Terug
+ servings
tomaten-taart-tomaten-tarte-tatin
Voeg toe aan verzameling

Tomaten taart, tarte tatin

Deze makkelijke tomaten taart is niet alleen bijzonder fraai om te zien, maar hij zit ook nog eens bommetjevol smaak! Stroperig zoet, zuur en zout tegelijk. Maak 'm! Eet 'm! Geniet 'm!
Door: Anna-Karina van Denderen
Voorbereiden - 10 min
koken - 40 min
Totaal - 55 min
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Europees
Trefwoord: ovengerecht, quiche & hartige taarten

Voedingswaarden

2,5 gram koolhydraten per punt
koolhydraten 2.5 g

Uit recept

8 stukken

Ingrediënten

Bereiden

  • Snipper de ui ultrafijn. Bak de ui op laag vuur zachtjes aan, voeg tijmblaadjes toe en pers de knoflook erboven uit en smoor 1 minuut mee. Voeg azijn toe en naar smaak Sweet Bee (suikervrije honing). Laat zachtjes inkoken op laag vuur. Voeg een drup water toe als het te droog is.
  • Halveer ondertussen de tomaten en de olijven. Borstel de champignons schoon en snijd ze doormidden.
  • Vet een lage quichevorm van 28 cm in en verdeel het uienstroopje over de bodem. Schik de tomaten, champignons en olijven er met de snijkant naar beneden tussen.
Deeg (3,2 khd hele bodem)
  • Weeg alle ingrediënten voor het deeg af en pluk (rasp of snijd) de mozzarella klein.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C.
  • Smelt roomboter met een snufje zout in een ruime steelpan op laag vuur. Smelt vervolgens de mozzarella in de warme boter en roer met een houten lepel tot de mozzarella als een zachte kauwgombal in de boter ligt. Het wordt niet door de boter opgenomen maar moet wel zacht en warm zijn. Dat duurt zeker 3 - 4 minuten.
  • Voeg dan in 1 keer amandelmeel, kokosmeel en extra tijm toe en roer stevig door elkaar tot je een goed gemengde deegbal in je pan hebt liggen.
  • Doof het vuur en breek het ei er boven. Roer het ei er direct helemaal goed doorheen. Je hebt nu een mooi glanzend en elastisch basisdeeg. Vorm daar op een vel bakpapier een deeglap van die je taart kan bedekken. Rollen of gewoon uit de losse hand kan allebei.
  • Leg de deeglap over de vulling en werk de randen bij.
Bakken en afwerken
  • Bak de tarte tatin 25 minuten in de warme oven of tot het deeg gaar en goudgeel is . Laat de tarte tatin minsten 5 minuten rusten. Maak de randen los en keer 'm voorzichtig om bet behulp van een grote plank of platte schaal.
  • Je kunt de tomatentaart voorzien kaas en of kruiden voor het serveren. Maar ik vind het zo al een plaatje!
  • Lekker met een simpele komkommersalade en een stukje gegrilde zalm. Serveer 1 of twee punten per persoon, afhankelijk van je eigen dagtotaal, maaltijdgang en van wat je er verder bij eet.

© Uitgeverij Boekdelen Alle rechten voorbehouden. Teksten, recepten en/of afbeeldingen van blogs mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet.

Veel kookplezier en vooral eet smakelijk! Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina (post je foto!), Twitter, Pinterest of Insta met #koolhydraatarmrecept. Dank en liefs, Hans en Anna-Karina