Terug
+ servings
koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten
Voeg toe aan verzameling

Koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten

Koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten zelf maken? Dat kan heel goed zelfs. Bovendien stop je precies in de crackers wat je erin wilt hebben, dus geen ongewenste toevoegingen.
Door: Anna-Karina van Denderen
Voorbereiden - 10 min
koken - 30 min
Totaal - 40 min
Gang: Amuse & Borrelhapje, Lunch, Ontbijt
Keuken: Overig
Trefwoord: brood & crackers, knutselen in de keuken

Voedingswaarden

Per stuk
calorieën: 66.22kcal
koolhydraten 0.5 g
eiwit 2.92 g
vet 5.37 g
vezels 1.66 g

Uit recept

20 stuks

Ingrediënten

Bereiden

1 el = 15 ml. Gebruik maatschepjes, die hebben precies de juiste maat. Bij veel baksels luistert de verhouding tussen meel en vocht nogal nauw, lees er hier alles over.
    Malen
    • In totaal heb je 210 gram zaden en pitten. Maal ⅓ ervan grof met koffiemolen, handmolentje met trekkoord, keukenmachine, blender, staafmixer, vijzel of je eigen creatieve methode (hamer, plastic zak en theedoek?) tot meel. Dit voorkomt dat je crackers uit elkaar vallen.
    Deeg maken
    • Meng het meel met de rest van de zaden en pitten. Voeg amandelmeel en zout toe. Roer dat met ongeveer 5-6 el water (75-90 ml) tot een stevige pasta. Laat 10 minuten staan, zodat het vocht wordt opgenomen. Roer door en voeg el voor el water toe en blijf roeren tot je een dikke smeerbare substantie hebt. De hoeveelheid water hangt vooral af van hoe fijn je maalde.
    • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en haal de bakplaat eruit.
    • Bekijk de stap-voor-stap fotoserie op de website.
      Leg de brij tussen twee bakvellen en wrijf met platte handen vanuit het midden naar de randen. Narollen met een deegroller tot een mooie dunne egale plak. Haal het bovenste bakvel er voorzichtig af. Maak de randen recht en repareer eventuele gaten met een pannenkoekmes.
    • Snijd de vorm van de crackers voor.
    • Bak eerst 15 minuten, draai ze op je gemak om en bak nog eens 10-15 minuten. Of tot ze goed droog zijn. Laat afkoelen op een rooster.
    • De koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten zijn heerlijk met van alles en nog wat!
      koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten
    Tips
    • Maak verschillende formaten, kleine vierkante crackertjes om te beleggen als tussendoortje en gewoon rechthoekig om te beleggen tijdens lunch en ontbijt.
    • Laat ze niet te donker worden, dan worden ze bitter. Verlaag zo nodig halverwege de temperatuur en bak ze iets langer.
      Goed droog bakken is belangrijk, dan kan je ze ook wekenlang bewaren. Taaie crackers vind ik persoonlijk niet echt een feest...
      Bewaar de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten luchtdicht en donker.

    © Uitgeverij Boekdelen Alle rechten voorbehouden. Teksten, recepten en/of afbeeldingen van blogs mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet.

    Veel kookplezier en vooral eet smakelijk! Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina (post je foto!), Twitter, Pinterest of Insta met #koolhydraatarmrecept. Dank en liefs, Hans en Anna-Karina