Zalm uit de oven, met topping van olijf

zalm uit de oven met topping van olijf

Deze zalm uit de oven heeft een feestelijke topping van olijf en sinaasappel. Klinkt dat bijzonder of niet? Wij eten graag af en toe zalm of een andere vissoort. Boordevol goede vetten en eiwitten, vaak is dat een makkelijk vispakketje uit de oven, soms gewoon een stukje gegrilde tonijn. Voordat ik koolhydraatarm at, maakte ik vaak recepten met fruit erin verwerkt.  Ik hou enorm van die combinatie van hartig en zoet. Meestal levert dat namelijk een heel mooie balans op in een gerecht. Om die combinatie niet te hoeven missen in onze ketogene leefstijl, verwerken we de laatste tijd regelmatig citroen-, limoen, en sinaasappelrasp in onze recepten. Daardoor heb je wel de smaak van fruit, maar geen onnodige koolhydraten. Het werkt geweldig! Dit gerecht bevat 2 gram koolhydraten per portie, exclusief de groente*.

Aanpassen naar koolhydraatarm

Rasp (zeste) gebruiken hebben we ook weer gedaan bij het aanpassen van dit recept. Dagelijks zien wij de lekkerste recepten langskomen, maar wel met (veel) teveel koolhydraten erin. Zo vonden we deze zalm uit de oven online bij boodschappen.nl. Maar met ladingen sinaasappelsap, witte wijn en witbrood in de topping.  Jammer, het leek zo leuk met die topping van olijf met een vleugje sinaasappel, daar had ik wel zin in. Bij nadere bestudering bleek het eigenlijk vrij eenvoudig om het recept met wat kleine aanpassingen koolhydraatarm te krijgen. Maar wel net zo lekker!

  • Erbij maakte ik van restjes van eerdere recepten een lekkere groentecombinatie. 1 gesnipperde ui even bakken met 100 g kastanjechampignons en 100 g venkel. Toevoegen 75 g gekookte peultjes (+5 g khd pp).

Hakmolentje met trekkoord

De ingrediënten hakte ik heel eenvoudig grof in mijn hakmolentje met handig trekkoord (Tefal #nospon). Je kunt er grove stukken in doen, deksel erop en een paar keer trekken aan het koordje en klaar is je topping van olijf. Echt zo makkelijk! Zie de foto’s. Ik heb het gereedschap al een paar jaar in huis, maar zoiets raakt soms onverklaarbaar uit het zicht. Door onze opruimwoede issie gelukkig weer boven water gekomen. Ik heb het apparaat (milieuvriendelijk want zonder stekker) weer helemaal herontdekt en nu gebruik ik het vrijwel dagelijks. Ook heel handig om bloemkoolrijst te maken!

PS: Je kunt trouwens best een scheutje witte wijn bij de bouillon doen hoor, als je dat per se wilt. Het is de alcohol die omgezet wordt in je lichaam. Maar die is er alweer uit voordat het op je bord ligt.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

zalm uit de oven met topping van olijf
zalm uit de oven met topping van olijf

Zo maak je zalm uit de oven met topping van olijf

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Zalm uit de oven, met topping van olijf

zalm uit de oven met topping van olijf
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze zalm uit de oven heeft een feestelijke topping van olijf en sinaasappel. Klinkt dat lekker of niet? De combinatie van hartig en zoet in de topping brengen de zalm helemaal in balans!
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min

Voedingswaarde

2 gram koolhydraten zonder groente (7 gr khd met groente)
kcal 438.3 koolhydraten 2 geiwitten 20.55 gvetten 38.4 gvezels 3.05 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Topping

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C. Zet een ovenschaal klaar met de bouillon en een paar klontjes boter er in.
  • Hak en meng de ingrediënten voor de topping – allemaal samen – grof. Ik gebruikte daarvoor een molentje met trekkoord, zie tekst boven. Daar deed ik alles in.
  • Leg de stukken zalm in de ovenschaal met bouillon en bedek ze met het olijvenmengsel.
  • Bak 15 minuten in de oven of tot de zalm gaar is en de topping begint te kleuren. Serveer ‘op een bedje van’ gemengde groente.

Tip voor erbij (zelf bijtellen)

  • Erbij maakte ik van restjes van eerdere recepten een lekkere groentecombinatie. 1 gesnipperde ui (snipperen deed ik in hetzelfde bakje waar nog wat van de topping inzat: extra lekker!) even bakken met 100 g kastanjechampignons en 100 g venkel. Toevoegen 75 g gekookte peultjes. Tel er voor deze groente per persoon ongeveer 5 khd bij.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top