Ik hoef alleen maar aan onze tophit te denken en het water loopt me al in de mond. Ook deze witlofsoep met blauwe kaas is voor ons nu al een ‘blijvertje’. Dat is wel raar. Ik weet nog dat ik vroeger alleen witlof voorgeschoteld kreeg door mijn moeder als een wat zurig aangemaakte salade. Dat was lange tijd een belangrijke reden om witlof over te slaan bij het kiezen van groenten tijdens het boodschappen doen. Ook in de koolhydraatarme keuken is witlof een heel mooi product. Het is gezond en bevat veel vezels en maar 0,7 gram netto koolhydraten per 100 gram. Al met al bevat zo’n kom heerlijke soep 5 gram koolhydraten.
Witlof, knolselderij en blauwe kaas
Ik heb aan deze witlofsoep knolselderij toegevoegd, dat heeft een wat zachte en aardse smaak. Bovendien bindt het de witlofsoep mooi. Het bittertje van de witlof verzacht je ook door het toevoegen van room. Je kunt ook een scheutje melk toevoegen aan het kookwater om de bittere smaak wat weg te nemen, zodat de smaak van de witlof mooi samenvloeit met die van de knolselderij. Met dan daarbovenop een topping die een mengeling is van een bite (amandel), een beetje pit (blauwe kaas) en een kruidige touch (peterselie). Ook bij deze witlofsoep met blauwe kaas is het gelukt dat verschillende smaken de aandacht vragen maar niet met elkaar concurreren. Overigens kun je gewoon andere kaas gebruiken als je niet van blauwe kaas houdt of laat het achterwege en voeg alleen room toe.
Witlof een oude groente?
Eigenlijk is witlof nog niet zo’n oude groente. Witlof is voor het eerst gekweekt in 1850 in BelgiĆ«, om precies te zijn in Brussel. Vandaar ook de naam Brussels lof. In Nederland wordt witlof overigens pas sinds 1970 op grotere schaal geteeld. Nederland, BelgiĆ« en Frankrijk zijn eigenlijk de enige drie landen waar witlof wordt gegeten. Vroeger groeide de witlof onder de grond, maar tegenwoordig wordt het meestal geteeld op stromend water. Daarmee zou echter volgens ‘kenners’ de authentieke smaak niet worden bereikt. Wist je dat witlof wit is omdat het in het donker groeit? Als het in het licht zou groeien, dan zou het groen kleuren.
Witlofsoep met blauwe kaas topping is een stoer gerecht, dat toch ook voldoende subtiliteit bevat. Dat maakt de soep geschikt voor een winterse maaltijd, maar ook als lentegerecht. De soep is, zonder de topping, heel geschikt om in te vriezen! Ook bijzonder handig voor grotere gezelschappen in een kleine portie, fraai geserveerd. Dus… inmiddels weet ik echt wel dat je die witte stronkjes ook uitstekend warm kunt eten. Je kunt gerust zeggen dat het ruimschoots goed gekomen is tussen de witlofstronk en mij.
PS: Anna-Karina en ik waren onlangs een paar dagen op de Veluwe en mochten wat leuke aankopen voor de website doen, waaronder deze prachtige Bunzlau soepkom! Wij vinden ‘m prachtig in elk geval. En met dat fotogenieke oor heel geschikt voor de website. De kom is te gebruiken voor soep, sausjes, nootjes enzovoort. Een echte eyecatcher!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
ā„ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de Witlofsoep met blauwe kaas
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Witlofsoep met blauwe kaas
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediƫnten
- 1 ui
- 500 g witlof
- 25 g roomboter
- 200 g knolselderij
- 750 ml (groente)bouillon
- 1 snufje nootmuskaat
- peper en zout
TOPPING
- 50 g blauwaderkaas , of andere kaas naar eigen wens
- 2 el amandelschaafsel
- 4 takjes platte peterselie
- 4 el slagroom
Klik op de ingrediƫnten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snipper de ui. Snijd het uiteinde van de witlof eraf en verwijder de kern. Snijd de witlof in stukjes.
- Bak de uien in wat boter glazig en voeg de gesneden witlof toe. Bak de witlof 2 minuten mee. Snijd ondertussen de knolselderij in kleine blokjes.
- Voeg knolselderij toe en bak die ook 2 minuten mee. Voeg de bouillon toe en laat alles 15 minuten koken, tot de groente helemaal gaar is. Pureer de soep grof. Proef en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Voor de topping: Rooster amandelschaafsel en laat afkoelen op een schoteltje. Verkruimel de blauwe kaas en snijd de peterselie fijn. Meng de amandelen met de blauwe kaas en de peterselie.
- Serveer de soep aan tafel met een scheutje room en maak af met de topping. Ziet er mooi uit en smaakt heerlijk.
Ā© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
lekker!
Ik heb deze soep gemaakt zonder de toppings, enkel een beetje peterselie en een scheutje room er in en het heeft zeker gesmaakt! Jammer dat onze garnaaltjes net op waren, dat was anders ook lekker geweest in de soep. Dat zal iets voor een volgende keer zijn want ik zal deze soep zeker nog maken in de toekomst.
Vorige keer de soep gemaakt ik vindt het een heerlijke soep.
Vorige keer? Deze staat er pas een paar uur op dus dat is dan een ander recept geweest Paula.