Zaden notenpunten of -hapjes

Een heerlijke crunchy traktatie. De zaden notenpunten zijn  niet alleen lekker als tussendoortje maar ook als nagerecht met een pittige blauwschimmel- of oude  kaas erbij, is het verrukkelijk! Werkelijk onvergelijkbaar lekker, die pittige kaas met ‘t zoetje in de punten. Mjam, met een hoofdletter vind ik. Of houd je niet van kaas als dessert?  Deze zeer rijkgevulde zaden notenpunten zitten barstensvol gezonde voedingsstoffen en hebben een lekkere bite. Wil je het fijner dus meer als ‘brood’, dan zou je een deel van de noten nog fijner kunnen malen of vervangen door amandelmeel.

Eigen smaak

Uiteraard gebruik je in dit recept alleen zaden en noten die je zelf lekker vindt. In onderstaand recept zit in totaal 150 gram (ongezouten) noten. Daarnaast gebruik je een lepel psylliumvezel, dat vormt samen met het water een soort gel die ervoor zorgt dat je baksel goed bij elkaar blijft. En zo’n punt makkelijk te beleggen is als ‘brood’, met lekkere boerenkaas bijvoorbeeld! 

Psylliumvezels Vervangen

Je kunt psylliumvezel eventueel in dit recept vervangen door chiazaad.  Je koopt chiazaad of psylliumvezels o.a. bij een natuurvoedingswinkel. Let op dat je pure psylliumvezels koopt, dus zonder inuline of iets dergelijks als toevoeging. Psyllium in combinatie met inuline is bij velen bekender als Kruidvat darmreiniger of Colon Clean. Inuline wordt daarin gebruikt als goedkoper bulkmiddel ‘vulmiddel’.  Op zich niet schadelijk, maar ik wil het liefst pure psylliumvezels. Zie ook  Wikipedia-Inuline en Wikipedia-Psyllium.  Veel bij drinken dus!

Bewaren

Afgesloten 3-5 dagen in de koelkast of in porties invriezen. Bovendien zijn ze heel geschikt om (bevroren) mee te nemen naar het werk. Ook ideaal voor na het sporten!

zaden notenpunten

Zo maak je de zaden notenpunten

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

zaden notenpunten

Zaden notenpunten of -hapjes

door Anna-Karina van Denderen
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Amuse & Borrelhapje, Tussendoortje (hartig), Tussendoortje (zoet)
Keuken: Europees
Trefwoord: gebak zoet, koek en snoep, voedzaam
Voorbereiden: 10 min
Koken: 1 uur
Rusten: 1 uur
Totale tijd: 2 uur 10 min

Voedingswaarden

13, 2 gram koolhydraten hele recept. Zelf per portie omrekenen.

Uit recept

1 x recept

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Ingrediënten

Bereiden

  • Meng allereerst de psylliumvezels en water in een kom en laat minstens 10 minuten staan tot het een soort gel is. Roer af en toe even om. (als je chiazaad gebruikt, neem dan ong. 100-125 ml water en maak er gel van)
  • Weeg ondertussen alle noten en zaden af en hak alles grof. (keukenmachine of met de hand). Om het 'deeg' meer samenhang te geven maak ik ⅕ deel van het mengsel nog fijner. Meng vervolgens het zadennotenmengsel met een snuf zout en gesmolten boter.
  • Voeg daarna de gel, en zoetstof toe en kneed door. Proef en voeg zoetstof toe als je wilt. Voor het beste resultaat dek je het mengsel af en laat het 30 minuten tot 1 uur rusten.
  • Verwarm de hetelucht oven voor op 175 ° C en zet een siliconen vorm klaar. Roer het notenmengsel nogmaals door. Toch te dik geworden? Voeg ietsje water toe.
  • Verdeel het notenmengsel over de vorm en druk met een lepel stevig aan, zodat de bovenkanten vlak zijn. Bak de zaden notenpunten gedurende 40-60 minuten droog en lichtbruin. Zie ook de TIP onder.
  • Laat de vorm op een bord glijden en leg de punten vervolgens op een rooster. Even afkoelen en smullen maar!
  • Voorzichtig snijden kan mits helemaal afgekoeld en uitgewasemd. Gebruik voor het snijden een scherp mes, maar geen broodmes met grove kartels, dan snijd je ze kapot!
TIP
  • Ik gebruikte een bakvorm met voorgevormde punten (Xenos), maar je kan het mengsel ook prima in een andere taartvorm of muffinvorm bakken. Pas dan wel de baktijden aan, de notenhapjes moeten 'drooggebakken' eruit komen. Een grote vorm zal wellicht langer moeten en kleine vormpjes korter.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

(Gezien 276 keer, 1 vandaag)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
7
0
Lees reacties en vragen, of laat er zelf één achter.x
()
x