koolhydraatarme zachte kaneelbroodjes

Zachte kaneelbroodjes, heilzaam lekker

Deze heerlijke zachte kaneelbroodjes zijn leuk voor het weekend of bij een uitgebreid feestontbijt!  Dat is natuurlijk onzin, deze zachte kaneelbroodjes smaken ook als tussendoortje hemels op dinsdag. De heerlijk brodige kaneelbroodjes bevatten slechts 0.77 gram koolhydraten per stuk. Daarmee zijn ze ook uitstekend in te zetten als tussendoortje. Laat je bij het lezen van het recept niet afschrikken door de opgegeven tijd. Die bestaat uit 30 minuten wachten en nog eens 30 minuten in twee bakrondes.

Advertentie

Rusten

Het deeg maken duurt slechts 10 minuten. Terwijl het deeg rust kun je zelf lekker een boek lezen ofzo. Na 20 minuten zet je de oven aan en maak je alvast de koolhydraatarme kaneelboter. Schuif de plaat in de oven en ga weer lezen. Na bakronde één smeer je de plak in met die fantastische kaneelboter, je rolt je rolletjes en zet deze weer 20 minuten in de oven. Lees nog een stukje, natuurlijk zet je wel tijdig koffie of T, want je wilt de zachte kaneelbroodjes echt gelijk proeven, dat verzeker ik je!

Zachte kaneelbroodjes, koolhydraatarm

De originele kaneelbroodjes bevatten een enorme lading suiker, vaak nog met dikke klonten kandijsuiker erop. Daar hebben we tegenwoordig diverse koolhydraatarme suikervervangers voor. Hoewel je in onze oude recepten nog wel eens andere zoetstoffen kunt tegenkomen, gebruiken we tegenwoordig uitsluitend nog producten op basis van stevia en erythritol. Dat zijn beide natuurlijke zoetstoffen met 0 gram netto koolhydraten.  Je kunt het in allerlei verschijningsvormen krijgen. Voor dit recept gebruiken we in de kaneelboter Ery Bronze en karameldruppels van Steviala voor in het deeg.

Heilzame kaneelbroodjes, zweef je mee?

De geur van kaneel is echt onweerstaanbaar! Watertandend in de keuken bezig zijn en eigenlijk niet kunnen wachten tot het klaar is, ken je dat? Dat watertanden gebeurde bij mij tijdens het besmeren van de deegplak. Whow, die kaneelgeur doet echt wat met je. Ik ben van mezelf niet zo zweverig, maar voor sommige dingen maak ik een uitzondering 🙂 De heilzame werking van kaneel is een van die dingen. 

Dat behoeft wellicht nadere uitleg? Als ik teveel druk van andere mensen ervaar, heb ik de neiging om me terug te trekken en te ‘verstarren’ in het contact. Ik word dan minder aardig en een stuk killer. Ik weet niet hóe kaneel het doet, maar dat goedje is echt in staat om mij op zo’n verkild moment te verzachten en me weer snel op mijn gemak te laten voelen.  Kaneel verwarmt, ontspant en het maakt deze zachte kaneelbroodjes nog leuker om te eten. Want ze zijn niet alleen ontzettend leuk om te zien, maar bovenal heilzaam, verzachtend en verwarmend lekker!

Gelukkig ben ik niet de enige op wie kaneel die uitwerking heeft, het is niet voor niets dat bijvoorbeeld huizen beter verkopen met de heerlijke geur van appeltaart met kaneel in huis. En daar is niks zweverigs aan!

PS: Dat ouderwetse kleedje hoort helemaal bij deze ouderwetse smaak, leuk truttig! Ooit gekocht in een kringloopwinkel.

Bewaren

Koolhydraatarm brood bewaar je goed afgesloten donker en koel. Dan blijft het wel zo’n twee à drie dagen lekker. Er zitten géén conserveermiddelen of ‘broodverbeteraars’ in je zelfgebakken keto brood. Daarom is de houdbaarheid korter dan bij fabrieksbrood. Buiten de koelkast zal het daardoor sneller bederven. Je kunt het brood ook invriezen, snijd een heel brood daartoe na het afkoelen in sneetjes die je -gescheiden door een stukje bakpapier- invriest. Losse broodjes kunnen bij elkaar in een bewaardoos of diepvrieszak. Langzaam ontdooien voorkomt al te veel condensvorming. Helemaal lekker om een sneetje brood te roosteren of een broodje nog even in de oven knapperig te bakken.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659818

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je de zachte kaneelbroodjes

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


koolhydraatarme zachte kaneelbroodjes

Zachte kaneelbroodjes, heilzaam lekker

Zorg wel dat je tijdig een lekkere bak koffie of geurige thee gezet hebt, want je wilt de zachte kaneelbroodjes onmiddellijk proeven, dat verzeker ik je!
4.77 van 13 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Wachttijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten

