Deze witlof met zalm in room is een variant op de klassieker witlof met ham en kaas uit de oven. Aangezien wij thuis geen vlees eten, zijn we altijd op zoek naar hoe je iets met vlees nóg lekkerder kan maken maar dan met vis of vegetarisch. Deze witlof met zalm in room is inmiddels bij ons en vele anderen een regelrechte terugkerende tophit geworden. Daarom prijkt hij ook in ons kookboek Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm op blz. 121! Enne mocht je zelf liever ham hebben dan kan dat ook natuurlijk…
Ongelooflijk lekker & simpel te maken
Wij hebben geen hekel aan koken, maar het is ook fijn om te kunnen kiezen uit een serie simpele gerechten. Van die gerechten met een heel overzichtelijke ingrediëntenlijst en dat ze dan toch ongelooflijk lekker zijn. Deze witlof met zalm in room is er zo een. Het gerecht bevat ook heel weinig koolhydraten, met onze ingrediënten 3.3 gram koolhydraten per portie. Dat maakt deze witlof met zalm helemaal ideaal na een dagje wat teveel koolhydraten. Bijvoorbeeld op maandag of zondag na een (te) gezellig feestje. Het is redelijk vet door de zalm, maar dat zijn de goede vetten! Weetje: Om de witte kleur van witlof beter te behouden, kun je enkele druppels citroensap aan het kookwater toevoegen.
Voedingsstoffen in witlof
Witlof is rijk aan vitamine en C en bevat bepaalde vezels en probiotica die zorgen ervoor dat je darmen goed functioneren en helpen bij het herstellen van diarree. Witlof bevat relatief vrij veel vocht, dat komt door verwarmen vrij, voeg daarom zeker geen zout toe aan het kookwater en kook de witlof ook niet te lang! In biologische groente zit vaak minder vocht, deze groenten worden minder snel opgekweekt. Dat zou ook de reden zijn waarom biologische groente naar verhouding meer voedingsstoffen bevat dan snel geteelde groente uit de kas.
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:


Zo maak je de Witlof met zalm in room
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!
Witlof met zalm in room, tophit!
Ook in Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, blz. 121
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 500 g witlof, 5 stronkjes, schoon gewogen
- 50 g roomkaas
- 50 ml slagroom
- ¼ tl bouillonpoeder, OPTIONEEL
- 150 g zalm, gerookt van Lidl is niet zo zout
- 1 el dille, gedroogd
- 75 g geraspte kaas, geraspt, 0 khd indien zelf geraspt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd een dun plakje van de onderkant van de witlof en halveer ze in de lengte. Blancheer de witlof (zonder zout!) net beetgaar, ongeveer 4 minuten. Laat de stronkjes goed uitlekken in een vergiet.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180° C en vet een ovenschaal in.
- Verwarm in een pannetje de roomkaas met slagroom, het hoeft niet te koken. Breng optioneel op smaak met wat bouillonpoeder.
- Leg de geblancheerde witlof met de bolle kant naar boven in de ovenschaal, leg op elk stronkje witlof een plakje zalm en giet de kaas-roomsaus erover. Strooi de dille en de geraspte kaas erover.
- Bak in ongeveer 15-20 minuten mooi lichtbruin in de oven. Oeh, dat wordt smullen! Laat je ons weten wat je ervan vond?
Teveel nattigheid?
- Deze schotel is vrij nat omdat witlof een behoorlijk natte groente is. Kook het daarom zeker niet te lang en doe absoluut géén zout in het kookwater. TIP: Opscheppen met een schuimspaan. Het vocht uit de ovenschotel kun je met een lekker koolhydraatarm broodje oppeuzelen. Heerlijk!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Onze 3 bestsellende kookboeken!
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.
Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com: