Wassen jullie altijd braaf je handen voordat je gaat eten? Bij deze witlof lasagne raad ik je dat zeker aan, want het is werkelijk om je vingers bij af likken, zo lekker! Met een dubbele portie groente: Courgette én witlof en alle goede vetten uit zalm is deze witlof lasagne een supergezonde maaltijd die er ook nog feestelijk uitziet door de mooie laagjes. Heerlijk met een broodje focaccia en een kommetje goede olijfolie. En wat versgemalen peper en zout. Zo mjum! Reken per portie 6.43 gram koolhydraten voor de witloflasagne en ongeveer 1 g khd voor de focaccia. Mocht je niet van gerookte zalm houden (die mensen bestaan blijkbaar) neem dan Quorn fijngehakt, speckjes van DVS of (vega) ham, ook heel appetijtelijk.
Lasagne bouwkunst
De witlof lasagne is heel goed snijdbaar als je de laagjes steeds dwars op elkaar legt in plaats van in dezelfde richting. Je krijgt daardoor een mooi stevig bouwsel. Het recept is voldoende voor 3 normale porties. Je maakt er een complete maaltijd van voor 4 personen met een lekkere tomatensalade erbij en reepjes focaccia.. Het gerecht kan namelijk best vocht loslaten, daar doe je nu eenmaal weinig tegen. In elk geval geen zout bij de witlof en of rauw gebruiken. NB: Biologische groenten bevatten over het algemeen minder vocht!
Wil je een sneller witlofgerecht dan de witloflasagne? Probeer dan eens onze tophit: witlof met zalm in room.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Wij zijn per 1-1-2025 met pensioen! Er komen niet wekelijks nieuwe recepten of nieuwe weekmenu’s bij. Maar er staan voldoende koolhydraatarme – keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de witlof lasagne
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Witlof lasagne met focaccia, om je vingers bij af…
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
SAUS
- 100 g kruidenroomkaas
- 100 ml slagroom
- 1 el bieslook, naar smaak
LAAGJES
- 150 g gerookte zalm
- 1 bol mozzarella
- peper
- 50 g geraspte kaas, 0 khd indien zelf geraspt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de courgette in dunne plakken met een goede of brede dunschiller. Bestrooide plakken met wat zout en laat 10 minuten vocht onttrekken. Spoel daarna af en dep goed droog.
- Snijd de onder kant van de witlof en haal alle blaadjes los van de stronk. Blancheer de blaadjes 1-2 minuten, zonder zout! Giet de witlof in een vergiet en laat heel goed uitlekken.
Sommige mensen gebruiken zowel de courgetteplakken als de witlofblaadjes rauw in het bouwsel. Dan wordt de schotel minder vochtig.
- Snijd voor de topping de mozzarella met een grote (stevige) eieresnijder in dunne plakken.
SAUS
- Voor de saus los je de kruidenroomkaas op laag vuur op in de slagroom. Breng op smaak met bieslook.
Samenstellen en bakken
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
- Begin met een laagje saus onderin de ovenschaal, vervolgens een laagje witlof, laagje zalm en dan een laagje courgette. Leg de volgende lagen dwars op de vorige laag zodat je een steviger bouwsel krijgt. Herhaal tot je ingrediënten op zijn. Dek de witlof lasagne af met de plakjes mozzarella. Maal er peper over en tot slot nog wat geraspte kaas.
- Bak 20-25 minuten of tot de kaas mooi goudgeel kleurt.
Serveren met…
- Snijd de witlof lasagne met een scherp mes in stukken. Serveer met reepjes focaccia. En een simpele tomatensalade. Eet smakelijk! Pas op je vingers…
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Erg lekker. In plaats van blancheren bak ik de witlof en de courgette in een beetje boter. Zo wordt het gerecht minder nat en is net zo smakelijk.
Zoals altijd weer heerlijk! Ik had gisteravond geen kruidenkaas in huis, maar wel kruiden voor kruidenboter. Gemengd door gewone roomkaas was ook erg lekker.
Ik ben geen vis eten waar mee kan ik de zalm vervangen. Groetjes Annet
Staat in de tekst Anette! Succes hoor!
Ik wilde van de week de scakcuka met paprika eten en de foto’s bekijken maar kon er maar een aanklikken er stond altijd een doorklik aan de rechterkant maar het werkte niet toen wilde ik terug moest ik de site verlaten klopt dat of ligt het aan mij?
Dit recept krijgt wel 5 sterren hoor mijn kleinzoon gaf mij er tien
https://www.koolhydraatarmrecept.nl/?s=shakshuka
Ik heb het aangeklikt maar ook hier kan je alleen de eerste foto zien dan kan je niet verder sorry ???
