Zeekraal: versheid, bereiden en bewaren

gebakken zeekraal

Eet je weleens zeekraal? Wij zijn er dol op en het leek ons leuk om jullie er eens wat meer over te vertellen. Bovendien geven we je een recept erbij. Wij serveerden gebakken zeekraal bij de Gevulde forel van vandaag. Het is zo’n leuk en gezond plantje om af en toe te eten. Met en een berg mineralen en slechts 1.5 gram koolhydraten per 100 gram is het een uitstekende koolhydraatarme groente. Bovendien een makkelijker groente dan zeekraal ken ik nauwelijks, binnen een paar minuten maak je er de lekkerste dingen mee! Meest eenvoudig is om de ziltige stengels rauw als smaakmaker te gebruiken. Maar je kunt het ook koken, roerbakken, stomen of wokken.

Voor mensen die nog nooit zeekraal hebben gegeten, is het proeven van de rauwe stengel de beste kennismaking. Spoel een stukje af onder de kraan en zet je tanden erin. Goede zeekraal smaakt zout, zilt, radijsachtig, knapperig en is sappig. Een mindere kwaliteit smaakt grasachtig, niet zout maar bitter en de structuur is vezelig en taai en zeker niet zo sappig als lekkere verse zeekraal.

Verse zeekraal

De versheid van zeekraal is dus wel van belang, maar hoe herken je dat? Je let bij aankoop vooral op de kleur, geur en textuur. Let er in elk geval op dat de takjes goed droog zijn. De kleur is mooi groen, dus niet bleek of geel. Ook geen rood-bruinachtige zeekraal in je boodschappenmandje stoppen, dan is de groente al aan het doorschieten. De geur ervan dient ziltig en fris te zijn, niet grasachtig. En ten slotte de textuur van de takjes; De takjes zijn niet slap, maar echt stevig en mooi frisgroen.

Bereiden & zout

Maak de zeekraal eerst schoon. Daarvoor breek je de onderste (verhoute) delen af en spoelt de overgebleven mooie groene takjes onder stromend water schoon. Laat de groene takjes nooit in het water staan, dat zal de knapperigheid helemaal teniet doen. Zeekraal kan zowel rauw als gekookt, gebakken of gewokt worden gegeten. Het is wel raadzaam om rekening te houden met het aanwezige zout in het plantje. Ten eerste doe je dat door de groente goed af te spoelen onder stromend water. Ten tweede kun je de takjes enkele minuten blancheren in kokend water of stomen. En ten slotte voeg géén of minder zout toe aan het gerecht waarbij je het eet.

Zeekraal bewaren

Bewaar de groente ongeveer 4-7 dagen na aankoop, afhankelijk van hoe vers het is. Invriezen kan als je het blancheert, maar dat tast hoe dan ook de structuur aan. De zeekraal is dan alleen nog bruikbaar in soep eigenlijk. Wij vinden het daarom niet echt een heel goed idee. Vers dus echt veel lekkerder!



♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

gebakken zeekraal
gebakken zeekraal

Zo maak je Gebakken zeekraal

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Gebakken zeekraal

Door: Anna-Karina van Denderen
Zeekraal is een van de makkelijkste groente om klaar te maken. De smaak is zout, zilt en sappig. Hierbij een heerlijke simpele gebakken zeekraal met ui en boter. Lekker bij vlees én vis!
4.6 van 5 stemmen
Keuken Europees
Trefwoord snel
Voorbereidingstijd 6 min
Bereidingstijd 4 min
Totale tijd 10 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 45.88 kcalkoolhydraten 0.95 geiwitten 0.6 gvetten 4.17 gvezels 0.85 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Breek de (vaak iets houtige) onderste delen van de zeekraal en spoel de overgebleven takjes schoon onder stromend koud water. Dep de takjes droog.
  • Snipper de ui en fruit deze in een flinke klont roomboter en voeg na 2 minuten de zeekraal toe. Roerbak deze 3 minuten mee. Maal er zwarte peper over en serveer onmiddellijk.
  • Reken zo'n 25-50 gram zeekraal per persoon. Dat hangt er maar helemaal van af wat je er verder bij wilt eten.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties