witlofsalade met gerookte kip

Witlofsalade met gerookte kip

Eind januari postten we een recept voor een eiwitrijke prei broccolisoep en een artikel over het belang van eiwitrijk eten tijdens de nachtdienst. We beloofden dat er binnen korte tijd een eiwitrijke ‘meeneem’ salade zou volgen. Belofte maakt schuld, dus vandaag schotelen we jullie deze knapperige witlofsalade met gerookte kip voor. Amandelen roosteren, kip scheuren, witlof snijden, en dressing kloppen. Dat is het eigenlijk. Mij lukte dat binnen tien minuten, maar vooruit jullie krijgen 15 minuten de tijd ;-).  De salade laat zich heel makkelijk meenemen en is dus ook een prima meal to go. Omdat witlof een vrij harde groente is, kun je de dressing er al doorheen doen. Maar als je bang bent dat de salade toch slap wordt, neem je de dressing los mee.

We lov’ witlof!

Deze witlofsalade met gerookte kip is ons 12 recept met witlof. Zelf zijn we er dol op en witlof ‘doet’ het altijd erg goed op onze website. Blijkbaar is het een enorm populaire groente. Logisch, het is veelzijdig in het gebruik, je kunt het redelijk lang bewaren, het is jaarrond verkrijgbaar én redelijk betaalbaar. Toch eet niet iedereen het ook rauw, terwijl dat zo heerlijk knapperig en makkelijk is! Zeker in deze witlofsalade met gerookte kip als tegenhanger. Wij voegen eigenlijk bijna altijd een drupje zoetstof aan onze dressings toe, dat is werkelijk een wondermiddel. Als je dat niet kent dan moet je dat vanaf nu eens proberen! Het maakt de smaak zoveel ‘ronder’ en toegankelijker! We maakten de salade lekker eiwitrijk door er een handje amandelen en kip aan toe te voegen. Als je vegetarisch eet, neem je een vegetarische kipvervanger of bijvoorbeeld gerookte tofu of rookkaas.

Ik zocht naar gegevens over de precieze populariteit van witlof. In de top 10 staat dit fraaie stronkje op nummer 7 of 8. Ik had gedacht dat het hoger zou zijn. Blijkbaar is het binnen een ketogene leefstijl net wat meer gegeten. Binnen die leefstijl eet je  sowieso meer dan de schamele 200-250 gram groente die wordt aanbevolen. Zelf halen we meestal makkelijk 500-600 gram per dag.  (onder de foto’s verder…)

witlofsalade met gerookte kip

witlofsalade met gerookte kip

witlofsalade met gerookte kip

Wat eet Nederland?

Bij mijn zoektocht kwam ik ook terecht op de website Wat eet Nederland. Een zeer informatieve website van het RIVM. In Nederland worden via de leefstijlmonitor gegevens op het gebied van leefstijl-gerelateerde thema’s, zoals roken, alcohol- en drugsgebruik, bewegen en voeding verzameld. Voor het thema Voeding worden sinds 1987 aanvullende gegevens verzameld via de voedselconsumptiepeiling (VCP). De laatst uitgevoerde voedselconsumptiepeiling vond plaats in de periode 2012-2016.

Conclusie: “De afgelopen jaren is een voorzichtige verbetering in het Nederlandse voedingspatroon te zien. Zo zijn Nederlanders meer fruit gaan eten en lijkt het ook met groente de goede kant op te gaan. Nederlanders eten ook minder vlees en drinken minder suikerhoudende dranken. Toch is er nog veel gezondheidswinst te behalen, omdat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding houden. Als de positieve ontwikkelingen zich voortzetten kan dit overgewicht en chronische ziekten helpen voorkomen.”

Op de website kun je alle onderzoeksgegevens (opzet, werkwijze etc.) en onderzoeksuitslagen en conclusies lezen. Zeer leerzaam en voor geïnteresseerden zeker de moeite waard.

groente en fruit RIVM
Wat betreft groente en fruit is dit de samenvatting van het advies en de werkelijke consumptie.

 

Ook lekker:

Zo maak je Witlofsalade met gerookte kip

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

witlofsalade met gerookte kip

Witlofsalade met gerookte kip

door Anna-Karina van Denderen
Vandaag schotelen we jullie deze knapperige witlofsalade met gerookte kip voor. De salade laat zich makkelijk meenemen en is dus ook een prima meal to go!
4.67 van 6 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Salade
Keuken: Europees
Trefwoord: maaltijdsalade, meeneem maaltijd
Voorbereiden: 10 min
Koken: 5 min
Totale tijd: 15 min

Voedingswaarden

5 gram koolhydraten hele recept
Koolhydraten 5 g

Uit recept

1 ruime portie

Ingrediënten

Optioneel

Bereiden

Let op, het recept is voor 1 ruime portie.
  • Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Laat afkoelen op een schoteltje.
  • Scheur de kipfilet in reepjes. Snijd het ‘kontje’ van de witlof en snijd het stronkje in dunne reepjes.
Dressing
  • Klop voor de dressing de olijfolie met azijn, paprika vlokken, peper en zout lobbig. Proef en voeg een druppel zoetstof toe om de smaak wat ronder te maken. Meng de dressing door de gesneden witlof.
  • Schik de amandelen en kip op de witlofsalade, en geniet!
OPTIONEEL
  • Ik had nog 2 stukjes gegrilde gele paprika over van dit recept, die sneed ik erdoor, heerlijk!
  • Meenemen? Doe het in een goed afsluitbaar bakje. Liefst van glas, dat blijft lang koel.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 5.056 keer, 5 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 reacties op “Witlofsalade met gerookte kip”