Gewoon op de foto klikken en je gaat naar het recept
Wat was dit weer heerlijk onze kleinzoon kwam en is geknipt witlof en vega dus lekker wat meer witlof en een rode paprika voor het kleurtje met vega kipstukjes hij heeft genoten net als wij trouwens en het focaccia broodje erbij ooh Oma wat heerlijk😋
Dat staat dus ook weer op de kleinzoon lijst,ik had alles voorgegrild dus het was niet eens zo nat
Het was inderdaad heerlijk!!!!
Wat een traktatie!
Wij vonden het restaurant waardig.
Focassia brood erbij echt een must om die overheerlijke saus mee op te dippen.
Deze overheerlijke schotel eet ik een paar keer per jaar. En de dag erna is hij ook nog lekker, misschien wel…….mmmmmmmmmaken dus!
Heerlijk, we eten dit regelmatig. Alleen gebruik ik boursin cuisine voor de kruidensaus.
Dat kan ook, elke kruidenroomkaas kan.
Dit is echt heerlijk! Wat een goed recept. Dankjewel🙏🏻
Lijkt me een lekker recept maar… courgettes gaan per stuk. Zeg dan dat je minimaal 2 courgettes nodig hebt om tot 300gr te komen.
Lieve Lieve,
Als je op een ingrediënt klikt dan zie je daar dat een gemiddelde courgette 350 gram weegt…Dus zou je aan 1 gemiddeld grote courgette genoeg moeten hebben.
Fijne avond!
Wat is dit verschrikkelijk lekker!
Heb je je vingers geteld? 😀
Dit was heerlijk, ben net een paar weken khd arm aan het koken. Maar dit recept staat met stip op 1. Morgen ga ik de zuurkool pompoen proberen. Super blij met het kookboek en de site.
Dank je! Oh, die zuurkool staat bij velen met stip op 2 👌
hallo
wat een feestje om dit te mogen eten. ik ben nog zoekende naar lekkere recepten voor koolhydraat arme dingen. en kwam dit tegen makkelijk om te maken en erg lekker.
zelfs mijn man eet mee. focaccia brood was een beetje te hard gegaan maar dat komt goed de volgende keer.
zeker een aanrader om te maken.
bedankt voor dit recept.
De witlof lasagne is heel erg lekker. Ik gril de courgette van te voren zodat het wat minder vochtig is.
Het recept al heel vaak doorgestuurd. Bedankt
heerlijk gegeten,smakelijk recept@
Ik en mijn man hebben er van genoten! Heerlijk gesmuld, de focaccia er ook bij gemaakt.
Ik had niet genoeg roomkaas in huis, dus een deel vervangen door crème fraiche. Dat ging prima.
Top recept dankje.
Was super lekker! Ik heb alleen alle groenten en zalm in ovenschaal gedaan en daarna slagroom/kruidenkaas mengsel erover gegoten.
Oeh lekker,dit staat voor vanavond op het menu Heb je al eens wat aardappelschijfjes erin gedaan of denk je dat dit niet nodig zal zijn
Euh, dit is een website met koolhydraatarme recepten! Nee dus geen aardappel.
Aardappelschijfjes? Bij koolhydraatarm, nee dat denk ik niet… 🙂
Geen woord gelogen. Heerlijk en zeer verassend.
Ik heb dit recept gemaakt echter zonder de mozzarella dat leek me te machtig. Verder is het heel goed gelukt en hebben we heerlijk gesmuld. Zeker voor herhaling vatbaar!
Mijn meneer Rolf heeft dit recept gemaakt. Waarschuwing … zo lekker dat we de 4 porties bijna met z’n tweeën verorberd hadden.
Ik ken het probleem 😉
Super lekker! ik heb dit recept al heel vaak gemaakt, gewoon voor ons tweetjes, maar ook voor etentjes met vrienden of familie. Iedereen is even enthousiast!
Gisteravond opnieuw witloflasagne gemaakt maar nu met gerookte ham i.p.v. zalm. Ook de onverwachte gasten vonden het hemels.
Ha, mooi zo!
Goedeavond Hans en Anna-Karina, wij zitten “uit te buiken” van dit zalige gerecht, en geen woord teveel geschreven, samen met het focaccia broodje lekker soppen en smullen, want idd wat nattig/vochtig, maar geen probleem het smaakte zóóóó lekker. Lekker wat plakjes tomaat met olie, peper en zeekraalzilt en verse bieslook erbij gedaan. Nog wat lasagna overgehouden, en morgen even verzinnen en kijken wat ik er nog mee kan, misschien even de blender erdoor en een heerlijk kaassoepje voor morgen bij de lunch.
Wie nog twijfelt, gewoon maken en niet eens veel werk ?? weet zeker dat het een blijvertje wordt.
Groetjes Petra
TNX!
Al een aantal x gemaakt, heerlijk van smaak maar het is een behoorlijk natte lasagne wat ik ook probeer.. Gelukkig smaakt het zo lekker dat we het natte voor lief nemen..
Inderdaad vandaar dat lekkere broodje erbij, zo wordt een ‘nadeel’ gewoon een voordeel!
Ik kook de witlof niet, maar smoor half doorgesneden witlof in wat boter.
Goed plan!
Vandaag gemaakt. Super lekker en erg simpel te maken.
Hoe lang kun je dit bewaren? Of kun je het ook invriezen?
Invriezen kan op zich wel. Maar ik denk dat de smaak en structuur wel behoorlijk achteruit gaat. Ook alleen als je zalm gebruikt die echt vers is, de meeste gerookte zalm is al ingevroren geweest. Door de hoeveelheid vocht vind ik het minder geschikt om te bewaren, de witlof zal al veel vocht gaan loslaten. Als je dat geen probleem vindt, dan zou ik het toch niet langer dan 1 dag bewaren in de koelkast. Wij zijn wel echt fan van vers 😉
ga het vandaag maken ben heel nieuwsgierig
Witlof lasagne gemaakt, heb de gerookte zalm vervangen door gehakt. Het was echt Heerlijk.
Gisteren gemaakt en heel de kom was leeg. Mijn saus zag er wel veel dunner uit dan op de foto, aan wat zou dit kunnen liegen? Van smaak zat ze wel goed. Voor mijn man had ik er een gekookte aardappel bijgemaakt. Iedereen gelukkig.
Hoe dun de saus is wordt ook vooral bepaald door de temperatuur. Als je het echt smelt op het vuur wordt de saus heel dun en zou je ‘m eigenlijk weer af moeten laten koelen. Of gebruik je heel dunne kruidenroomkaas en waterige slagroom?
Een heerlijk gerecht. Zalm vervangen door 500 gram kippengehakt, iets gekruid met zout en peper
Mijn man komt net naar beneden en ziet mij bezig in de keuken met dit recept. Heb het al regelmatig gemaakt. Hij zegt: is dit wat het lijkt? Zijn ogen beginnen te glinsteren…ik heb weer punten gescoord :-).
Ik snijd de courgette in lange dunne plakken met een elektrische dunschiller. Werkt perfect.
Nog een vraagje: is je boek ook als E-book te koop en zo ja, waar?
Nee Syl via, er is geen e-book.
Super Lekker!!!!!!!!!
Anna-Karina, ik heb dit recept al zo vaak langs zien komen en zoveel mensen die het lekker vonden. Ik moest het gewoon ook zelf een keer uitproberen.
Ondanks dat ik geen fan van gerookte zalm ben, heb ik echt heerlijk zitten smullen en komt dit gerecht zeker vaker bij ons op tafel. Mijn man vond het ook echt heerlijk.
Het staat in de oven!
Hallo Anna Karina,
zaaaaalig recept. Ook maakte ik het op onze wintersportvakantie. Maar, het blijkt dat er in Oostenrijk geen witlof wordt verkocht. Dus wat dan te doen…. We hebben toen de witlof vervangen door venkel, flinterdun gesneden met de mandoline en even voorgekookt. En deze variant vinden we zelfs nog lekkerder en is minder ‘ nat’. 🙂
Goed ideetje!
ziet er heerlijk uit. ik wil dit van weekend graag maken alleen ik lus geen zalm en eet ook geen varken vlees. Hebben jullie een tip met wat ik wel kan maken of kan ik de zalm helemaal weglaten?
Tuurlijk kun je het weglaten, maar dan mis je juist die rooksmaak. Dus dan wordt het een totaal ander gerecht. Plakjes gerookte kipfilet misschien een optie?
ik heb hem met gerookte kipfilet gemaakt en hij smaakte echt heerlijk
Witlof lasagne gemaakt met wat aanpassingen omdat ik het niet in huis had. Had philadelphia en creme fraiche 2 eieren. Kruiden gedroogde basilicum. Goed gelukt.
Ik ga het snel eens maken, lijkt me zalig alles wat er in gaat vinden wij zalig!
En print het recept meteen uit! Ik laat nog horen hoe wij het vonden.
Dit is echt ontzettend lekker! Ik ontdekte zondag deze site, heb het kookboek inmiddels al in huis en kook dagelijks je gerechten. Super lekker en gevarieerd! Ben benieuwd of we met zoveel lekkers ook wat buikvet verliezen……
dat is wel de bedoeling ja…
Gisteren voor de 2 de keer gemaakt,maar nu met cassellerrib ipv zalm(man lust geen zalm).had ook geen bosuitjes maar wel een paar extra dunnen preitjes. Als kaas heb ik er gruyère op gedaan. Erg lekker geworden.zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt
Je hebt echt niets teveel gezegd! Gisteren de witloflasagne gemaakt. Tijdens het bereiden had ik nog mijn twijfels maar oh oh oh wat was het lekker!!! Ik heb paturain gebruikt voor de saus (pietsie meer dan voorgeschreven 😉 Deze staat echt in mijn top 10! In één woord verukkelijk!!!
We proberen meerdere recepten van je website; deze is onze favoriet tot nu toe! We tellen onze vingers na het eten… Heerlijk!
Het is inderdaad om je vingers bij af te likken zo lekker. Wij eten het gemiddeld zeker een keer in de maand.
De courgettes in plakjes snijden doe ik met een (elektrische) dunschiller. Dat vind ik makkelijker werken dan een kaasschaaf.
Wij bezitten veel maar geen elektrische dunschiller. En met de gewone dunschiller vind ik de plakjes te dun.
Gisteren kreeg ik eters. Ik heb deze witloflasagne als voorgerecht gegeven.
Paar blaadjes sla op de borden, lasagne in twee kleine rechthoekige schalen gemaakt en toen het gaar was doorgeknipt (!) en op de blaadje sla laten glijden. Heerlijk.
TIP: Leg onderin de schalen repen bakpapier die aan de zijkanten oversteken. Je kunt de lasagne dan gemakkelijk doorknippen (of snijden) en boven de sla van het papier laten glijden.
Goeie tip dank je!
Vanmiddag gemaakt en vanavond gegeten, het was echt heerlijk!
oooh wat was dit lekker zeg!!!
ik heb het voor mijn 2 jongens en mijn man gemaakt. mijn man was alleen maar aan het hummmmmmm njammmmnjammmen.
1 van mijn kids is dol op zalm en de ander smult van groenten, dus toch voor allemaal iets lekkers.
deze komt zeker nog eens op tafel!!!
dank je wel voor het recept!!
Dat klinkt als een lawaaiige maaltijd ?
Want een heerlijk recept.Wij hebben er echt van gesmuld.
Heerlijk! Vanavond gegeten.
Heerlijk blijft wel erg vochtig. Zal hem de volgende keer een beetje binden.
Dat klopt de groenten die erin gaan bevatten nu eenmaal heel veel water. Vandaar dat lekkere broodje erbij!
Ik heb hem gemaakt, heb ook het kookboek . Was verrassend lekker. Ik ga hem morgen weer maken maar zonder de zalm…..
Ik had mijn man gevraagd dit recept eens klaar te maken. Hij is met pensioen en vind het plezant om te koken. Hij was zo trots op wat hij had klaargemaakt, want het was super lekker.
Ik wil je bedanken voor dit overheerlijk recept.
Leuk om te horen Sabine en graag gedaan!
Geen reactie , mond vol. Gewoon te lekker.
Ik heb de broodjes uit het boek gemaakt ,maar lijnzaad werd bitter! Volgens een vriendin is mijn combie oven te klein .dus tegauw te heet! Heeft iemandanders daar ook last van?
(deze reactie staat bij een heel ander recept) Inderdaad kan het zijn dat je oven te heet wordt, dan stel je de temperatuur dus de volgende lager in, gaat vast beter lukken!
Dank voor het heerlijke recept. Heb hem vandaag voor het eerst gemaakt , voor een afscheids etentje van collega’s. Ze moesten eerst proeven voor ik ging vertellen wat erin zat. Iedereen vond het heerlijk.
Toen ik vertelde wat er allemaal inzat wilden sommigen het niet geloven. ” we houden niet van witlof, we houden niet van courgette, we houden niet van zalm.
Toch vond iedereen het heerlijk. Dus groot compliment aan jou.
Groet, Elja.
Jammer dat je ze gaat verlaten… 😉 Of ging er iemand anders weg?
Nu ja hoe dan ook, leuk verhaal; en wat goed dat je iedereen eerst hebt laten proeven!
Lijkt me heerlijk maar vanwege hoge bloeddruk is gerookte zalm een punt. Wat zou het alternatief kunnen zijn?
Hoi Mary,
Ik mag (en ga) geen medische adviezen geven. Ik ben geen medicus en ken je situatie niet. Overleg even met een diëtist die op de hoogte is.
We staan op de camping Les Genêts d’Or in Bagnols-sur-Cèze.
Al enkele jaren hebben we een oventje mee op de camping. Ik kan het iedereen die kampeert en ook zelf kookt aanraden.
We hebben echt genoten van dit recept. In één woord: HEERLIJK‼️
Inderdaad, om je vingers bij af te likken. Ook mijn man en dochter waren erg enthousiast. Dit recept is voor ons een blijver en wat niet onbelangrijk is, makkelijk te maken. Bedankt.
Het recept was heerlijk. Zeker voor herhaling vatbaar. Toppie.
Zalig! En de focaccia was ook lekker. Ik had wel 2 eieren gebruikt in plaats van 3, maar het was perfect van structuur in een kleine ronde taartvorm ( 12 cm).
Daar ben ik weer. ’t Moet gezegd: ik vind het een hoop werk, want we zijn niet allemaal gedreven keukenprinsessen (al die plakjes op keukenpapier te drogen gelegd) maar het resultaat was qua smaak ronduit “goddelijk”…Blief geen vis, dus vervangen door ham: prima. Mijn bouwwerk was waarschijnlijk nog lelijker dan de toren van Pisa, maar het is beslist voor herhaling vatbaar…..en nóg een flinke portie over voor morgen: heb ik geen enkel bezwaar tegen! IN het beste restaurant had ik niet lekkerder kunnen eten vanavond.
