witlofsalade met gerookte kip

Witlofsalade met gerookte kip

Eind januari postten we een recept voor een eiwitrijke prei broccolisoep en een artikel over het belang van eiwitrijk eten tijdens de nachtdienst. We beloofden dat er binnen korte tijd een eiwitrijke ‘meeneem’ salade zou volgen. Belofte maakt schuld, dus vandaag schotelen we jullie deze knapperige witlofsalade met gerookte kip voor. Amandelen roosteren, kip scheuren, witlof snijden, en dressing kloppen. Dat is het eigenlijk. Mij lukte dat binnen tien minuten, maar vooruit jullie krijgen 15 minuten de tijd ;-).  De salade laat zich heel makkelijk meenemen en is dus ook een prima meal to go. Omdat witlof een vrij harde groente is, kun je de dressing er al doorheen doen. Maar als je bang bent dat de salade toch slap wordt, neem je de dressing los mee. Net zo simpel. Al met al bevat deze meeneem witlofsla 528.3 kcal ⋆ koolhydraten 3.1 g ⋆ eiwitten 31.2 g ⋆ vetten 41 g ⋆ vezels 9.7 g voor het hele recept, dat is 1 flinke portie.

Advertentie

We lov’ witlof!

Deze witlofsalade met gerookte kip is ons 12 recept met witlof. Zelf zijn we er dol op en witlof ‘doet’ het altijd erg goed op onze website. Blijkbaar is het een enorm populaire groente. Logisch, het is veelzijdig in het gebruik, je kunt het redelijk lang bewaren, het is jaarrond verkrijgbaar én redelijk betaalbaar. Toch eet niet iedereen het ook rauw, terwijl dat zo heerlijk knapperig en makkelijk is! Zeker in deze witlofsalade met gerookte kip als tegenhanger. Wij voegen eigenlijk bijna altijd een drupje zoetstof aan onze dressings toe, dat is werkelijk een wondermiddel. Als je dat niet kent dan moet je dat vanaf nu eens proberen! Het maakt de smaak zoveel ‘ronder’ en toegankelijker! We maakten de salade lekker eiwitrijk door er een handje amandelen en kip aan toe te voegen. Als je vegetarisch eet, neem je een vegetarische kipvervanger of bijvoorbeeld gerookte tofu of rookkaas.

Populaire groente witlof?

Ik zocht naar gegevens over de precieze populariteit van witlof. In de top 10 staat dit fraaie stronkje op nummer 7 of 8. Ik had gedacht dat het hoger zou zijn. Blijkbaar is het binnen een ketogene leefstijl net wat meer gegeten. Binnen die leefstijl eet je  sowieso meer dan de schamele 200-250 gram groente die wordt aanbevolen. Zelf halen we meestal makkelijk 500-600 gram per dag.  (onder de foto’s verder…)


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

witlofsalade met gerookte kip
witlofsalade met gerookte kip

Wat eet Nederland?

Bij mijn zoektocht kwam ik ook terecht op de website Wat eet Nederland. Een zeer informatieve website van het RIVM. In Nederland worden via de leefstijlmonitor gegevens op het gebied van leefstijl-gerelateerde thema’s, zoals roken, alcohol- en drugsgebruik, bewegen en voeding verzameld. Voor het thema Voeding worden sinds 1987 aanvullende gegevens verzameld via de voedselconsumptiepeiling (VCP). De laatst uitgevoerde voedselconsumptiepeiling vond plaats in de periode 2012-2016.

Conclusie: “De afgelopen jaren is een voorzichtige verbetering in het Nederlandse voedingspatroon te zien. Zo zijn Nederlanders meer fruit gaan eten en lijkt het ook met groente de goede kant op te gaan. Nederlanders eten ook minder vlees en drinken minder suikerhoudende dranken. Toch is er nog veel gezondheidswinst te behalen, omdat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding houden. Als de positieve ontwikkelingen zich voortzetten kan dit overgewicht en chronische ziekten helpen voorkomen.”

Op de website kun je alle onderzoeksgegevens (opzet, werkwijze etc.) en onderzoeksuitslagen en conclusies lezen. Zeer leerzaam en voor geïnteresseerden zeker de moeite waard.

groente en fruit RIVM
Wat betreft groente en fruit is dit de samenvatting van het advies en de werkelijke consumptie.

Zo maak je Witlofsalade met gerookte kip

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

witlofsalade met gerookte kip

Witlofsalade met gerookte kip

Vandaag schotelen we jullie deze knapperige witlofsalade met gerookte kip voor. De salade laat zich makkelijk meenemen en is dus ook een prima meal to go!
4.75 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten

Voedingswaarde

Hele recept
kcal 528.3 koolhydraten 3.1 geiwitten 31.2 gvetten 41 gvezels 9.7 g
Hoeveelheid (aan te passen)1 ruime portie

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Optioneel

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Let op, het recept is voor 1 ruime portie.

 • Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Laat afkoelen op een schoteltje.
 • Scheur de kipfilet in reepjes. Snijd het ‘kontje’ van de witlof en snijd het stronkje in dunne reepjes.

Dressing

 • Klop voor de dressing de olijfolie met azijn, paprika vlokken, peper en zout lobbig. Proef en voeg een druppel zoetstof toe om de smaak wat ronder te maken. Meng de dressing door de gesneden witlof.
 • Schik de amandelen en kip op de witlofsalade, en geniet!

OPTIONEEL

 • Ik had nog 2 stukjes gegrilde gele paprika over van dit recept, die sneed ik erdoor, heerlijk!
 • Meenemen? Doe het in een goed afsluitbaar bakje. Liefst van glas, dat blijft lang koel.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


14 gedachten over “Witlofsalade met gerookte kip”

 1. De wilofsalade was overheerlijk. Ga ik vast vaker maken.
  Allen de paprika heb ik er niet door gedaan,daar mijn man er geen liefhebber van is.
  Ben blij met jouw recepten.

 2. Hallo Anna-Karina en Hans, complimenten voor deze, absoluut heerlijke, lunch.Heb hem gisteren gegeten en vandaag wéér.
  Wat een idee om paprikavlokken door de dressing te doen. Echt heerlijk. En dan af en toe een heerlijke amandel.
  Wanneer je de lunch mee wilt nemen wordt de witlof dan niet bruin? Of sprenkel je daar van te voren wat citroensap overheen?
  In ieder geval is dit een van mijn favorieten. 😄👍

   1. Nee, ik heb hem voor één dag tegelijk gemaakt.
    Maar stel dat je de witlofsalade mee wilt nemen voor je linch ‘s middags. Wordt de witlof dan niet bruin?

 3. Dag Anna-Karina en Hans, vanmorgen zag ik jullie witlof lunch. Ik hoefde niet lang na te denken. Meteen witlof en gerookte kipfilet gekocht. Om kort te gaan: zojuist gegeten en ik vond het verrassend lekker. Bovendien ben je ook lekker lang aan het kauwen. Dat schijnt heel goed te zijn voor je hersenen. 2 vliegen in één klap😄😄

 4. Ik eet al jaren minstens 1 x per maand een flinke bak gesneden witlof met gerookte kip. Ik snij ook nog een appel in kleine stukjes. Is ook een heerlijke combinatie!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven