Zeekraal: versheid, bereiden en bewaren

gebakken zeekraal

Eet je weleens zeekraal? Wij zijn er dol op en het leek ons leuk om jullie er eens wat meer over te vertellen. Bovendien geven we je een recept erbij. Wij serveerden gebakken zeekraal bij de Gevulde forel van vandaag. Het is zo’n leuk en gezond plantje om af en toe te eten. Met en een berg mineralen en slechts 1.5 gram koolhydraten per 100 gram is het een uitstekende koolhydraatarme groente. Bovendien een makkelijker groente dan zeekraal ken ik nauwelijks, binnen een paar minuten maak je er de lekkerste dingen mee! Meest eenvoudig is om de ziltige stengels rauw als smaakmaker te gebruiken. Maar je kunt het ook koken, roerbakken, stomen of wokken.

Voor mensen die nog nooit zeekraal hebben gegeten, is het proeven van de rauwe stengel de beste kennismaking. Spoel een stukje af onder de kraan en zet je tanden erin. Goede zeekraal smaakt zout, zilt, radijsachtig, knapperig en is sappig. Een mindere kwaliteit smaakt grasachtig, niet zout maar bitter en de structuur is vezelig en taai en zeker niet zo sappig als lekkere verse zeekraal.

Verse zeekraal

De versheid van zeekraal is dus wel van belang, maar hoe herken je dat? Je let bij aankoop vooral op de kleur, geur en textuur. Let er in elk geval op dat de takjes goed droog zijn. De kleur is mooi groen, dus niet bleek of geel. Ook geen rood-bruinachtige zeekraal in je boodschappenmandje stoppen, dan is de groente al aan het doorschieten. De geur ervan dient ziltig en fris te zijn, niet grasachtig. En ten slotte de textuur van de takjes; De takjes zijn niet slap, maar echt stevig en mooi frisgroen.

Bereiden & zout

Maak de zeekraal eerst schoon. Daarvoor breek je de onderste (verhoute) delen af en spoelt de overgebleven mooie groene takjes onder stromend water schoon. Laat de groene takjes nooit in het water staan, dat zal de knapperigheid helemaal teniet doen. Zeekraal kan zowel rauw als gekookt, gebakken of gewokt worden gegeten. Het is wel raadzaam om rekening te houden met het aanwezige zout in het plantje. Ten eerste doe je dat door de groente goed af te spoelen onder stromend water. Ten tweede kun je de takjes enkele minuten blancheren in kokend water of stomen. En ten slotte voeg géén of minder zout toe aan het gerecht waarbij je het eet.

Zeekraal bewaren

Bewaar de groente ongeveer 4-7 dagen na aankoop, afhankelijk van hoe vers het is. Invriezen kan als je het blancheert, maar dat tast hoe dan ook de structuur aan. De zeekraal is dan alleen nog bruikbaar in soep eigenlijk. Wij vinden het daarom niet echt een heel goed idee. Vers dus echt veel lekkerder!


Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

gebakken zeekraal
gebakken zeekraal

Zo maak je Gebakken zeekraal

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Gebakken zeekraal

Door: Anna-Karina van Denderen
Zeekraal is een van de makkelijkste groente om klaar te maken. De smaak is zout, zilt en sappig. Hierbij een heerlijke simpele gebakken zeekraal met ui en boter. Lekker bij vlees én vis!
4.50 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 6 min
Bereidingstijd 4 min
Totale tijd 10 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 45.88 koolhydraten 0.95 geiwitten 0.6 gvetten 4.17 gvezels 0.85 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Breek de (vaak iets houtige) onderste delen van de zeekraal en spoel de overgebleven takjes schoon onder stromend koud water. Dep de takjes droog.
  • Snipper de ui en fruit deze in olijfolie (of een klontje roomboter als het niet vegan hoeft) en voeg na 2 minuten de zeekraal toe. Roerbak deze 3 minuten mee. Maal er zwarte peper over en serveer onmiddellijk.
  • Reken zo'n 25-50 gram zeekraal per persoon. Dat hangt er maar helemaal van af wat je er verder bij wilt eten.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top