Harissa olie is een dunnere versie van harissapasta die je wellicht kent uit de supermarkt? Eigenlijk is het een Arabische -iets minder pittige- variant van de sambal uit de Aziatische keuken. Dat komt mooi uit want ik vind sambal al snel te scherp. Deze homemade harissa olie geeft net een beetje meer pit aan gerechten, precies goed! Dat is het enorme voordeel van zelf dingen maken, je past het lekker aan je eigen smaak aan.
Harissa olie
Harissa is gemaakt van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Het goedje wordt vooral in Noord-Afrikaanse landen gebruikt bij de bereiding van soepen, couscous, tajines, vleesgerechten. Maar je kunt het ook over een visje doen of door een yoghurtdip roeren. Zie de harissa yoghurt muntdip. De saus wordt in de supermarkt in tubes en in blik verkocht. Maar wij maken ‘m natuurlijk lekker zelf! Geen twee recepten voor harissa zijn hetzelfde, voel je vrij om te experimenteren. Ik voeg er voor de frisheid in elk geval wat citroensap aan de harissa olie toe.
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:


Zo maak je zelf harissa olie
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!
Homemade harissa olie
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 1 tl komijn
- 1 tl korianderpoeder
- 250 ml olijfolie
- teentje knoflook
- 1 rode peper, zonder zaadjes voor een milde versie
- kneepje citroensap, naar smaak
- peper en zout
- 2 tl tomatenpuree, optioneel
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Rooster komijn en koriander 1 minuutje in een droge pan, laat afkoelen op een schoteltje.
- Verwijder de zaadlijsten (voor een iets mildere versie) uit het pepertje en snijd in kleine stukjes. Pureer de gebakken specerijen samen met het pepertje en geperste knoflook en de olijfolie in een hoge kom. Proef en breng op smaak met citroensap en eventueel wat peper en zout uit de molen. (en optioneel tomatenpuree)
- Giet de olie in een brandschoon potje met deksel. Voor gebruik steeds even goed schudden. Zelf vind ik dat handiger dan in een flesje.
- Lekker voor bijvoorbeeld bloemkool couscous, tajine, over een (tomaten)salade, giet het over je gebakken visje of roer het door een yoghurtdip. Gebruik het zo vaak je wilt!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Onze 3 bestsellende kookboeken!
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com: