witlof met zalm in room

Witlof met zalm in room, tophit!

Deze witlof met zalm in room is een variant op de klassieker witlof met ham en kaas uit de oven. Aangezien wij thuis geen vlees eten, zijn we altijd op zoek naar hoe je iets met vlees nóg lekkerder kan maken maar dan met vis of vegetarisch. Deze witlof met zalm in room is inmiddels bij ons en vele anderen een regelrechte terugkerende tophit geworden. Daarom prijkt hij ook in ons kookboek Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm op blz. 121! Enne mocht je zelf liever ham hebben dan kan dat ook natuurlijk…

Ongelooflijk lekker & simpel te maken

Wij hebben geen hekel aan koken, maar het is ook fijn om te kunnen kiezen uit een serie simpele gerechten. Van die gerechten met een heel overzichtelijke ingrediëntenlijst en dat ze dan toch ongelooflijk lekker zijn. Deze witlof met zalm in room is er zo een. Het gerecht bevat ook heel weinig koolhydraten, met onze ingrediënten 3.3 gram koolhydraten per portie. Dat maakt deze witlof met zalm helemaal ideaal na een dagje wat teveel koolhydraten. Bijvoorbeeld op maandag of zondag na een (te) gezellig feestje. Het is redelijk vet door de zalm, maar dat zijn de goede vetten! Weetje: Om de witte kleur van witlof beter te behouden, kun je enkele druppels citroensap aan het kookwater toevoegen.

Voedingsstoffen in witlof

Witlof is rijk aan vitamine en C en bevat bepaalde vezels en probiotica die zorgen ervoor dat je darmen goed functioneren en helpen bij het herstellen van diarree. Witlof bevat relatief vrij veel vocht, dat komt door verwarmen vrij, voeg daarom zeker geen zout toe aan het kookwater en kook de witlof ook niet te lang! In biologische groente zit vaak minder vocht, deze groenten worden minder snel opgekweekt. Dat zou ook de reden zijn waarom biologische groente naar verhouding meer voedingsstoffen bevat dan snel geteelde groente uit de kas.

Ook om je vingers bij af te likken:

witlof met zalm in room, tophit

Zo maak je de Witlof met zalm in room

witlof met zalm in room

Witlof met zalm in room, tophit!

door Anna-Karina van Denderen
Witlof met zalm in room is een aanpassing op de bekende "witlof met ham en kaas uit de oven". Nóg veel lekkerder met zalm eigenlijk.
4.91 van 75 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Europees
Trefwoord: ketogeen, oven, super makkelijk
Voorbereiden: 10 min
Koken: 20 min
Totale tijd: 30 min

Voedingswaarden

Per portie
Calorieën 447.65 kcal
Koolhydraten 3.3 g
Eiwit 25.2 g
Vet 34.1 g
Vezels 10.2 g

Uit recept

2 porties

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Ingrediënten

Bereiden

  • Snijd een dun plakje van de onderkant van de witlof en halveer ze in de lengte. Blancheer de witlof (zonder zout!) net beetgaar, ongeveer 4 minuten. Laat de stronkjes goed uitlekken in een vergiet.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180° C en vet een ovenschaal in.
  • Verwarm in een pannetje de roomkaas met slagroom, het hoeft niet te koken. Breng optioneel op smaak met wat bouillonpoeder.
  • Leg de geblancheerde witlof met de bolle kant naar boven in de ovenschaal, leg op elk stronkje witlof een plakje zalm en giet de kaas-roomsaus erover. Strooi de dille en de geraspte kaas erover.
  • Bak in ongeveer 15-20 minuten mooi lichtbruin in de oven. Oeh, dat wordt smullen! Laat je ons weten wat je ervan vond?
Teveel nattigheid?
  • Deze schotel is vrij nat omdat witlof een behoorlijk natte groente is. Kook het daarom zeker niet te lang en doe absoluut géén zout in het kookwater.
    TIP: Opscheppen met een schuimspaan. Het vocht uit de ovenschotel kun je met een lekker koolhydraatarm broodje oppeuzelen. Heerlijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


 

Bewaren

Bewaren

(Gezien 31.322 keer, 4 vandaag)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

210 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
210
0
Lees reacties en vragen, of laat er zelf één achter.x
()
x