Zaden notenpunten of -hapjes

Een heerlijke crunchy traktatie. Eet de zaden notenpunten als tussendoortje in plaats van een handje noten of wat dacht je van nagerecht met een pittige blauwschimmel- of oude  kaas erbij? Werkelijk onvergelijkbaar lekker, die kaas met ‘t zoetje van de rozijnen, oh… Mjam met een hoofdletter vind ik. Hou je niet van kaas als dessert?  Deze zeer rijkgevulde zaden notenpunten zitten barstensvol gezonde voedingsstoffen en hebben een lekkere bite. Wil je het fijner dus meer als ‘brood’, dan zou je een deel van de noten nog fijner kunnen malen of vervangen door amandelmeel.

Eigen smaak

In principe kan je in dit recept alle zaden en noten gebruiken die je zelf het lekkerst vindt. In onderstaand recept zit in totaal 150 gram (ongezouten) noten en 100 gram zaden plus een handje rozijnen of andere zoete vruchten zoals dadels of pruimen. Daarnaast gebruik je een lepel psylliumvezel, dat vormt samen met het water een soort gel die ervoor zorgt dat je baksel goed bij elkaar blijft. En zo’n punt makkelijk te beleggen is als ‘brood’, met lekkere boerenkaas bijvoorbeeld! zaden notenpunten

 

Je kunt psylliumvezel eventueel vervangen door chiazaad.  Je koopt chiazaad of psylliumvezels o.a. bij een natuurvoedingswinkel. Let op dat je pure psylliumvezels koopt, dus zonder inuline of iets dergelijks als toevoeging. Psyllium in combinatie met inuline is bij velen bekender als Kruidvat darmreiniger of Colon Clean. Inuline wordt daarin gebruikt als goedkoper bulkmiddel ‘vulmiddel’.  Op zich niet schadelijk, maar ik wil het liefst pure psylliumvezels. Zie ook  Wikipedia-Inuline en Wikipedia-Psyllium.  Veel bij drinken dus!

Bewaren
Afgesloten 3-5 dagen in de koelkast of in porties invriezen. Ook heel geschikt om (bevroren) mee te nemen naar het werk.

LET OP
Mijn oorspronkelijke recept bestond uit de dubbele hoeveelheid van onderstaand recept. Ik sneed de punten nog een keer overlangs doormidden, dat was echt een veel beter formaat. Zo’n halve punt bevat 3,7 gr. khd. Ik maakte van onderstaand recept op een andere datum 36 minimuffins,per stuk 0,7 gr. khd.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de zaden notenpunten zelf

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Zaden notenpunten of -hapjes

Door Anna-Karina Geplaatst maart 27, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 36 minimuffins
  • Koolhydraten: 0,7 gr. per minimuffin (36 minimuffins uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 60 minuten
  • Klaar in: 2 uren 10 minuten

Een heerlijke crunchy traktatie. Eet de zaden notenpunten als tussendoortje in plaats van een handje noten of wat dacht je van …

Ingrediënten

Bereiding

  1. Meng de psylliumvezels en water in een kom en laat minstens 10 minuten staan tot het dik is, roer af en toe even om. (als je chiazaad gebruikt, neem dan ong. 100-125 ml water en maak er gel van)
  2. Weeg ondertussen alle noten en zaden af en maal alles kort in de keukenmachine of hak ze met de hand. Om het 'deeg' meer samenhang te geven maal ik 1/5 deel van het mengsel nog fijner. De rest van de noten moeten grof blijven, dat is veel lekkerder. Doe het zadennotenmengsel in een kom en voeg een snuf zout en gesmolten boter (of of kokosolie) toe en meng zorgvuldig door elkaar.
  3. Voeg dan de gel, rozijnen en stevia toe en kneed met je (schone) handen goed door elkaar. Proef! Voor het beste resultaat dek je het mengsel af en laat het 30 minuten tot een uur rusten.
  4. Verwarm de oven voor op 175 ° C. Roer na het rustuur het notenmengsel nogmaals goed door proef en voeg desgewenst een klein beetje water toe als het te dik is geworden.
  5. Gebruik bij voorkeur een siliconen vorm om in te bakken, dat laat makkelijk los. Verdeel het notenmengsel over de vorm en druk met een lepel stevig aan, zodat de bovenkanten vlak zijn. Bak de zaden notenpunten gedurende 40-60 minuten droog en lichtbruin. Zie ook de TIP onder.
  6. Laat de vorm op een bord glijden en leg de punten vervolgens op een rooster. Even afkoelen en smullen maar! Voorzichtig snijden kan mits helemaal afgekoeld en uitgewasemd.
    Gebruik voor het snijden een scherp mes, maar geen mes met grove kartels, dan snijd je ze kapot!
  7. TIP
    Ik gebruikte een bakvorm met voorgevormde punten (Xenos), maar je kan het mengsel ook prima in een andere taartvorm of muffinvorm bakken. Pas dan wel de baktijden aan, de notenhapjes moeten 'drooggebakken' eruit komen. Een grote vorm zal wellicht langer moeten en kleine vormpjes korter.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 gedachten over “Zaden notenpunten of -hapjes”

Ken je onze twee kookboeken al?

 

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

19 Shares
Share3
Pin16
Tweet
+1