Witlof met zalm in room, tophit!

witlof met zalm in room tophit

Deze witlof met zalm in room is een variant op de klassieker witlof met ham en kaas uit de oven. Aangezien wij thuis geen vlees eten, zijn we altijd op zoek naar hoe je iets met vlees nóg lekkerder kan maken maar dan met vis of vegetarisch. Deze witlof met zalm in room is inmiddels bij ons en vele anderen een regelrechte terugkerende tophit geworden. Daarom prijkt hij ook in ons kookboek Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm op blz. 121! Enne mocht je zelf liever ham hebben dan kan dat ook natuurlijk…

Ongelooflijk lekker & simpel te maken

Wij hebben geen hekel aan koken, maar het is ook fijn om te kunnen kiezen uit een serie simpele gerechten. Van die gerechten met een heel overzichtelijke ingrediëntenlijst en dat ze dan toch ongelooflijk lekker zijn. Deze witlof met zalm in room is er zo een. Het gerecht bevat ook heel weinig koolhydraten, met onze ingrediënten 3.3 gram koolhydraten per portie. Dat maakt deze witlof met zalm helemaal ideaal na een dagje wat teveel koolhydraten. Bijvoorbeeld op maandag of zondag na een (te) gezellig feestje. Het is redelijk vet door de zalm, maar dat zijn de goede vetten! Weetje: Om de witte kleur van witlof beter te behouden, kun je enkele druppels citroensap aan het kookwater toevoegen.

Voedingsstoffen in witlof

Witlof is rijk aan vitamine en C en bevat bepaalde vezels en probiotica die zorgen ervoor dat je darmen goed functioneren en helpen bij het herstellen van diarree. Witlof bevat relatief vrij veel vocht, dat komt door verwarmen vrij, voeg daarom zeker geen zout toe aan het kookwater en kook de witlof ook niet te lang! In biologische groente zit vaak minder vocht, deze groenten worden minder snel opgekweekt. Dat zou ook de reden zijn waarom biologische groente naar verhouding meer voedingsstoffen bevat dan snel geteelde groente uit de kas.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

witlof met zalm in room tophit

Zo maak je de Witlof met zalm in room

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!

witlof met zalm in room tophit

Witlof met zalm in room, tophit!

Witlof met zalm in room is een aanpassing op de bekende “witlof met ham en kaas uit de oven”. Nóg veel lekkerder met zalm eigenlijk.
4.88 van 95 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 447.65 koolhydraten 3.3 geiwitten 25.2 gvetten 34.1 gvezels 10.2 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd een dun plakje van de onderkant van de witlof en halveer ze in de lengte. Blancheer de witlof (zonder zout!) net beetgaar, ongeveer 4 minuten. Laat de stronkjes goed uitlekken in een vergiet.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180° C en vet een ovenschaal in.
  • Verwarm in een pannetje de roomkaas met slagroom, het hoeft niet te koken. Breng optioneel op smaak met wat bouillonpoeder.
  • Leg de geblancheerde witlof met de bolle kant naar boven in de ovenschaal, leg op elk stronkje witlof een plakje zalm en giet de kaas-roomsaus erover. Strooi de dille en de geraspte kaas erover.
  • Bak in ongeveer 15-20 minuten mooi lichtbruin in de oven. Oeh, dat wordt smullen! Laat je ons weten wat je ervan vond?

Teveel nattigheid?

  • Deze schotel is vrij nat omdat witlof een behoorlijk natte groente is. Kook het daarom zeker niet te lang en doe absoluut géén zout in het kookwater.
    TIP: Opscheppen met een schuimspaan. Het vocht uit de ovenschotel kun je met een lekker koolhydraatarm broodje oppeuzelen. Heerlijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


224 gedachten over “Witlof met zalm in room, tophit!”

  1. 5 sterren
    Al vaak gegeten, een van mijn favorieten en stond vandaag weer op het menu. Maar om nou op een warme dag als deze de oven aan te doen? Ik heb een koude variatie gemaakt met heksenkaas ipv een suasje van roomkaas.. Witlof wel gekookt, zalm erover, heksenkaas (een beetje verdund met slagroom) erover. Smullen maar!

  2. Meestal eten we witlof met ham, maar wat was dit lekker zeg. Voor herhaling vatbaar!!

  3. 5 sterren
    De eerste keer dat ik mijn oven gebruikte op mijn nieuwe adres: natuurlijk mijn favoriete ovenschotel! Smullen!

