Als wij iets anders met witlof proberen moet dat gerecht uiteraard kunnen concurreren met onze tophit. Bij deze witlof met camembert en cranberry’s gaat dat wel lukken. Zoek je een makkelijk ultralaag in koolhydraten gerecht en met weinig ingrediënten? Maar moet het wel heel lekker zijn? Dan is dit je keus! Het gerecht bevat namelijk 3.55 gram koolhydraten per portie. Werkelijk een sublieme combinatie van smaken is het geworden (al zeggen we het zelf…).
Noten, ‘honing’ en tijm da’s altijd goed, dachten wij. En verder: romig gesmolten camembert in combinatie een vleugje zoetzuur van de cranberry’s en dat alles op heerlijke sappige witlof! De smaak van de witlofschotel is echt 100% oké. Daarnaast is het gerecht ook erg goed voor te bereiden. Dat is niet alleen prettig als je meer gangen serveert zoals bij kerst en andere feestelijke gelegenheden, maar ook op een doordeweekse drukke dag is het fijn als je het gerecht zo de oven inschuift en na 15 minuten aan tafel kunt. Dat klinkt toch als de perfecte snelle smulmaaltijd?
Brie of camembert, cranberry of appel
Wij zijn dol op de pittige en diepe smaak van camembert. Als je een iets mildere smaak zoekt neem je een jonge brie, dat is net zo goed lekker. Ook de prachtig rode cranberry’s (kozen wij vanwege kerst) kun je in deze witlofschotel met camembert eenvoudig vervangen door een paar stukjes appel of peer. Maar dan heet het natuurlijk niet meer witlof met camembert en cranberry’s 😉 Als je liever helemaal geen fruit eet, laat je ze achterwege. Maar neem dan wel wat meer noten met Sweet bee. De combinatie hartig en zoet is in deze combinatie juist zo hemels lekker. Zou jammer zijn om dat zoete er helemaal uit te laten.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Witlof met camembert en cranberry’s
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Witlof met camembert en cranberry’s
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
- Halveer de stronkjes witlof en blancheer ze maximaal 4 minuten in kokend water zonder zout. Laat goed uitlekken en leg in de ovenschaal. Voeg een scheutje slagroom toe.
- Snijd de camembert in dunne plakjes en verdeel deze over de witlof, bestrooi het geheel met de tijm.
- Hak de walnoten grof en meng met een klein beetje zoetstof (wij gebruikten een kneepje Steviala Sweet Bee). Verdeel dit mengsel en de gehalveerde cranberry’s over de witlof.
- Bak de schotel 15 minuten of tot de camembert gesmolten is. Voor een mooi kleurtje de laatste 2-3 minuten onder de grill.
- Oh my, echt superlekkerrrr!
Portiegrootte
- 2 porties hoofdgerecht en 4 (halve) porties als je het als bijgerecht eet
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Deze witlofschotel staat al geruime tijd in mijn Top 10. Heerlijk! Soms neem ik pecannoten en vanavond worden het walnoten. Door de slagroom klop ik nog een ei en ga er voor t eerst wat appel bij de cranberries doen. Ben benieuwd 👩🍳😉
Zal vast wel lekker worden, eet smakelijk alvast!
Vanavond voir de eerste keer gegeten en heerlijk gesmuld!!
Ja, dat was zéker een heerlijke combinatie, met die noten en die cranberry’s. Ik heb ervan gesmuld, alleen: ik vond de hoeveelheid voor 1 persoon (de helft van de klaargemaakte schotel dus) beslist onvoldoende, en heb alsnog de 2e helft ook opgegeten!!! Isa me nog nooit eerder overkomen, maar het voelde domweg als ‘te weinig’…. Ach ja, dus was het nog maar 8 KH in totaal, en dat is nog binnen mijn limiet van 25 kh. per dag. Bedankt weer, dit is een blijvertje…
Hoi Pien,
Deze portiegrootte is normaal gesproken voldoende en zou zeker genoeg moeten zijn. Juist door de hoeveelheid vet in de kaas en de noten verzadigt het enorm.
Deze tijd vraagt nu eenmaal om enige aanpassing, je kunt niet zomaar even voor een vergeten boodschapje naar de winkel: kaas werd Pecorino, slagroom werd mascarpone losgeroerd met wat melk. Dat met de witlof, walnoten, Sweetbee en peer……om je vingers bij af te likken.
Hebbie al post? 🙂
ja, gekkies. ik bloos. Antwoord is onderweg enneh ook via deze weg nog eens BEDANKT!!
😀
Weer een topper erbij. Heerlijk zoals het recept.
Maar ook mijn eigen variant met pittige blauwe kaas en een (halve of kleine) appel is een aanrader. Wel ietsje meer kh uiteraard door de appel maar dat moet af en toe gewoon kunnen. Ik eet sinds juli 2017 koohydraatarm, consequent, en ben, na een strenge periode van ca een jaar, 23 kg afgevallen en nu, met af en toe een koolhydraatbeperkte maaltijd tussendoor, al bijna 2 jaar op gewicht met een marge van niet meer dan 2 kilo. En dat mede dankzij jullie geweldige recepten en top website en kooboeken met zoveel handige tips! 3e kookboek reeds besteld, kan niet wachten! Dank Anna Karina en Hans, jullie zijn mijn helden!
hahaha, nou je hebt het helemaal zelf gedaan hoor. Chapeau!!
Echt veel te lekker👍👍👍
Oh sorry… 🤩🤩🤩👌
Heerlijk recept is ook al een blijvertje
Soms vinden wij het zelf ook jammer dat wij steeds maar nieuwe dingen ‘moeten’ uitproberen. Deze eten wij dan ook minstens één x per maand!
Wij hebben het inmiddels 2 keer gegeten. Dat was echt smullen. De cranberry’s maken het heerlijk fris. Zelf kan ik niet zo goed tegen zoetstoffen en heb een half theelepeltje honing gebruikt, en dat was ruim voldoende. Heb wel wat extra cranberry’s genomen. Gaan we zeker vaker eten,smullen.
Fijn om te horen dat het heeft gesmaakt Annelize!
Ook hier gemaakt voor kerst : super! Makkelijk vooraf te maken en dan alleen afbakken op het moment zelf. Heerlijk, zelfs de niet – witloofeters vonden het lekker.
Dank je!
Wij zijn dol op witlof en dit recept was dan ook een schot in de roos. Recept intussen ook al weer gedeeld!
De schotel staat klaar, vanavond alleen nog even in de oven, perfect bijgerecht voor het buffet vanavond, ook hebben een vegetarisch iemand erbij dus dubbel top
Gezellige avond gewenst!
Hallo Anna en Hans,
Wat een makkelijk en heerlijk recept weer! Gemaakt zoals beschreven. Wij hebben er met z’n tweeen van gegeten en was weer precies genoeg. Ook een leuk gerecht om als klein hapje te serveren. Dank jullie wel.
Deze is echt lekker heb hem gisteren gemaakt makkelijk te maken
Overheerlijk! Ik heb er wel een laagje geruld gehakt aan toegevoegd, onder de camembert. Bij ons wordt het een blijver! Bedankt voor het recept!
Vandaag dit recept gemaakt, alleen de walnoten door pecannoten vervangen. Voor mijn man en mij een echte verrassing hoe lekker het was. Dit wordt dus een blijvertje😉😉😉
Het was heerlijk! Tussen de laag witlof en laag camembert heb ik nog een laag Coburger ham gedaan. Door met een vergietschep op te scheppen blijft het vocht in de ovenschaal en niet op het bord. Dank weer voor dit snelle recept!
Heerlijk! Inderdaad dit soort natte groente altijd met een schuimspaan opscheppen!
O ja, de schuimspaan!
en wat ligt er in de koelkast???? witlof en camembert en ik heb ook nog appel en peer liggen ( we houden niet zo van cranberry’s) 3x raden wat wij morgen gaan eten, heb er nu al zin in het ziet er zo lekker uit.
Gezellig, eet smakelijk en groet ook aan heer P!
Ook ik zat nét te peinzen: wat eet ik 2e Kerstdag? Dit recept lijkt me overheerlijk….dus: keuze is gemaakt. Heel fijne dagen gewenst…
Dank je wel, jij ook gezellige dagen!
Het lijkt mij heerlijk ik ga hem zeker maken., maar kan je ook gedroogde cranberry’s gebruiken?
Dat zou ik niet doen die bevatten enorm veel suiker…
Hallo Hans en Anna,
Ziet er heel erg lekker uit! Normaal als ik witlof met ham en kaas maak komt er altijd zoveel vocht uit, ook als ik het goed laat uitlekken, hebben jullie hier nog tips voor hoe ik dat kan voorkomen? Ik ga deze zeker proberen.
Geen zout gebruiken bij het koken, kort koken. En voor de rest blijft witlof gewoon nat, accepteren dus. Broodje erbij om lekker te dopen! Van de nood een deugd maken …
Kijk! Wil vanavond witlof eten (hier is dinsdag marktdag en haal ik het vers) en zat nog na te denken hoe ik die ga klaarmaken vandaag. En bijna tegelijkertijd verscheen jullie recept! Dus ik ga halen wat ik nodig heb en vanavond eten we deze schotel; bij het lezen al denk ik: dat wordt heerlijk! Bedankt!
Oh wat fijn, ik wens je een smakelijke maaltijd!