Witlof of Brussels lof is het hele jaar rond verkrijgbaar, deze groente word ik nooit zat eigenlijk. De variaties zijn eindeloos, gratineren, koken, bakken, rauw noem maar op! Vandaag gaat de stronk in de soep. Deze snelle witlofsoep met een bootje is tegelijk romig zacht én stoer door de toevoeging van pittige blauwschimmelkaas en de walnoten. Met een mooi drijvend bootje van een gevuld witlofblaadje ziet het er allemaal heel feestelijk uit, dat maakt deze witlofsoep ook heel geschikt voor feestdagen, zoals kerst of Pasen. Voorgerechtje of lunch voor 4 personen. Bevat dan 2.8 gram koolhydraten per portie.
Welke kaas neem jij?
Hou je niet zo erg van pittige blauwschimmelkaas, dan neem je gewoon een mildere romige variant. Of een heel andere kaassoort. Feta of hüttenkäse zijn allebei redelijk mild. Maar geitenkaas of gewoon geraspte kaas is ook lekker!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de Witlofsoep met een bootje
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Witlofsoep met een bootje
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 300 g witlof, schoongemaakt
- 25 g ui, gesnipperd
- ½ teentje knoflook
- 1 l (groente)bouillon
- 100 ml slagroom
- 30 g blauwaderkaas, 50+ verkruimeld, feta of geitenkaas kan ook
- 20 g walnoot, gehakt
- 2 takjes platte peterselie, vers
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Fruit de ui glazig en knijp knoflook erboven uit en zet het vuur laag. Haal van de witlof 4 mooie blaadjes af voor de garnering, snijd de rest in stukken en bak dat 1 minuut mee mee met de uien.
- Brokkel de halve bouillontablet erover en giet het water erbij. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Verbrokkel ondertussen de kaas en hak de peterselie (hou 4 hele blaadjes achter) en walnoten. Vul de witlofschuitjes met kaas, walnoten en een blaadje peterselie.
- Giet de slagroom bij de soep en warm mee. Pureer alles met de staafmixer zo glad als je het zelf hebben wilt. Bij deze soep vind ik het lekker om af en toe nog een stukje witlof tegen te komen.
Serveren
- Verdeel de soep over de voorverwarmde kommen en leg in elke kom een gevuld witlofschuitje. Bestrooi met de rest van de kaas, walnoot en peterselie of geef dat er los bij.
- Hmmm, zó lekker!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Jammer, wij vonden te soep te waterig. Helaas geen vervolg voor dit recept.
Met zoveel slagroom en die romige blauwaderkaas te waterig?
heerlijk! Wat een goed recept. Ik heb vandaag de knoflook en de ui weggelaten en daarvoor wat (75 gr) geraspte oude kaas in de soep laten smelten. De blauwschimmelkaas heb ik niet er bovenop gedaan maar voor de pit door de soep gedaan!
Een heerlijke maaltijd! Met als extraatje 2 kaaskletskoppen 😉 Buikje weer vol!
Vandaag deze soep gemaakt. Lekker snel en gemakkelijk te maken en ik vond ‘m heerlijk!
Ik had alleen blauwschimmel Brie in huis. Die paste er ook prima bij.
Ach welja, alle kaas is prima!
Het was weer heerlijk deze witlofsoep
goed om te horen Silvia!
Kun je deze soep ook invriezen? Ik ben de enige in het gezin die dit zal eten denk ik.
Hoi Rita,
In principe kan je elke soep invriezen, maar deze bevat slagroom! Dan zou je de witlofsoep zonder de room moeten maken en die bij het serveren pas toevoegen. Als je de room er al in doet loop de kans dat dat gaat schiften. Je kan natuurlijk altijd een kleinere hoeveelheid maken. Succes!
Groet, Anna-Karina
kan ik hem wel een dag eerder maken? met de room erin? of ook beter niet?
Hoi Tanja, Ja dat moet kunnen als je ‘m goed gekoeld bewaart.