Good looks? Check! Makkelijk om te maken? Check! Snel klaar? Check! Koolhydraatarm? Check! Bijzondere smaak? Check! Deze koolhydraatarme zalm met aspergetips is werkelijk zalig en scoort op alle punten ruim voldoende! Met een zeer beperkte hoeveelheid ingrediënten zet je in een mum van tijd een tongstrelend koolhydraatarm lunch of voorgerecht op tafel. Want dit gerecht bevat nauwelijks koolhydraten: 1.55 gram koolhydraten per portie. Heel fijn als er bijvoorbeeld lieve vrienden aanschuiven en je ze iets bijzonders wilt voorzetten. Ik koos in dit gerecht voor zalmhaas, dat is het middelste stuk van de zalm. Dat is wel iets duurder. Maar, als je op je uitgavenpatroon wilt letten, dan kun je ook prima twee ‘gewone’ zalmmoten nemen of witvis. De combinatie met de iets knapperige, kort gekookte, groene aspergetips is delicieus!
Biologische sinaasappel
De zalm met aspergetips krijgt een heel bijzonder sausje mee, met een vleugje sinaasappel. Daarvoor gebruiken we geraspte schil, dat geeft veel smaak en bevat geen koolhydraten. Je kunt het best een biologische sinaasappel nemen. Reguliere sinaasappels worden in een bad met o.a. het antibacteriële middel ortho-phenylplenol gestopt. Geloof me, dat wil je niet binnen krijgen. Als je geen biologische sinaasappel hebt, dan leg je een gewone sinaasappel tien minuten in een bak water met 2 el baking soda. Vervolgens goed afspoelen onder de kraan voordat je de schil raspt.
Lijkt die sinaasappelsmaak je helemaal niks en ben je niet zo avontuurlijk om het toch eens te proberen? Neem dan voor het sausje in plaats van sinaasappel in de crème fraîche een handvol verse kruiden (dille!). Kun je ‘t hele verhaal wat ik net hebt verteld gewoon vergeten…
♥ Ook lekker:

Zo maak je zalm met aspergetips
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Zalm met aspergetips
Voedingswaarde
Ingrediënten
- 100 g aspergetips - groene
- 250 g zalm - 4 repen (haasje)
- peper
- 1 el roomboter (gras)
Saus
- ½ tl sinaasappelrasp - van bio sinaasappel, geraspt
- 45 ml crème fraîche
- ¼ tl dille - vers of gedroogd
- mosterd - naar smaak
- 1 el water - of iets meer naar behoefte
- peper en zout
De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!
Bereiden
- Snijd eventuele droge uiteinden van de aspergetips en blancheer ze in kokend water maximaal 3 minuten. Doe ze in een vergiet en spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen.
- Boen voor in de saus een biologische sinaasappel* en rasp de schil. Gebruik een fijne rasp en echt alleen het oranje deel raspen. Het wit eronder smaakt heel bitter en daarmee verpest je je gerecht. Verwarm crème fraîche met mosterd, dille en sinaasappelrasp in een steelpannetje. Voeg 1 tot 2 eetlepels water toe om de saus iets vloeibaarder te maken. Proef en breng op smaak met peper en zout. Houd warm.
- Snijd de zalmhaas in de lengte in 4 repen en bestrooi ze met peper. Bak de zalmrepen op middelhoog vuur aan beide zijden kort in de boter. De binnenkant mag nog een beetje rosé zijn.
- Schik de zalm met aspergetips in een kom of op een bord en schep wat van de saus erbij. Serveer meteen!
* Biologische sinaasappel
- Reguliere sinaasappels worden in een bad met o.a. het antibacteriële middel ortho-phenylplenol gestopt. Geloof me, dat wil je niet binnen krijgen. Als je geen biologische sinaasappel hebt, dan leg je een gewone sinaasappel tien minuten in een bak water met 2 el baking soda. Vervolgens afspoelen onder stromend water voordat je de schil raspt.
© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten
Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.
- Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
- Gewoon Koolhydraatarm, ISBN 9789082659818
- Verrukkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659870
Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!
![]() |
![]() |
![]() |