Witlof met paddenstoelen en romige puree 5


Allereerst even een biecht. Heel lang durfde ik niet aan een nieuw recept met witlof te denken. Mijn Witlof met zalm en de Witloflasagne zijn namelijk zo ongelooflijk populair en lekker. Ik kon me niet voorstellen dat ik daarbij in de buurt zou kunnen komen. Het voelde als een uitdaging toen ik die schattige kleine witlofstronkjes zag. Met deze Witlof met paddenstoelen durf ik de concurrentie absoluut aan hoor! De combinatie van de knapperige en kruidige witlof met die zalige, zoete puree van knolselderij en wortelpeterselie is werkelijk weergaloos lekker. NB: Voor deze Witlof met paddenstoelen gebruikte ik echt mini stronkjes. Ik heb ze alleen even gehalveerd, dus de witlof was nog lekker knapperig. Mocht je zelf grotere stronken hebben, snijd ze dan in vieren of zessen. Als je de witlof echt gaar wilt, haal dan alle blaadjes los.

 

Witlof

Het bittertje is wat mij betreft juíst een van de sterkste troeven van witlof. Heerlijk vind ik het! Sommige mensen eten al jaren geen witlof omdat ze het niet zo lekker vinden. Zo jammer, want de witlof van nu is lang zo bitter niet meer als vroeger. Dat heeft o.a. te maken met de kweekmethode. Vind je de moderne witlof nog steeds te bitter, dan zijn er wel een paar trucjes waardoor de bittere smaak zoveel mogelijk verdwijnt.

  • verwijder eventuele bruine blaadjes en de pit, dat is de harde kern in het midden
  • stoof/bak met de witlof een snufje zoetstof mee
  • combineer de witlof met een zoetere groente
  • voeg aan het kookwater kruiden toe zoals tijm
  • een scheutje room helpt ook om de smaak te verzachten

witlof met paddenstoelen.

Perfecte puree

Als je mij een beetje hebt leren kennen, dan weet je dat ik gek ben op puree 😉 Je kunt van verschillende groentes heel makkelijk een zalige puree maken. Meestal neem ik twee groentes als basis, op die manier heb je gelijk extra variatie te pakken! Pompoen, broccoli of bloemkool zijn heel geschikt om te verwerken in een puree, het ligt ook een beetje aan wat je verder eet. Vandaag combineer ik wortelpeterselie met knolselderij.

Zo’n puree is uitstekend als een basis voor stamppotten. Voor een perfecte puree laat je eerst het vocht zoveel mogelijk verdampen, vervolgens pureer je de groente. Daarna voeg je pas vocht en/of boter toe. Zo houd je de controle over het eindresultaat! En dan: proeven, proeven en nog eens proeven! Ten slotte is het de kunst om met een simpele ingreep zo’n ‘kwak puree’ toch charmant op de borden te krijgen, zodat het er aantrekkelijk uitziet. Deze keer gebruikte ik een kleine ijslepel en deed er een knipje bieslook op.

witlof met paddenstoelen

Kijk hier voor meer recepten met witlof

Klik voor vergrotingen

Zo maak je Witlof met paddenstoelen 

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Witlof met paddenstoelen en romige puree

Door Anna-Karina Geplaatst november 3, 2017

    Aantal of hoeveelheid: 3 porties

  • Koolhydraten: 8,5 gr. khd (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

Knapperige, kruidige witlof met paddenstoelen in combinatie met de zalige zoete puree van knolselderij en wortelpeterselie: werkelijk weergaloos lekker!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Voor de puree:
    Snijd de knolselderij in plakken, schil ze en snijd in blokjes. Schil de wortelpeterselie met een dunschiller en snijd in plakjes. Was de groenten en kook ze bij elkaar in water met 1 tl tijm gaar (ong. 15 minuten)
  2. Snijd de onderkant van de witlof en halveer de stronkjes (zie opmerking onderaan).
  3. Maak de paddenstoelen schoon met een borstel en verwijder niet eetbare delen. Scheur oesterzwammen in repen.
  4. Neem een ruime koekenpan en roerbak de paddenstoelen met de andere theelepel tijm in wat boter, gedurende 2 minuten. Pers knoflook erboven uit en voeg de witlof toe. Roerbak 3 minuten. Draai het vuur lager, doe een (spat) deksel op de pan en laat even zachtjes smoren.
  5. Ondertussen giet je de pureegroenten af. Stamp de groenten fijn, proef en breng op smaak met roomboter, een scheutje slagroom, nootmuskaat en zout.
  6. Roer de witlof nog even door en maak de borden een beetje leuk op. Ik gebruikte een ijslepel voor de puree. Smullen!
  7. NB: Voor deze Witlof met paddenstoelen gebruikte ik echt mini stronkjes. Ik heb ze alleen even gehalveerd, dus de witlof was nog lekker knapperig. Mocht je zelf grotere stronken hebben, snijd ze dan in vieren of zessen. Als je de witlof echt gaar wilt, haal dan de blaadjes los.
  8. Hou je wat over? Doe de witlof onderin een ovenschaaltje en schep de puree erop, eventueel wat kaas erover en je hebt een heerlijk ovengerechtje! Ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Witlof met paddenstoelen en romige puree