Go Back
+ servings
suikervrij hazelnoot schuimgebak
Voeg toe aan verzameling

Suikervrij hazelnoot schuimgebak

Dit suikervrij hazelnoot schuimgebak bestaat uit diverse lagen crunchy eiwitschuim. Daartussen zit een heerlijke mokkalaag! Net als bij ‘de echte’. Superlekker! Kijk maar eens bij de reacties onderaan...
Voorbereiden - 20 min
koken - 1 uur 15 min
Boter opstijven - 1 uur
Totaal - 2 uur 35 min
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Europees
Trefwoord: gebak zoet, koek en snoep

Koolhydraten en hoeveelheid

1,4 gram koolhydraten per stuk
Uit recept: 6 stukjes

Ingrediënten

Hazelnootschuim
Botercrème
Garneren

Bereiden

Hazelnootschuim
 • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
 • Rooster alle hazelnoten in een droge pan. Maal 50 gram ervan (voor het schuim) tot grof poeder. Er mogen nog stukjes inzitten! De rest grof hakken voor de bovenlaag.
 • (Alle tips voor perfect schuim staan hier: https://www.koolhydraatarmrecept.nl/suikervrij-hazelnoot-schuimgebak/) Klop de eiwitten met citroensap en een snufje zout, tot je de eerste piekjes ziet verschijnen. Mix dan beetje voor beetje de korrelzoetstof erdoor. Zet de mixer af en toe even uit en trek de gardes omhoog, als de pieken mooi stijf rechtop blijven staan en je de kom kunt omdraaien is je eiwit goed. Proef (met schoon gereedschap) of het zoet genoeg is.
 • Spatel de grof gemalen hazelnoten door het schuim, probeer zoveel mogelijk lucht erin te laten. Verdeel het eiwitschuim in een rechthoek op de beklede bakplaat. Geef met de botte kant van een schoon mes de breukranden aan. (Of spuit vormpjes met behulp van een spuitzak op het bakpapier).
Schuim bakken
 • Bak eerst 5 minuten op 180°C, draai dan de temperatuur terug naar 90 °C en droog het schuim nog eens 60-75 minuten. Dat hangt helemaal af van je oven en van hoe dik je laag is. Zelf in de gaten houden, regelmatig controleren. Het schuim moet hard en droog aanvoelen. Haal het bakpapier er voorzichtig af en laat afkoelen. Snijd het afgekoelde schuim in stukken met een scherp mes. Breekt het? 'Lijm' het met wat botercrème.
Botercrème
 • Maak sterke (oplos)koffie, ongeveer 30 ml, 2 el.
 • Mix de zachte boter met wat zoetstof naar smaak glad. Voeg dan per dopje de vanille essence toe. Mix de koffie per theelepel erdoor. Mix de volgende hoeveelheid er pas door als de vorige helemaal is opgenomen. Proef na 3-4 theelepels. Voeg extra koffie en zoetstof naar smaak toe.
Vullen en Garneren
 • Vul het hazelnootschuimgebak pas zo kort mogelijk voor het serveren, houd wel rekening met 1 uur opstijven. Besmeer een plak hazelnootschuim met de zachte botercrème. Besmeer een tweede plak en leg ze op elkaar, druk lichtjes aan. Snijd de randen recht, zodat je nette vierkantjes kan snijden. (Afgesneden randjes even proeven ;-)) Strooi de gehakte hazelnoten bovenop. Laat de botercrème ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast. Snijd voor het serveren in 6 stukken.
TIP
 • Je kunt natuurlijk ook ronde gebakjes opspuiten en bakken. Snijd de droge gebakjes dan overdwars doormidden om de vulling ertussen te doen ;-)
  suikervrij hazelnoot schuimgebak

© Uitgeverij Boekdelen Alle rechten voorbehouden. Teksten, recepten en/of afbeeldingen van blogs mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet.

Veel kookplezier en vooral eet smakelijk! Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina (post je foto!), Twitter, Pinterest of Insta met #koolhydraatarmrecept. Dank en liefs, Hans en Anna-Karina