Wortel koolrabisalade met mosterddressing

wortel koolrabisalade

Print Friendly, PDF & Email

Deze wortel koolrabisalade is fantastisch knapperig, fris en kruidig. Ook na een paar uur of de volgende dag nog net zo lekker! Dat maakt de salade heel geschikt als meeneem-lunch of eenvoudig vakantiegerecht voor meerdere dagen. Ik maakte bij de wortel koolrabisalade een mosterddressing, die kun je net zo pittig maken als je zelf wilt. Dat kan door te variëren met diverse mosterdsoorten, ik gebruikte Zaanse mosterd de enige echte van -voorheen- molen de Huisman, zie onder.

 

Vakantie verwennerij

Jammer dat de zomer in Nederland maar een paar dagen duurt, ik heb nu al heimwee naar onze fietstocht langs het Bodenmeer. Twee weken fietsen door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en onafgebroken mooi weer, geen spat regen gezien onderweg! Van dat weer waarbij je ‘s morgens niet hoeft na te denken over je kleren, heerlijk vind ik dat.  Elke dag uitgebreid lunchen onderweg, zoals jullie weten ben ik dol op salades. Ook, of misschien wel juíst als ik ze niet zelf heb gemaakt. Meestal past een salade prima in een koolhydraatarme leefstijl. Enige nadeel is dat ze er vaak een enorme berg dressing overheen gooien, je eet dan eigenlijk dressing met salade, zonde! Persoonlijk doseer ik de dressing liever zelf, of meng er -als kok- matig iets door en geef de rest er los bij. Dat behoeft nog wel enige opvoeding 😉

Vorstelijk smullen

Dat een voortreffelijke salade helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn bewijst deze simpele wortel koolrabisalade wel. Maar als je zo’n eenvoudig gerecht wilt maken is het wel belangrijk dat je de beste ingrediënten selecteert. Met slechts vier ingrediënten: wortel, koolrabi, bleekselderij, een stukje bosui en een dressing zit je dan zomaar vorstelijk te smullen. Maak gerust een dubbele portie, want de salade is de volgende dag nog net zo lekker knapperig. Ik heb dus 2 keer intens genoten van deze wortel koolrabisalade. Serveer de dressing er apart bij, zodat iedereen dat er naar eigen smaak en behoefte overheen kan gooien!

Zaanse Mosterd van molen de Huisman

Als inwoner van Zaandam ben ik fan van de echte Zaanse mosterd. In de Zaanstreek stonden ooit honderden molens: houtzaagmolens, oliemolens, verfmolens, specerijenmolens, enzovoort. De Zaanstreek was daarmee het eerste industriegebied van Europa. Ook op het ZaanEiland, waar ik woon, stonden in de vorige eeuw nog molens. Leuk idee vind ik dat!

Inmiddels zijn in de Zaanstreek de meeste molens allang verdwenen, enkele zijn bewaard en verhuisd naar de Zaanse Schans in Zaandijk. Eén van deze molens is De Huisman, van de echte Zaanse mosterd. Ik fiets er zeer regelmatig langs en de Huisman vind ik wel een van de mooiste molens op de Zaanse Schans. Tegenwoordig is de molen ingericht als specerijenmolen. De Zaanse mosterd wordt nu gefabriceerd in Wormerveer. Maar molen De Huisman siert nog steeds het etiket!

 

Kijk hier voor andere lekkere salades.

Zo maak je de knapperige wortel koolrabisalade

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op mijn Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel mijn kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Wortel koolrabisalade met mosterddressing

wortel koolrabisalade

Door Anna-Karina Geplaatst augustus 4, 2017

    Aantal of hoeveelheid: 4 porties

  • Koolhydraten: 4,5 gr. khd pp (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten

Deze wortel koolrabisalade is ook de volgende dag nog net zo lekker! Heel geschikt als meeneem-lunch of eenvoudig vakantiegerecht voor meerdere dagen.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Schil de koolrabi en de wortelen met een dunschiller. Snijd of rasp ze beide julienne, dus in mooie lucifertjes. Snijd de bleekselderij in kleine elleboogjes.
  2. Meng in een schaal de drie groente door elkaar met de ringetjes bosui.
  3. Klop een dressing van mayonaise, Griekse yoghurt, mosterd, citroensap en dille. Maak de dressing zo pittig als je zelf wilt en breng op smaak met peper en zout. Eventueel nog een drupje zoetstof. Geef de dressing er los bij.
  4. Bestrooi de salade voor het serveren met wat platte peterselie (kervel of koriander kan ook). Gezonde (extra) vetten voeg je toe door er een handje gehakte noten of pitten over te strooien.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina 1 van 11