Voedingswaarde

Per stuk
kcal 90.17 koolhydraten 0.77 geiwitten 3.7 gvetten 7.38 gvezels 3.16 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Maak eerst deze kaneelboter, dat kan gerust een dag van tevoren, dat is alleen maar lekkerder. RECEPT: Meng 100 gr zachte roomboter met 2 el Ery Bronze (zoetstof), 1 el kaneel en een snufje zout door elkaar met een vork. Proef en voeg zo nodig meer zoetstof of kaneel toe. Je gebruikt er straks ongeveer 40 gram van.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier, de oven hoeft pas later aan.
  • Mix in een beslagkom eerst de eieren, Griekse yoghurt, zoetstof, vanille en het zout schuimig in zo'n 2 minuten. Ik gebruikte 10 druppels met karamel smaak.
  • Meng vervolgens in een andere kom het amandelmeel, kokosmeel, psylliumvezel met het bakpoeder door elkaar. Dat is om het bakpoeder gelijkmatig te verspreiden. Voeg het dan toe aan de beslagkom en mix alles tot een egaal, klontvrij beslag.

Deeg voorbakken

  • Stort het beslag op de beklede bakplaat. Gebruik vervolgens een rubber spatel om alles uit de kom te krijgen en uit te smeren tot een lap van ongeveer 20 x 20 cm. Laat het op die manier 30 minuten staan om de psylliumvezels het vocht te laten binden. Verwarm na 20 minuten de heteluchtoven voor tot 160 °C.
  • Als de oven warm is bak je het deeg 8-10 minuten voor tot het stevig genoeg is om te kunnen oprollen.
  • Zet een ovenschaaltje klaar van ongeveer 20 x 15 cm. Besmeer het deeg rijkelijk met kaneelboter (40 g) en snijd het in 12 repen. Rol reep voor reep op en zet ze rechtop in de ovenschaal, een beetje strak tegen elkaar aan. Bestrooi met extra Ery bronze en sesamzaadjes

Rolletjes afbakken

  • Bak de rolletjes in 20 minuten af. Zet ondertussen een lekkere bak koffie of T. Veel plezier ermee!

Vezels

  • Bij psylliumvezels altijd extra drinken (glas water), anders kunnen de vezels beslist verstoppend werken.

Is je baksel groen of paas geworden?

  • Bij sommige mensen verkleurt het brood groen of paars. De smaak ervan is overigens wel normaal en je kunt het ook echt gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit…. 
    Groen brood? Dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Of je hebt in plaats van bakpoeder natriumbicarbonaat gebruikt. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen helpt. 
    Paars brood? Dan heb je niet uitsluitend de psylliumvezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



44 gedachten over “Zachte kaneelbroodjes, heilzaam lekker”

  1. dankje wel voor dit leuke recpt maar ik zie staan 30 g amandelmeel
    30 g psylliumvezel
    15 g kokosmeel (Aman prana)
    en dat voor 12 broodjes klopt dit echt het lijkt me zo weinig amandelmee/kokosmeel …. maar aan alle recacties van andere te zien klopt het wel niemand had deze vraag … maar ik hoop toch nog dat jij me uit de droom kan helpen en wens jullie een mooi uiteinde en een prachtig 2021

  2. 5 sterren
    Záálig zijn ze!! En niet moeilijk te maken. Heel duidelijk recept. (Zoals al jullie recepten trouwens)

    1. Je zou een deel tot een dag of drie koel kunnen bewaren. De rest van de kaneelbroodjes zou je kunnen invriezen. Laat ontdooien in de koelkast, wellicht kort in de oven vlak voordat je wilt eten? Ik heb dit niet zelf getest, maar zo zou ik zelf proberen!

  3. Hoi.
    Sinds een 4tal weken bezig met ketose dieet. Mis wel iets brood of dergelijke… daarom dit weekend eens de kaneelbroodjes geprobeerd… maar helemaal mislukt! Ik denk dat ik iets mis doe… de droge ingredienten bij de natte en toen gemixt. Maar beslag werd super dik en kleverig waardoor ik het niet uitgestreken kreeg op de bakplaat.

    1. Psylliumvezel maakt het inderdaad veel plakkerig dan je gewend bent bij ‘normaal’ deeg. Misschien ook even goed naar de merken van de ingrediënten kijken, ook het soort psylliumvezel ik van belang. (klik op de ingrediënten, dat geeft zoveel extra info) Verder kunnen wij hiervandaan helaas ook niet zien wat er ‘mis’ gaat. Vandaar dat we onze werkwijze zo precies beschrijven en fotograferen. Zo je kunt zien hoe het bij ons ging.
      En wat brood betreft, broodachtigen staan er heel veel op de website!

      1. Karen Castermans

        Bedankt voor de tip. Ik heb blijkbaar het poeder gebruikt ipv de husk. Daar zal het verschil wel zitten veronderstel ik??