  4. 5 sterren
    ik heb het gisteren voor de 2e keer gemaakt. Maar ik heb de witlof rauw in de schaal gelegd en toen 40 minuten in de oven. Dat gaf veel minder vocht dan eerst koken en dan in de oven. ontzettend lekker! echt een blijvertje op het menu
    beetje pijnboompitjes erover is een heerlijke aanvulling

  5. 5 sterren
    Vandaag gemaakt met een vriendin! Dikke 10, het was heerlijk, dank je wel 🙂

  6. 5 sterren
    Ik kook de witlof niet maar leg het rauw in de ovenschaal, en dan 30 min in de oven dan heb je ook vocht maar veeeeel minder en nog lekkerder vind ik

  7. 5 sterren
    Weer gemaakt! Altijd heerlijk.
    Ik kook de witlof soms ‘s morgens al en leg de halve stronkjes een beetje rechtop tegen de kant van mijn vergiet en laat ze uitlekken. Je kunt het ook de avond ervoor koken de nacht over laten uitlekken. Ik vind het daarna lekkerder. Het witlof raakt veel vocht kwijt waardoor het steviger blijft. Maar hoe je het ook doet het blijft een toprecept!

  8. Als je de kontjes en de pit eruit snijdt en ze ook nog halveert, dan heb je allemaal losse blaadjes witlof ipv stronkjes, of niet? Hoe kook je dat dan nog? Ik worstel daar altijd mee met dit soort witlofovenschotels…

    1. Oh, maar dan snijd je denk ik toch echt wat teveel weg. Wij snijden van het kontje een dun plakje. Precies zoveel dat je er halve stronkjes van kunt maken. En wat de pit betreft: die is tegenwoordig echt helemaal niet meer bitter en kan er eigenlijk gewoon in blijven zitten!

  9. 5 sterren
    Zojuist gemaakt én gegeten………
    Was heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar.
    Makkelijk en snel te maken!

  10. Kun je dit gerecht ook bijv een (halve) dag van te voren maken en dan totdat ie in de oven moet in de koelkast bewaren?

  11. Helmut Hoogeveen

    Het recept geeft aan om te werken met 5 stronkjes witlof, terwijl er op het plaatje 8 staan.
    Wat is juist?

  12. 5 sterren
    Zalige schotel en weet je wat nu zo leuk is? Ik ben enorme fan van bloemkool met een sausje, daar ben ik nu eenmaal mee opgegroeid. Ik heb de bloemkool nu steeds geroosterd, maar na het eten van de witlof dit weekend heb ik de saus daarvan vandaag over de gekookte bloemkool gedaan. In een woord geweldig!!

  13. 5 sterren
    Gisteren gegeten maar in plaats van witlof halve krop paksoi (left over) Verrukkelijk, voor herhaling vatbaar

  14. 5 sterren
    Dit is zo lekker! En je kunt het ook in het voorjaar met asperges…… Oeioeioei! Alsof er een engeltje…

  15. Johan van Nunen

    5 sterren
    Dit recept heb ik uitgeprobeerd en mijn collega”s ermee verrast.
    De reacties waren overweldigend, maar ik had het al eerder gemaakt, dus ik wist dat het heerlijk was.

  16. 5 sterren
    Mmmmm, ben de witlofschotel met zalm,weer aan het maken.
    Zooooooooooooooooo, lekker.
    Bedankt voor het recept, Anna-Karina en Meneer Hans.

  17. Ik heb er nog een flinke dosis blauwe kaas bijgevoegd aan de roomkaas en room, heerlijk! Wel wat meer room (kaas) gebruikt. Geraspte kaas weggelaten

  18. Heerlijk, voor manlief wel een aardappeltje erbij, daardoor ik een rolletje witlof extra ;-), echt een lekker en makkelijk recept! Dankjewel!

  19. 5 sterren
    Het recept witlof en zalm gemaakt, perfect!!! Manlief vond het heerlijk. Wanneer manlief het lekker vindt, dan kan ik dit recept ook toepassen bij onze familieleden met bepaalde dieetwensen. Dank Hans en Anna-Karina!

  20. Een héérlijk recept!
    Maar ik heb het iets lichter gemaakt door ipv slagroom soja-kookroom te gebruiken.
    Niet koolhydraat-arm, maar wij hebben er aardappelpuree met een eetlepel grove mosterd er bij gegeten. Verrukkelijk

  21. 5 sterren
    Deze schotel staat bij ons bij de favorieten en zeker bij de top 10 op dit moment