kruidenla-met-zelgemaakte-kruidenmixen

Kruidenmixen lekkerder zelfgemaakt – INFO

Stel zelf je kruiden- en specerijenmixen samen, dan weet je precies wat erin gaat en het is leuk om te doen. In veel kant en klaar mixen zitten allerlei onnodige toevoegingen. Ik heb een speciale (koffie)molen aangeschaft voor het malen van mijn specerij- en kruidenmixen. Soms gebruik ik mijn vijzel. De hoeveelheden in onderstaande recepten voor kruidenmixen zijn uiteraard richtlijnen. Over smaak zijn de meningen vaak verdeeld, dus pas de hoeveelheden en samenstelling vooral aan je eigen smaakvoorkeur aan. De meeste mengsels zijn bedoeld voor meerdere keren, restanten van de kruidenmixen bewaar je altijd het best donker en koel. Bij mij liggen ze lekker overzichtelijk in een ondiepe la, wat een rijkdom elke keer als ik die la opendoe!

Geef een potje met kruidenmix cadeau

TIP 1: De kruidenpotjes in mijn lade (foto bovenaan) zijn van Dille & Kamille en hebben een handig strooidekseltje, afm. 9,5 cm, Ø 4,2 cm, € 1, 65. #nospon
TIP 2: De kruideninleg heeft een goed antislip laagje en is van Ikea: “Variera”, afm. 10×49 cm, € 2,99. Ik kocht er 8, en maakte ze zelf met een heel fijne decoupeerzaag prima precies op maat, gaat prima! #nospon
TIP 3: Zelfgemengde kruidenmixen (potje op de foto: Action #nospon) zijn ook leuk om cadeau te geven: Doe het in laagjes, of al gemengd, in een mooi potje met leuk labeltje.
TIP 4: Als het wat uitgebreider mag, voorzie je het potje kruidenmix van een lekker recept en alle ingrediënten!

Kruidenmixen - zelfgemengde Cajunkruiden als cadeau

Taartkruiden

Dit mengsel smaakt lekker in pannenkoeken, etc.

2 el kaneelpoeder
1 ½ tl gemberpoeder
1 el gemalen nootmuskaat
snufje kruidnagel

Baharat

Baharat komt uit de Noord-Afrikaanse keuken. Gebruik het in gerechten met vlees, tomaten en in sauzen en soepen.

Variatie 1
2 el peper
2 el paprikapoeder
2 el komijn
2 tl kaneel
1 el korianderzaad – ketoembar
1 tl nootmuskaat
 ½ tl kardemom
Variatie 2
2 el peper
2 el komijn
1 el korianderzaad – ketoembar
1 el munt
1 el kruidnagel
1 tl nootmuskaat
 ½ tl kardemom
mespuntje gemalen kaneel

Cajunkruiden

Zonder zout, dat doe ik in het gerecht erbij.

Variatie 1
3 tl paprikapoeder
2 tl knoflookpoeder
1 tl oregano
2 tl cayennepeper
1 tl peper
2 tl uienpoeder
1 tl tijm
Variatie 2
1 el paprikapoeder
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl cayennepeper
2 tl peper
1 tl oregano
1 tl tijm

CousCous

Bijvoorbeeld om je bloemkool couscous op smaak te brengen. Bedoeld voor meerdere keren.

1 tl korianderzaad – ketoembar
1 tl kaneel
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl piment
1 tl peterselie
1 tl gemberpoeder
1 tl peper
1 tl kruidnagel
1 tl cayennepeper
1 tl komijn

Curry kruidenmix

Hier zijn ook weer eindeloos veel varianten op te verzinnen. Dit is een mooie basis. Bedoeld voor meerdere keren.

2 el korianderzaad
2 el kurkuma
2 el paprikapoeder
1 tl chilipoeder
1 el gemberpoeder
1 el kardemom
1 tl cayennepeper

Garam masala

Afkomstig uit India, iedereen kent daar wel zijn eigen kruidenmix. Bedoeld voor meerdere keren

4 el korianderzaad – ketoembar
2 el komijnzaad
2 el zwarte peperkorrels
2 tl kardemom, (kale zaadjes)
3 stukjes pijpkaneel van ca. 10 cm
1 tl kruidnagels
1 hele nootmuskaat

Rooster de ingrediënten na elkaar in een droge koekenpan terwijl je ze steeds in beweging houdt. Zodra je ze ruikt stort je ze op en koud bordje. Laat afkoelen en maal ze fijn in een molen of gebruik een vijzel. Rasp de hele nootmuskaat en schep dat door het kruidenmengsel.

Goulashkruiden

Hongaarse ‘stoofgerechten’ met paprika. Bedoeld voor meerdere keren

1 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl majoraan
1 tl oregano
1 tl tijm
1 tl bieslook
1 tl karwij
1 tl komijn
1 tl garam masala
1 tl korianderzaad – ketoembar

Griekse kruiden

Basis voor Griekse gerechten als moussaka en Griekse salade. Bedoeld voor meerdere keren.

2 el oregano
½ el knoflookpoeder)
½ el kaneel
2 el paprikapoeder
1 el peterselie
3 snufjes nootmuskaat
Bij gebruik toevoegen: verse munt (of toch stiekem gemalen gedroogde munt gebruiken) en zout.

Italiaanse kruiden

Bedoeld voor meerdere keren.

2 el basilicum
2 el peterselie
2 el oregano
1 el uien snippers
2 el tijm
2 el knoflookpoeder
1 el zwarte peper
1 el salie
½ el gemalen laurier

Kerriepoeder

Bedoeld voor meerdere keren.

2 el kurkuma poeder
2 el korianderzaad – ketoembar
1 el gemberpoeder
1 el cayennepeper (poeder)
2 tl vers gemalen zwarte peper
½ tl gemalen komijn
½ tl gemalen kardemom
½ tl kruidnagelpoeder
Meng alle ingrediënten.

Mexicaanse kruiden

Voor Mexicaans getinte ovenschotels, in je wrapgerecht, of om bijvoorbeeld quornstukjes mee te ‘marineren’. Voor 1 keer. (kijk voor tacokruiden bij de T onderaan).

½ tl cayennepeper
1½ tl paprikapoeder
1 tl komijn
1 tl knoflook poeder (of 1 teentje vers)
snufje zout

Pizzakruiden

Bedoeld voor meerdere keren.

4 tl basilicum
4 tl peterselie
2 tl oregano
2 tl uienpoeder
1 tl tijm
1 tl knoflookpoeder
2 mespuntjes gemalen zwarte peper
2 mespuntjes gedroogde salie

Pompoenkruiden (Pumpkin spice)

Pompoenkruiden kun je bijvoorbeeld gebruiken op je cappuccino, in pompoentaart of -cake. Of als kruidenmengsel in (pompoen)koekjes. Warme smaken speciaal voor de herfst en winter, ook lekker in een stoofgerecht met pompoen.

2½ el kaneel
2 tl gemalen gember
2 tl nootmuskaat
1 tl piment (all spice) heel of gemalen
1½ tl kruidnagel, heel of gemalen

Vijzel piment en de kruidnagel fijn als je de hele variant hebt. Rasp de nootmuskaat. Voeg alle specerijen bij elkaar en meng door elkaar.

Provençaalse kruiden

Ook een mengsel waarvan meerdere versies bestaan. Bedoeld voor meerdere keren.

BASIS
2 tl rozemarijn
2 el marjolein
2 el tijm
1 el bonenkruid
OPTIONEEL
1 tl salie
1 tl lavendel
2 tl basilicum

Ras El Hanout, Marokkaanse kruidenmixen

Ras El Hanout betekent “het beste van de winkel”. Deze kruidenmixen variëren per kok. Voor alles wat een Marokkaanse smaak mag hebben. (bv. Couscous van bloemkool)
De kruidenmix bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar kan oplopen tot 50. Uiteraard geheim en het mengen ervan is een ware kunst!
Daar gaan we… Maal alles in 15 seconden fijn in een koffiemolen of gebruik een vijzel Oh, die geur!!! Zout bij gebruik toevoegen.

Bedoeld voor meerdere keren.

Variatie 1
10 tl zwarte peperkorrels
8 tl gemberpoeder
8 tl komijnzaad
5 tl korianderzaad – ketoembar
8 tl kaneel
2 tl nootmuskaat
2 tl kardemom
2 tl paprikapoeder
2 tl kurkuma
2 tl piment
16 kruidnagels
Variatie 2
2 tl gemberpoeder
2 tl kardemom
2 tl foelie
1 tl kaneel
1 tl piment
1 tl korianderzaad – ketoembar
1 tl nootmuskaat
1 tl kurkuma
1 tl peper
½ tl cayennepeper
½ tl anijszaad
¼ tl kruidnagel

Kruidenmix zonder zout

1 tl cayennepeper
2 tl basilicum
2 tl bonenkruid
2 tl uienpoeder
2 tl salie
1 tl citroenrasp
2 tl foelie
2 tl tijm
2 tl peterselie
2 tl oregano
2 tl peper
1 tl paprikapoeder

Köftekruidenmix

Köfte kruidenmixen lijken wel wat op shoarma kruiden. Lekker in deze groente köfte.
Bedoeld voor meerdere keren.

2 tl cayennepeper
2 tl kurkuma
2 tl nootmuskaat
2 tl kruidnagel
2 tl peper
2 tl selderijzout
4 tl kaneel
4 tl peterselie
4 tl gemberpoeder
4 tl komijn
4 tl paprikapoeder
4 tl korianderzaad – ketoembar

Peperkoekkruiden

Kruidenmixen voor Sintgebak zijn er in soorten en maten. Peperkoekkruiden bevatten behoorlijk wat anijs. Koek- en speculaaskruiden niet of een stuk minder! Heerlijk samen met speculaaskruiden in gevuld speculaas. Alles malen en goed mengen.
Bedoeld voor meerdere keren.

4 el kaneel
2 el korianderzaad – ketoembar
2 el (ster)anijs
2 el kardemom
1 el gemberpoeder
1 – 2 el kruidnagel (voorzichtig dat overheerst snel)
snuf nootmuskaat

 

Speculaaskruiden / koekkruiden kruiden

In speculaaspannenkoekjes en natuurlijk diverse Sinterklaas baksels.
6 tl kaneelpoeder
2 tl nootmuskaat
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl anijszaad, gemalen

Taco kruiden

Alles fijnmalen in een koffiemolen of vijzel. Bedoeld voor meerdere keren.

2 tl chilipoeder
2 tl paprikapoeder
2 tl oregano
1 tl komijn
1 tl peper
1 tl knoflookpoeder
½ tl venkelzaad
½ tl cacaopoeder
zout en zoetstof naar smaak

Vijfkruidenpoeder, Chinees

Gelijke delen (tl/el) en malen: peperkorrels, venkelzaad, kruidnagel, kaneel, steranijs.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

37 gedachten over “Kruidenmixen lekkerder zelfgemaakt – INFO”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

2.14K Shares
Share454
Pin1.69K
Tweet