Zalmterrine met asperges

zalmterrine met asperges

Je moet er even de tijd voor plannen want deze zalmterrine moet minstens 10 uur opstijven in de koelkast. Het is absoluut het wachten waard en een leuk werkje om zo’n prachtige zalmterrine met asperges te maken. Heel geschikt voor een wat groter gezelschap, dan is een dag van tevoren maken juist weer erg praktisch. Het mooist is als je rechte plakken kan snijden van de zalmterrine dus gebruik liefst een rechthoekige vorm. Mijn cakevorm was echt te groot voor deze hoeveelheid, ik zette er daarom een vierkante Nescafé-pot in zodat de netto maat wat kleiner werd. De pot even in plastic verpakt, dat was allemaal wel een beetje gepruts. Ik heb de ‘terrine-smaak’ nu wel helemaal te pakken dus ik ga een fatsoenlijke vorm kopen!

zalmterrine met asperges

Minstens 1 x per jaar moet er een Paaslammetje gemaakt worden 😉

Terrine
De kunst van een terrine is dat de smaken goed kunnen mengen en dat de terrine de goede vochtigheid houdt zodat het in plakken gesneden kan worden. Terrines kunnen au bain-marie worden gegaard in de oven, vaak de paté-achtige vleesvarianten. Maar er zijn ook vele koude varianten, daar is deze terrine met zalm en asperges er een van. Afhankelijk van de bereidingswijze en ingrediënten ‘rijpen’ terrines nog uren tot enkele dagen na in de koelkast, vaak met enig gewicht dat de massa aandrukt en lucht of overmatig vocht wegperst. De populariteit van de terrine is allereerst te danken aan het feit dat je hem een dag van tevoren kunt bereiden en het dus een ideaal gerecht is om op feestjes te serveren. Daarnaast kun je laagjes met verschillende kleuren en texturen maken voor een spectaculair effect. Verder krijg je door het vermengen van de smaken al snel een heel smakelijk gerecht dat toch eenvoudig uit te voeren is.

Variaties naar smaak
In dit recept gaan groene asperges, dat steekt leuk af in de vulling, je kunt ook andere gekleurde groente nemen, paprika, prei of roosjes broccoli geven ook een mooi effect. In plaats van zalm zou je ook (vega) kip kunnen nemen en (vega) kip broodbeleg als plakjes. Of heb je toch liever (vega) ham?  Varieer en experimenteer en ontdek zo je eigen favoriet.

Bij de zalmterrine hebben mijn heer Hans en ik deze Groene asperge salade (volgt) gegeten, daar gebruikte ik de rest van de asperges voor. Samen met een versgebakken broodje een echt feestmaal!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze zalmterrine met asperges

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Zalmterrine met asperges

zalmterrine met asperges

Door Anna-Karina Geplaatst maart 27, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 10-12 plakken
  • Koolhydraten: 1 gr. khd per plak (10-12 plakken uit recept)
  • Voorbereiding: 30 minuten
  • Kooktijd: 12 minuten
  • Klaar in: 10 uren 42 minuten

Serveer bij de zalmterrine groene asperge salade, gebruik daar de rest van de asperges voor. Samen met een broodje een echt feestmaal!

Ingrediënten

  • 150 gram/ 8-10 stuks groene asperges 3 khd of andere groente, zie tekst
  • snuf zout niet gerekend/ bouillon
  • 1/2 bilologische citroen niet gerekend/ bouillon in stukken gesneden
  • 1 kleine sjalot niet gerekend/ bouillon grof gesneden
  • 20 zwarte peperkorrels niet gerekend/ bouillon
  • 1 laurierblad niet gerekend/ bouillon
  • 160 gram verse (moot) zalm 0 khd
  • 250 gram gerookte zalm 25 gr. in flinters de rest in plakken
  • handje vol verse dille 0,5 khd
  • handje vol verse bieslook 0,5 khd
  • sap van 1/2 citroen 0,4 khd naar smaak
  • 100 gram mascarpone 2,5 khd
  • 100 gram ricotta 3 khd
  • 1 keukentheelepeltje mierikswortel 0,5 khd of mosterd naar smaak

Bereiding

  1. Snijd van de groene asperges ong. 2 cm van het uiteinde af, groene asperges hoef je niet te schillen. Kook ze in water met wat zout in 6-8 minuten gaar, haal met een schuimspaan de asperges uit het water en laat ze goed uitlekken en helemaal afkoelen. Water bewaren voor het pocheren van de zalm!
  2. Terwijl de asperges koken snijd je alvast citroen en sjalot in grove stukken. Doe -als de asperges eruit zijn- sjalot, citroen, peperkorrels, laurierblad en een snuf zout bij het aspergewater en laat het water even koken (1 minuut).
  3. Zet dan het VUUR UIT en leg de zalm in het hete water om zachtjes te 'pocheren'. Ongeveer 5-7 minuten tot het net gaar is maar nog wel sappig. Hangt uiteraard ook af van hoe dik je stuk is. Haal de zalm uit het water, laat uitlekken en afkoelen en pluk met je handen in grove stukken.
  4. Hak dille en bieslook fijn. Snijd ong. 25 gram gerookte zalm in flinters, de rest laat je in plakken om de vorm mee te bekleden. Meng de flinters gerookte zalm, stukjes gepocheerde zalm, gehakte kruiden voorzichtig door de mascarpone en ricotta, zodat je een mooie vulling krijgt. Probeer de stukken zalm niet helemaal stuk te roeren. Proef en breng de vulling op smaak met citroensap, mierikswortel (of neem pittige mosterd) en peper en zout.
  5. Bekleed een vorm ruim met huishoudfolie, laat het ruim over de rand hangen. Je moet de terrine helemaal kunnen inpakken straks. Neem bij voorkeur een niet te grote rechthoekige vorm, ik nam een rechte cake/broodvorm die ik gedeeltelijk opvulde met een pot Nescafé om 'm wat kleiner te maken, zie foto's.
  6. Verdeel de plakken gerookte zalm (ongeveer 225 gram) over je vorm en laat ook hiervan de randen voldoende overhangen.
  7. Leg een laagje vulling op de bodem en druk daar 3 à 4 asperges in, te lange asperges op maat snijden. Dan weer een laagje vulling, laagje asperges etc. Vouw dan de zalm met behulp van de overstekende folie tot je een gesloten geheel hebt. Druk even een beetje aan en stuit rondom strak af met de folie. Laat de vorm minstens 10 uur opstijven in de koelkast, liefst met een passend matig gewicht erop. De pot Nescafé kwam alweer goed van pas!
  8. Snijd de terrine direct vanuit de koelkast met een scherp mes in mooie plakjes en serveer met een salade en/of stukje brood en misschien maak je er vanwege Pasen er ook wel zo'n leuk boterlammetje bij? Hoe dan ook, smul ze!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *