Allereerst even een biecht. Heel lang durfde ik niet aan een nieuw recept met witlof te denken. Mijn Witlof met zalm en de Witloflasagne zijn namelijk zo ongelooflijk populair en lekker. Ik kon me niet voorstellen dat ik daarbij in de buurt zou kunnen komen. Het voelde als een uitdaging toen ik die schattige kleine witlofstronkjes zag. Met deze koolhydraatarme witlof met paddenstoelen durf ik de concurrentie absoluut aan hoor! De combinatie van de knapperige en kruidige witlof met die zalige, zoete puree van knolselderij en wortelpeterselie is werkelijk weergaloos lekker. Bevat calorieën 164.93 kcal ⋆ koolhydraten 8.73 g ⋆ eiwitten 8.73 g ⋆ vetten 7.6 g ⋆ vezels 15.27 g per portie.
NB: Voor deze witlof met paddenstoelen gebruikte ik echt mini stronkjes. Ik heb ze alleen even gehalveerd, dus de witlof was nog lekker knapperig. Mocht je zelf grotere stronken hebben, snijd ze dan in vieren of zessen. Als je de witlof echt gaar wilt, haal dan alle blaadjes los.
Witlof bitter? Niet meer!
Sommige mensen eten al jaren geen witlof omdat ze het niet zo lekker vinden. Zo jammer, want de moderne witlof is lang zo bitter niet meer als vroeger. Dat heeft o.a. te maken met de kweekmethode. Dat overgebleven bittertje is wat mij betreft juíst een van de sterkste troeven van witlof. Heerlijk vind ik het! Vind je de moderne witlof toch nog steeds te bitter, dan zijn er wel een paar trucjes waardoor de bittere smaak zoveel mogelijk verdwijnt.
- verwijder de pit, dat is de harde kern in het midden
- stoof/bak met de witlof een snufje zoetstof mee
- combineer de witlof met een zoetere groente, zoals knolselderij
- voeg aan het kookwater kruiden toe, zoals tijm
- een scheutje room helpt ook om de smaak te verzachten
Perfecte puree
Als je mij een beetje hebt leren kennen, dan weet je dat ik gek ben op puree 😉 Je kunt van verschillende groentes heel makkelijk een zalige puree maken. Meestal neem ik twee groentes als basis, op die manier heb je gelijk extra variatie te pakken! Pompoen, broccoli of bloemkool zijn heel geschikt om te verwerken in een puree, het ligt ook een beetje aan wat je verder eet. Vandaag combineer ik wortelpeterselie met knolselderij.
Zo’n puree is uitstekend als een basis voor stamppotten. Voor een perfecte puree laat je eerst het vocht zoveel mogelijk verdampen, vervolgens pureer je de groente. Daarna voeg je pas vocht en/of boter toe. Zo houd je de controle over het eindresultaat! En dan: proeven, proeven en nog eens proeven! Ten slotte is het de kunst om met een simpele ingreep zo’n ‘kwak puree’ toch charmant op de borden te krijgen, zodat het er aantrekkelijk uitziet. Deze keer gebruikte ik een kleine ijslepel en deed er een knipje bieslook op.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je witlof met paddenstoelen
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Witlof met paddenstoelen en romige puree
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 500 g witlof, schoongemaakt
- 250 g paddenstoelen, bijvoorbeeld shiimeji en oesterzwammen
- 1 tl tijm
- roomboter
- 1 teen knoflook
Puree
- 250 g knolselderij
- 300 g wortelpeterselie
- 1 tl tijm
- roomboter
- klein scheutje slagroom
- nootmuskaat
- zout
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Puree
- Begin met de puree. Snijd de knolselderij in plakken, schil ze en snijd in blokjes. Schil de wortelpeterselie met een dunschiller en snijd in plakjes. Was de groenten en kook ze samen met tijm 15 minuten. Giet de groenten af en stoom droog in de pan. Pureer de groenten en maak er een smeuïge puree van met roomboter en een klein scheutje slagroom. Proef en breng op smaak met nootmuskaat en zout. Houd warm.
Overige groente
- Maak ondertussen de witlof schoon en snijd in de lengte in smalle repen. Borstel de paddenstoelen schoon en verwijder de niet eetbare delen. Scheur oesterzwammen in repen.
- Roerbak de paddenstoelen met tijm 2 minuten in roomboter. Pers knoflook erboven uit en voeg de witlof toe. Roerbak 3 minuten. Draai het vuur lager, doe een (spat) deksel op de pan en laat 5 minuten zachtjes smoren.
- Schep de puree met een ijslepel op de borden en schik de groenten ernaast. Smullen!
Knapperige witlof
- Voor deze witlof met paddenstoelen gebruikte ik mini stronkjes. Ik heb ze alleen even gehalveerd, dus de witlof was nog lekker knapperig. Mocht je zelf grotere stronken hebben, snijd ze dan in vieren of zessen. Als je de witlof echt gaar wilt, haal dan alle blaadjes los.
Restje?
- Doe de witlof met paddenstoelen in een ovenschaaltje en schep de puree er bovenop. Eventueel wat kaas erover en je hebt een heerlijk ovengerechtje! Ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Erg lekker, volgende keer een stukje varkenshaas erbij, zal hier heel goed bij smaken👍🏼
Net de witlof met paddestoelen en knolselderij puree achter de kiezen. Heerlijke smaken! Zelfs mijn man, die niet kha eet (nou okee, steeds meer nu ik een aantal weken kha eet 😉), vond het super lekker.
O ja, gister je tortillas gemaakt. Stukken lekkerder dan de koolhydraatrijke varianten uit de supermarkt! 😁
Die puree, zalig!! Grote pan gemaakt en in portie’s de vriezer in. Echt heel blij met jullie recepten!
Dank je een nog veel lekkere maaltijden gewenst!
Het wordt een beetje afgezaagd misschien, maar wederom niets dan lof voor dit recept. Ik vond het best een beetje bewerkelijk, maar het resultaat was overheerlijk. Ik ben en blijf een kluns in de keuken, maar het volgen van “Heel Holland Bakt” stelt mij gerust: als het dáár ook mis gaat bij al die keukenprinsen/prinsessen, dan mag ik niet klagen: het smaakt me iedere dag prima, ook al is de buitenkant vaak wat minder fraai.haha.
Heerlijk gegeten, voor herhaling vatbaar. Gehaald uit het 2e boek. Een aanrader. Top!
Ontzettend lekker, dankjewel Anna-Karina!
Heerlijk!!!!!!!!!
Dankjewel voor dit heerlijke recept!!
zo ontzettend lekker, zeker voor herhaling vatbaar!
Ik vond het heel apart ik neem er de volgende keer wel iets van wild bij lijkt mij een geweldige combi
Heeeeeeeeeerlijk!!!!!!!!!!!
Jummiejummiejummie!
Deze ga ik vaker maken. Heb er echt van gesmikkeld.
De tijm maakt het helemaal af.
😉 oh gelukkig, ik heb echt even wat bevestiging nodig wat betreft dit nieuwe witlofrecept, dus dank je daarvoor!
Hoi Anna Karina, heb jij de puree ingevroren?, ik zie dat jij een hele knol hebt gebruikt en aardig wat wortels.
Zo doe ik het ook meestal maar ik heb nog geen ervaring met invriezen, resultaat, 3 dagen dezelfde puree eten!!
Gewoon iets minder maken kan ook natuurlijk. Maar ik denk dat invriezen zeker moet kunnen!
Dat gaat uitstekend hoor! Geen smaakverlies of anders ogend.
Het lijkt me een heerlijke combinatie! De witlof met zalm heb ik afgelopen maandag gemaakt. Verrukkelijk!