Terug
+ servings
artisjokken met drie sausjes
Voeg toe aan verzameling

Artisjokken met drie sausjes

Je houdt ervan of niet. Als je het niet kent, probeer het dan op z’n minst eens te eten. Zo leuk en superlekker! Eens moet de eerste keer zijn, ook voor artisjokken met sausjes eten. Voor velen is die eerste keer een hele belevenis.
Door: Anna-Karina van Denderen
Voorbereiden - 5 min
koken - 20 min
Sausjes maken - 20 min
Totaal - 45 min
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: knutselen in de keuken

Voedingswaarden

5 gram koolhydraten per stuk met sausjes
koolhydraten 5 g

Uit recept

2 porties

Ingrediënten

Drie sausjes, zie onder

    Bereiden

    • Snijd de steel van de artisjokken af en knip eventuele bruine puntjes van de bladeren af. Wrijf het snijvlak even in met een partje citroen.
    • Kook de artisjokken ondersteboven in een pan met ruim water met wat citroensap en een beetje zout gaar (20-35 minuten helemaal afhankelijk van de grootte). Als je een blaadje redelijk makkelijk los kunt trekken is de artisjok gaar. Giet af en laat de artisjokken ondersteboven uitlekken.
    SAUSJES
      Vinaigrette
      • Een mooie simpele kruidenvinaigrette laat de artisjok goed uitkomen.
      • Klop een snufje zout met 1 el azijn, 1 tl mosterd en 2 el extra vierge olijfolie tot er een lichtgebonden vinaigrette ontstaat. Snijd wat bieslook en peterselie fijn en meng die door de vinaigrette. Proef en breng op smaak met peper.
      Aïoli
      • Aïoli is knoflookmayonaise. Ik neem de mayonaise van AH excellent, 0 khd, als basis.
      • Roer 3 el mayonaise met 1 el extra vierge olijfolie, 1 tl mosterd, 1 teen knoflook door elkaar en breng op smaak citroenrasp. Breng op smaak met peper en zout.
      Guacamole
      • Als we er maar één sausje bij eten dan in elk geval deze, dit is stiekem mijn favoriet om bij de artisjok te eten.
      • Prak 1 rijpe avocado met 1,5 eetlepel yoghurt of zure room. Voeg een paar drupjes citroensap toe en breng op smaak met peper en zout. Voor een meer aangeklede versie doe je er stukjes ui, tomaat, rode peper en een teentje knoflook door.
      Serveren
      • Serveer de artisjokken met de verschillende sausjes centraal opgesteld, zodat iedereen zijn favoriete sausje kan dippen.
      • Verzamel de blaadjes mooi op de buitenrand van je bord of zet een (grote) schaal op tafel waar alle afvalblaadjes in kunnen.
      • Tips voor erbij: een lekkere salade van rucola of veldsla of gestoofde babyleafs. Of maak een tapas tafel met garnalen, tonijntapenade, olijven, kaas met een focaccia broodje erbij.

      © Uitgeverij Boekdelen Alle rechten voorbehouden. Teksten, recepten en/of afbeeldingen van blogs mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet.

      Veel kookplezier en vooral eet smakelijk! Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina (post je foto!), Twitter, Pinterest of Insta met #koolhydraatarmrecept. Dank en liefs, Hans en Anna-Karina