Inderdaad, het is een beetje véél vocht, maar het is héérlijk vocht, haha……….en neen, gelukkig geen EHBO nodig, hoor, maar daarom kost te me het wat meer tijd waarschijnlijk. Ik ben zo’n kluns…………Maar héél erg bedankt en kom maar op met dat boek!!! Ik kan niet wachten…..
Oohhhhhh wat is dit zaaalig!! Deze ga ik zeker vaker maken….
Haha, je vingers natellen als je gesmuld hebt? Ik vrees dat ik de helft al kwijt was na het ‘schaven’ van de courgette….vooral het laatste stukje. Maar het is me uiteindelijk toch zo goed mogelijk gelukt, en vanavond wordt het (denk ik nu al) inderdaad smullen……
Bedankt voor al je lekkere recepten. Kijk reikhalzend uit naar je boek!
Pien heb je EHBO nodig? 😉 Wat betreft het boek: is gisteren naar de drukker gegaan (2 dagen eerder dan gepland!)… *duimen draaien* moeilijk!
Nu voor de derde keer witlof lasagne gemaakt
En nog steeds zo lekker ….
Nu maak ik het alleen voor mezelf en heb altijd over.
Hoe lang kan ik dit nou bewaren in de koelkast of misschien wel invriezen????
Bewaren: moet wel lukken een dag 2 á 3
Handige tips voor invriezen zijn vrij algemeen, deze zijn ook wel toe te passen op deze koolhydraatarme lasagne.
lijkt me een heerlijk recept maar mijn man lust geen witlof. wat kan ik als vervanging toevoegen.
Iets wat hij wel lust lijkt me? Beetgaar gekookte broccoliroosjes?
Wat een heerlijke lasagne, wij hebben er van genoten en ik zal het zeker vaker maken. Feestje!
Is er ook een alternatief voor de kaas. Wij lusten geen kaas. Het lijkt me een heerlijk gerecht.
Kaas is er in zoveel smaken en varianten… Misschien een heel milde kaas nemen, mozzarella smaakt nauwelijks naar kaas maar heeft toch een chwewy structuur? Ik weet niet hoe ernstig het is met het ‘niet lusten’. Hoe doet u dat bij andree dingen?
Het is ernstig. Mijn man lust zelfs geen pindakaas vanwege het woordje kaas haha. Ik kan dus geen enkele kaas gebruiken. Wat ik wel eens gebruik is opgeklopt ei met crème Fraise. De crème roomkaas kan ik wel gebruiken maar de overige kaas in dit recept niet.
ik ga wel kijken wat ik er van kan maken.
Je kunt eventueel wat amandelmeel met edelgistvlokken gebruiken als ‘paneerlaagje’ ook lekker. Inderdaad neutrale roomkaas met kruiden is ook prima!
Tongstrelend!!!
Vandaag gemaakt en zowel mijn vrouw als ikzelf missen een vingerkootje nu, en dat terwijl je ons nog zo gewaarschuwd had (:
Hij was heerlijk Anna Karina ! Voor spoedige herhaling vatbaar!
Sorry! 😉
Zo lekker! Dit is voor herhaling vatbaar
Gr annita
Unaniem waren we het er over eens…deze heerlijke lasagne is ZEKER voor herhaling vatbaar.
Tip: ik had de schotel s’morgens gemaakt en voordat hij s’avonds in de oven ging heb ik een groot deel van het overtollige vocht uit de ovenschaal geschept. Zo is ie perfect en niet te nat!
Gewoon in mijn eentje zitten genieten van deze lasagne, samen met een stuk focaccia gegeten.
Wat een heerlijk recept!
En heb je je vingers nog?
Wauw wat was dat lekker zeg !!! Die houden we er in.
Vandaag deze witlof-lasagne voor het eerst gemaakt. Ik was veel langer bezig dan de bereidingstijd aangaf. Ook het plakjes snijden met de kaasschaaf wilde niet echt goed lukken. Maar het uiteindelijke resultaat mocht er zijn. Het was heerlijk en we hebben er echt onze vingers bij afgelikt! Ik ga het zeker vaker maken.
Je wordt er vanzelf handiger in. Tip om de courgette in plakken te schaven, schaaf een lange plak en leg dan de courgette met die platte kant op een snijplank. Dan schaaf je ‘m verder in lange plakken terwijl hij mooi stabiel ligt.
Hallo Anna Karina,
Zie recepten voorbij komen waarin slagroom wordt gebruikt. Heb te hoog cholesterol en daardoor mag ik geen slagroom.Kan ik dat eventueel ergens anders door vervangen?
Deze vraag heb je gisteren ook al gesteld toch? Ik ben zelf geen arts of voedingsdeskundige en ingrediënten vervangen is niet in elk recept hetzelfde.
Roomkaas of mascarpone zou in veel recepten wel kunnen, maar ik weet niet of dat je probleem oplost… sojaroom al eens geprobeerd? Overleg eens met een deskundige anders.
We hebben dit recept gisteren gemaakt en het was inderdaad heerlijk!
We hebben vandaag dus maar eens de witlof lasagne gemaakt. Maar je hebt gelijk dat je bijna je vingers erbij opeet. Ik heb de zalm wel vervangen door schouderham. Mijn man is een moeilijker eter maar hij had als eerste zijn bordje leeg. Zeker voor herhaling vatbaar.
Leuk om te horen Marlène!
Dit was echt lekkkeeerrr! Super genoten van mijn avondmaal! Niet verwacht.. Voor herhaling vatbaar!
Ik wil je bedanken voor de waarschuwing om toch echt mijn handen voor het eten te wassen, dat was in mijn geval wel nodig… wat is dit een portie LEKKER!
Dank je wel voor het recept, dit was mijn eerste recept wat ik van jou probeerde maar er gaan er zeker meer volgen.
Succes, hopelijk bevallen de andere recepten je ook.
Een idee; door de saus van de witlof lasagne een ei voor iets meer stevigheid en meteen extra eiwitten? Recept nog niet uitgeprobeerd maar ga het zeker doen.
Heerlijk recept, ik had ook nog een winterwortel in repen ertussen gelegd. Witlof niet voor gekookt, maar werd goed gaar.
Een kritische noot wordt blijkbaar niet geplaatst dus nogmaals
gerecht veel te nat (groenten niet gekookt, maar prima gaar)
porties zijn wat mij betreft niet voor drie personen. Max twee personen
hoeveelheid koolhydraten komen vaak niet overeen met producten die ik supermarkt kan kopen, wellicht dat je de producten in speciale winkels moet kopen
De reactie was eerder in de spamafdeling terecht gekomen. Ik kan er niets aan doen dat witlof veel vocht bevat, daarom adviseer ik ook om er een focaccia bij te maken. Een advies koop biologische groenten die bevatten vaak minder vocht. Wat betreft portiegrootte, dat is uiteraard nogal persoonlijk. Wat betreft het aantal khd, klik eens op de ingrediënten meestal vertel ik precies welke merken ik waar koop en welke tellers ik gebruik. Daar is namelijk heeeeeeeeel veel verschil tussen.
Heb vanavond het recept met witlof en gerookte zalm met room.Over heerlijk!!
Voor herhaling vatbaar.Bedankt voor het recept.
Wat een heerlijke lasagne! Meteen gedeeld op Facebook en daarop veel reacties gekregen.
Sttt, dit is echt een TOP-recept. Staat steevast in de top 10 van bekeken recepten… samen met de Witlof met zalm in room, ken je die al?
het was heerlijk
Van plan om deze ovenschotel vanavond te maken.. maar heb een vraagje:
Los je de roomkaas in de slagroom op, op t vuur? Of kan dat gewoon koud?
Ik hoor het graag!
Groetjes
Kan koud maar op heel laag vuur gaat makkelijker, ik heb het er even extra bij gezet. Eet smakelijk!
Ik durf het bijna niet meer te zeggen, maar we hebben weer zo lekker gegeten! Begint wat eentonig te worden. Maar man, wat was dit lekker! Ik heb dit voor mijn man en mij met zalm gemaakt en voor mijn zoon met gerookte kipfilet. En ook dit gerecht is weer zo voor herhaling vatbaar. Ook de foccaccia erbij gegeten om het vocht op te deppen. Mmmmm……
Wat is dit lekker. Kan ik het gerecht ook invriezen?
Groetjes, Lianne
Rebecca vroeg dat ook ooit, kijk even aldaar? De witlof zal wel nog meer vocht loslaten vrees ik na het invriezen?
Ik heb het invriezen geprobeerd van deze lasagna. Niet echt een succes. Smaak blijft goed, maar wordt inderdaad erg ‘kledderig’ bij weer opwarmen. Tegenwoordig maak ik gewoon een één-persoons portie in een één-persoons ovenschaaltje.?
Heerlijk, toppie recept…
Wat een heerlijk recept erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar. Heb het voor 1 persoon gemaakt en alles door 3 gedeeld,alleen 2 stronkjes witlof gebruikt was super.
Geweldig recept!!! Een van mijn dochters wil dit wel dagelijks eten. We zaten met z’n tweetjes echt te smikkelen! Een lekker stevige bite! Mijn man en andere dochter durfden het niet aan om te proberen. Helaas moeilijke eters in huis. Ik ben zelfs de zalm vergeten mee te nemen uit de winkel…. dus dat maakt het vast nog lekkerder!
