Zaden notenpunten of -hapjes

Een heerlijke crunchy traktatie. De zaden notenpunten zijn niet alleen lekker als tussendoortje maar ook als nagerecht met een pittige blauwschimmel- of oude  kaas erbij, is het verrukkelijk! Werkelijk onvergelijkbaar lekker, die pittige kaas met ‘t zoetje in de punten. Mjam, met een hoofdletter vind ik. Of houd je niet van kaas als dessert? Deze zeer rijkgevulde zaden notenpunten zitten barstensvol gezonde voedingsstoffen en hebben een lekkere bite. 1 zo’n punt belegd met kaas, daar kun je uren op teren! Al met al bevat 1 zaden-noten punt 2 gram koolhydraten. 

Eigen smaak

Uiteraard gebruik je in de zaden notenpunten alleen zaden en noten die je zelf lekker vindt. In onderstaand recept zit in totaal 150 gram (ongezouten) noten. Daarnaast gebruik je een lepel psylliumvezel, dat vormt samen met het water een soort gel die ervoor zorgt dat je baksel goed bij elkaar blijft. Bovendien voor de smaak wat zoetstof. Zo’n punt is makkelijk te beleggen als ‘brood’, met lekkere boerenkaas bijvoorbeeld! Wil je het nog brodiger, dan zou je een deel van de noten nog fijner kunnen malen of vervangen door amandelmeel.

Psylliumvezels Vervangen

Eventueel kun je je de psylliumvezel in dit recept vervangen door chiazaad. Overigens koop je chiazaad of psylliumvezels o.a. bij een natuurvoedingswinkel. Echter wel even opletten dat je pure psylliumvezels koopt, dus zonder inuline of iets dergelijks als toevoeging. Psyllium in combinatie met inuline is bij velen bekender als Kruidvat darmreiniger of Colon Clean. Inuline wordt daarin gebruikt als goedkoper bulkmiddel ‘vulmiddel’.  Op zich niet schadelijk, maar ik wil het liefst pure psylliumvezels. Zie ook  Wikipedia-Inuline en Wikipedia-Psyllium.  Veel bij drinken dus!

Bewaren

Afgesloten 3-5 dagen in de koelkast of in porties invriezen. Bovendien zijn ze heel geschikt om (bevroren) mee te nemen naar het werk. Ook ideaal voor na het sporten!


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

zaden notenpunten

Zo maak je de zaden notenpunten

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Zaden notenpunten of -hapjes

zaden notenpunten
Door: Anna-Karina van Denderen
Uiteraard gebruik je in dit recept alleen zaden en noten die je zelf lekker vindt. In onderstaand recept zit in totaal 150 gram (ongezouten) noten. Daarnaast gebruik je een lepel psylliumvezel, dat vormt samen met het water een soort gel die ervoor zorgt dat je baksel goed bij elkaar blijft. En zo'n punt makkelijk te beleggen is als 'brood', met lekkere boerenkaas bijvoorbeeld! 
4.88 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur
Rusten 1 uur
Totale tijd 2 uur 10 min

Voedingswaarde

Per grote punt 
calorieën 255.8 kcalkoolhydraten 2 geiwitten 7.11 gvetten 23.46 gvezels 4.07 g
Hoeveelheid (aan te passen)7 grote punten

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Meng allereerst de psylliumvezels en water in een kom en laat minstens 10 minuten staan tot het een soort gel is. Roer af en toe even om. (als je chiazaad gebruikt, neem dan ong. 100-125 ml water en maak er gel van)
  • Weeg ondertussen alle noten en zaden af en hak alles grof. (keukenmachine of met de hand). Om het 'deeg' meer samenhang te geven maal ik ⅕ deel van het mengsel nog fijner. Meng vervolgens het zadennotenmengsel met een snuf zout en gesmolten boter.
  • Voeg daarna de gel, en zoetstof toe en kneed door. Proef of het zoet genoeg is. Voor het beste resultaat dek je het mengsel af en laat het 30 minuten tot 1 uur rusten.
  • Verwarm de hetelucht oven voor op 175 ° C en zet een siliconen vorm klaar. Roer het notenmengsel nogmaals door. Toch te dik geworden? Voeg ietsje water toe.
  • Verdeel het notenmengsel over de vormpjes en druk met een lepel stevig aan, zodat de bovenkanten vlak zijn. Bak de zaden notenpunten gedurende 40-60 minuten droog en lichtbruin. Zie ook de TIP onder.
  • Haal de punten na het bakken uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Smullen maar!
  • Voorzichtig snijden kan mits helemaal afgekoeld en uitgewasemd. Gebruik voor het snijden een scherp mes, maar geen broodmes met grove kartels, dan snijd je ze kapot!

TIP

  • Ik gebruikte een bakvorm met 7 voorgevormde punten (Xenos), maar je kan het mengsel ook prima in een andere taartvorm of muffinvorm bakken. Pas dan wel de baktijden aan, de notenhapjes moeten 'drooggebakken' eruit komen. Een grote vorm zal wellicht langer moeten en kleine vormpjes korter.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties