Zaden notenpunten of -hapjes

Een heerlijke crunchy traktatie. De zaden notenpunten zijn niet alleen lekker als tussendoortje maar ook als nagerecht met een pittige blauwschimmel- of oude  kaas erbij, is het verrukkelijk! Werkelijk onvergelijkbaar lekker, die pittige kaas met ’t zoetje in de punten. Mjam, met een hoofdletter vind ik. Of houd je niet van kaas als dessert? Deze zeer rijkgevulde zaden notenpunten zitten barstensvol gezonde voedingsstoffen en hebben een lekkere bite. 1 zo’n punt belegd met kaas, daar kun je uren op teren! Al met al bevat 1 zaden-noten punt 2 gram koolhydraten. 

Advertentie

Eigen smaak

Uiteraard gebruik je in de zaden notenpunten alleen zaden en noten die je zelf lekker vindt. In onderstaand recept zit in totaal 150 gram (ongezouten) noten. Daarnaast gebruik je een lepel psylliumvezel, dat vormt samen met het water een soort gel die ervoor zorgt dat je baksel goed bij elkaar blijft. Bovendien voor de smaak wat zoetstof. Zo’n punt is makkelijk te beleggen als ‘brood’, met lekkere boerenkaas bijvoorbeeld! Wil je het nog brodiger, dan zou je een deel van de noten nog fijner kunnen malen of vervangen door amandelmeel.

Psylliumvezels Vervangen

Eventueel kun je je de psylliumvezel in dit recept vervangen door chiazaad. Overigens koop je chiazaad of psylliumvezels o.a. bij een natuurvoedingswinkel. Echter wel even opletten dat je pure psylliumvezels koopt, dus zonder inuline of iets dergelijks als toevoeging. Psyllium in combinatie met inuline is bij velen bekender als Kruidvat darmreiniger of Colon Clean. Inuline wordt daarin gebruikt als goedkoper bulkmiddel ‘vulmiddel’.  Op zich niet schadelijk, maar ik wil het liefst pure psylliumvezels. Zie ook  Wikipedia-Inuline en Wikipedia-Psyllium.  Veel bij drinken dus!

Bewaren

Afgesloten 3-5 dagen in de koelkast of in porties invriezen. Bovendien zijn ze heel geschikt om (bevroren) mee te nemen naar het werk. Ook ideaal voor na het sporten!


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze boeken zijn heuse bestsellers te noemen! Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

zaden notenpunten

Zo maak je de zaden notenpunten

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

zaden notenpunten

Zaden notenpunten of -hapjes

Uiteraard gebruik je in dit recept alleen zaden en noten die je zelf lekker vindt. In onderstaand recept zit in totaal 150 gram (ongezouten) noten. Daarnaast gebruik je een lepel psylliumvezel, dat vormt samen met het water een soort gel die ervoor zorgt dat je baksel goed bij elkaar blijft. En zo'n punt makkelijk te beleggen is als 'brood', met lekkere boerenkaas bijvoorbeeld! 
4.84 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Rusten 1 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten

Voedingswaarde

Per grote punt 
kcal 255.8 koolhydraten 2 geiwitten 7.11 gvetten 23.46 gvezels 4.07 g
Hoeveelheid (aan te passen)7 grote punten

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Meng allereerst de psylliumvezels en water in een kom en laat minstens 10 minuten staan tot het een soort gel is. Roer af en toe even om. (als je chiazaad gebruikt, neem dan ong. 100-125 ml water en maak er gel van)
  • Weeg ondertussen alle noten en zaden af en hak alles grof. (keukenmachine of met de hand). Om het 'deeg' meer samenhang te geven maal ik ⅕ deel van het mengsel nog fijner. Meng vervolgens het zadennotenmengsel met een snuf zout en gesmolten boter.
  • Voeg daarna de gel, en zoetstof toe en kneed door. Proef of het zoet genoeg is. Voor het beste resultaat dek je het mengsel af en laat het 30 minuten tot 1 uur rusten.
  • Verwarm de hetelucht oven voor op 175 ° C en zet een siliconen vorm klaar. Roer het notenmengsel nogmaals door. Toch te dik geworden? Voeg ietsje water toe.
  • Verdeel het notenmengsel over de vormpjes en druk met een lepel stevig aan, zodat de bovenkanten vlak zijn. Bak de zaden notenpunten gedurende 40-60 minuten droog en lichtbruin. Zie ook de TIP onder.
  • Haal de punten na het bakken uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Smullen maar!
  • Voorzichtig snijden kan mits helemaal afgekoeld en uitgewasemd. Gebruik voor het snijden een scherp mes, maar geen broodmes met grove kartels, dan snijd je ze kapot!

TIP

  • Ik gebruikte een bakvorm met 7 voorgevormde punten (Xenos), maar je kan het mengsel ook prima in een andere taartvorm of muffinvorm bakken. Pas dan wel de baktijden aan, de notenhapjes moeten 'drooggebakken' eruit komen. Een grote vorm zal wellicht langer moeten en kleine vormpjes korter.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



5 gedachten over “Zaden notenpunten of -hapjes”

  1. Gebruik je in je recepten de psylliumvezel of de gemalen variant? Ik zie ze beide bij Pit&Pit webshop staan.
    Ik gok dat jij de psyllliumhusk/vezel gebruikt maar vraag het toch voor de zekerheid even na.
    Bij voorbaat dank!

  2. 5 sterren
    Ik heb de zoetstof weg gelaten, en er kruidenboter kruiden door gedaan (glazen potje van Herman den Blijker) met rozemarijn er in. Super lekker. De volgende keer maak ik ze dunner dan kan ik ze als cracker gebruiken.

  3. 5 sterren
    De taart gemaakt … wat lekker zeg. Zal alleen wel iets niet helemaal goed gedaan hebben. Het valt toch wat uit elkaar.
    Meer kneden?

    1. Inderdaad als je de noten vrij grof hakt (is wel het mooist ook!) dan valt het bij ’t snijden wat uit elkaar, het was bij mij niet heel ernstig trouwens. Je moet in elk geval voldoende ‘plakmiddel’ hebben en de ongebakken notenmassa stevig aandrukken in de vorm. En het is misschien een goed idee om een deel (1/4) van de notenmassa wat fijner te malen (tot meel of mengen met wat amandelmeel) zodat dat wat meer als bindmiddel werkt.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven