tl oregano
1 tl tijm

CousCous kruidenmix

Bijvoorbeeld om je bloemkool couscous op smaak te brengen. Bedoeld voor meerdere keren.

1 tl korianderzaad – ketoembar
1 tl kaneel
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl piment
1 tl peterselie
1 tl gemberpoeder
1 tl peper
1 tl kruidnagel
1 tl cayennepeper
1 tl komijn

Curry kruidenmix

Er zijn heel veel curry kruidenmixen in omloop. Dit is de onze, maar hier zijn dus eindeloos veel varianten op te verzinnen. Bedoeld voor meerdere keren.

2 el korianderzaad
2 el kurkuma
2 el paprikapoeder
1 tl chilipoeder
1 el gemberpoeder
1 el kardemom
1 tl cayennepeper

Garam masala

Afkomstig uit India, iedereen kent daar wel zijn eigen kruidenmix. Bedoeld voor meerdere keren, kijk hier voor recepten met garam masala

4 el korianderzaad – ketoembar
2 el komijnzaad
2 el zwarte peperkorrels
2 tl kardemom, (kale zaadjes)
3 stukjes pijpkaneel van ca. 10 cm
1 tl kruidnagels
1 hele nootmuskaat

Rooster de ingrediënten na elkaar in een droge koekenpan terwijl je ze steeds in beweging houdt. Zodra je ze ruikt stort je ze op en koud bordje. Laat afkoelen en maal ze fijn in een molen of gebruik een vijzel. Rasp de hele nootmuskaat en schep dat door het kruidenmengsel.

Goulashkruiden

Hongaarse ‘stoofgerechten’ met paprika. Bedoeld voor meerdere keren.

1 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl majoraan
1 tl oregano
1 tl tijm
1 tl bieslook
1 tl karwij
1 tl komijn
1 tl garam masala
1 tl korianderzaad – ketoembar

Griekse kruiden

Basis voor Griekse gerechten als moussaka en Griekse salade. Bedoeld voor meerdere keren.

2 el oregano
½ el knoflookpoeder)
½ el kaneel
2 el paprikapoeder
1 el peterselie
3 snufjes nootmuskaat
Bij gebruik toevoegen: verse munt (of toch stiekem gemalen gedroogde munt gebruiken) en zout.

Italiaanse kruidenmix

Topmix, mag in geen enkele keuken ontbreken. Dit recept is bedoeld voor meerdere keren, kijk hier voor recepten met Italiaanse kruiden

2 el gedroogde basilicum
2 el gedroogde peterselie
2 el gedroogde oregano
1 el uien snippers
2 el gedroogde tijm
2 el knoflookpoeder
1 el zwarte peper
1 el gedroogde salie
½ el gemalen laurier

Kerriepoeder

Bedoeld voor meerdere keren, ziehier recepten met kerrie erin.

2 el kurkuma poeder
2 el korianderzaad – ketoembar
1 el gemberpoeder
1 el cayennepeper (poeder)
2 tl vers gemalen zwarte peper
½ tl gemalen komijn
½ tl gemalen kardemom
½ tl kruidnagelpoeder
Meng alle ingrediënten.

Mexicaanse kruiden

Voor Mexicaans getinte ovenschotels, in je wrapgerecht, of om bijvoorbeeld quornstukjes mee te ‘marineren’. Voor 1 keer.
(kijk ook bij tacogehaktkruiden).

½ tl cayennepeper
1½ tl paprikapoeder
1 tl komijn
1 tl knoflook poeder (of 1 teentje vers)
snufje zout

Pizzakruiden

Bedoeld voor meerdere keren, ook te gebruiken in diverse hartige taartdegen.

4 tl basilicum
4 tl peterselie
2 tl oregano
2 tl uienpoeder
1 tl tijm
1 tl knoflookpoeder
2 mespuntjes gemalen zwarte peper
2 mespuntjes gedroogde salie

Pompoenkruiden (Pumpkin spice)

Pompoenkruiden kun je bijvoorbeeld gebruiken op je cappuccino, in pompoentaart of -cake. Of als kruidenmengsel in (pompoen)koekjes. Warme smaken speciaal voor de herfst en winter, ook lekker in een stoofgerecht met pompoen.

