Go Back
suikervrije aardbeiensaus
Voeg toe aan verzameling

Suikervrije aardbeienjam, -compote en -saus

Maak vandaag nog deze lekkere suikervrije aardbeienjam, aardbeiencompote en aardbeiensaus! Allemaal suikervrij en koolhydraatarm!
Voorbereiden - 5 min
koken - 10 min
Totaal - 15 min
Gang: Tussendoortje (zoet)
Keuken: Europees
Trefwoord: dip, saus, dressing, smeer, knutselen in de keuken

Koolhydraten en hoeveelheid

Aardbeien bevatten per 100 gram 5,1 gram koolhydraten. (23 khd hele recept)

Ingrediënten

Optioneel
Voor saus ook

Bereiden

Oké daar gaan we, 't is eigenlijk en klusje van niks, over 15 minuten ben je klaar.
  • Maak de aardbeien schoon en snijd al te grote exemplaren in kleinere stukken. Kook de aardbeien zonder water met een snufje zout in een pan met dikke bodem. Schep af en toe om. Als het kookt, draai dan het vuur laag en laat alles 3-5 minuten zachtjes pruttelen, schep af en toe om. Maak niet alle aardbeien helemáál tot moes, tenzij je alleen saus wilt. Maak van deze aardbeienmoes naar wens deze lekkernijen:
1. Suikervrije aardbeiencompote
  • Dit is de makkelijkste. Proef de aardbeienmoes en voeg zo nodig zoetstof toe. Laat de compote afkoelen in brandschoon glas en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Lekker, deze eten we als dessert met crunchy Griekse Yoghurt (in plaats van de bessen)!
2. Suikervrije aardbeiensaus
  • Voeg aan de aardbeienmoes een beetje agar-agar toe en optioneel kaneelpijpje, steranijs enz. Kook nog 5 minuten zachtjes door. Proef en breng op smaak met zoetstof. Purees -haal wel de steranijs en kaneelpijpje eruit- tot saus met de staafmixer of druk door een zeef. Giet in schoon glas, ik deed het kaneelstokje en steranijs weer bij de gepureerde saus. Laat afkoelen en zet in de koelkast tot gebruik.
  • Hier giet ik een beetje van over mijn ontbijtpannenkoekjes.
3. Suikervrije aardbeienjam
  • Voeg agar-agar (iets meer dan voor saus) toe aan de aardbeienmoes en kook 2 minuten zachtjes door. Proef en breng op smaak met zoetstof. Giet de jam als het nog warm is in een schone pot. Laat afkoelen en zet in de koelkast tot gebruik.
  • Kan gebruikt worden als beleg of als tussenlaag in een taart of op de chocoladetaartjes.
Agar-agar?
  • Het bindmiddel agar-agar moet je altijd 1-2 minuten meekoken (kijk voor hoeveelheden en verhoudingen op de verpakking). Het stolt al als het afkoelt, dit i.t.t. gelatine. Agar-agar neemt ook altijd wat van de zoete smaak van je aardbeien of ander fruit weg (net als bij gelatine) dus voeg ik wel wat zoetstof toe als ik agar-agar gebruik.

© Uitgeverij Boekdelen Alle rechten voorbehouden. Teksten, recepten en/of afbeeldingen van blogs mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet.

Veel kookplezier en vooral eet smakelijk! Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina (post je foto!), Twitter, Pinterest of Insta met #koolhydraatarmrecept. Dank en liefs, Hans en Anna-Karina