Terug
+ servings
courgette timbaaltje met zalm
Voeg toe aan verzameling

Courgette timbaaltje met zalm

Dit feestelijke courgette timbaaltje met zalm 'knutsel' je in elkaar van plakjes rauwe courgette met een heerlijk romige mousse-achtige vulling met zalm.
Door: Anna-Karina van Denderen
Voorbereiden - 20 min
koken - 2 min
Opstijven - 1 uur
Totaal - 1 uur 22 min
Gang: Amuse & Borrelhapje, Lunch
Keuken: Europees
Trefwoord: knutselen in de keuken, vis

Voedingswaarden

2,5 gram koolhydraten per portie
koolhydraten 2.5 g

Uit recept

4 porties

Ingrediënten

Binden

 • 1 g agar agar = ¼ tl (poeder) of gelatine.
 • 50 ml water

Garneren

Bereiden

 • Vet ramekins van ongeveer Ø 6,5 cm in met wat olie, gebruik geen folie.
Buitenrand
 • Schaaf in de lengte eerst van de ene kant 4 plakken, dan van de andere kant 4 plakken plakken van de courgette. Snijd de eerste 2 plakken piepklein voor de garnering. Zet de 4 mooiste plakken courgette rondom tegen de zijkanten van de 4 schaaltjes, snijd zo nodig op maat. Het middenstuk gaat in een ander gerecht.
  courgette timbaaltje met zalm
 • Maak de zalm schoon en pureer met de mayonaise, zure room, citroensap en de peterselie fijn. Gebruik daarvoor een hakmolentje met trekkoord, een staafmixer of keukenmachine. Proef en breng op smaak met een snuf chilipoeder en peper en zout. Agar agar kan de smaak afzwakken, dus echt stevig op smaak brengen.
 • Roer ¼ tl agar agar door 50 ml koud water, breng aan de kook en laat gedurende 2 minuten al roerende zachtjes koken (garen). Meng de gekookte agar agar in een dunne straal door de zalmmousse, blijf roeren. Verdeel de mousse onmiddellijk over de schaaltjes met courgetteplakken en strijk de bovenkanten glad. Laat in de koelkast minstens een uur opstijven.
 • Garneer met bosui, peterselie, de piepklein gesneden courgette en een stukje tomaat.
Variatie
 • Neem in plaats van courgette plakken komkommer of gerookte zalm.
Over binden met Agar agar
 • Agar agar moet gekookt worden voordat je het ergens bij doet om te binden. Altijd secuur afmeten. Agar agar stolt al bij kamertemperatuur en bindt hele vette of zure ingrediënten minder goed. Verder kun je beter geen huishoudfolie gebruiken bij het laten stollen van de agar agar gebruikt, dat werkt niet goed.
Liever gelatine?
 • Je zou ook gelatine kunnen gebruiken, maar aangezien dat wordt gemaakt van (dierlijk) slachtafval gebruiken wij voor het opstijven agar agar. Agar agar wordt gemaakt van algen en heeft een grotere bindkracht dan gelatine. Om 1 liter vloeistof te binden heb je ongeveer 22 gram gelatine nodig, van agar agar maar zo'n 5 gram. Dit zijn algemene verhoudingen. Of je nu gelatine gebruikt of agar agar kijk altijd op je eigen verpakking welke precieze verhouding die aangeeft! Je hebt namelijk verschillende sterktes en die binden allemaal een andere hoeveelheid vocht.

© Uitgeverij Boekdelen Alle rechten voorbehouden. Teksten, recepten en/of afbeeldingen van blogs mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet.

Veel kookplezier en vooral eet smakelijk! Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina (post je foto!), Twitter, Pinterest of Insta met #koolhydraatarmrecept. Dank en liefs, Hans en Anna-Karina