Heksenkaas® zelf maken: Koolhydraatarme kaasspread

Het is echt kinderlijk eenvoudig en een heel stuk goedkoper* om even je eigen koolhydraatarme kaasspread te maken. Heksenkaas® dus maar dan met een berg minder koolhydraten!  Voor de broodnodige variatie is zo’n smeerbare dip bomvol smaak fantastisch. Want tja, dan heb je van die verse broodjes of crackers gebakken maar wat erop? Persoonlijk maak ik smeerbaar beleg veel liever zelf vers, zonder de ongewenste toevoegingen zoals suiker, veel te veel zout en onnodige conserveermiddelen. Ook kan je de Heksenkaas® qua smaak helemaal je eigen draai geven, want niets zo persoonlijk als smaak toch? En deze zelfgemaakte kaasspread past uitstekend in je koolhydraatarm eetpatroon. Heerlijk genieten zonder schuldgevoel!

 

Basis + je eigen smaak
De basis is altijd roomkaas, Griekse Yoghurt, mayonaise en (optioneel) een beetje mosterd. Verder ga je eindeloos variëren met smaken die jij zelf het lekkerst vindt. Ik geef je hieronder alvast zes suggesties die de meeste mensen wel lekker vinden. Je eigen smaaksuggesties kan je kwijt in de reacties onderaan. Doe ermee wat je wilt.
Zelf heb ik deze vier gemaakt:

4x-heksenkaas of kaasspread

 

Smeren, dippen, vullen of oprollen
Deze heksenkaas of kaasspread is qua dikte uitstekend smeerbaar én goed te dippen. Smeer het eenvoudig op een lekker poffertje zelfgebakken broodje, crackertjes, plakje komkommer of courgette. Of vul er een stengel bleekselderij mee die je weer in ‘schuitjes’ snijdt. Smeer het op een tortilla, wrap of omelet, bestrooi met extra kruiden en rol ‘m op. Zelfs dippen kan op een koolhydraatarme manier: dip je rauwkost erin, snijd wel even mooie staafjes of dunne reepjes van komkommer, bleekselderij, wortel of paprika. Zet je rauwkost in een glaasje of bouw er een geinig torentje van, leg er wat nootjes bij en dippen maar! Voor zover mijn ideetjes, hopelijk krijg je zelf ook wat fantasieën over hoe jij het zelf leuk en lekker vindt. Laat je het even weten in de reacties? Smul ze!

* Kant en klaar Heksenkaas kost rond €15,00 per kilo. Deze zelfgemaakte kaasspread kost met mijn ingrediënten maar € 4,75 per kilo.  En deze bevat veel minder koolhydraten!
(200 gr. roomkaas € 0,69 + mayo €0,14  +GY € 0,08 + mosterd € 0,02 = € 0,93 voor de basis= 280 gram + ong. €0, 40 toevoegingen)

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze kaasspread in verschillende variaties

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Heksenkaas® zelf maken: Koolhydraatarme kaasspread


Door Anna-Karina Geplaatst februari 5, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 275 gr basis
  • Koolhydraten: BASIS 2,4 khd per 100 gr. (275 gr basis uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten

Het is echt kinderlijk eenvoudig en een heel stuk goedkoper om even je eigen koolhydraatarme kaasspread (heksenkaas) te maken.

Ingrediënten

    BASIS
  • 200 gram blanke roomkaas 5,2 khd 1 doosje Goldessa Lidl is prima en goedkoop. Monchou kan ook maar is ongeveer 2 x zo duur
  • 50 gram Griekse yoghurt 1,6 khd Lidl
  • 25 gram mayonaise 0 khd AH excellent
  • 5 gram grove mosterd Zaanse OPTIONEEL

Bereiding

  1. BASIS

    Meng voor de basis roomkaas, yoghurt, mayonaise en mosterd door elkaar. Kies dan eventueel nog een extra smaak uit de lijst eronder!
  2. De hoeveelheden zijn bedoeld voor het basis recept in 1 smaak. Mijn advies: lekker zelf hoeveelheden toevoegen op gevoel. Ik maakte voor de foto's 4 verschillende smaken: 1, 2 3 en 6.

  3. KRUIDEN KNOFLOOK (1)

    Basisrecept zoals boven +
    30 gram prei (of bosui)
    1 teentje knoflook
    handje platte peterselie
    handje verse bieslook
    citroensap
    peper en zout
    Snijd prei en kruiden grof en meng alles met de basis mooi glad met een staafmixer of keukenmachine. Proef en breng op smaak met peper, zout en citroensap.

  4. MOSTERD DILLE GEIT(2)

    Basisrecept zoals boven +
    50 gram zachte geitenkaas
    1 el mosterd
    handje verse dille
    verse tijm, alleen de blaadjes
    Snijd de kruiden fijn en roer samen met de kaas, mosterd en basis glad. Proef en breng op smaak met peper, zout en een drupje zoetstof (of honing optioneel).

  5. TOMAAT RUCOLA (3)

    Basisrecept zoals boven +
    40 gram gedroogde tomaatjes
    20 gramrucola
    lepel tomatenpuree
    Snijd alles fijn enpureer kort met de staafmixer, proef en breng op smaak met peper.
  6. PITTIG OOSTERS(4)

    Basisrecept zoals boven +
    stukje rode peper, fijngesneden naar smaak
    5 gram korianderblad
    25 gram bleekselderij
    naar smaak gemalen kokos
    Snijd groenten en kruiden grof en meng met staafmixer of keukenmachine glad. Proef en breng op smaak met zout en en een drupje zoetstof (optioneel).

  7. ITALIAANS (5)

    Basisrecept zoals boven +
    40 gram gedroogde tomaatjes
    3 olijven
    handje verse basilicum
    platte peterselie
    Hak alles heel fijn en meng door elkaar, proef en breng op smaak met peper en zout en eventueel wat geraspte Parmezaan en/of pijnboompitjes.

  8. BLAUWE KAAS WALNOOT (6)

    Basisrecept zoals boven +
    75-100 gram pittige blauwe kaas
    handje walnoten
    stukje appel of peer (of in plaats daarvan 'n druppel zoetstof)
    Maak alles fijn en meng goed door elkaar. proef en breng op smaak.

  9. Heb jij nog een lekkere andere smaakcombinatie? Zet 'm in de reacties hieronder!
  10. BONUSRECEPT met dank aan Zita!
    Niçoise: Basisrecept zoals boven + 1 kleingesneden ansjovis, 3 olijven, 30 gram tonijn en wat komkommer.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

46 reacties op “Heksenkaas® zelf maken: Koolhydraatarme kaasspread”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

15.82K Shares
Share2.71K
Pin13.11K
Tweet