Zalm uit de oven, met topping van olijf 10

zalm uit de oven, met topping van olijf

Deze zalm uit de oven heeft een feestelijke topping van olijf en sinaasappel. Klinkt dat lekker of niet? Wij eten graag af en toe zalm of een andere vissoort. Goed vet en eiwitrijk voedsel. Vaak is dat een makkelijke vispakketje uit de oven, soms gewoon een stukje gegrilde tonijn. Voordat ik koolhydraatarm at, maakte ik vaak recepten met fruit erin verwerkt.  Ik hou enorm van die combinatie van hartig en zoet. Meestal levert dat namelijk een heel mooie balans op in een gerecht. Om die combinatie niet te hoeven missen, verwerken we de laatste tijd regelmatig citroen-, limoen, en sinaasappelrasp in onze recepten. Daardoor heb je wel de smaak van fruit, maar geen onnodige koolhydraten. Het werkt!

Aanpassen naar koolhydraatarm

Rasp (zeste) gebruiken hebben we ook weer gedaan bij het aanpassen van dit recept. Dagelijks zien wij de lekkerste recepten langskomen, maar wel met (veel) teveel koolhydraten erin. Zo vonden we deze zalm uit de oven online bij boodschappen.nl. Maar met ladingen sinaasappelsap, witte wijn en witbrood in de topping.  Jammer, het leek zo leuk met die topping van olijf met een vleugje sinaasappel, daar had ik wel zin in. Bij nadere bestudering bleek het eigenlijk vrij eenvoudig om het recept met wat kleine aanpassingen koolhydraatarm te krijgen. Maar wel net zo lekker!

Erbij maakte ik van restjes van eerdere recepten een lekkere groentecombinatie. 1 gesnipperde ui even bakken met 100 g kastanjechampignons en 100 g venkel. Toevoegen 75 g gekookte peultjes.

zalm uit de oven, met topping van olijf

Hakken met trekkoord

De ingrediënten hakte ik heel eenvoudig grof in mijn hakmolentje met handig trekkoord (Tefal #nospon). Je kunt er grove stukken in doen, deksel erop en een paar keer trekken aan het koordje en klaar is je topping van olijf. Echt zo makkelijk! Zie de foto’s.

Ik heb het gereedschap al een paar jaar in huis, maar zoiets raakt soms onverklaarbaar uit het zicht. Door onze opruimwoede issie gelukkig weer boven water gekomen. Ik heb het apparaat (milieuvriendelijk want zonder stekker) weer helemaal herontdekt en nu gebruik ik het vrijwel dagelijks. Ook heel handig om bloemkoolrijst te maken!

PS: Je kunt trouwens best een scheutje witte wijn bij de bouillon doen hoor, als je dat per se wilt. Het is de alcohol die omgezet wordt in je lichaam. Maar die is er alweer uit voordat het op je bord ligt.

Ook lekker:

Zo maak je zalm uit de oven

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Zalm uit de oven, met topping van olijf

zalm uit de oven, met topping van olijf

Door Anna-Karina Geplaatst mei 22, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 2 gr khd pp zonder groente (7 gr khd met groente) (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

Deze zalm uit de oven heeft een feestelijke topping van olijf en sinaasappel. Klinkt dat lekker of niet? De combinatie van hartig en zoet in de topping brengen de zalm helemaal in balans!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de hetelucht voor op 200 graden. Zet een ovenschaal klaar met de bouillon en 2 klontjes boter erbij.
  2. Hak en meng de ingrediënten voor de topping - allemaal samen - grof. Ik gebruikte daarvoor een molentje met trekkoord, zie tekst boven. Daar deed ik alles in.
  3. Leg de stukken zalm in de ovenschaal met bouillon en bedek ze met het olijvenmengsel.
  4. Bak 15 minuten in de oven of tot de zalm gaar is en de topping begint te kleuren. Serveer 'op een bedje van' gemengde groente.
  5. TIP voor erbij:
    Erbij maakte ik van restjes van eerdere recepten een lekkere groentecombinatie. 1 gesnipperde ui (Snipperen deed ik in hetzelfde bakje waar nog wat van de topping inzat: extra lekker!) even bakken met 100 g kastanjechampignons en 100 g venkel. Toevoegen 75 g gekookte peultjes.

    Tel voor deze groente ong. per persoon 5 khd bij.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 gedachten over “Zalm uit de oven, met topping van olijf