Kruidenmixen - zelfgemengde Cajunkruiden als cadeau

Kruidenmixen lekkerder zelfgemaakt – INFO

Stel zelf je kruiden- en specerijenmixen samen met de recepten hieronder, dan weet je precies wat erin gaat en het is leuk om te doen. In de meeste kant-en-klaar mixen zitten allerlei onnodige toevoegingen en vooral veel zout! Ik heb zelf een (koffie)molen aangeschaft voor het malen van de specerij- en kruidenmixen. Ook handig om van pitten/zaden zelf meel te maken. Soms gebruik ik mijn vijzel. De hoeveelheden in onderstaande recepten voor kruidenmixen zijn uiteraard richtlijnen. Over smaak zijn de meningen vaak verdeeld, dus pas de hoeveelheden en samenstelling vooral aan je eigen smaakvoorkeur aan. De meeste mengsels zijn bedoeld voor meerdere keren, restanten van de kruidenmixen bewaar je altijd het best donker en koel. Bij mij liggen ze lekker overzichtelijk in een ondiepe la, wat een rijkdom elke keer als ik die la opendoe! 

Advertentie
kruidenla-met-zelgemaakte-kruidenmixen

Geef een potje met kruidenmix cadeau

  • De kruidenpotjes in mijn lade (foto bovenaan) zijn van Dille & Kamille en hebben een handig strooidekseltje, afm. 9,5 cm, Ø 4,2 cm, € 1, 65. #nospon
  • De kruideninleg heeft een goed antislip laagje en is van Ikea: “Variera”, afm. 10×49 cm, € 2,99. Ik kocht er 8, en maakte ze zelf met een heel fijne decoupeerzaag prima precies op maat, gaat prima! #nospon
  • Zelfgemengde kruidenmixen (potje op de foto: Action #nospon) zijn ook leuk om cadeau te geven: Doe het in laagjes, of al gemengd, in een mooi potje met leuk labeltje.
  • Als het wat uitgebreider mag, maak er dan een heel pakketje van. Het potje met de kruidenmix, een recept plus de ingrediënten om het hele recept te kunnen maken. Succes verzekerd! Enkele receptsuggesties vind je bij de mixen.
    Kruidenmixen - zelfgemengde Cajunkruiden als cadeau

(Appel) Taart en koekkruiden

Dit mengsel smaakt lekker in bijvoorbeeld pannenkoeken en kruidige roomboterkoekjes.

2 el kaneelpoeder
1½ tl gemberpoeder
1 el gemalen nootmuskaat
snufje kruidnagel

Baharat kruidenmixen

Baharat komt uit de Noord-Afrikaanse keuken. Gebruik het in gerechten met vlees, tomaten en in sauzen en soepen.

Variatie 1
2 el peper
2 el paprikapoeder
2 el komijn
2 tl kaneel
1 el korianderzaad – ketoembar
1 tl nootmuskaat
 ½ tl kardemom
Variatie 2
2 el peper
2 el komijn
1 el korianderzaad – ketoembar
1 el munt
1 el kruidnagel
1 tl nootmuskaat
 ½ tl kardemom
mespuntje gemalen kaneel

Cajun kruidenmixen

Zonder zout, dat doe ik in het gerecht erbij.
Bijvoorbeeld in: Jambalaya of deze Cajun kipschotel 

Variatie 1
3 tl paprikapoeder
2 tl knoflookpoeder
1 tl oregano
2 tl cayennepeper
1 tl peper
2 tl uienpoeder
1 tl tijm
Variatie 2
1 el paprikapoeder
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl cayennepeper
2 tl peper
1 tl oregano
1 tl tijm

CousCous kruidenmix

Bijvoorbeeld om je bloemkool couscous op smaak te brengen. Bedoeld voor meerdere keren.

1 tl korianderzaad – ketoembar
1 tl kaneel
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl piment
1 tl peterselie
1 tl gemberpoeder
1 tl peper
1 tl kruidnagel
1 tl cayennepeper
1 tl komijn

Curry kruidenmix

Er zijn heel veel curry kruidenmixen in omloop. Dit is de onze, maar hier zijn dus eindeloos veel varianten op te verzinnen. Bedoeld voor meerdere keren.