Vanavond hebben we dit heerlijke gerecht gegeten. Zeker voor herhaling vatbaar. Mijn lasagne zag er echter niet zo mooi uit als op de foto. Ik heb hem op 200 graden hetelucht en 25 minuten in de oven gehad. Heb je een tip voor mij, zodat ik de volgende keer ook een “stevige” lasagne heb?
Of ik een lesje bouwkunde wil geven, hahaha! De beste tip staat al in de beschrijving laagjes in verschillende richtingen om en om leggen. Ene laag van links naar rechts en je vorm leggen, andere laag er dwars op leggen. Het gerecht ook met een scherp mes aansnijden. De schotel is overigens wel vrij ‘nat’, maar dat hou je met zulke vochtbevattende ingrediënten als witlof en courgette altijd.
Dank je wel voor je reactie. Ik heb de schotel in laagjes opgebouwd, maar toch….. Denk dat ik het de volgende keer iets langer in de oven laat staan 🙂
Heb de witlof lasagna gemaakt, super lekker. Ook de knolselderij rostie gemaakt, heerlijk
Ga zeker het koolhydraatarm courgette brood maken, lijkt me heerlijk, groetjes Julie
Dank je! Grappig: ik ga zelf a.s. weekend toevallig 2 courgettebroden maken voor een feestje hier thuis. Ik weet nu al dat mensen het recept willen dus die lever ik erbij 😉
Lijkt me ook heerlijk, ga ik zeker doen!
Vandaag gemaakt en ooooh boy!! Súper lekker. Ik heb m’n bord net niet afgelikt maar wel helemaal droog gedept met het brood! Eentje om te bewaren voor ons 😉
Leuk om te horen! Smul ze alvast voor de volgende keer.
Hallo,
Deze schotel voor de tweede keer gemaakt en ik vind hem heerlijk! Complimenten!
Ga zo door met de website, ik zag vandaag een nieuw recept voor koolhydraatarm brood, ga ik proberen.
thx!
groet, Cynthia
Dank Cynthia, ik ben benieuwd wat je van het brood gaat vinden!
Hoi,
jeetje mina zeg, een aantal jaar geleden wilde ik ook koolhydraatarm gaan eten. Na een tijdje werd ik het zo zat, al die eieren en bifi-worstjes. Gisteravond kwam ik op deze site terecht toen ik aan het zoeken was naar lekkere dingetjes zonder suiker. WhoW!! Wat een heerlijke dingen staan er en ik ben meteen weer “om” om weer om te schakelen naar deze manier van eten. Niet zo zeer om af te vallen, maar om van de suiker af te komen. Vanavond aan de witlofschotel, ik heb nu al trek!
Jee Marga, wat goed van je! Alle kleine beetjes zijn meegenomen! Als je nog meer motivatie nodig hebt of handige tips wilt voor het vasthouden daarvan, lees ook eens dit artikel: Motivatie.
Wat ik er van begrepen heb is dat als je echt even aan iets lekkers toe bent, beter iets van deze lekkere recepten met chocola bijvoorbeeld kan nemen dan een gebakje bij de bakker te halen. De laatste tijd zijn we echte snaaiers geworden. Maar als ik de lekkere toetjes en crackers zie dan zie ik er absoluut niet tegen op om iets verantwoords te nemen uit de hele rits van heerlijke dingen. Waar ik nog het meeste van op keek was het verschil tussen geraspte kaas kant en klaar of zelf even raspen. Morgen ga ik lekker verder met spitten en heb het idee dat dit geen dieet houden is maar lekker smikkelen zonder suiker, gewoon een nieuwe hobby ???
Inderdaad geen gebakjes van de bakker. Verder komt 2/3 van alle khd die je neemt eerst uit groente, daarnaast kan je het aanvullen met bijvoorbeeld khd-arme crackers (zelf maken) af en toe een toetje of 1 blokje chocola etc. Voor alle ‘lekkere dingen’ geldt eet ze niet dagelijks en gewoon met mate. Succes!
Super lekker! Voor de saus heb ik alleen boursin cuisine light ipv slagroom en kruidenkaas gebruikt..
Kan, maar in de khd-arme keuken gebruik je het liefst juist de volle producten en niet de light varianten, vandaar.
Ik wil dit morgen eten maar vandaag klaar maken en dan morgenavond in de oven. Is dit te doen of liever dit recept eten als ik meer tijd heb?
Groetjes Leonie
Nee met witlof zou ik dat zeker niet doen. Dat loopt versgemaakt al behoorlijk leeg. Witlof bevat nu eenmaal heel veel water!
Bedankt voor je snelle reactie… zojuist gemaakt en het was overheerlijk, voor mij geen gewone lasagne meer
zojuist dit heerlijke recept gemaakt, echt erg lekker! Ik ga dit zeker vaker maken. thanks auntie..
Ja goed issie hè, wij vinden ‘m zelf ook zó lekker!
Groetjes!
