Terug
+ servings
krokante kletskop
Voeg toe aan verzameling

Krokante kletskop

Hoewel deze feestelijk koolhydraatarme krokante kletskop met ijs gewoon een variatie is op het basisrecept van de sesamkoekjes hier de beschrijving voor de ijskletskoppen.
Door: Anna-Karina van Denderen
Voorbereiden - 20 min
koken - 15 min
Totaal - 35 min
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Overig
Trefwoord: gebak zoet, koek en snoep, ijs, knutselen in de keuken

Voedingswaarden

0,5 gram koolhydraten per kletskop
koolhydraten 0.5 g

Uit recept

12 kletskoppen

Ingrediënten

Bereiden

 • Rooster het sesamzaad in een droog pannetje, doe over in een schaaltje en zet apart.
 • Smelt de boter op laag vuur, doe over in een schaaltje en zet apart.
 • Maal lijndaad fijn in een koffie- of notenmolentje of gebruik een ander keukenapparaat of vijzel.
 • Splits het ei en weeg 25 gram eiwit af. (De rest gebruik je misschien voor een lekker omeletje?) Klop het eiwit los met een snufje zout en meng met korrelzoetstof (20 gram Sukrin), sesamzaad, lijnzaadmeel, de gesmolten boter en de vanille essence erdoor tot alles is opgenomen. Het lijnzaad zal vocht gaan binden en de substantie gaat wat indikken. Proef even want het zal met zoetstoffen altijd wat zoeter moeten zijn dan je zou willen, tijdens het bakken gaat er namelijk wat zoetkracht verloren. Voeg zo nodig zoetstof toe.
 • Verwarm de heteluchtoven voor op 150 °C en leg een siliconen whoopie bakmat met 8 holtes klaar, zie foto. De rondjes zijn 2 millimeter diep en 8 cm. in het rond.
  krokante sesam kletskoppen met sambal
 • Verdeel een kleine hoeveelheid sesammassa in een holte en klop met een vork plat tot de holte helemaal bedekt en aaneengesloten is. Zo vul je alle holtes op.
 • Heel dun uitrollen en rondjes uitsteken kan ook.
Bakken
 • Bak de kletskoppen 8-10 minuten. Leg ondertussen ronde vormen klaar (flessen met bakpapier erom). De kletskoppen moeten na het bakken nog voldoende flexibel zijn maar wel stevig genoeg om uit de vorm te scheppen. Druk de half gebakken kletskoppen voorzichtig om de beklede flessen en laat ze zo afkoelen. Ze zijn best kwetsbaar dus opletten dat ze niet breken. Bak ze dan nog eens 5 minuten of tot ze droog zijn. Hou ze goed in de gaten want als jouw oven wat heter is verbranden ze snel. Laat afkoelen en uitharden op een rooster.
 • Feestelijk vullen met ijs naar keuze en serveren met een beetje yoghurt en een pistachenootje bijvoorbeeld zoals op de foto.
Tip
 • Geef je kletskoppen een smaak mee die goed past bij het ijs dat je kiest. IJskoffie maken? Doe dan een beetje kaneel en kardemom in je kletskop.

© Uitgeverij Boekdelen Alle rechten voorbehouden. Teksten, recepten en/of afbeeldingen van blogs mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet.

Veel kookplezier en vooral eet smakelijk! Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina (post je foto!), Twitter, Pinterest of Insta met #koolhydraatarmrecept. Dank en liefs, Hans en Anna-Karina