2 el korianderzaad
2 el kurkuma
2 el paprikapoeder
1 tl chilipoeder
1 el gemberpoeder
1 el kardemom
1 tl cayennepeper

Garam masala

Afkomstig uit India, iedereen kent daar wel zijn eigen kruidenmix. Bedoeld voor meerdere keren, kijk hier voor recepten met garam masala. Niet te verwarren met de (Surinaamse) masala die je gebruikt bij roti.

4 el korianderzaad – ketoembar
2 el komijnzaad
2 el zwarte peperkorrels
2 tl kardemom, (kale zaadjes)
3 stukjes pijpkaneel van ca. 10 cm
1 tl kruidnagels
1 hele nootmuskaat

Rooster de ingrediënten na elkaar in een droge koekenpan terwijl je ze steeds in beweging houdt. Zodra je ze ruikt stort je ze op en koud bordje. Laat afkoelen en maal ze fijn in een molen of gebruik een vijzel. Rasp de hele nootmuskaat en schep dat door het kruidenmengsel.

Goulashkruiden

Hongaarse ‘stoofgerechten’ met paprika. Bedoeld voor meerdere keren.

1 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl majoraan
1 tl oregano
1 tl tijm
1 tl bieslook
1 tl karwij
1 tl komijn
1 tl garam masala
1 tl korianderzaad – ketoembar

Griekse kruiden

Basis voor Griekse gerechten als moussaka en Griekse salade. Bedoeld voor meerdere keren.

2 el oregano
½ el knoflookpoeder)
½ el kaneel
2 el paprikapoeder
1 el peterselie
3 snufjes nootmuskaat
Bij gebruik toevoegen: verse munt (of toch stiekem gemalen gedroogde munt gebruiken) en zout.

Italiaanse kruidenmix

Topmix, mag in geen enkele keuken ontbreken. Dit recept is bedoeld voor meerdere keren, kijk hier voor recepten met Italiaanse kruiden

2 el gedroogde basilicum
2 el gedroogde peterselie
2 el gedroogde oregano
1 el uien snippers
2 el gedroogde tijm
2 el knoflookpoeder
1 el zwarte peper
1 el gedroogde salie
½ el gemalen laurier

Kerriepoeder

Bedoeld voor meerdere keren, ziehier recepten met kerrie erin.

2 el kurkuma poeder
2 el korianderzaad – ketoembar
1 el gemberpoeder
1 el cayennepeper (poeder)
2 tl vers gemalen zwarte peper
½ tl gemalen komijn
½ tl gemalen kardemom
½ tl kruidnagelpoeder
Meng alle ingrediënten.

Kibbeling kruidenmix

Maal eerst het mosterdzaad en de peperkorrels in een koffiemolen en meng het met de rest van de ingrediënten. De kruidenmix is bedoeld voor meerdere keren, bewaar koel en donker in een goed afgesloten potje.

2 el selderijzout, of voeg zout tijdens het koken toe
1 el paprikapoeder
1 el geel mosterdzaad, gemalen
1 el peper, gemalen
1 tl nootmuskaat
1 tl knoflookpoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl korianderpoeder
½ tl kardemompoeder
½ tl komijnzaad, gemalen
¼ tl chilipoeder
¼ tl kurkuma

Kruidenmix zonder zout

1 tl cayennepeper
2 tl basilicum
2 tl bonenkruid
2 tl uienpoeder
2 tl salie
1 tl citroenrasp
2 tl foelie
2 tl tijm
2 tl peterselie
2 tl oregano
2 tl peper
1 tl paprikapoeder

Köftekruidenmix

Köfte kruidenmixen lijken wel wat op shoarma kruiden. Lekker in deze groente köfte.
Bedoeld voor meerdere keren.

2 tl cayennepeper
2 tl kurkuma
2 tl nootmuskaat
2 tl kruidnagel
2 tl peper
2 tl selderijzout
4 tl kaneel
4 tl peterselie
4 tl gemberpoeder
4 tl komijn
4 tl paprikapoeder
4 tl korianderzaad – ketoembar

Masala (Surinaamse)

Deze masala is Surinaams en gebruik je bij roti-kip bijvoorbeeld. Niet te verwarren met de Indiase Garam masala.

