Terug
+ servings
koolhydraatarme karamelsaus suikervrij
Voeg toe aan verzameling

Koolhydraatarme karamelsaus! (suikervrij)

Ja met uitroepteken! Jemigdepemig, wat is deze koolhydraatarme karamelsaus hemels lekker. MJUM, voor al je koolhydraatarme desserts en lowcarb ontbijtjes.
Door: Anna-Karina van Denderen
Voorbereiden - 5 min
koken - 30 min
Totaal - 35 min
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Ontbijt
Keuken: Europees
Trefwoord: dip, saus, dressing, smeer

Voedingswaarden

4,2 gram koolhydraten hele pot (ca. 210 ml uit recept)
15 ml (1 el) bevat dus 0,3 gram koolhydraten
koolhydraten 4.2 g

Uit recept

1 pot (ca. 200 ml)

Ingrediënten

Bereiden

  • Het is bedoeling dat de structuur van de verschillende ingrediënten samen langzaam veranderen in een gebonden en gekleurde karamel. Door te hoge temperaturen of te grote temperatuurverschillen zul je géén mooie, smeuïge karamelsaus krijgen. Dus geduld!
Aan de slag
  • Snijd de boter in stukken. Neem een pan met dikke bodem en smelt de boter al roerend samen met de Steviala ery bronze en een snufje zout op laag vuur. Roer net zolang over de bodem tot de 'suiker' niet meer kraakt en helemaal is opgelost. Voeg dan de (verse of gedroogd) vanille toe en roer nogmaals 1 minuut.
  • Voeg - al roerend - in een dunne straal de slagroom toe en breng langzaam tegen de kook aan. Als het ietsje gaat bubbelen, draai dan het vuur direct lager. De massa mag wel in beweging zijn, maar zeker niet echt koken. Anders kan de slagroom namelijk niet meer goed binden.
Blijf roeren
  • Zo blijf je alsmaar heel rustig over de bodem roeren. (zie ook de foto's. Na 5 minuten zal de saus beginnen in te dikken. Ik heb mijn karamelsaus vanaf hier nog eens 15 minuten laten indikken (stand 4 - 5 inductie) terwijl ik over de bodem bleef roeren. De tijd hangt af van je bodemoppervlak, temperatuur en hoeveelheden saus die je maakt. De karamel zal uiteindelijk pas helemaal 'opstijven' als het is afgekoeld.
Bewaren (ja sommige mensen kunnen dat, echt!)
  • Doe de karamelsaus over in een gesteriliseerd potje en laat helemaal afkoelen. Bewaar minstens 1 week in de koelkast.
  • Een eetlepel (15 ml) bevat 0,3 gram koolhydraten.

© Uitgeverij Boekdelen Alle rechten voorbehouden. Teksten, recepten en/of afbeeldingen van blogs mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet.

Veel kookplezier en vooral eet smakelijk! Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina (post je foto!), Twitter, Pinterest of Insta met #koolhydraatarmrecept. Dank en liefs, Hans en Anna-Karina