JA! Eindelijk ijsjestijd in aantocht! Als kind kreeg ik in de vakantie bij mooi weer de helft van een dubbel waterijsje, met twee stokjes, wie kent ze nog? Tjonge wat een verwennerij was dat! Ze waren te koop bij de melkboer aan de overkant voor een dubbeltje, een halve kon ook voor een stuiver. Daar moest ik aan denken toen ik het weerbericht zag voor komende dagen, er worden namelijk oplopende temperaturen voorspeld naar zelfs 30 graden! Ik kan het me nog slecht voorstellen want het is nu amper 15 graden, het stormt en regent in Zaandam!
Yoghurt ijsjes of ijstaart
Deze simpele yoghurt ijsjes bestaan uit: volvette yoghurt, zoetstof of suikervrije jam en een paar kleine rode vruchten. En wat garnering. Dat heb je altijd wel in huis toch, dus hup aan de slag! De ingrediëntenlijst kan je eindeloos uitbreiden, denk aan chocola, kokos, kruiden en/of noten en zaden. Ik ben benieuwd naar jullie favo combinaties! Ik maakte vandaag een makkelijk yoghurt ijstaartje met aardbei, blauwe bessen, amandel, kokos en chocola.
De vorm is 19 cm doorsnede, 2 cm hoog. De ijstaart sneed ik in 8 stukken. Als je de yoghurt ijsjes met kinderen maakt dan is het leuker om ze hun eigen kleine ijsjes te laten samenstellen. Denk aan een mini-cupcakevorm, bonbonvorm of in een popcakevorm, extra leuk met ’n stokje erin! Vooral de siliconenvormen zijn makkelijk in het gebruik, dan wip je de ijsjes in bevroren toestand er zo uit. Bij het maken van deze heerlijke yoghurt ijsjes moet je eigenlijk wel een blik kinderen opentrekken voor de ultieme voorpret. Maar helaas die ik heb ik ff niet bij de hand. Hoe dan ook: veel plezier gewenst!
Hard ijs voorkomen
Goed ijs maken is nog niet zo heel makkelijk, dat wil zeggen, eetbaar en schepbaar ijs dat niet kanonhard is. Zacht en smeuïg moet het zijn maar natuurlijk wel koud genoeg. Dat lukt alleen als je voldoende ingrediënten gebruikt die een lager vriespunt dan water hebben. Je hebt daarvoor voldoende vet nodig, dus gebruik slagroom en/of volvette yoghurt met minstens 10% vet als basis. Het best in porties invriezen.
Wat ook helpt om het ijs wat zachter te houden is het ijs verpakken in een extra laagje bubbeltjesplastic. Als je het ijs langer dan 4 uur in de vriezer laat wordt het zeker harder. Het ijs dus altijd even op temperatuur laten komen of 10-20 seconden in de magnetron.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de yoghurt ijsjes
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme yoghurt ijsjes
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 8 kleine aardbei, gehalveerd
- 16 blauwe bessen
- 250 g Griekse yoghurt
- 1 dopje vanille, optioneel
- 20 g amandelmeel, optioneel
- 10 g eiwitpoeder-whey, (whey pure isolate) optioneel
- zoetstof, naar smaak
Garneren
- 5 g gemalen kokos, om te bestrooien
- 5 g chocolade, puur 85% (grof geschaafd)
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Was de vruchten en snijd zo nodig kleiner.
- Meng de Griekse yoghurt met vanille essense, amandelmeel (en optioneel eiwitpoeder). Proef en breng op smaak met zoetstof. Maak het iets zoeter dan je nu zou willen, in bevroren toestand lijkt het namelijk minder zoet, de kou 'verdooft' je smaakpapillen.
- Verdeel de yoghurt over de vorm die je wilt gebruiken, als je een taartvorm gebruikt is een stuk huishoudfolie erin wel handig, dan til je de ijstaart er straks makkelijk uit.
- Schaaf de chocola grof met een kaasschaaf. Druk de vruchtjes er half in en garneer met chocoladeschaafsel en gemalen kokos.
- Zet minimaal 3 uur in de vriezer. De tijd is afhankelijk van de het volume van je vorm. Haal het ijs uit de vorm, snijd het in stukken en bewaar de losse ijsjes in een bakje met bakpapier ertussen.
- Verpakken in 'n extra laag bubbeltjesfolie om te voorkomen dat het keihard wordt. Laat het ijs altijd even op temperatuur komen. Of 10-20 seconden in de magnetron.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Kan ik dit ook met kwark en bevroren vruchten proberen?
Kan, maar kwark bevat minder vet dus direct opeten zou ik denken.
W A U W wat is dit lekker! Gisteren voor het eerst gemaakt en gegeten.
Anna-Karina heeft het over 8 porties. Wij hebben er voor ons 2en 4 porties van gemaakt. Vind je vast wel goed?
Vanmiddag gemaakt, nu gegeten. Heerlijk! Had geen kokos en chocola in huis, maar miste het nu ook niet. Ga het er de volgende dag wel bij maken.