Go Back
+ servings
bloemkool nasi in de blender rauwe bloemkool malen tot korreltjes
Voeg toe aan verzameling

Bloemkoolrijst maken

Met een blender, keukenmachine, staafmixer of handrasp kun je in een handomdraai zelf bloemkoolrijst maken. De bloemkoolrijst kun je heel makkelijk bewaren. Maak een voorraadje!
Voorbereiden - 5 min
koken - 2 min
Totaal - 7 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Oosters
Trefwoord: foodswap, ketogeen

Koolhydraten en hoeveelheid

Zelf bloemkoolrijst maken stelt echt helemaal niks voor. Met een blender, keukenmachine, staafmixer of handrasp maak je in een handomdraai bloemkoolrijst. De eerste paar keer was mijn keuken een slagveld, tegenwoordig kan ik het -bijna- zonder knoeien. Hieronder verklap ik je hoe je zelf bloemkoolrijst kun maken, hoe je het bewaart en diverse manieren om het te garen.
1 portie bloemkoolrijst van 150 gr = 2,7 gram koolhydraten
Uit recept: 2 porties

Equipment

 • keukenmachine of
 • staafmixer in het bakje of
 • handrasp of
 • hakmolentje met trekkoord of
 • blender

Ingrediënten

 • 300 g bloemkool 100-150 gram bloemkool per portie

Bereiden

BLOEMKOOLRIJST MAKEN
 • Snijd de bloemkool in kwarten en snijd de onderkant in zodat je de bladeren makkelijk kunt verwijderen. Gebruik een keukenmachine of een staafmixer of een handrasp of een blender.
Met de keukenmachine of staafmixer
 • Maak stukken bloemkool die passen in je kom. Maal de bloemkool tot korrels ter grootte van rijst of couscous. In kleine porties gaat het best. Met de staafmixer het bakje met hakmessen gebruiken.
Met een handrasp
 • Rasp de kwarten op de grove of de fijne rasp, zodat je korrels krijgt ter grootte van rijst of couscous.
Hakmolentje met trekkoord
 • Dit is net zoiets als een keukenmachine, maar dan zonder stekker. Vul het bakje met de stukken bloemkool, doe de deksel erop en trek een paar keer flink aan koordje en voilà je bloemkoolrijst is klaar. Dit is onze favoriete methode eigenlijk, geeft weinig rommel, je oefent je spierballen en het is heel energievriendelijk.
Met een blender
 • Maak stukken bloemkool die passen in je blender. Voeg water toe en maal de bloemkool tot korrels ter grootte van rijst of couscous. Giet de korrels af door een zeef. Slinger de bloemkoolkorrels goed droog in een theedoek (buiten doen). Of leg een theedoek in een groente centrifuge.
BEWAREN
 • Bewaar de bloemkoolrijst (gaar of rauw) tot maximaal 4 dagen goed afgesloten in de koelkast. Of vries de rauwe bloemkoolrijst in (ongeveer 1 maand). Lekker makkelijk want de rijst hoef je niet eerst te ontdooien, maar kun je het best in bevroren toestand kort wokken.
BLOEMKOOLRIJST GAREN
 • Bloemkool is van zichzelf namelijk redelijk neutraal van smaak, pas als je het (te) lang kookt komt die typische zwavelgeur en -smaak naar voren, daar moet je dus even rekening mee houden. Zelf vind ik de structuur en de smaak het lekkerst als de bloemkoolkorrel nog een beetje bite heeft. Je kunt het op diverse manieren garen, het hangt er ook vanaf of en hoe je de rijst verder wilt gaan verwerken. Hieronder geef ik je de verschillende methodes.
Roerbakken
 • Roerbak of wok de bloemkoolrijst in wat olie op hoog vuur. Blijf omscheppen afhankelijk van de hoeveelheid zo’n 2-5 minuten. Voeg naar smaak wat zout toe en kruiden en specerijen die passen bij je gerecht.
In de oven
 • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakblik met een bakvel en spreid een laagje bloemkoolrijst uit. Ongeveer 10-15 minuten in de oven, tussendoor even omscheppen.
Magnetron
 • Doe de bloemkoolrijst (zonder water) in een afgesloten magnetronbestendige kom. Ik gebruik zelf het liefst glas. Kook/stoom beetgaar op half vermogen (in mijn combi oven) op 600 Watt in ongeveer 2 x 2,5-3,5 minuut. Tussendoor even omscheppen.
Stomen
 • Stoom de bloemkoolrijst in een stoommandje gedurende 5 à 8 minuten gaar. Pers droog in een theedoek (zonder wasverzachter).

© Uitgeverij Boekdelen Alle rechten voorbehouden. Teksten, recepten en/of afbeeldingen van blogs mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet.

Veel kookplezier en vooral eet smakelijk! Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina (post je foto!), Twitter, Pinterest of Insta met #koolhydraatarmrecept. Dank en liefs, Hans en Anna-Karina