worteltaart

Worteltaart koolhydraatarm

Whow, deze worteltaart is me toch lekker geworden!  Smeuïg en zoet, en de grove pecannoten in de taart zorgen voor precies de juiste crunch. Prima geschikt als tussendoortje, maar zal ook, met een bolletje ijs, beslist niet misstaan als feestelijk nagerecht. Doordat de wortels sappig zijn, zal deze worteltaart absoluut niet snel te droog worden. Ik heb uitsluitend kokosmeel gebruikt. Ik gebruik eigenlijk altijd de kokosmeel van Aman Prana, die is biologisch en extra ‘gespoeld’, zodat er van de kokosrasp wat minder koolhydraten en relatief meer vezels overblijven.

Smoesjes

Tjonge ik heb er wel moeite voor moeten doen, want eigenlijk was ik vandaag niet vooruit te branden, ken je dat? Je verzint allerlei andere nuttige activiteiten, om maar niet datgene te doen wat eigenlijk op je lijstje stond. In mijn geval wist ik me de hele ochtend zoet te houden met: “oh een appje…, eerst even Facebook, daarna even de e-mail… ik kan nog wel even een telefoontje plegen, hups een wasje in de machine en die handdoeken eindelijk eens opvouwen…”. Tjonge wat een drukte! Nu ik het zo opschrijf, blijken er toch heel nuttige dingen tussen te zitten, dus weg met dat schuldgevoel. 

Worteltaart met natuurlijke zoetstof

steviala kristal sweetIn de worteltaart gebruikte ik Steviala kristal Sweet en erop gebruikte ik de icing van Greensweet. Mijn favoriete merken! (#nospon) Deze zoetstoffen bevatten beide erythritol en stevia. Dat zijn natuurlijke suikervervangers die lijken op suiker, smaken als suiker en ze kunnen precies zo gebruikt worden als suiker. In de thee, yoghurt en diverse toepassingen in baksels. Lees ook ons uitgebreide artikel over suiker vervangen.

De Kristal Sweet is 1,5-2 x zoeter dan suiker, dus zuinig in het gebruik, het heeft geen bijsmaak en het bevat géén koolhydraten. Bovendien is het bakbestendig tot 200 ºC. Greensweet Icing is zeer geschikt om te gebruiken als ‘poedersuiker’ of met water als glazuurlaagje. Deze poedersuiker is ook tot 2x zo zoet als suiker.

Toppings voor de worteltaart

Ga je voor een feestelijke laag roomkaas met nootjes en wortelrasp erop of gewoon simpel met poedersuiker? Of doe het allebei en laat je gasten kiezen welke ze nemen. Ik gebruikte alleen een beetje icing zo hou ik de koolhydraten ook een beetje beperkter. Als je een roomkaas topping gebruikt moet je de extra koolhydraten er zelf nog bij tellen.

Kijk hier voor ander Gebak en koek.

worteltaart

worteltaart

Zo maak je de Worteltaart

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


worteltaart

Worteltaart koolhydraatarm

door Anna-Karina van Denderen
Whow, die worteltaart is me toch lekker geworden! Lekker smeuïg, en de grove pecannoten in de taart zorgen voor precies de juiste crunch.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 199

4.8 van 5 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Overig
Trefwoord: gebak zoet, koek en snoep
Voorbereiden: 15 min
Koken: 30 min
Wachten: 10 min
Totale tijd: 55 min

Voedingswaarden

1 gram koolhydraten per plakje
Koolhydraten 1 g

Uit recept

24 plakjes

Ingrediënten

Topping

Bereiden

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een vorm* in.
  • Mix de eieren met het kokosmeel, de gesmolten roomboter, bakpoeder, kaneel en het zout tot een beslag. Laat het beslag 10 minuten staan zodat het kokosmeel het vocht kan opnemen.
  • Ondertussen rasp je wortel (fijn of grover, wat je wilt). besprenkel de wortel met wat citroensap voor een frissere smaak. Hak de pecannoten grof.
  • Spatel wortelrasp, gehakte noten en de zoetstof (naar smaak) door het beslag.
  • Schep het beslag in de ingevette vorm en strijk glad. Veeg de randjes schoon. Bak de worteltaart 30 minuten of tot het gaar is.
  • Laat de worteltaart afkoelen op een rooster en bestrooi met poeder-zoetstof.
Vorm
  • Ik gebruikte een kransvorm, die redelijk kleine plakjes maakt. Als je een andere vorm gebruikt kan het zijn dat jouw taart korter of langer in de oven moet. Doe zelf daarom altijd de prikkertest! Steek een houten prikker in het midden en als die er weer schoon uitkomt is je taart klaar. In elk geval nooit te lang doorbakken.
    Nelleke bakte 'm bijvoorbeeld 50 minuten in een gewone cakevorm.
Zout
  • Dat zout wordt vaak vergeten in recepten. Maar echt geloof me, het verdiept alle smaken!
Optioneel
  • Maak een topping van roomkaas met citroensap. Bestrooi met geraspte wortel en nootjes.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 375 keer, 5 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

44 reacties op “Worteltaart koolhydraatarm”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like