zalmterrine met asperges

Zalmterrine met asperges

Je moet er even de tijd voor plannen want deze zalmterrine met asperges moet minstens 10 uur opstijven in de koelkast. Het is absoluut het wachten waard en een leuk werkje om zo’n prachtige zalmterrine te maken. Voor Pasen bijvoorbeeld. Tevens geschikt voor een wat groter gezelschap. Daarom ook is een dag van tevoren maken erg praktisch. Serveer de zalmterrine bij voorkeur in plakken, dus gebruik daarom een rechthoekige vorm.

Ik gebruikte een cakevorm, maar die was eigenlijk te groot. Daarom moest ik wat verzitten, zodat de netto maat wat kleiner werd. Een Nescafépot in plastic verpakt, dat was allemaal wel een beetje gepruts. Ik heb de ‘terrine-smaak’ nu wel helemaal te pakken, dus ik ga een fatsoenlijke vorm kopen!

Terrines in soorten en maten

Terrines kunnen au bain-marie worden gegaard in de oven, vaak de paté-achtige vleesvarianten. Maar er zijn ook vele koude varianten, daar is deze zalmterrine met asperges er een van. Afhankelijk van de bereidingswijze en ingrediënten ‘rijpen’ terrines nog uren tot enkele dagen na in de koelkast. Vaak met enig gewicht dat de massa aandrukt en lucht of overmatig vocht wegperst. De populariteit van de terrine is allereerst te danken aan het feit dat je hem een dag van tevoren kunt bereiden. Daarmee is het dus een ideaal gerecht om in een buffet te serveren. Daarnaast kun je laagjes met verschillende kleuren en texturen maken. Enorm goed voor een spectaculair culinair effect.

Variaties naar smaak

In dit recept gaan groene asperges, dat steekt leuk af in de vulling. Evengoed kun je andere gekleurde groente nemen. Bijvoorbeeld paprika, prei of roosjes broccoli geven ook een mooi effect. In plaats van zalm zou je ook (vega) kip kunnen nemen en (vega) kip broodbeleg als plakjes. Of heb je toch liever (vega) ham?  Varieer en experimenteer en ontdek zo je eigen favoriet. Bij de zalmterrine hebben mijn heer Hans en ik deze Groene asperge salade gegeten. Daar gebruikte ik de rest van de asperges voor. Samen met een versgebakken broodje een echt feestmaal!

zalmterrine met asperges

zalmterrine met asperges

zalmterrine met asperges

Zo maak je deze zalmterrine met asperges

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


zalmterrine met asperges

Zalmterrine met asperges

Serveer bij de zalmterrine groene asperge salade, gebruik daar de rest van de asperges voor. Samen met een broodje een echt feestmaal!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 93

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: knutselen in de keuken
Voorbereiden: 30 min
Koken: 12 min
Opstijven tot 24 uur: 1 d
Totale tijd: 1 d 42 min

Koolhydraten - hoeveelheid

1 gram koolhydraten per plak
Uit recept: 10 plakken

Ook nodig

  • Kleine rechthoekige vorm of terrinevorm

Ingrediënten

Bouillon
Overig

Bereiden

  • Snijd het uiteinde van de groene asperges en schil ze zo nodig. Kook ze in 6 minuten beetgaar. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken. Bewaar het water, dat is de basis voor de bouillon.
Zalm pocheren
  • Snijd voor de bouillon de citroen en sjalot grof. Doe beide met de peperkorrels, laurierblad en een snuf zout in het aspergewater en laat de bouillon 1 minuut koken. Doof het vuur en pocheer de verse zalm 5-7 minuten in in de bouillon. De zalm moet net gaar zijn, maar nog wel sappig. Hangt af van hoe dik je zalm is. Haal de zalm uit het water, laat uitlekken en afkoelen en pluk met je handen in grove stukken.
Vulling
  • Hak dille en bieslook fijn. Snijd 25 gram gerookte zalm in flinters, de rest laat je in plakken (buitenlaag van de terrine). Roer de ricotta en mascarpone los. Schep de flinters gerookte zalm, stukjes gepocheerde zalm en gehakte kruiden erdoor. Probeer de stukken zalm niet helemaal stuk te roeren. Proef en breng de vulling op smaak met citroensap, mierikswortel en peper en zout.
  • Bekleed een vorm met huishoudfolie, laat flappen ruim over de rand hangen. Je moet de terrine helemaal kunnen inpakken straks. Verdeel de plakken gerookte zalm over de bodem en de zijkanten en laat ook hiervan de randen voldoende overhangen.
    zalmterrine met asperges
  • Maak eerst een laagje vulling op de bodem en druk daar 3 à 4 asperges in. Herhaal tot alles op is. Vouw dan de zalm met folie over de vorm tot je een gesloten geheel hebt. Druk iets aan en sluit rondom strak af met de folie. Laat de vorm minstens 10 uur opstijven in de koelkast.
Serveren
  • Snijd de terrine direct vanuit de koelkast met een scherp mes in mooie plakjes. Serveer met een salade en/of stukje brood. Misschien maak je er vanwege Pasen er ook wel zo'n leuk boterlammetje bij? Hoe dan ook, smul ze!
    zalmterrine met asperges

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

889 Shares
Share207
Pin682
Tweet