Worteldip – koolhydraatarme mezzes 5

worteldip-mezze

Na de mediterrane frisse tabouleh en de feta walnotendip, is het vandaag de beurt aan alweer het derde recept: een ontzettend smeuïge en lekker pittige worteldip. We zijn bezig aan het thema: koolhydraatarme mezzes oftewel: lekkere hapjes! Een mezze is een Grieks of Noord-Afrikaans klein gerechtje. Zoals Italië antipasti heeft en Spanje de bekende tapas. Om een beetje in de vakantiesferen te blijven leek het ons wel lollig om een serie lekkere hapjes voor te schotelen. Je kunt ze bij elkaar serveren als hoofdgerecht of los eten, net wat je wilt.

Bor de Wolf, “Hatsikidee, lekkere hapjes”!

Een van de lekkere hapjes op onze mezze tafel was deze pittige worteldip. Je maakt het van plakjes wortel die je even gaar kookt met knoflook. Na het pureren, breng je de worteldip lekker pittig op smaak en klaar ben je. Ik gebruikte daar harissa voor. Ik kocht de harissa bij Pit & Pit #nospon. Harissa is gemaakt van bijvoorbeeld pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Harissa wordt veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken, met name in Algerije, Libië en Tunesië.  Het is heerlijk in soepen, couscous, tajines, vleesgerechten. Maar ook in diverse lekkere hapjes, zoals hier rechts is het een snelle smaakmaker. Doseer de harissa naar eigen smaak, niet alle kruidenmengsels in de winkel zijn even scherp. Ons advies: begin voorzichtig, zodat je er wat meer bij kunt doen want eruit halen zal lastig worden!

worteldip en fetawalnootdip-mezze

Je smeert de mezze worteldip op een broodje of op een knapperige cracker. Ook lekker is het  met bloemkoolroosjes en reepjes rauwkost, weet ik uit ervaring. Samen met de andere koolhydraatarme mezze vormt het een complete maaltijd om lekker lang van te smullen. En dat hebben we gedaan, want zoals jullie weten ben ik een echte lekkere hapjes fan. Je kunt mij echt niet gelukkiger krijgen dan achter een tafel vol hartige lekkernijen. Misschien ben ik ik stiekem wel een soort Bor de Wolf, hatsikidee, lekkere hapjes!! “Hoe minder zielen, hoe meer lekkere hapjes!”

Ook lekker:

Zo maak je de pittige worteldip

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Worteldip – koolhydraatarme mezzes

worteldip-mezze

Door Anna-Karina Geplaatst augustus 3, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: schaaltje
  • Koolhydraten: Hangt af van (schaaltje uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 7 minuten
  • Klaar in: 12 minuten

In het kader van het thema: koolhydraatarme mezzes oftewel: lekkere hapjes schotelen we jullie graag deze smeuïge en pittige worteldip voor. Een mezze is een Grieks of Noord-Afrikaans klein gerechtje. Zoals Italië antipasti heeft en Spanje de bekende tapas.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Kook de kleingesneden wortel samen met een teentje knoflook (zonder schilletje) in 7 minuten gaar. Giet af en pureer met een staafmixer.
  2. Fruit - terwijl de wortelen koken- het sesamzaad met gemalen komijn en harissa ca. 1 minuut in olie, zodat de smaak vrijkomt. Roer dit samen met het citroensap door de wortelpuree en breng op smaak met wat zout en extra harissa als je wilt.
  3. Dek af en bewaar koel tot gebruik.
  4. NB: Doseer de harissa naar eigen smaak, niet alle kruidenmengsels in de winkel zijn even scherp. Ons advies: begin voorzichtig er kan altijd meer bij!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 gedachten over “Worteldip – koolhydraatarme mezzes

  • Ria.

    Vanmiddag de geitenkaas salade gemaakt, heerlijk. Voor herhaling vatbaar. 🥗🥗🥗🥗🥗
    Ziet er lekker uit ga ik zeker maken. En snel klaar.
    Fijn weekend.

  • Petra

    O o o, weer lekkerlekkerlekker, ik ben ook een Bor de Wolf hoor, net gemaakt en had nog een half venkelknolletje wat nodig op moest, dus die in plakjes 7 min meegekookt met de knoflook en worteltjes. Meteen na het afgieten in ijswater gekoeld de aan gefruite kruiden erdoor en met de blender een dip gemaakt. Komt vanavond op tafel met nog meer lekkere meze’s Kha uiteraard.
    Dat wordt smullen, prettig weekend !!!!!
    Groet Petra