wortelpeterselie soep

Wortelpeterselie soep

Deze verrukkelijke wortelpeterselie soep zitten barstensvol bijzondere smaken! Zoet en kruidig en met een vleugje sinaasappel onverwacht fris. De ronde romige slagroom maakt het fluwelig zacht en bindt alle smaken mooi samen. Dan hebben we het nog niet gehad over de geur en kleur van deze soep. Die is dik in orde. Eet je de wortelpeterselie soep als voorgerecht dan heb je 6 porties à 5 gram koolhydraten. Als appetizer, zoals op de foto, haal je er wel 12 porties uit van 2.5 gram khd per portie.

Trouwens deze wortelpeterselie soep is ook weer zo’n restjesdag recept. Ik moest echt een stel wortels opmaken. De sinaasappel was er nog van de sinaasappel cake die ik vanmiddag maakte. En de wortelpeterselie hield ik over van de geroosterde groente.

Vier soepen

Wortelpeterselie soep stamt in elk geval niet uit mijn jeugd. Slechts vier soepen at ik als kind. Ten eerste was er de onvermijdelijke zondagse groentesoep, die op zaterdag al gemaakt werd. Ten tweede kende ik ‘feestsoep’ en dat was een tomatensoep. De derde soep die mijn moeder weleens maakte in het voorjaar was aspergesoep. Ach had ik haar het recept maar ontfutseld toen het nog kon, maar dit terzijde. En ten slotte was er in de winter natuurlijk snert!

Oma’s soepballetjes

Herinnering: Ik had een stokoude Brabantse oma, type streng doch rechtvaardig. Zij kwam mijn moeder (haar dochter Tiny) regelmatig een paar weken helpen in dat grote gezin. Ik ben de jongste van 10 kinderen, keigezellig, maar druk! Oma Haarsteeg, zoals wij haar noemden, deed alle voorkomende huishoudelijke taken: wassen, strijken, verstellen en koken. Ook speelde ze zeer fanatiek kaartspelletjes met ons. Jokeren vooral, elke kaart die je nog in je handen had bij verlies kostte je een koperen cent. Haar centjes zaten in een fraai zeepdoosje met elastiek erom. Dat doosje was goed zwaar als zij weer vertrok!

Maar de grootste specialiteit van ‘z oma was wel het draaien van prachtige kleine soepballetjes. Niemand kon dat evenaren, oma draaide er steevast boven de honderd (!), elke zaterdag weer spannend hoeveel ze er had. Ik herinner me haar record van 136 nog als de dag van gisteren! “Och Tien mèske, kèk dan toch, ik heb d’r 136!” Na zoveel jaar nog met een glimlach aan de balletjes van mijn oma kunnen denken, dat is pure rijkdom!

PS: verwar de groente niet met pastinaak, die bevat veel meer koolhydraten!

verschil-tussen-wortelpeterselie-peterseliewortel-pastinaak

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

wortelpeterselie soep

Zo maak je wortelpeterselie soep

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Wortelpeterselie soep

wortelpeterselie soep
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze verrukkelijke wortelpeterselie soep zitten barstensvol bijzondere smaken! Zoet en kruidig en met een vleugje sinaasappel onverwacht fris.
4.75 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 35 min

Voedingswaarde

Per kom (bij 6 kommen)
calorieën 34.9 kcalkoolhydraten 5 geiwitten 0.97 gvetten 1.4 gvezels 1.97 g
Hoeveelheid (aan te passen)6 kommen

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Optioneel

Serveren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snipper het uitje. Was en schil de wortel en wortelpeterselie en snijd deze in stukken.
  • Bak het uitje glazig en pers knoflook en gember erboven uit. Voeg kerrie toe en bak allemaal even mee. Voeg de stukken wortel en wortelpeterselie toe en bak dat 5 minuten mee. Doe er 1 liter bouillon en een laurierblaadje bij. Breng aan de kook brengen en laat op laag vuur 25 minuten zachtjes pruttelen.
  • Haal het laurierblad eruit en pureer de soep met de staafmixer glad. Proef en breng op smaak met wat peper. (en eventueel een scheutje sinaasappelsap of wat rasp)
  • Geef er aan tafel voor iedereen slagroom, bieslook mierikswortel en peper- en zoutmolen apart bij. Dan kan men de soep naar eigen smaak afmaken.
  • Vandaag aten wij deze soep als kleine appetizer in cocottes. Maar deze soep kan prima als voorgerecht of zelfs als hoofdgerecht gegeten worden. Geniet ervan!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top