Mjam, mjam, mjam, wat was dit ontzettend lekker. Weer een groot compliment voor dit recept Anna-Karina!
Gisteren deze witloflasagne gemaakt voor mijn vrienden uit Frankrijk. Ik kook toch ook al heel lang en heel lekker. Voor hen al meer dan 25 jaar. En de reactie op dit recept van hen was:
“Ik heb nog nooit zo lekker gegeten bij jou”. Met dank aan Anna-Karina dus.
Whow… maar in Frankrijk kunnen ze er zelf ook wat van hoor! Een extra opsteker zo’n compliment, wat leuk voor ons hè? Jij hebt het gekookt en ik voor het bedenken.
zo lekker deze ovenschotel, wel wat werk dus prima voor in het weekend.
Waarom de courgette in zout leggen? Is dit alleen voor de smaak of dient het een ander doel? Ik eet nl. natriumarm en dan brengt de zalm al genoeg zout mee
Dat doe ik omdat de courgette dan zachter wordt (laat vocht los) daarna afspoelen en goed droog deppen. Zalm is inderdaad al ongelooflijk zout! Kan je zelf het best beoordelen of dat teveel is.
Kan je voor de zalm ook iets anders gebruiken?
groeten
Als je vlees eet zou je ham kunnen nemen? Of een vegetarische variant, maar die vind ik eigenlijk niet zo geschikt om te verwarmen…
Of je maakt het met een pittiger (blauwader)kaas en dan helemaal vegetarisch.
Oh dat vind ik eigenlijk wel een goed idee (blauwader), die ga ik eens proberen 😉
Wat heb ik lekker zitten smullen, is echt een aanrader…
Dank je, dan vind je de witlof met zalm in room vast ook heel lekker!
Gisteren gemaakt en gegeten. Het ging schoon op incl. het vocht. Zelfs mijn zoon (anti-lof) vond het heerlijk!! Gaan we vaker maken. Dank voor het delen.
Ja, inderdaad dat hoor ik regelmatig… zelfs witlof-haters eten deze vaak met smaak helemaal op! Leuk toch?
Wil graag wat recepten van U. Ben net een paar weken bezig en het gaat vrij redelijk maar moet er ongeveer 30 a 40 kilo kwijt met vriendelijke groet Diane
Er staan momenteel
149meer dan 300 recepten op de website Diane. Je vindt ze gemakkelijk door het menu bovenaan te gebruiken en een totaaloverzicht staat op deze recepten-indexpagina. Heel veel succes en eet smakelijk!Groetjes,
Anna-Karina
hallo, kan je de witloflasagne ook invriezen? Groetjes Rebecca
Handige tips voor invriezen zijn vrij algemeen, deze zijn ook wel toe te passen op deze koolhydraatarme lasagne.
De witlof-lasagna was heerlijk. Ook de kaaskletskop is prima gelukt. Ga vaker wat van jouw site maken.
Wat leuk, zeker doen. Ook als niet ‘op dieet’ bent is het allemaal heerlijk!
Ik heb dit weekend de witlof-lasagne gemaakt: overheerlijk!!! Ook wat aanpassingen gedaan:
De saus heb ik gemaakt met 200g ricotta, een flinke eetlepel groene pesto en een handje geknipte koriander. Daarbij nog wat amandelmelk tot het vloeibaar genoeg was. Ik heb ook ieder laagje zalm flink gepeperd. De mozzarella heb ik vervangen door 2 plakken geitenkaas.
Het was superlekker. Mijn man vond het lekkerder dan de macaroni met ham en kaas voor de kinderen 🙂
Groeten
Astrid
Wat leuk Astrid, lijkt me ook heel lekker inderdaad. Dank voor het delen van jouw recept!
Ik heb het weer gemaakt. Maar nu met tonijn, ook lekker. Maar lekkerder met zalm!
Beste Anna-Karina,
Ik vind jou website heel mooi en overzichtelijk. De foto’s bij de recepten maken het helemaal af. Bedankt dat je deelt jouw recepten 🙂
Ik heb me vorige week aangemeld voor de nieuwsbrief en daar ben ik heel blij om! Vandaag heb ik de Witlof lasagne Recept gemaakt en de lasagne is overheerlijk! Ik moet wel bekennen dat ik een paar ingrediënten heb vervangen omdat ik die niet thuis had. De zalm is ontbijtspek geworden, slagroom=kookroom (helaas iets meer koolhydraten) en de bieslook=dille. Ik heb gesmuld en niet alleen mijn vingers maar ook het boord bij afgelikt hahahha.
Hartelijke groet,
Agnes
Hoi Agnes,
Mijn recepten zijn geen wetten hoor, ik juich ieders eigen creativiteit van harte toe! Het gaat erom dat je eten lekker én gezond is. Als mensen mijn recepten inspirerend vinden ben ik een blij mens. Dank voor je complimenten.
Hartelijke groet terug!
AK