Je moet er even de tijd voor plannen want deze zalmterrine met asperges moet minstens 10 uur opstijven in de koelkast. Het is absoluut het wachten waard en een leuk werkje om zo’n prachtige zalmterrine te maken. Voor Pasen bijvoorbeeld. Tevens geschikt voor een wat groter gezelschap. Daarom ook is een dag van tevoren maken erg praktisch. Serveer de zalmterrine bij voorkeur in plakken, dus gebruik daarom een rechthoekige vorm. Je haalt 10 plakken uit dit recept, die bevatten 1.15 gram koolhydraten per plak.
Ik gebruikte een cakevorm, maar die was eigenlijk te groot. Daarom moest ik wat verzitten, zodat de netto maat wat kleiner werd. Een Nescafépot in plastic verpakt, dat was allemaal wel een beetje gepruts. Ik heb de ‘terrine-smaak’ nu wel helemaal te pakken, dus ik ga een fatsoenlijke vorm kopen!
Terrines in soorten en maten
Terrines kunnen au bain-marie worden gegaard in de oven, vaak de paté-achtige vleesvarianten. Maar er zijn ook vele koude varianten, daar is deze zalmterrine met asperges er een van. Afhankelijk van de bereidingswijze en ingrediënten ‘rijpen’ terrines nog uren tot enkele dagen na in de koelkast. Vaak met enig gewicht dat de massa aandrukt en lucht of overmatig vocht wegperst. De populariteit van de terrine is allereerst te danken aan het feit dat je hem een dag van tevoren kunt bereiden. Daarmee is het dus een ideaal gerecht om in een buffet te serveren. Daarnaast kun je laagjes met verschillende kleuren en texturen maken. Enorm goed voor een spectaculair culinair effect.
Variaties naar smaak
In dit recept gaan groene asperges, dat steekt leuk af in de vulling. Evengoed kun je andere gekleurde groente nemen. Bijvoorbeeld paprika, prei of roosjes broccoli geven ook een mooi effect. In plaats van zalm zou je ook (vega) kip kunnen nemen en (vega) kip broodbeleg als plakjes. Of heb je toch liever (vega) ham? Varieer en experimenteer en ontdek zo je eigen favoriet. Bij de zalmterrine hebben mijn heer Hans en ik deze Groene asperge salade gegeten. Daar gebruikte ik de rest van de asperges voor. Samen met een versgebakken broodje een echt feestmaal!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je deze zalmterrine met asperges
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Zalmterrine met asperges
Ook gebruikt
- Kleine rechthoekige vorm of terrinevorm
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 150 g asperges, groene
Bouillon
- ½ citroen, biologische
- 1 kleine sjalot
- 20 zwarte peperkorrels
- 1 laurierblad
Overig
- 160 g zalm, vers/moot
- 250 g gerookte zalm, in flinters de rest in plakken
- handje dille
- handje bieslook
- kneepje citroensap, naar smaak
- 100 g mascarpone
- 100 g ricotta
- mierikswortel, 1 tl of meer naar smaak (mosterd of wasabi kan ook)
- peper en zout
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd het uiteinde van de groene asperges en schil ze zo nodig. Kook ze in 6 minuten beetgaar. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken. Bewaar het water, dat is de basis voor de bouillon.
Zalm pocheren
- Snijd voor de bouillon de citroen en sjalot grof. Doe beide met de peperkorrels, laurierblad en een snuf zout in het aspergewater en laat de bouillon 1 minuut koken. Doof het vuur en pocheer de verse zalm 5-7 minuten in in de bouillon. De zalm moet net gaar zijn, maar nog wel sappig. Hangt af van hoe dik je zalm is. Haal de zalm uit het water, laat uitlekken en afkoelen en pluk met je handen in grove stukken.
Vulling
- Hak dille en bieslook fijn. Snijd 25 gram gerookte zalm in flinters, de rest laat je in plakken (buitenlaag van de terrine). Roer de ricotta en mascarpone los. Schep de flinters gerookte zalm, stukjes gepocheerde zalm en gehakte kruiden erdoor. Probeer de stukken zalm niet helemaal stuk te roeren. Proef en breng de vulling op smaak met citroensap, mierikswortel en peper en zout.
- Bekleed een vorm met huishoudfolie, laat flappen ruim over de rand hangen. Je moet de terrine helemaal kunnen inpakken straks. Verdeel de plakken gerookte zalm over de bodem en de zijkanten en laat ook hiervan de randen voldoende overhangen.
- Maak eerst een laagje vulling op de bodem en druk daar 3 à 4 asperges in. Herhaal tot alles op is. Vouw dan de zalm met folie over de vorm tot je een gesloten geheel hebt. Druk iets aan en sluit rondom strak af met de folie. Laat de vorm minstens 10 uur opstijven in de koelkast.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Hoelang kun je dit in de koelkast bewaren? Stel ik maak hem 24 december smiddag. Eet hem 25 decemenber avond, kan ik het resterende dan nog de 26ste savonds eten?alvast bedankt voor beantwoorden!
Ik denk dat de ingrediënten dan wel wat meer vocht loslaten. Ik kan niet beloven dat dat echt heel presentabel blijft. Als je het zeker wilt weten kun je eerst een proef doen? Zeker bij kerstgerechten vind ik dat wel aan te raden. Of doe er wat gelatine door?