Yoghurt ijsjes

JA! Eindelijk ijsjestijd in aantocht! Als kind kreeg ik in de vakantie bij mooi weer de helft van een dubbel waterijsje, met twee stokjes, wie kent ze nog? Tjonge wat een verwennerij was dat! Ze waren te koop bij de melkboer aan de overkant voor een dubbeltje, een halve kon ook voor een stuiver 😉  Daar moest ik aan denken toen ik het weerbericht zag voor komende dagen, er worden namelijk oplopende temperaturen voorspeld naar zelfs 30 graden! Ik kan het me nog slecht voorstellen want het is nu (2 juni) amper 15 graden, het stormt en regent in Zaandam!

Yoghurt ijsjes of ijstaart

Deze simpele yoghurt ijsjes bestaan uit: volvette yoghurt (zie ook onder), zoetstof (of suikervrije jam) en een paar kleine (rode) vruchten. En wat garnering. Dat heb je altijd wel in huis toch, dus hup aan de slag! De ingrediëntenlijst kan je eindeloos uitbreiden, denk aan chocola, kokos, kruiden en/of noten en zaden. Ik ben benieuwd naar jullie favo combinaties! Ik maakte vandaag een makkelijk yoghurt ijstaartje (19 cm doorsnede, 2 cm hoog) met aardbei, blauwe bessen, amandel, kokos en chocola. De ijstaart sneed ik in 8 stukken. Als je de yoghurt ijsjes met kinderen maakt dan is het leuker om ze hun eigen kleine ijsjes te laten samenstellen. Denk aan een mini-cupcakevorm, bonbonvorm of in een popcakevorm, extra leuk met ‘n stokje erin! Vooral de siliconenvormen zijn makkelijk in het gebruik, dan wip je de ijsjes in bevroren toestand er zo uit.

yoghurt ijsjes

 

 

Bij het maken van deze heerlijke yoghurt ijsjes moet je eigenlijk wel een blik kinderen opentrekken voor de ultieme voorpret. Maar helaas die ik heb ik ff niet bij de hand. Hoe dan ook: veel plezier gewenst!

Hard ijs voorkomen

Goed ijs maken is nog niet zo heel makkelijk, dat wil zeggen, eetbaar en schepbaar ijs dat niet kanonhard is. Zacht en smeuïg moet het zijn maar natuurlijk wel koud genoeg. Dat lukt alleen als je voldoende  ingrediënten gebruikt die een lager vriespunt dan water hebben. Je hebt daarvoor voldoende vet nodig, dus gebruik slagroom en/of volvette yoghurt met minstens 10% vet als basis. Het best in porties invriezen.

Wat ook helpt om het ijs wat zachter te houden is het ijs verpakken in een extra laagje plastic, dus gewoon een extra plastic zakje eromheen. Als je het ijs langer dan 4 uur in de vriezer laat wordt het zeker harder. Het ijs dus altijd even op temperatuur laten komen of 10-20 seconden in de magnetron.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de yoghurt ijsjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Yoghurt ijsjes


Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst juni 2, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 8 porties
  • Koolhydraten: 1,5 gr khd pp (8 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten

Bij het maken van deze heerlijke yoghurt ijsjes moet je eigenlijk wel een blik kinderen opentrekken voor de ultieme voorpret.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Was de vruchten en snijd indien gewenst in kleinere stukken. Schaaf de chocola grof, ik gebruik daarvoor een kaasschaaf die veel te dikke kaasplakken maakt, maar die hiervoor perfect is!
  2. Meng de yoghurt met vanille essense, amandelmeel en eiwitpoeder goed door elkaar. Ik gebruikte de hele vruchten bovenop de taart maar je kan (een deel) geprakt door de yoghurt roeren, dat geeft ook een mooi effect. Proef het yoghurtmengsel, en breng op smaak met zoetstof. Maak het iets zoeter dan je nu zou willen, in bevroren toestand lijkt het namelijk minder zoet, de kou 'verdooft' je smaakpapillen.
  3. Verdeel de yoghurt over de vorm die je wilt gebruiken, als je een taartvorm gebruikt is een stuk huishoudfolie erin wel handig, dan til je de ijstaart er straks makkelijk uit.
    Druk de vruchtjes er half in en garneer met chocoladeschaafsel en gemalen kokos.
  4. Zet minimaal 3 uur in de vriezer. De tijd is afhankelijk van de temperatuur van je vriezer en het volume van de ijsjes. Haal het ijs uit de vorm, snijd het in stukken (of wip uit de vormpjes) en bewaar de losse 'ijsjes' in een bakje met bakpapier ertussen. Als je het ijs langer in de vriezer hebt laten staan is het keihard, laat het ijs dan voor consumptie minstens 20-30 minuten op temperatuur komen. Of 10-20 seconden in de magnetron.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Yoghurt ijsjes”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

147 Shares
Share102
Pin45
Tweet