  4. Het wordt weer eens tijd om te reageren op al die heerlijke recepten.Vandaag de kaneelbroodjes gemaakt. ik kreeg uit het deeg 10 stuks. (Ik zie op de foto van je ook 10 strookjes). Ze zijn overheerlijk. Ik kook al 3 jaar volgens jullie recepten. Ondanks dat ik niet meer hoef af te vallen ( 25 kilo) blijf ik koolhydraat beperkt koken. Ik verheug me elke week weer op jullie recepten. Groeten

  5. Hoi AnnaKarina,

    Ik had geen vezel in huis maar wel chia zaad dus heb dat gebruikt 20 gram.
    Voorgebakken was prima maar oprollen met de kaneelboter werd meer vouwen.
    Maar daarna het afbakken aale boter liep er tussenuit dus vraag me toch af hoe dat bij jou zo mooi gaat?

    1. Chiazaad is wel echt heel wat anders dan psylliumvezel. Die vezels zorgen voor een elastische structuur en dat is met chiazaad toch echt anders. Uiteraard wordt het eindresultaat dan ook anders. Hoe wij het doen? Dat vind je in het recept beschreven, want wij beschrijven altijd precies wat we zelf gedaan hebben en foto’s geven het (eindfoto en vaak ook tussenstappen) resultaat zoals het er bij ons uitzag.

      1. Hallo AK

        Kan ik ook vloeibare steviadruppels gebruiken als vloeibare zoetstof? De genoemdd zoetstof is op bij mij…

  6. Dag Anna-Karina, dit weekend de kaneelbroodjes geprobeerd.
    Het water liep me inderdaad van te voren al inde mond.
    Maar de eerste keer is altijd spannend vind ik.
    De smaak was prima alleen waren de broodjes nogal sponzig.
    Ligt dat aan de psylliumvezel of heb ik iets anders verkeerd gedaan misschien?
    Ik wil ze absoluut nog een keer proberen.
    Bovendien: ik geniet élke dag van je/jullie recepten. Lunch en zéker het avondeten.
    Natuurlijk snuffel ik ook wel eens op andere sites maar elke keer winnen jullie het 0:)!!!!
    Groetjes, Hanny

    1. Psylliumvezel geeft inderdaad een wat ‘elastisch’ mondgevoel. Je zou een iets andere verhouding kunnen proberen (minder vezel meer amandel- of kokosmeel). Net zolang experimenteren tot het naar je zin is? Succes!

  7. De smaak is heerlijk! Oprollen wou niet echt lukken. De volgende keer iets dunner uitstrijken en iets korter voorbakken denk ik.

  8. Behalve heilzaam zijn ze ook buitengewoon lekker! Omdat kaneelbroodjes voor mij niet alleen naar kaneel moeten smaken maar ook zoet moeten zijn heb ik een halve theelepel stevia aan de kaneelboter toegevoegd. Heerlijk!

  9. Helemaal mislukt, alhoewel helemaal… Zelfs als koekjes klonten was de smaak lekker! Ik kreeg mijn plaat niet goed voorgebakken en gesneden, toen de boter erop. Smolt natuurlijk direct in plasjes boter…. Oprollen opgegeven en de klompjes deeg met boter in muffin vormpjes gedaan ?

  10. Ineens helemaal zin in iets zoets…. en deze broodjes lijken me zalig. Ik heb alles in huis, behalve de karameldruppels. Die flesjes heb ik verder in veel smaken, behalve deze natuurlijk. Nog een tip hoe ik dat kan ondervangen? Zelf karamel proberen te maken met Xtra sweet of meer gebruiken van de Ery Bronze?
    Anders maar wachten tot ik de druppels kan bestellen…

  11. Ik heb ze gemaakt, en ze zijn heerlijk! Persoonlijk heb ik ze liever zoeter, dus voor het opdienen wat Sweet Bee erover. Want echt zoet vind ik ze niet. Verder echt super lekker! Net echt!

  12. Hoe kan ik de Griekse yoghurt vervangen door lactosevrije yoghurt. Dezelfde verhouding of een aangepaste?

  13. Het ziet er heerlijk uit! Zou het niet handiger zijn om de hele plak ineens te besmeren met de boter en dan de reepjes te snijden?
    Of kleeft dat te veel? Ik denk dat ik dit morgen al ga maken met de 4 kinderen 🙂

      1. Gisteren gemaakt. Dat ging goed: hele lap besmeren met boter en dan oprollen. Ze zien er net uit zoals bij jou. Dat is me nog nooit gelukt 🙂
        Het is wel lekker maar ik vind dat je het ei er teveel in proeft…..Tips daarvoor? De kaneelboter, overheerlijk!!!

  14. Hai,
    Leuk recept wederom. Ik houd alleen he-le-maal niet van kaneel. Erg maar waar. Wat zou een alternatief kunnen zijn voor kaneelboter? Sinaasappelboter? Met geraspte sinaasappel met wellicht nog een tikkie chocolade? Leuk als jullie even willen meedenken. Thanks!

Reacties zijn gesloten.

4.77 from 13 votes (12 ratings without comment)
Scroll naar boven