2½ el kaneel
2 tl gemalen gember
2 tl nootmuskaat
1 tl piment (all spice) heel of gemalen
1½ tl kruidnagel, heel of gemalen

Vijzel piment en de kruidnagel fijn als je de hele variant hebt. Rasp de nootmuskaat. Voeg alle specerijen bij elkaar en meng door elkaar.

Provençaalse kruiden

Ook een mengsel waarvan meerdere versies bestaan, dit is die van ons. Bedoeld voor meerdere keren, vindt recepten met Provençaalse kruiden.

BASIS
2 tl rozemarijn
2 el marjolein
2 el tijm
1 el bonenkruid
OPTIONEEL
1 tl salie
1 tl lavendel
2 tl basilicum

Ras El Hanout, Marokkaanse kruidenmixen

Ras El Hanout betekent “het beste van de winkel”. Deze kruidenmixen variëren per kok. Voor alles wat een Marokkaanse smaak mag hebben. (bv. Couscous van bloemkool) De kruidenmix bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar kan oplopen tot 50. Uiteraard geheim en het mengen ervan is een ware kunst!   Daar gaan we… Maal alles in 15 seconden fijn in een koffiemolen of gebruik een vijzel Oh, die geur!!! Zout bij gebruik toevoegen.

Bedoeld voor meerdere keren.

Variatie 1
10 tl zwarte peperkorrels
8 tl gemberpoeder
8 tl komijnzaad
5 tl korianderzaad – ketoembar
8 tl kaneel
2 tl nootmuskaat
2 tl kardemom
2 tl paprikapoeder
2 tl kurkuma
2 tl piment
16 kruidnagels
Variatie 2
2 tl gemberpoeder
2 tl kardemom
2 tl foelie
1 tl kaneel
1 tl piment
1 tl korianderzaad – ketoembar
1 tl nootmuskaat
1 tl kurkuma
1 tl peper
½ tl cayennepeper
½ tl anijszaad
¼ tl kruidnagel

Kruidenmix zonder zout

1 tl cayennepeper
2 tl basilicum
2 tl bonenkruid
2 tl uienpoeder
2 tl salie
1 tl citroenrasp
2 tl foelie
2 tl tijm
2 tl peterselie
2 tl oregano
2 tl peper
1 tl paprikapoeder

Köftekruidenmix

Köfte kruidenmixen lijken wel wat op shoarma kruiden. Lekker in deze groente köfte.
Bedoeld voor meerdere keren.

2 tl cayennepeper
2 tl kurkuma
2 tl nootmuskaat
2 tl kruidnagel
2 tl peper
2 tl selderijzout
4 tl kaneel
4 tl peterselie
4 tl gemberpoeder
4 tl komijn
4 tl paprikapoeder
4 tl korianderzaad – ketoembar

Peperkoekkruiden

Kruidenmixen voor Sintgebak zijn er in soorten en maten. Peperkoekkruiden bevatten behoorlijk wat anijs. Koek- en speculaaskruiden niet of een stuk minder! Heerlijk samen met speculaaskruiden in gevuld speculaas of in deze echte pepernoten. Alles malen en goed mengen.
Bedoeld voor meerdere keren.

4 el kaneel
2 el korianderzaad – ketoembar
2 el (ster)anijs
2 el kardemom
1 el gemberpoeder
1 – 2 el kruidnagel (voorzichtig dat overheerst snel)
snuf nootmuskaat

Speculaaskruiden / koekkruiden kruiden

In speculaaspannenkoekjes en natuurlijk diverse Sinterklaas baksels.
6 tl kaneelpoeder
2 tl nootmuskaat
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl anijszaad, gemalen

Tacogehaktkruiden

Alles fijnmalen in een koffiemolen of vijzel. Bedoeld voor meerdere keren, lekker gebruiken bij het gehakt in deze taco’s!

2 tl chilipoeder
2 tl paprikapoeder
2 tl oregano
1 tl komijn
1 tl peper
1 tl knoflookpoeder
½ tl venkelzaad
½ tl cacaopoeder
zout en zoetstof naar smaak

Vijfkruidenpoeder, Chinees

Gelijke delen (tl/el) en malen: peperkorrels, venkelzaad, kruidnagel, kaneel, steranijs.

Heb je zelf ook een lekkere mix? Post ‘m bij de reacties hieronder, dan hebben anderen er ook nog wat aan!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

42 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Deborah Verboom
Deborah Verboom
6 maanden geleden

Ik ben op zoek naar lekkere kruidenmixen om zelf te maken voor groenten. Denk aan bloemkool, broccoli, witlof. Dus echte groenten kruidenmixen. Hebben jullie tips?

Ine Baars
1 jaar geleden

Hallo Anna-Karina,
Weet jij waar ik die kruiden het best kan kopen??? Ik koop ze nu in de supermarkt, maar waar koop jij ze??

Elly van Amstel
Elly van Amstel
1 jaar geleden

Wat een leuke lijst!
Ik kook graag zonder pakjes en kwam hier op zoek naar kruiden voor pompoensoep.
Ik heb de hele pagina opgeslagen als tekst in Google Keep en ik ga zeker nog wat mixen uitproberen!
Dankjewel voor alle informatie.

Marga van der Krogt
Marga van der Krogt
1 jaar geleden

Dankjewel voor deze kruidenmix recepten….ben er heel blij mee!
Heb heel veel kruiden in de tuin en ga lekker experimenteren van de zomer!

Annelies
Annelies
2 jaren geleden

Heb je ook een mix voor nasi? We kopen altijd van die zakjes. Probeer zelf ook water mixen maar nooit gelukt om iets soortgelijks te maken. Ben benieuwd naar jouw mix.

Anouk
Anouk
3 jaren geleden

Grappig, mijn oudste dochter heet ook Anna Karin
Nou, Anna Karina, jij weet van wanten. Al enige tijd eet ik redelijk smakeloos, mijn man lijdt aan diabetes, zijn hart doet niet wat het zou moeten doen, hij heeft nu een pacemaker en dat gaat redelijk, maar heeft ook problemen met zijn nieren, je begrijpt, geen zout- suiker en vet! En om dan in mijn eentje LEKKER te smikkelen, zoals we altijd hebben gedaan, dat vind ik niet kunnen(en is niet wenselijk ook) Ik ben ook al een tijdje aan het experimenteren, met kruiden maar daar heb ik geen kaas van gegeten. Het smaakt gewoon niet. Maar ik denk dat jij mijn redding bent! Ik ben wél handig, dus die ondiepe lade gaat er komen en een keertje naar IKEA is ook geen straf, dus binnenkort heb ik net zo’n mooie lade als jij, en met jou wetenschap over kruiden gaat dat helemaal goed komen. Tussen twee haakjes, dames en heren die dit lezen,hebben jullie al eens gezien hoeveel ZOUT er in die kant&klaar kruiden zit? 75%!!!! puur gif!

Jaimy
Jaimy
9 maanden geleden
Antwoord aan  Anouk

Nou, niet alleen het zout, ook de suiker in die mixen per 100gr!

Pien van Leeuwen
Pien van Leeuwen
3 jaren geleden

Wow…dit berichtje heb ik metéén opgeslagen! Ben er heel blij mee…..

Ans
Ans
3 jaren geleden

Wat een geweldige pagina zeg. Heb de peperkoekkruiden en speculaas kruiden gemaakt. Heb je ook een recept voor hamburgerkruiden.

Liesbeth
Liesbeth
1 jaar geleden
Antwoord aan  Anna-Karina

Heb dit net klaar gemaakt en gebruikt. Ik gebruik dan keltisch zeezout (te koop bij de tuinen) en wij vonden het heerlijk. Een recept om te bewaren.

walda
walda
3 jaren geleden

Hartelijk dank voor de speculaaskruiden! Nu kan ik hier in de USA kruidnootjes en speculaas gaan bakken.
Love this site!

Wilma
Wilma
3 jaren geleden

Goedemorgen .
Allereerst wat een lekkere recepten.
Mij is de vraag naar rottikruiden zelf maken?
Heb je daar ook een mix voor?