100 g korianderzaad
40 g komijnzaad
3 tl mosterdzaad
2½ tl zwarte peperkorrels
1½ tl fenegriekzaad
1½ tl Nigellazaad
2 tl kurkuma, gemalen

Het geheim zit ‘m in het eerst apart roosteren (5-8 minuten) van korianderzaad en komijnzaad op matig vuur. Voeg ze samen en voeg ook het mosterdzaad en de peperkorrels toe en rooster samen 10 minuten. Fenegriekzaad en Nigellazaad rooster je, apart, maximaal 2 minuten, anders worden ze bitter. Laat alles afkoelen en maal vervolgens alle geroosterde ingrediënten fijn in een koffiemolentje en meng het met de gemalen kurkuma. Bewaar donker, koel en goed afgesloten.

Mexicaanse kruiden

Voor Mexicaans getinte ovenschotels, in je wrapgerecht, of om bijvoorbeeld quornstukjes mee te ‘marineren’. Voor 1 keer.
(kijk ook bij tacogehaktkruiden).

½ tl cayennepeper
1½ tl paprikapoeder
1 tl komijn
1 tl knoflook poeder (of 1 teentje vers)
snufje zout

Peperkoekkruiden

Kruidenmixen voor Sintgebak zijn er in soorten en maten. Peperkoekkruiden bevatten behoorlijk wat anijs. Koek- en speculaaskruiden niet of een stuk minder! Heerlijk samen met speculaaskruiden in gevuld speculaas of in deze echte pepernoten. Alles malen en goed mengen. Bedoeld voor meerdere keren.

4 el kaneel
2 el korianderzaad – ketoembar
2 el (ster)anijs
2 el kardemom
1 el gemberpoeder
1 – 2 el kruidnagel (voorzichtig dat overheerst snel)
snuf nootmuskaat

Pizzakruiden

Bedoeld voor meerdere keren, ook te gebruiken in diverse hartige taartdegen.

4 tl basilicum
4 tl peterselie
2 tl oregano
2 tl uienpoeder
1 tl tijm
1 tl knoflookpoeder
2 mespuntjes gemalen zwarte peper
2 mespuntjes gedroogde salie

Pompoenkruiden (Pumpkin spice)

Pompoenkruiden kun je bijvoorbeeld gebruiken op je cappuccino, in pompoentaart of -cake. Of als kruidenmengsel in (pompoen)koekjes. Warme smaken speciaal voor de herfst en winter, ook lekker in een stoofgerecht met pompoen.

2½ el kaneel
2 tl gemalen gember
2 tl nootmuskaat
1 tl piment (all spice) heel of gemalen
1½ tl kruidnagel, heel of gemalen

Vijzel piment en de kruidnagel fijn als je de hele variant hebt. Rasp de nootmuskaat. Voeg alle specerijen bij elkaar en meng door elkaar.

Provençaalse kruiden

Ook een mengsel waarvan meerdere versies bestaan, dit is die van ons. Bedoeld voor meerdere keren, vindt recepten met Provençaalse kruiden.

BASIS
2 tl rozemarijn
2 el marjolein
2 el tijm
1 el bonenkruid
OPTIONEEL
1 tl salie
1 tl lavendel
2 tl basilicum

Ras El Hanout, Marokkaanse mix

Ras El Hanout betekent “het beste van de winkel”. Deze kruidenmixen variëren per kok. Voor alles wat een Marokkaanse smaak mag hebben. (bv. Couscous van bloemkool) De kruidenmix bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar kan oplopen tot 50. Uiteraard geheim en het mengen ervan is een ware kunst!   Daar gaan we… Maal alles in 15 seconden fijn in een koffiemolen of gebruik een vijzel Oh, die geur!!! Zout bij gebruik toevoegen.

Bedoeld voor meerdere keren.

Variatie 1
10 tl zwarte peperkorrels
8 tl gemberpoeder
8 tl komijnzaad
5 tl korianderzaad – ketoembar
8 tl kaneel
2 tl nootmuskaat
2 tl kardemom
2 tl paprikapoeder
2 tl kurkuma
2 tl piment
16 kruidnagels
Variatie 2
2 tl gemberpoeder
2 tl kardemom
2 tl foelie
1 tl kaneel
1 tl piment
1 tl korianderzaad – ketoembar
1 tl nootmuskaat
1 tl kurkuma
1 tl peper
½ tl cayennepeper
½ tl anijszaad
¼ tl kruidnagel

Shoarmakruiden mix

1 tl gemberpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl gemalen peper
½ tl cayennepeper
½ tl kaneel
½ tl kruidnagelpoeder 
½ tl kurkuma
 ½ tl zout 

Alles fijnmalen in een koffiemolen of vijzel. Bedoeld voor meerdere keren. Gebruik van deze mix ongeveer 1½ tl per 100 gram varkensvlees, lamsvlees of (vega) kip.  Meng de mix met een scheutje olie en het vlees door elkaar, even laten staan en bakken! 

Speculaas- en koekkruiden

In speculaaspannenkoekjes en natuurlijk diverse Sinterklaas baksels.
6 tl kaneelpoeder
2 tl nootmuskaat
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl anijszaad, gemalen

Tacogehaktkruiden

Alles fijnmalen in een koffiemolen of vijzel. Bedoeld voor meerdere keren, lekker gebruiken bij het gehakt in deze taco’s!

2 tl chilipoeder
2 tl paprikapoeder
2 tl oregano
1 tl komijn
1 tl peper
1 tl knoflookpoeder
½ tl venkelzaad
½ tl cacaopoeder
zout en zoetstof naar smaak

Vijfkruidenpoeder, Chinees

Gelijke delen (tl/el) en malen: peperkorrels, venkelzaad, kruidnagel, kaneel, steranijs.

Viskruiden 1

Gebruik de gedroogde versies voor dit recept, de mosterdzaadjes even malen of in de vijzel stampen.

8 tl mosterdzaad
1 tl venkelzaad
4 tl dille
2 tl peterselie
2 tl tijm
2 tl nootmuskaat
2 tl witte peper
1 tl gemberpoeder
1 tl lavas
1 tl zout
½ tl laurierpoeder

meng alle droge delen goed door elkaar. Gebruik ongeveer ½ – 1 theelepel viskruiden per visfilet. Bedoeld voor meerdere keren, bewaar in het donker in een goed te sluiten pot.

Heb je zelf ook een lekkere mix? Post ‘m bij de reacties hieronder, dan hebben anderen er ook nog wat aan!

48 gedachten over “Kruidenmixen lekkerder zelfgemaakt – INFO”

  1. Hoe sukkelig kun je zijn….loop stad en land af voor koek en speculaaskruiden, niet echt een product dat veel gekocht wordt in dit jaargetijde nietwaar?
    Staat het gewoon op jullie site, gered. Bedankt.
    Groetjes van ons.

  2. Heel veel mooie kruidenmengsels hier! Helaas nog niet hèt mengsel waarnaar ik op zoek ben: voor tzatziki, die heerlijk frisse Griekse komkommersalade.
    Heb je daarvoor misschien ook een tip?

  3. Hoe sla ik deze bladzijde op? Ik zie dat sommige mensen dat gedaan hebben en je hebt het ook nog weleens over Fenegriek dat is ook een kruid toch staat er niet bij dacht ik?
    Dank alvast weer

    1. Je kunt recepten opslaan in je kookboek met de speciale knop in het recept. Artikelen zoals deze kun je delen, mailen en opslaan met de groene deelknoppen bovenaan (klik op de plus om andere diensten te kiezen)

  4. Deborah Verboom

    Ik ben op zoek naar lekkere kruidenmixen om zelf te maken voor groenten. Denk aan bloemkool, broccoli, witlof. Dus echte groenten kruidenmixen. Hebben jullie tips?

  5. Hallo Anna-Karina,
    Weet jij waar ik die kruiden het best kan kopen??? Ik koop ze nu in de supermarkt, maar waar koop jij ze??

    1. Gedroogde kruiden en specerijen koop ik op diverse plekken. Oosterse bij de Toko. Groene kruiden vaak bij Pit en Pit online. En wij hebben standaard altijd wel verse basilicum, peterselie, dille, tijm, rozemarijn, oregano en munt in de keuken en/of tuin staan! Ik heb in de keuken een langwerpige schaal met opstaande rand, daar staan meestal de kruidenplantjes uit de supermarkt. Gaat echt heel lang goed, op de schaal water geven, niet op de aarde.

  6. Elly van Amstel

    Wat een leuke lijst!
    Ik kook graag zonder pakjes en kwam hier op zoek naar kruiden voor pompoensoep.
    Ik heb de hele pagina opgeslagen als tekst in Google Keep en ik ga zeker nog wat mixen uitproberen!
    Dankjewel voor alle informatie.

  7. Marga van der Krogt

    Dankjewel voor deze kruidenmix recepten….ben er heel blij mee!
    Heb heel veel kruiden in de tuin en ga lekker experimenteren van de zomer!

  8. Heb je ook een mix voor nasi? We kopen altijd van die zakjes. Probeer zelf ook water mixen maar nooit gelukt om iets soortgelijks te maken. Ben benieuwd naar jouw mix.

  9. Grappig, mijn oudste dochter heet ook Anna Karin
    Nou, Anna Karina, jij weet van wanten. Al enige tijd eet ik redelijk smakeloos, mijn man lijdt aan diabetes, zijn hart doet niet wat het zou moeten doen, hij heeft nu een pacemaker en dat gaat redelijk, maar heeft ook problemen met zijn nieren, je begrijpt, geen zout- suiker en vet! En om dan in mijn eentje LEKKER te smikkelen, zoals we altijd hebben gedaan, dat vind ik niet kunnen(en is niet wenselijk ook) Ik ben ook al een tijdje aan het experimenteren, met kruiden maar daar heb ik geen kaas van gegeten. Het smaakt gewoon niet. Maar ik denk dat jij mijn redding bent! Ik ben wél handig, dus die ondiepe lade gaat er komen en een keertje naar IKEA is ook geen straf, dus binnenkort heb ik net zo’n mooie lade als jij, en met jou wetenschap over kruiden gaat dat helemaal goed komen. Tussen twee haakjes, dames en heren die dit lezen,hebben jullie al eens gezien hoeveel ZOUT er in die kant&klaar kruiden zit? 75%!!!! puur gif!

  10. Wat een geweldige pagina zeg. Heb de peperkoekkruiden en speculaas kruiden gemaakt. Heb je ook een recept voor hamburgerkruiden.

    1. Nee, helaas ik eet geen vlees zelf. Maar een kleine zoektocht op internet levert dit ideetje op voor een kilo gehakt. Misschien zelf nog even zoeken?

      2 theelepels gerookte paprika poeder
      2 theelepels vers gemalen zwarte peper
      2 theelepels knoflookpoeder
      4 theelepels uienpoeder
      snufje zoetstof
      snufje zout
      1 theelepel cayennepeper

      1. Heb dit net klaar gemaakt en gebruikt. Ik gebruik dan keltisch zeezout (te koop bij de tuinen) en wij vonden het heerlijk. Een recept om te bewaren.

  11. Hartelijk dank voor de speculaaskruiden! Nu kan ik hier in de USA kruidnootjes en speculaas gaan bakken.
    Love this site!

  12. Goedemorgen .
    Allereerst wat een lekkere recepten.
    Mij is de vraag naar rottikruiden zelf maken?
    Heb je daar ook een mix voor?

    1. Wat bedoel je precies met rotikruiden? En hoe doe je dat met de rotipannenkoek?
      Ik vind dit als ingrediënten: Kruiden (laurier, oregano, bieslook, peterselie) en specerijen, KORIANDER, MOSTERDpoeder, zout, SOJAbloem, knoflookpoeder, dextrose, glucose, paprikapoeder, gemberpoeder, antiklontermiddel: E551, conserveermiddel: E210, E330.
      Misschien kun je met dit lijstje in je hoofd je eigen mix in elkaar zetten?

  13. Wat een geweldige bladzijde. Hier moet heel veel werk voor gedaan zijn. Ik wist van het bestaan van de meeste kruiden niet eens af. Geweldig om dit te lezen en ik ga zeker enkele kruidenmixen maken. Dank voor het delen

  14. Wat gemakkelijk en handig, ga het zeer zeker gebruiken. Ik eet momenteel koolhydraatarm maar vanwege hoge bloeddruk ook liefst zoutarm en verzadigd vetarm, dus voor mij ideaal…

  15. 5 sterren
    Vandaag weer eens op de site rondgeneusd en genoten van al die recepten. De kruidenmixen zien er goed die ga ik vandaag nog proberen.
    Complimenten met deze prachtige site, ga vooral door
    Jan Waanders

  16. Hoi,

    Geweldig deze mixen. Ik ben op zoek naar kruiden/ strooi potjes.

    Kunt u mij zeggen waar u de potjes heeft gekocht?

    Ik ga de mixen zeker proberen.

    Dank hier voor!

    Groetjes, Nettie

  17. Anita Corte-Degen

    Wat is dit geweldig leuk Anna-Karina !! Met de feestdagen ”voor de deur” een super cadeau-idee !

    Dank hiervoor, aanvulling op deze al indrukwekkende lijst is meer dan welkom !

    Groetjes, Anita.

  18. Wat een geweldige aanblik zo’n lade.

    Kunt U mij vertellen waar de inhoud van de lade en potjes

    te koop zijn.

    Mvrgr. Hennie

     

  19. Silvia Grave

    Goedemorgen,

    Heb net even bij je kruiden mixen gekeken en ga er zeker een paar van maken.
    Ik heb zelf al eens Garam Masala kruiden gemaakt die waren erg lekker.
    Mijn moeder deed ze bij gebakken aardappels ik weet dat jullie die niet eten vanwege de koolhydraten maar wilde het even melden voor misschien huisgenoten van de kok die dat wel eten zeer lekker een echte aan rader.
    Doe je nu allemaal gedroogde kruiden gebruiken of als je veel nodig hebt ook verse ?

    met vriendelijke groet Silvia Grave

    1. Goedemorgen Silvia,
      Voor de mixen die ik langer bewaar gebruik ik gedroogde kruiden. De meer delicate kruiden (dille, peterselie, basilicum etc.) liefst uit de tuin, of vers uit de winkel. Tijm, oregano, rozemarijn, de wat hardere kruiden droog ik soms ook wel gewoon zelf.

  20. Doordat ik een recept voor crackers zocht kwam ik op deze site terecht. En ik vroeg me ineens af of iemand misschien nog een goede kruidenmix voor saucijzenbroodjes weet. Deze maak ik zelf omdat ik geen tarwe eet, maar goede kruiden ervoor heb ik nog niet gevonden. Er mist altijd iets (en dat heet waarschijnlijk smaakversterker ?) dus ik hou me aanbevolen voor tips. Alvast bedankt.

      1. Ja, dat kan natuurlijk ook nog! ? Bedankt voor je reactie, ik zoek nog even verder. Overigens zijn je crackers héérlijk, ik moest mezelf bedwingen.

        1. Ojee,… oppassen dan maar. Is natuurlijk sowieso een risico, als je aanleg hebt om wat voller te zijn, moet je letten op het evenwicht tussen wat er ingaat en wat je echt verbruikt aan voeding en hoe snel je het verteert. (beweging en sport en darmwerking).

    1. Silvia Grave

      Goedemorgen Inge,

      Je vroeg naar kruiden die je kon gebruiken voor saucijsenbroodjes, ik heb de volgende kruiden gebruikt;

      nootmuskaat, peper,kofta kruiden ik gebruik zelf geen zout maar ja dat kun je ook toevoegen daar aan.

      De hoeveelheden ligt aan hoe sterk de kruiden van je moeten worden je moet het wel iets pittiger maken als voor een gehakt bal. Succes.

      Mvg Silvia Grave

        1. ik ben eigenlijk op zoek naar een vervanger van de bouilonblokjes heb jij daar een idee voor Anna -Karina
          omdat daar naar mijn gevoel veel rommel tussen zit? hopelijk heb je een tip
          gr ina

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven