Worteltaart koolhydraatarm 21

worteltaart

Whow, deze worteltaart is me toch lekker geworden!  Smeuïg en zoet, en de grove pecannoten in de taart zorgen voor precies de juiste crunch. Prima geschikt als tussendoortje, maar zal ook, met een bolletje ijs, beslist niet misstaan als feestelijk nagerecht. Doordat de wortels sappig zijn, zal deze worteltaart absoluut niet snel te droog worden. Ik heb uitsluitend kokosmeel gebruikt. Ik gebruik eigenlijk altijd de kokosmeel van Aman Prana, die is biologisch en extra ‘gespoeld’, zodat er van de kokosrasp wat minder koolhydraten en relatief meer vezels overblijven.

Smoesjes

Tjonge ik heb er wel moeite voor moeten doen, want eigenlijk was ik vandaag niet vooruit te branden, ken je dat? Je verzint allerlei andere nuttige activiteiten, om maar niet datgene te doen wat eigenlijk op je lijstje stond. In mijn geval wist me de een ochtend zoet te houden met: oh een appje…, eerst even Facebook, daarna even de e-mail… ik kan nog wel even een telefoontje plegen, hups een wasje in de machine en die handdoeken eindelijk eens opvouwen. Tjonge wat een drukte! Nu ik het zo opschrijf, blijken er toch heel nuttige dingen tussen te zitten, dus weg met dat schuldgevoel. 

worteltaart

Worteltaart met natuurlijke zoetstof

steviala kristal sweetIn de worteltaart gebruikte ik Steviala kristal Sweet en erop gebruikte ik de icing van Greensweet. Deze zoetstoffen bevatten beide erythritol en stevia. Dat zijn natuurlijke suikervervangers die lijken op suiker, smaken als suiker en ze kunnen precies zo gebruikt worden als suiker. In de thee, yoghurt en diverse toepassingen in baksels. Lees ook ons uitgebreide artikel over suiker vervangen.

De Kristal Sweet is 1,5-2 x zoeter dan suiker, dus zuinig in het gebruik, het heeft geen bijsmaak en het bevat géén koolhydraten. Bovendien is het bakbestendig tot 200 graden. Greensweet Icing is zeer geschikt om te gebruiken als ‘poedersuiker’ of met water als glazuurlaagje. Deze poedersuiker is ook tot 2x zo zoet als suiker.

worteltaart

Toppings voor de worteltaart

Ga je voor een feestelijke laag roomkaas met nootjes en wortelrasp erop of gewoon simpel met poedersuiker? Of doe het allebei en laat je gasten kiezen welke ze nemen. Ik gebruikte alleen een beetje icing zo hou ik de koolhydraten ook een beetje beperkter. Als je een roomkaas topping gebruikt moet je de extra koolhydraten er zelf nog bij tellen.

Kijk hier voor ander Gebak en koek.

Zo maak je de Worteltaart

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Worteltaart koolhydraatarm

worteltaart

Door Anna-Karina Geplaatst december 12, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: 1 krans/ 24 plakjes
  • Koolhydraten: 24 gr khd hele taart/ 1 khd per plakje (1 krans/ 24 plakjes uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 55 minuten

Whow, die worteltaart is me toch lekker geworden! Lekker smeuïg, en de grove pecannoten in de taart zorgen voor precies de juiste crunch.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden en vet een kransvorm* in.
  2. Mix de eieren met het kokosmeel, de gesmolten roomboter, bakpoeder, kaneel en het zout tot een beslag. Dat zout wordt vaak vergeten in recepten, maar echt geloof me, het verdiept de smaken! Laat het beslag even staan zodat het kokosmeel het vocht kan opnemen.
  3. Ondertussen rasp je wortel (fijn of grover, wat je wilt). besprenkel de wortel met wat citroensap voor een frissere smaak. Hak de pecannoten grof.
  4. Spatel wortelrasp, gehakte noten en de zoetstof (naar smaak) door het beslag.
  5. Schep het beslag in de ingevette vorm en strijk goed glad. Veeg de randjes zo nodig schoon met een stukje keukenpapier. Bak de worteltaart in ongeveer 30 minuten gaar, iets onder het midden van de oven.
  6. Laat de taart afkoelen op een rooster en bestrooi met poederzoetstof. Of (met meer koolhydraten) maak een topping van roomkaas met citroensap. Bestrooi met extra geraspte wortel of nootjes.
  7. *
    Ik gebruikte een kransvorm, die redelijk kleine plakjes maakt. Als je een andere vorm gebruikt kan het zijn dat jouw taart korter of langer in de oven moet. Doe daarom altijd de prikkertest! Steek een houten prikker in het midden en als die er weer schoon uitkomt is je taart klaar. In elk geval nooit te lang doorbakken.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 gedachten over “Worteltaart koolhydraatarm

  • Anita

    Fijne en gezond nieuwjaar ! Vandaag de worteltaart gemaakt ! Heerlijk dank je wel voor alle lekkere recepten . Staat nu de erwtensoep zonder erwten op mmmmm

    Anita

  • Karin Holl

    Om je vingers bij af te likken!
    Dankjewel, Anna-Karina!

    En alle goeds voor 2018 met heel veel kookplezier!

    P.S.: Iemand vertelde me dat zijn diëtiste jouw boek had aanbevolen. Je bekendheid stijgt enorm, volgens mij. Leuk hoor, het is je gegund!!

  • Linda Dissel

    Zo he, dit was een zeeeeeeeeeeeer geslaagd recept!!!!
    Afgelopen week gemaakt voor de kerstborrel van onze sportclub en het was erg in trek.
    Een aantal wilden ook het recept hebben en die heb ik doorverwezen naar deze website 🙂
    Ik heb hem trouwens gemaakt in een gewoon cakeblik. Daar kon ik vele plakjes van snijden en die plakjes weer door de helft. Zo konden heel veel mensen er van genieten.
    Dank je wel voor het delen van dit recept!!!

    Groetjes Linda

  • Ellen

    Heerlijke taart/cake. Ik heb hem dit weekend gemaakt en staat nu weer in de oven voor de kerstviering met mijn leerlingen. 1 keto leerling en 1 glutenvrije leerling. Ideaal dat kha bakken. Iedereen smult er van, ook de niet kha eters 😉 Ik maak de taart overigens in een rechthoekige bakvorm, gaat prima. Lekker veel blokjes…

  • Birgit Duijsens

    Hoi Karina,
    Lijkt me weer een heerlijk recept en daarom zou ik graag willen weten wat de diameter is van de kransvorm die je gebruikt hebt; dan kan ik kijken of ik er een van vergelijkbare grootte kan vinden; op de foto is het een beetje moeilijk inschatten namelijk!
    Bij voorbaat dank voor de moeite!

  • Mariska

    Gisteren gemaakt geheel volgens recept maar dan in gewoon cakeblik en na de stokjestest nog 5 minuutjes extra in de oven dus 35 minuten in totaal. We hebben er zowel gisteren als vandaag van gesmuld! Ik vond m vandaag eigenlijk nog lekkerder?. Als toetje met een bolletje kaneelijs?

  • Mariët

    Hallo Anna-Karina,
    We hebben net je worteltaart gegeten: superrr! Ik had er extra citroenrasp en sap v ruim n halve citroen bij gedaan. Ook dit recept wordt n blijvertje. We zijn erg blij met al je recepten; je site is verslavend!! Thnx.

  • Mirjam Voermans

    Hallo Anna-Karina. Welke bakvorm gebruik jij voor de wortelcake? Het is geen gewone tulbandvorm toch?
    En verder wil ik even kwijt dat ik zó blij ben met jou….

    Groet, Mirjma

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Nee dat klopt het is een gladde vorm, vroeger gebruikte ik die wel als aardappelkrans. Een tulbandvorm kan ook maar dan moet je de gaartijd even aanpassen waarschijnlijk. Doe de prikkertest: steek een houten prikker tot het midden erin, die moet er schoon en droog uitkomen, anders de baktijd iets verlengen, test herhalen etc.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Ja dat kan op zich wel, maar dan moet je zelf even kijken naar de hoeveelheid. Kokosmeel kan namelijk veel meer vocht opnemen dan amandelmeel. Bovendien heeft het een heel ander gehalte aan koolhydraten. Daarnaast krijg je een andere smaak en structuur. Kortom dan is het toch een heel ander recept.

  • Corry

    Nou Anna Karina daar doe je mij een groot plezier mee met deze worteltaart.
    Ik ga hem maken voor de Kerst dus dat wordt ook op het “to do” lijstje gezet.
    Groetjes Corry

  • M. Rijper

    Deze worteltaart lijkt mij héérlijk! Kan ik de de Stevia kristal sweet ook vervangen door Total Sweet xilitol? Zo ja, hoeveel moet ik hiervan gebruiken?