harissa olie

Zelf maken: Harissa olie

Harissa olie is een dunnere versie van harissapasta die je wellicht kent uit de supermarkt? Eigenlijk is het een Arabische -iets minder pittige- variant van de sambal uit de Aziatische keuken. Dat komt mooi uit want ik vind sambal al snel te scherp. Deze homemade harissa olie geeft net een beetje meer pit aan gerechten, precies goed! Dat is het enorme voordeel van zelf dingen maken, je past het lekker aan je eigen smaak aan.

Harissa olie

Harissa is gemaakt van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Het goedje wordt vooral in Noord-Afrikaanse landen gebruikt bij de bereiding van soepen, couscous, tajines, vleesgerechten. Maar je kunt het ook over een visje doen of  door een yoghurtdip roeren. Zie de harissa yoghurt muntdip. De saus wordt in de supermarkt in tubes en in blik verkocht. Maar wij maken ‘m natuurlijk lekker zelf!  Geen twee recepten voor harissa zijn hetzelfde, voel je vrij om te experimenteren. Ik voeg er voor de frisheid in elk geval wat citroensap aan de harissa olie toe.

 

harissa olie

Zo maak je zelf harissa olie

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


harissa olie

Homemade harissa olie

De harissa olie kun je gebruiken bij de bereiding van soepen, couscous, tajines en vleesgerechten. Maar je kunt het ook over een visje doen of  door een yoghurtdip roeren. Zie ook de harissa yoghurt muntdip.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties
Gang: Bijgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: (dip)sauzen, dressings en beleg
Voorbereiden: 10 min
Totale tijd: 10 min

Koolhydraten - hoeveelheid

verwaarloosbaar aantal koolhydraten
Uit recept: 250 ml

Ingrediënten

Bereiden

  • Bak komijn en koriander 1 minuutje aan in een beetje olie. Pers de knoflook er boven uit en roer even om. Doof het vuur.
  • Verwijder de zaadlijsten (voor een iets mildere versie) uit het pepertje en snijd in kleine stukjes. Pureer de gebakken komijn en koriander samen met het fijngesneden pepertje, de rest van de olie in een hoge kom. Breng op smaak met citroensap en eventueel wat peper en zout uit de molen. (en optioneel tomatenpuree)
  • Giet de olie in een potje met deksel. Voor gebruik steeds even goed schudden. Zelf vind ik dat handiger dan in een flesje.
  • Lekker voor bijvoorbeeld bloemkool couscous, tajine, over een (tomaten)salade of giet het over je visje of roer het door een yoghurtdip. Gebruik het zo vaak je wilt!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties op “Zelf maken: Harissa olie”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

39 Shares
Share30
Pin9
Tweet