Eet je weleens zeekraal? Wij zijn er dol op en het leek ons leuk om jullie er eens wat meer over te vertellen. Bovendien geven we je een recept erbij. Wij serveerden gebakken zeekraal bij de Gevulde forel van vandaag. Het is zo’n leuk en gezond plantje om af en toe te eten. Met en een berg mineralen en slechts 1.5 gram koolhydraten per 100 gram is het een uitstekende koolhydraatarme groente. Bovendien een makkelijker groente dan zeekraal ken ik nauwelijks, binnen een paar minuten maak je er de lekkerste dingen mee! Meest eenvoudig is om de ziltige stengels rauw als smaakmaker te gebruiken. Maar je kunt het ook koken, roerbakken, stomen of wokken.
Voor mensen die nog nooit zeekraal hebben gegeten, is het proeven van de rauwe stengel de beste kennismaking. Spoel een stukje af onder de kraan en zet je tanden erin. Goede zeekraal smaakt zout, zilt, radijsachtig, knapperig en is sappig. Een mindere kwaliteit smaakt grasachtig, niet zout maar bitter en de structuur is vezelig en taai en zeker niet zo sappig als lekkere verse zeekraal.
Verse zeekraal
De versheid van zeekraal is dus wel van belang, maar hoe herken je dat? Je let bij aankoop vooral op de kleur, geur en textuur. Let er in elk geval op dat de takjes goed droog zijn. De kleur is mooi groen, dus niet bleek of geel. Ook geen rood-bruinachtige zeekraal in je boodschappenmandje stoppen, dan is de groente al aan het doorschieten. De geur ervan dient ziltig en fris te zijn, niet grasachtig. En ten slotte de textuur van de takjes; De takjes zijn niet slap, maar echt stevig en mooi frisgroen.
Bereiden & zout
Maak de zeekraal eerst schoon. Daarvoor breek je de onderste (verhoute) delen af en spoelt de overgebleven mooie groene takjes onder stromend water schoon. Laat de groene takjes nooit in het water staan, dat zal de knapperigheid helemaal teniet doen. Zeekraal kan zowel rauw als gekookt, gebakken of gewokt worden gegeten. Het is wel raadzaam om rekening te houden met het aanwezige zout in het plantje. Ten eerste doe je dat door de groente goed af te spoelen onder stromend water. Ten tweede kun je de takjes enkele minuten blancheren in kokend water of stomen. En ten slotte voeg géén of minder zout toe aan het gerecht waarbij je het eet.
Zeekraal bewaren
Bewaar de groente ongeveer 4-7 dagen na aankoop, afhankelijk van hoe vers het is. Invriezen kan als je het blancheert, maar dat tast hoe dan ook de structuur aan. De zeekraal is dan alleen nog bruikbaar in soep eigenlijk. Wij vinden het daarom niet echt een heel goed idee. Vers dus echt veel lekkerder!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Gebakken zeekraal
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Gebakken zeekraal
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Breek de (vaak iets houtige) onderste delen van de zeekraal en spoel de overgebleven takjes schoon onder stromend koud water. Dep de takjes droog.
- Snipper de ui en fruit deze in olijfolie (of een klontje roomboter als het niet vegan hoeft) en voeg na 2 minuten de zeekraal toe. Roerbak deze 3 minuten mee. Maal er zwarte peper over en serveer onmiddellijk.
- Reken zo'n 25-50 gram zeekraal per persoon. Dat hangt er maar helemaal van af wat je er verder bij wilt eten.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik ben zelf kok geweest in de jaren 70, toen was zeekraal nog niet zo in de belangstelling, maar ik ken het wel toen, ik ben een geboren Zeeuw, heb toen ook altijd al Zeeuwse natuurlijke producten gebruikt. Om terug te komen op goedhouden, gebruik gedestilleerd water of gekookt water, doe er puur natuur zeezout in, doe er de verse zeekraal erin, zet het in de koelkast, laat het goed afkoelen, daarna uit laten lekken, in hand vol in een zakje doen, goed de lucht eruit duwen en dan afsluiten en in het vriesvak doen, wil je het weer direct gebruiken, even laten ontdooien, daarna direct in een gerecht gebruiken op het laatst, lekker smullen dus.
Dank voor je beschrijving!
als je de houtige delen van de zeekraal moet verwijderen dan heb je troep gekocht, let ook eens op de herkomst van de zeekraal soms komt deze uit Mexico, Peru of Israel