gebakken zeekraal

Zeekraal: versheid, bereiden en bewaren

Eet je weleens zeekraal? Wij zijn er dol op en het leek ons leuk om jullie er eens wat meer over te vertellen. Bovendien geven we je een recept erbij. Wij serveerden gebakken zeekraal bij de Gevulde forel van vandaag. Het is zo’n leuk en gezond plantje om af en toe te eten. Met en een berg mineralen en slechts 0,21 gram koolhydraten per 100 gram is het een uitstekende koolhydraatarme groente. Bovendien een makkelijker groente dan zeekraal ken ik nauwelijks, binnen een paar minuten maak je er de lekkerste dingen mee! Meest eenvoudig is om de ziltige stengels rauw als smaakmaker te gebruiken. Maar je kunt het ook koken, roerbakken, stomen of wokken.

Voor mensen die nog nooit zeekraal hebben gegeten, is het proeven van de rauwe stengel de beste kennismaking. Spoel een stukje af onder de kraan en zet je tanden erin. Goede zeekraal smaakt zout, zilt, radijsachtig, knapperig en is sappig. Een mindere kwaliteit smaakt grasachtig, niet zout maar bitter en de structuur is vezelig en taai en zeker niet zo sappig als lekkere verse zeekraal.

Verse zeekraal

De versheid van zeekraal is dus wel van belang, maar hoe herken je dat? Je let bij aankoop vooral op de kleur, geur en textuur. Let er in elk geval op dat de takjes goed droog zijn. De kleur is mooi groen, dus niet bleek of geel. Ook geen rood-bruinachtige zeekraal in je boodschappenmandje stoppen, dan is de groente al aan het doorschieten. De geur ervan dient ziltig en fris te zijn, niet grasachtig. En ten slotte de textuur van de takjes; De takjes zijn niet slap, maar echt stevig en mooi frisgroen.

Bereiden & zout

Maak de zeekraal eerst schoon. Daarvoor breek je de onderste (verhoute) delen af en spoelt de overgebleven mooie groene takjes onder stromend water schoon. Laat de groene takjes nooit in het water staan, dat zal de knapperigheid helemaal teniet doen. Zeekraal kan zowel rauw als gekookt, gebakken of gewokt worden gegeten. Het is wel raadzaam om rekening te houden met het aanwezige zout in het plantje. Ten eerste doe je dat door de groente goed af te spoelen onder stromend water. Ten tweede kun je de takjes enkele minuten blancheren in kokend water of stomen. En ten slotte voeg géén of minder zout toe aan het gerecht waarbij je het eet.

Zeekraal bewaren

Bewaar de groente ongeveer 4-7 dagen na aankoop, afhankelijk van hoe vers het is. Invriezen kan als je het blancheert, maar dat tast hoe dan ook de structuur aan. De zeekraal is dan alleen nog bruikbaar in soep eigenlijk. Wij vinden het daarom niet echt een heel goed idee. Vers dus echt veel lekkerder!

gebakken zeekraal

gebakken zeekraal

Ook lekker:

Zo maak je Gebakken zeekraal

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Gebakken zeekraal

Zeekraal is een van de makkelijkste groente om klaar te maken. De smaak is zout, zilt en sappig. Hierbij een heerlijke simpele gebakken zeekraal met ui en boter. Lekker bij vlees én vis!
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: snel
Voorbereiden: 6 min
Koken: 4 min
Totale tijd: 10 min

Koolhydraten - hoeveelheid

0,5 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 4 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Breek de (vaak iets houtige) onderste delen van de zeekraal en spoel de overgebleven takjes schoon onder stromend koud water. Dep de takjes droog.
  • Snipper de ui en fruit deze in een flinke klont roomboter en voeg na 2 minuten de zeekraal toe. Roerbak deze 3 minuten mee. Maal er zwarte peper over en serveer onmiddellijk.
  • Reken zo'n 25-50 gram zeekraal per persoon. Dat hangt er maar helemaal van af wat je er verder bij wilt eten.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

133 Shares
Share56
Pin77
Tweet