worteltaart

Worteltaart koolhydraatarm

Whow, deze worteltaart is me toch lekker geworden!  Smeuïg en zoet, en de grove pecannoten in de taart zorgen voor precies de juiste crunch. Prima geschikt als tussendoortje, maar zal ook, met een bolletje ijs, beslist niet misstaan als feestelijk nagerecht. Doordat de wortels sappig zijn, zal deze worteltaart absoluut niet snel te droog worden. Ik heb uitsluitend kokosmeel gebruikt. Ik gebruik eigenlijk altijd de kokosmeel van Aman Prana, die is biologisch en extra ‘gespoeld’, zodat er van de kokosrasp wat minder koolhydraten en relatief meer vezels overblijven.

Smoesjes

Tjonge ik heb er wel moeite voor moeten doen, want eigenlijk was ik vandaag niet vooruit te branden, ken je dat? Je verzint allerlei andere nuttige activiteiten, om maar niet datgene te doen wat eigenlijk op je lijstje stond. In mijn geval wist me de een ochtend zoet te houden met: oh een appje…, eerst even Facebook, daarna even de e-mail… ik kan nog wel even een telefoontje plegen, hups een wasje in de machine en die handdoeken eindelijk eens opvouwen. Tjonge wat een drukte! Nu ik het zo opschrijf, blijken er toch heel nuttige dingen tussen te zitten, dus weg met dat schuldgevoel. 

worteltaart

Worteltaart met natuurlijke zoetstof

steviala kristal sweet

In de worteltaart gebruikte ik Steviala kristal Sweet en erop gebruikte ik de icing van Greensweet. Deze zoetstoffen bevatten beide erythritol en stevia. Dat zijn natuurlijke suikervervangers die lijken op suiker, smaken als suiker en ze kunnen precies zo gebruikt worden als suiker. In de thee, yoghurt en diverse toepassingen in baksels. Lees ook ons uitgebreide artikel over suiker vervangen.

De Kristal Sweet is 1,5-2 x zoeter dan suiker, dus zuinig in het gebruik, het heeft geen bijsmaak en het bevat géén koolhydraten. Bovendien is het bakbestendig tot 200 graden. Greensweet Icing is zeer geschikt om te gebruiken als ‘poedersuiker’ of met water als glazuurlaagje. Deze poedersuiker is ook tot 2x zo zoet als suiker.

worteltaart

Toppings voor de worteltaart

Ga je voor een feestelijke laag roomkaas met nootjes en wortelrasp erop of gewoon simpel met poedersuiker? Of doe het allebei en laat je gasten kiezen welke ze nemen. Ik gebruikte alleen een beetje icing zo hou ik de koolhydraten ook een beetje beperkter. Als je een roomkaas topping gebruikt moet je de extra koolhydraten er zelf nog bij tellen.

Kijk hier voor ander Gebak en koek.

Zo maak je de Worteltaart

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Worteltaart koolhydraatarm


worteltaart

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst december 12, 2017

 • Aantal of hoeveelheid: 1 krans/ 24 plakjes
 • Koolhydraten: 24 gr khd hele taart/ 1 khd per plakje (1 krans/ 24 plakjes uit recept)
 • Voorbereiding: 15 minuten
 • Kooktijd: 30 minuten
 • Klaar in: 55 minuten

Whow, die worteltaart is me toch lekker geworden! Lekker smeuïg, en de grove pecannoten in de taart zorgen voor precies de juiste crunch.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden en vet een kransvorm* in.
 2. Mix de eieren met het kokosmeel, de gesmolten roomboter, bakpoeder, kaneel en het zout tot een beslag. Dat zout wordt vaak vergeten in recepten, maar echt geloof me, het verdiept de smaken! Laat het beslag even staan zodat het kokosmeel het vocht kan opnemen.
 3. Ondertussen rasp je wortel (fijn of grover, wat je wilt). besprenkel de wortel met wat citroensap voor een frissere smaak. Hak de pecannoten grof.
 4. Spatel wortelrasp, gehakte noten en de zoetstof (naar smaak) door het beslag.
 5. Schep het beslag in de ingevette vorm en strijk goed glad. Veeg de randjes zo nodig schoon met een stukje keukenpapier. Bak de worteltaart in ongeveer 30 minuten gaar, iets onder het midden van de oven.
 6. Laat de taart afkoelen op een rooster en bestrooi met poederzoetstof. Of (met meer koolhydraten) maak een topping van roomkaas met citroensap. Bestrooi met extra geraspte wortel of nootjes.
 7. *
  Ik gebruikte een kransvorm, die redelijk kleine plakjes maakt. Als je een andere vorm gebruikt kan het zijn dat jouw taart korter of langer in de oven moet. Nelleke bakte 'm bijvoorbeeld 50 minuten in een gewone cakevorm.

  Doe zelf daarom altijd de prikkertest! Steek een houten prikker in het midden en als die er weer schoon uitkomt is je taart klaar. In elk geval nooit te lang doorbakken.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

37 gedachten over “Worteltaart koolhydraatarm”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

1.5K Shares
Share452
Pin1.0K
Tweet