wortelpeterselie soep

Wortelpeterselie soep

Deze verrukkelijke wortelpeterselie soep zitten barstensvol bijzondere smaken! Zoet en kruidig en met een vleugje sinaasappel onverwacht fris. De ronde romige slagroom maakt het fluwelig zacht en bindt alle smaken mooi samen. Dan hebben we het nog niet gehad over de geur en kleur van deze soep. Die is dik in orde. Eet je de wortelpeterselie soep als voorgerecht dan heb je 6 porties à 5 gram koolhydraten. Als appetizer, zoals op de foto, haal je er wel 12 porties uit van 2.5 gram khd per portie.

Advertentie

Trouwens deze wortelpeterselie soep is ook weer zo’n restjesdag recept. Ik moest echt een stel wortels opmaken. De sinaasappel was er nog van de sinaasappel cake die ik vanmiddag maakte. En de wortelpeterselie hield ik over van de geroosterde groente.

Vier soepen

Wortelpeterselie soep stamt in elk geval niet uit mijn jeugd. Slechts vier soepen at ik als kind. Ten eerste was er de onvermijdelijke zondagse groentesoep, die op zaterdag al gemaakt werd. Ten tweede kende ik ‘feestsoep’ en dat was een tomatensoep. De derde soep die mijn moeder weleens maakte in het voorjaar was aspergesoep. Ach had ik haar het recept maar ontfutseld toen het nog kon, maar dit terzijde. En ten slotte was er in de winter natuurlijk snert!

Oma’s soepballetjes

Herinnering: Ik had een stokoude Brabantse oma, type streng doch rechtvaardig. Zij kwam mijn moeder (haar dochter Tiny) regelmatig een paar weken helpen in dat grote gezin. Ik ben de jongste van 10 kinderen, keigezellig, maar druk! Oma Haarsteeg, zoals wij haar noemden, deed alle voorkomende huishoudelijke taken: wassen, strijken, verstellen en koken. Ook speelde ze zeer fanatiek kaartspelletjes met ons. Jokeren vooral, elke kaart die je nog in je handen had bij verlies kostte je een koperen cent. Haar centjes zaten in een fraai zeepdoosje met elastiek erom. Dat doosje was goed zwaar als zij weer vertrok!

Maar de grootste specialiteit van ‘z oma was wel het draaien van prachtige kleine soepballetjes. Niemand kon dat evenaren, oma draaide er steevast boven de honderd (!), elke zaterdag weer spannend hoeveel ze er had. Ik herinner me haar record van 136 nog als de dag van gisteren! “Och Tien mèske, kèk dan toch, ik heb d’r 136!” Na zoveel jaar nog met een glimlach aan de balletjes van mijn oma kunnen denken, dat is pure rijkdom!

PS: verwar de groente niet met pastinaak, die bevat veel meer koolhydraten!

verschil-tussen-wortelpeterselie-peterseliewortel-pastinaak

Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
uitsluitend via Boekdelen!

ISBN 9789082659870

BIJNA uitverkocht!

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

wortelpeterselie soep

Zo maak je wortelpeterselie soep

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

wortelpeterselie soep

Wortelpeterselie soep

Deze verrukkelijke wortelpeterselie soep zitten barstensvol bijzondere smaken! Zoet en kruidig en met een vleugje sinaasappel onverwacht fris.
4.58 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten

Voedingswaarde

Per kom (bij 6 kommen)
kcal 34.9 koolhydraten 5 geiwitten 0.97 gvetten 1.4 gvezels 1.97 g
Hoeveelheid (aan te passen)6 kommen

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Optioneel

Serveren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snipper het uitje. Was en schil de wortel en wortelpeterselie en snijd deze in stukken.
  • Bak het uitje glazig en pers knoflook en gember erboven uit. Voeg kerrie toe en bak allemaal even mee. Voeg de stukken wortel en wortelpeterselie toe en bak dat 5 minuten mee. Doe er 1 liter bouillon en een laurierblaadje bij. Breng aan de kook brengen en laat op laag vuur 25 minuten zachtjes pruttelen.
  • Haal het laurierblad eruit en pureer de soep met de staafmixer glad. Proef en breng op smaak met wat peper. (en eventueel een scheutje sinaasappelsap of wat rasp)
  • Geef er aan tafel voor iedereen slagroom, bieslook mierikswortel en peper- en zoutmolen apart bij. Dan kan men de soep naar eigen smaak afmaken.
  • Vandaag aten wij deze soep als kleine appetizer in cocottes. Maar deze soep kan prima als voorgerecht of zelfs als hoofdgerecht gegeten worden. Geniet ervan!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept




10 gedachten over “Wortelpeterselie soep”

  1. Oei oei oei, wat is deze soep lekker zeg. Deed met denken aan de pittige uien pompoensoep maar geen ingrediënt komt overeen😅 Lekker hoor en ontzettend vullend. Heb het recept verdubbeld zodat ik nog lekker wat kan invriezen. Zeker voor herhaling vatbaar.

  2. Wat leuk dat je in dit recept vertelt over je ‘oma Haarsteeg’, dit is de plaats waar ik woon…..
    Fijne recepten en boeken overigens!

  3. Eerste keer dat ik zelfgemaakte, koolhydraat arme soep maakte.Ben niet gek op zoete soep, maar na een paar happen was het Joepie. Had er wel crème fraise gehakte peterselie (het laurierblaadje vergeten er uit te halen), en beetje maggi er bij gedaan, peper en zout naar smaak. Aan tafel nog aanvullen met misschien wat bieslook. Dus eindresultaat : is voor herhaling vatbaar en restant lekker invriezen voor een makkelijke dag. Bedankt Anna -Karina

  4. Wat een heeeeeeeeerlijke soep is dit??, net zoals alle andere soepen allemaal even lekker en apart ik hou ervan.

  5. Pien van Leeuwen

    In geen enkele supermarkt hier verkopen ze ‘wortelpeterselie’…..en een uitheemse winkel is er niet in ons dorp. Kan ik er iets anders voor in de plaats gebruiken??? B.v.d. Het staat op het menu voor morgen.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven