witlof met paddenstoelen

Witlof met paddenstoelen en romige puree

Allereerst even een biecht. Heel lang durfde ik niet aan een nieuw recept met witlof te denken. Mijn Witlof met zalm en de Witloflasagne zijn namelijk zo ongelooflijk populair en lekker. Ik kon me niet voorstellen dat ik daarbij in de buurt zou kunnen komen. Het voelde als een uitdaging toen ik die schattige kleine witlofstronkjes zag. Met deze koolhydraatarme witlof met paddenstoelen durf ik de concurrentie absoluut aan hoor! De combinatie van de knapperige en kruidige witlof met die zalige, zoete puree van knolselderij en wortelpeterselie is werkelijk weergaloos lekker. NB: Voor deze witlof met paddenstoelen gebruikte ik echt mini stronkjes. Ik heb ze alleen even gehalveerd, dus de witlof was nog lekker knapperig. Mocht je zelf grotere stronken hebben, snijd ze dan in vieren of zessen. Als je de witlof echt gaar wilt, haal dan alle blaadjes los.

Witlof bitter? Niet meer!

Sommige mensen eten al jaren geen witlof omdat ze het niet zo lekker vinden. Zo jammer, want de moderne witlof is lang zo bitter niet meer als vroeger. Dat heeft o.a. te maken met de kweekmethode. Dat overgebleven bittertje is wat mij betreft juíst een van de sterkste troeven van witlof. Heerlijk vind ik het!  Vind je de moderne witlof toch nog steeds te bitter, dan zijn er wel een paar trucjes waardoor de bittere smaak zoveel mogelijk verdwijnt.

  • verwijder de pit, dat is de harde kern in het midden
  • stoof/bak met de witlof een snufje zoetstof mee
  • combineer de witlof met een zoetere groente, zoals knolselderij
  • voeg aan het kookwater kruiden toe, zoals tijm
  • een scheutje room helpt ook om de smaak te verzachten

Perfecte puree

Als je mij een beetje hebt leren kennen, dan weet je dat ik gek ben op puree 😉 Je kunt van verschillende groentes heel makkelijk een zalige puree maken. Meestal neem ik twee groentes als basis, op die manier heb je gelijk extra variatie te pakken! Pompoen, broccoli of bloemkool zijn heel geschikt om te verwerken in een puree, het ligt ook een beetje aan wat je verder eet. Vandaag combineer ik wortelpeterselie met knolselderij.

Zo’n puree is uitstekend als een basis voor stamppotten. Voor een perfecte puree laat je eerst het vocht zoveel mogelijk verdampen, vervolgens pureer je de groente. Daarna voeg je pas vocht en/of boter toe. Zo houd je de controle over het eindresultaat! En dan: proeven, proeven en nog eens proeven! Ten slotte is het de kunst om met een simpele ingreep zo’n ‘kwak puree’ toch charmant op de borden te krijgen, zodat het er aantrekkelijk uitziet. Deze keer gebruikte ik een kleine ijslepel en deed er een knipje bieslook op.

Kijk hier voor meer recepten met witlof.

witlof met paddenstoelen

witlof met paddenstoelen

Zo maak je witlof met paddenstoelen 

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


witlof met paddenstoelen

Witlof met paddenstoelen en romige puree

Knapperige, kruidige witlof met paddenstoelen in combinatie met de zalige zoete puree van knolselderij en wortelpeterselie: werkelijk weergaloos lekker!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 155

4.5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: fornuisgerecht
Voorbereiden: 10 min
Koken: 20 min
Totale tijd: 30 min

Koolhydraten - hoeveelheid

11 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 3 porties

Ingrediënten

Puree

Bereiden

Puree
  • Begin met de puree. Snijd de knolselderij in plakken, schil ze en snijd in blokjes. Schil de wortelpeterselie met een dunschiller en snijd in plakjes. Was de groenten en kook ze samen met tijm 15 minuten. Giet de groenten af en stoom droog in de pan. Pureer de groenten en maak er een smeuïge puree van met roomboter en een klein scheutje slagroom. Proef en breng op smaak met nootmuskaat en zout. Houd warm.
Overige groente
  • Maak ondertussen de witlof schoon en snijd in de lengte in smalle repen. Borstel de paddenstoelen schoon en verwijder de niet eetbare delen. Scheur oesterzwammen in repen.
  • Roerbak de paddenstoelen met tijm 2 minuten in roomboter. Pers knoflook erboven uit en voeg de witlof toe. Roerbak 3 minuten. Draai het vuur lager, doe een (spat) deksel op de pan en laat 5 minuten zachtjes smoren.
  • Schep de puree met een ijslepel op de borden en schik de groenten ernaast. Smullen!
Knapperige witlof
  • Voor deze witlof met paddenstoelen gebruikte ik mini stronkjes. Ik heb ze alleen even gehalveerd, dus de witlof was nog lekker knapperig. Mocht je zelf grotere stronken hebben, snijd ze dan in vieren of zessen. Als je de witlof echt gaar wilt, haal dan alle blaadjes los.
Restje?
  • Doe de witlof met paddenstoelen in een ovenschaaltje en schep de puree er bovenop. Eventueel wat kaas erover en je hebt een heerlijk ovengerechtje! Ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 reacties op “Witlof met paddenstoelen en romige puree”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

337 Shares
Share151
Pin186
Tweet