Rita de Jong
Rita de Jong
3 jaren geleden

Wat een geweldige bladzijde. Hier moet heel veel werk voor gedaan zijn. Ik wist van het bestaan van de meeste kruiden niet eens af. Geweldig om dit te lezen en ik ga zeker enkele kruidenmixen maken. Dank voor het delen

Yvonne
Yvonne
4 jaren geleden

Wat gemakkelijk en handig, ga het zeer zeker gebruiken. Ik eet momenteel koolhydraatarm maar vanwege hoge bloeddruk ook liefst zoutarm en verzadigd vetarm, dus voor mij ideaal…

Jan Waanders
Jan Waanders
4 jaren geleden

5 sterren
Vandaag weer eens op de site rondgeneusd en genoten van al die recepten. De kruidenmixen zien er goed die ga ik vandaag nog proberen.
Complimenten met deze prachtige site, ga vooral door
Jan Waanders

Anne-marieke
Anne-marieke
4 jaren geleden

Wat een leuke kruidenmixen en wat een mooie kruidenla.

Nettie Trouw
Nettie Trouw
4 jaren geleden

Hoi,

Geweldig deze mixen. Ik ben op zoek naar kruiden/ strooi potjes.

Kunt u mij zeggen waar u de potjes heeft gekocht?

Ik ga de mixen zeker proberen.

Dank hier voor!

Groetjes, Nettie

Nettie Trouw - de Boer
Nettie Trouw - de Boer
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anna-Karina

Dank je wel

Anita Corte-Degen
Anita Corte-Degen
4 jaren geleden

Wat is dit geweldig leuk Anna-Karina !! Met de feestdagen ”voor de deur” een super cadeau-idee !

Dank hiervoor, aanvulling op deze al indrukwekkende lijst is meer dan welkom !

Groetjes, Anita.

Hennie Pol
Hennie Pol
4 jaren geleden

Wat een geweldige aanblik zo’n lade.

Kunt U mij vertellen waar de inhoud van de lade en potjes

te koop zijn.

Mvrgr. Hennie

 

Silvia Grave
Silvia Grave
4 jaren geleden

Goedemorgen,

Heb net even bij je kruiden mixen gekeken en ga er zeker een paar van maken.
Ik heb zelf al eens Garam Masala kruiden gemaakt die waren erg lekker.
Mijn moeder deed ze bij gebakken aardappels ik weet dat jullie die niet eten vanwege de koolhydraten maar wilde het even melden voor misschien huisgenoten van de kok die dat wel eten zeer lekker een echte aan rader.
Doe je nu allemaal gedroogde kruiden gebruiken of als je veel nodig hebt ook verse ?

met vriendelijke groet Silvia Grave

frans Borgers
frans Borgers
5 jaren geleden

Ja geweldig idee en ga ik meteen uitprinten

heel hartelijk dank!!

en groet, Frans

Inge
Inge
5 jaren geleden

Doordat ik een recept voor crackers zocht kwam ik op deze site terecht. En ik vroeg me ineens af of iemand misschien nog een goede kruidenmix voor saucijzenbroodjes weet. Deze maak ik zelf omdat ik geen tarwe eet, maar goede kruiden ervoor heb ik nog niet gevonden. Er mist altijd iets (en dat heet waarschijnlijk smaakversterker ?) dus ik hou me aanbevolen voor tips. Alvast bedankt.

Inge
Inge
5 jaren geleden
Antwoord aan  Anna-Karina

Ja, dat kan natuurlijk ook nog! ? Bedankt voor je reactie, ik zoek nog even verder. Overigens zijn je crackers héérlijk, ik moest mezelf bedwingen.

Silvia Grave
Silvia Grave
4 jaren geleden
Antwoord aan  Inge

Goedemorgen Inge,

Je vroeg naar kruiden die je kon gebruiken voor saucijsenbroodjes, ik heb de volgende kruiden gebruikt;

nootmuskaat, peper,kofta kruiden ik gebruik zelf geen zout maar ja dat kun je ook toevoegen daar aan.

De hoeveelheden ligt aan hoe sterk de kruiden van je moeten worden je moet het wel iets pittiger maken als voor een gehakt bal. Succes.

Mvg Silvia Grave

ina
ina
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anna-Karina

ik ben eigenlijk op zoek naar een vervanger van de bouilonblokjes heb jij daar een idee voor Anna -Karina
omdat daar naar mijn gevoel veel rommel tussen zit? hopelijk heb je een tip
gr ina