Kruidenmixen lekkerder zelfgemaakt – INFO

Kruidenmixen - zelfgemengde Cajunkruiden als cadeau

Stel zelf je kruiden- en specerijenmixen samen met de recepten hieronder, dan weet je precies wat erin gaat en het is leuk om te doen. In de meeste kant-en-klaar mixen zitten allerlei onnodige toevoegingen en vooral veel zout! Ik heb zelf een (koffie)molen aangeschaft voor het malen van de specerij- en kruidenmixen. Ook handig om van pitten/zaden zelf meel te maken. Soms gebruik ik mijn vijzel. De hoeveelheden in onderstaande recepten voor kruidenmixen zijn uiteraard richtlijnen. Over smaak zijn de meningen vaak verdeeld, dus pas de hoeveelheden en samenstelling vooral aan je eigen smaakvoorkeur aan. De meeste mengsels zijn bedoeld voor meerdere keren, restanten van de kruidenmixen bewaar je altijd het best donker en koel. Bij mij liggen ze lekker overzichtelijk in een ondiepe la, wat een rijkdom elke keer als ik die la opendoe! 

kruidenla-met-zelgemaakte-kruidenmixen

Geef een potje met kruidenmix cadeau

  • De kruidenpotjes in mijn lade (foto bovenaan) zijn van Dille & Kamille en hebben een handig strooidekseltje, afm. 9,5 cm, Ø 4,2 cm, € 1, 65. #nospon
  • De kruideninleg heeft een goed antislip laagje en is van Ikea: “Variera”, afm. 10×49 cm, € 2,99. Ik kocht er 8, en maakte ze zelf met een heel fijne decoupeerzaag prima precies op maat, gaat prima! #nospon
  • Zelfgemengde kruidenmixen (potje op de foto: Action #nospon) zijn ook leuk om cadeau te geven: Doe het in laagjes, of al gemengd, in een mooi potje met leuk labeltje.
  • Als het wat uitgebreider mag, maak er dan een heel pakketje van. Het potje met de kruidenmix, een recept plus de ingrediënten om het hele recept te kunnen maken. Succes verzekerd! Enkele receptsuggesties vind je bij de mixen.
    Kruidenmixen - zelfgemengde Cajunkruiden als cadeau

Taart en koekkruiden

Dit mengsel smaakt lekker in bijvoorbeeld pannenkoeken en kruidige roomboterkoekjes.

2 el kaneelpoeder
1½ tl gemberpoeder
1 el gemalen nootmuskaat
snufje kruidnagel

Baharat kruidenmixen

Baharat komt uit de Noord-Afrikaanse keuken. Gebruik het in gerechten met vlees, tomaten en in sauzen en soepen.

Variatie 1
2 el peper
2 el paprikapoeder
2 el komijn
2 tl kaneel
1 el korianderzaad – ketoembar
1 tl nootmuskaat
 ½ tl kardemom
Variatie 2
2 el peper
2 el komijn
1 el korianderzaad – ketoembar
1 el munt
1 el kruidnagel
1 tl nootmuskaat
 ½ tl kardemom
mespuntje gemalen kaneel

Cajun kruidenmixen

Zonder zout, dat doe ik in het gerecht erbij.
Bijvoorbeeld in: Jambalaya of deze Cajun kipschotel 

Variatie 1
3 tl paprikapoeder
2 tl knoflookpoeder
1 tl oregano
2 tl cayennepeper
1 tl peper
2 tl uienpoeder
1 tl tijm
Variatie 2
1 el paprikapoeder
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl cayennepeper
2 tl peper
1 tl oregano
1 tl tijm

CousCous kruidenmix

Bijvoorbeeld om je bloemkool couscous op smaak te brengen. Bedoeld voor meerdere keren.

1 tl korianderzaad – ketoembar
1 tl kaneel
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl piment
1 tl peterselie
1 tl gemberpoeder
1 tl peper
1 tl kruidnagel
1 tl cayennepeper
1 tl komijn

Curry kruidenmix

Er zijn heel veel curry kruidenmixen in omloop. Dit is de onze, maar hier zijn dus eindeloos veel varianten op te verzinnen. Bedoeld voor meerdere keren.

2 el korianderzaad
2 el kurkuma
2 el paprikapoeder
1 tl chilipoeder
1 el gemberpoeder
1 el kardemom
1 tl cayennepeper

Garam masala

Afkomstig uit India, iedereen kent daar wel zijn eigen kruidenmix. Bedoeld voor meerdere keren, kijk hier voor recepten met garam masala. Niet te verwarren met de (Surinaamse) masala die je gebruikt bij roti.

4 el korianderzaad – ketoembar
2 el komijnzaad
2 el zwarte peperkorrels
2 tl kardemom, (kale zaadjes)
3 stukjes pijpkaneel van ca. 10 cm
1 tl kruidnagels
1 hele nootmuskaat

Rooster de ingrediënten na elkaar in een droge koekenpan terwijl je ze steeds in beweging houdt. Zodra je ze ruikt stort je ze op en koud bordje. Laat afkoelen en maal ze fijn in een molen of gebruik een vijzel. Rasp de hele nootmuskaat en schep dat door het kruidenmengsel.

Goulashkruiden

Hongaarse ‘stoofgerechten’ met paprika. Bedoeld voor meerdere keren.

1 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl majoraan
1 tl oregano
1 tl tijm
1 tl bieslook
1 tl karwij
1 tl komijn
1 tl garam masala
1 tl korianderzaad – ketoembar

Griekse kruiden

Basis voor Griekse gerechten als moussaka en Griekse salade. Bedoeld voor meerdere keren.

2 el oregano
½ el knoflookpoeder)
½ el kaneel
2 el paprikapoeder
1 el peterselie
3 snufjes nootmuskaat
Bij gebruik toevoegen: verse munt (of toch stiekem gemalen gedroogde munt gebruiken) en zout.

Italiaanse kruidenmix

Topmix, mag in geen enkele keuken ontbreken. Dit recept is bedoeld voor meerdere keren, kijk hier voor recepten met Italiaanse kruiden

2 el gedroogde basilicum
2 el gedroogde peterselie
2 el gedroogde oregano
1 el uien snippers
2 el gedroogde tijm
2 el knoflookpoeder
1 el zwarte peper
1 el gedroogde salie
½ el gemalen laurier

Kerriepoeder

Bedoeld voor meerdere keren, ziehier recepten met kerrie erin.

2 el kurkuma poeder
2 el korianderzaad – ketoembar
1 el gemberpoeder
1 el cayennepeper (poeder)
2 tl vers gemalen zwarte peper
½ tl gemalen komijn
½ tl gemalen kardemom
½ tl kruidnagelpoeder
Meng alle ingrediënten.

Masala

Deze masala is Surinaams en gebruik je bij roti-kip bijvoorbeeld. Niet te verwarren met Indiase Garam masala.

100 g korianderzaad
40 g komijnzaad
3 tl mosterdzaad
2½ tl zwarte peperkorrels
1½ tl fenegriekzaad
1½ tl Nigellazaad
2 tl kurkuma, gemalen

Het geheim zit ‘m in het eerst apart roosteren (5-8 minuten) van korianderzaad en komijnzaad op matig vuur. Voeg ze samen en voeg ook het mosterdzaad en de peperkorrels toe en rooster samen 10 minuten. Fenegriekzaad en Nigellazaad rooster je, apart, maximaal 2 minuten, anders worden ze bitter. Laat alles afkoelen en maal vervolgens alle geroosterde ingrediënten fijn in een koffiemolentje en meng het met de gemalen kurkuma. Bewaar donker, koel en goed afgesloten.

Mexicaanse kruiden

Voor Mexicaans getinte ovenschotels, in je wrapgerecht, of om bijvoorbeeld quornstukjes mee te ‘marineren’. Voor 1 keer.
(kijk ook bij tacogehaktkruiden).

½ tl cayennepeper
1½ tl paprikapoeder
1 tl komijn
1 tl knoflook poeder (of 1 teentje vers)
snufje zout

Pizzakruiden

Bedoeld voor meerdere keren, ook te gebruiken in diverse hartige taartdegen.

4 tl basilicum
4 tl peterselie
2 tl oregano
2 tl uienpoeder
1 tl tijm
1 tl knoflookpoeder
2 mespuntjes gemalen zwarte peper
2 mespuntjes gedroogde salie

Pompoenkruiden (Pumpkin spice)

Pompoenkruiden kun je bijvoorbeeld gebruiken op je cappuccino, in pompoentaart of -cake. Of als kruidenmengsel in (pompoen)koekjes. Warme smaken speciaal voor de herfst en winter, ook lekker in een stoofgerecht met pompoen.

2½ el kaneel
2 tl gemalen gember
2 tl nootmuskaat
1 tl piment (all spice) heel of gemalen
1½ tl kruidnagel, heel of gemalen

Vijzel piment en de kruidnagel fijn als je de hele variant hebt. Rasp de nootmuskaat. Voeg alle specerijen bij elkaar en meng door elkaar.

Provençaalse kruiden

Ook een mengsel waarvan meerdere versies bestaan, dit is die van ons. Bedoeld voor meerdere keren, vindt recepten met Provençaalse kruiden.

BASIS
2 tl rozemarijn
2 el marjolein
2 el tijm
1 el bonenkruid
OPTIONEEL
1 tl salie
1 tl lavendel
2 tl basilicum

Ras El Hanout, Marokkaanse kruidenmixen

Ras El Hanout betekent “het beste van de winkel”. Deze kruidenmixen variëren per kok. Voor alles wat een Marokkaanse smaak mag hebben. (bv. Couscous van bloemkool) De kruidenmix bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar kan oplopen tot 50. Uiteraard geheim en het mengen ervan is een ware kunst!   Daar gaan we… Maal alles in 15 seconden fijn in een koffiemolen of gebruik een vijzel Oh, die geur!!! Zout bij gebruik toevoegen.

Bedoeld voor meerdere keren.

Variatie 1
10 tl zwarte peperkorrels
8 tl gemberpoeder
8 tl komijnzaad
5 tl korianderzaad – ketoembar
8 tl kaneel
2 tl nootmuskaat
2 tl kardemom
2 tl paprikapoeder
2 tl kurkuma
2 tl piment
16 kruidnagels
Variatie 2
2 tl gemberpoeder
2 tl kardemom
2 tl foelie
1 tl kaneel
1 tl piment
1 tl korianderzaad – ketoembar
1 tl nootmuskaat
1 tl kurkuma
1 tl peper
½ tl cayennepeper
½ tl anijszaad
¼ tl kruidnagel

Kruidenmix zonder zout

1 tl cayennepeper
2 tl basilicum
2 tl bonenkruid
2 tl uienpoeder
2 tl salie
1 tl citroenrasp
2 tl foelie
2 tl tijm
2 tl peterselie
2 tl oregano
2 tl peper
1 tl paprikapoeder

Köftekruidenmix

Köfte kruidenmixen lijken wel wat op shoarma kruiden. Lekker in deze groente köfte.
Bedoeld voor meerdere keren.

2 tl cayennepeper
2 tl kurkuma
2 tl nootmuskaat
2 tl kruidnagel
2 tl peper
2 tl selderijzout
4 tl kaneel
4 tl peterselie
4 tl gemberpoeder
4 tl komijn
4 tl paprikapoeder
4 tl korianderzaad – ketoembar

Peperkoekkruiden

Kruidenmixen voor Sintgebak zijn er in soorten en maten. Peperkoekkruiden bevatten behoorlijk wat anijs. Koek- en speculaaskruiden niet of een stuk minder! Heerlijk samen met speculaaskruiden in gevuld speculaas of in deze echte pepernoten. Alles malen en goed mengen.
Bedoeld voor meerdere keren.

4 el kaneel
2 el korianderzaad – ketoembar
2 el (ster)anijs
2 el kardemom
1 el gemberpoeder
1 – 2 el kruidnagel (voorzichtig dat overheerst snel)
snuf nootmuskaat

Shoarmakruiden mix

1 tl gemberpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl gemalen peper
½ tl cayennepeper
½ tl kaneel
½ tl kruidnagelpoeder 
½ tl kurkuma
 ½ tl zout 

Alles fijnmalen in een koffiemolen of vijzel. Bedoeld voor meerdere keren. Gebruik van deze mix ongeveer 1½ tl per 100 gram varkensvlees, lamsvlees of (vega) kip.  Meng de mix met een scheutje olie en het vlees door elkaar, even laten staan en bakken! 

Speculaaskruiden / koekkruiden kruiden

In speculaaspannenkoekjes en natuurlijk diverse Sinterklaas baksels.
6 tl kaneelpoeder
2 tl nootmuskaat
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl anijszaad, gemalen

Tacogehaktkruiden

Alles fijnmalen in een koffiemolen of vijzel. Bedoeld voor meerdere keren, lekker gebruiken bij het gehakt in deze taco’s!

2 tl chilipoeder
2 tl paprikapoeder
2 tl oregano
1 tl komijn
1 tl peper
1 tl knoflookpoeder
½ tl venkelzaad
½ tl cacaopoeder
zout en zoetstof naar smaak

Vijfkruidenpoeder, Chinees

Gelijke delen (tl/el) en malen: peperkorrels, venkelzaad, kruidnagel, kaneel, steranijs.

Viskruiden 1

Gebruik de gedroogde versies voor dit recept, de mosterdzaadjes even malen of in de vijzel stampen.

8 tl mosterdzaad
1 tl venkelzaad
4 tl dille
2 tl peterselie
2 tl tijm
2 tl nootmuskaat
2 tl witte peper
1 tl gemberpoeder
1 tl lavas
1 tl zout
½ tl laurierpoeder

meng alle droge delen goed door elkaar. Gebruik ongeveer ½ – 1 theelepel viskruiden per visfilet. Bedoeld voor meerdere keren, bewaar in het donker in een goed te sluiten pot.

Heb je zelf ook een lekkere mix? Post ‘m bij de reacties hieronder, dan hebben anderen er ook nog wat aan!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

46 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties