wortel-pastinaaksoep

Wortelpeterselie soep

Mijn wortelpeterselie soep zitten barstensvol bijzondere smaken! Zoet en kruidig en door de sinaasappel onverwacht fris en de slagroom maakt het fluwelig en bindt alle smaken mooi samen! Dan hebben we het nog niet gehad over de geur en kleur van deze soep! Eet je de wortelpeterselie soep als voorgerecht dan heb je 4 porties. Als appetizer reken op minstens 8 porties. Trouwens deze wortelpeterselie soep is ook weer zo’n restjesdag recept. Ik moest echt een stel wortels opmaken en een sinaasappel waarvan ik de schil vanmiddag in de sinaasappelcake gebruikte. En de wortelpeterselie hield ik over van de geroosterde groente. Wortelpeterseliesoep dus!

 

Vier soepen

Slechts vier soepen kende ik in mijn jeugd, de ene was de onvermijdelijke zondagse groentesoep, die op zaterdag gemaakt werd. De tweede was de ‘feestsoep’ en dat was een tomatensoep of in het voorjaar aspergesoep en dan natuurlijk snert in de winter!

wortelpeterselie soep

Oma’s balletjes

Herinnering: Ik had een stokoude Brabantse oma, type streng doch rechtvaardig, die haar dochter Tiny regelmatig een paar weken kwam helpen in dat grote gezin. Ik ben de jongste van 10 kinderen namelijk. Oma Haarsteeg, zoals wij haar noemden, deed alle voorkomende huishoudelijke taken: wassen, strijken, verstellen en koken.Ook speelde ze zeer fanatiek kaartspelletjes met ons. Jokeren vooral, elke kaart die je nog in je handen had bij verlies kostte je een cent. Haar centjes zaten in een fraai zeepdoosje met elastiek erom. Dat doosje was goed zwaar als zij weer vertrok!

Maar de grootste specialiteit van ‘z oma was wel het draaien van prachtige kleine soepballetjes. Niemand kon dat evenaren, oma draaide er steevast boven de honderd (!), elke zaterdag weer spannend hoeveel ze er had. Ik herinner me haar record van 136 nog als de dag van gisteren! “Och Tien meske, kèk dan toch, ik heb ‘r 136!”

Na zoveel jaar nog met een glimlach aan de balletjes van mijn oma kunnen denken, dat is pure rijkdom!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je mijn wortelpeterselie soep (zonder balletjes)

Wortelpeterselie soep


wortel-pastinaaksoep

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst november 19, 2014

 • Aantal of hoeveelheid: 6 kommen
 • Koolhydraten: 5 gr. per kom (6 kommen uit recept)
 • Voorbereiding: 5 minuten
 • Kooktijd: 30 minuten
 • Klaar in: 35 minuten

Mijn wortelpeterselie soep zitten barstensvol bijzondere smaken! Zoet en kruidig en door de sinaasappel onverwacht fris en de slagroom …

Ingrediënten

Bereiding

 1. Snipper het uitje. Was en schil de wortel en wortelpeterselie. Snijd in stukken.
 2. Bak het uitje glazig en pers knoflook en gember erboven uit. Voeg kerrie toe en bak allemaal even mee. Voeg de stukken wortel en wortelpeterselie toe en bak dat 5 minuten mee. Doe er 1 liter water een laurierblaadje en de bouillontablet bij. Even aan de kook brengen en op laag vuur 25 minuten zachtjes laten pruttelen.
 3. Haal na 25 minuten het laurierblad eruit en pureer de soep met de staafmixer glad. Proef en voeg wat sinaasappelsap toe en eventueel wat peper.
 4. Geef er aan tafel voor iedereen slagroom, bieslook mierikswortel en peper- en zoutmolen apart bij. Dan kan men de soep naar eigen smaak afmaken.
  Vandaag aten wij deze soep als appetizer in cocottes. Maar wortel wortelpeterselie kan prima als voorgerecht of zelfs als hoofdgerecht. Geniet ervan!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetBestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 gedachten over “Wortelpeterselie soep”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

65 Shares
Share43
Pin22
Tweet