Witlof lasagne om je vingers bij af… 113

witlof lasagne

Wassen jullie altijd braaf je handen voor je gaat eten? Bij deze witlof lasagne raad ik je dat zeker aan want het is werkelijk om je vingers bij af likken, zo lekker! Met een dubbele portie groente: Courgette én witlof en alle goede vetten uit zalm is deze witlof lasagne een supergezonde maaltijd die er ook nog feestelijk uitziet door de mooie laagjes.

 

Bouwkunst
De witlof lasagne is heel goed snijdbaar als je de laagjes steeds dwars op elkaar legt in plaats van in dezelfde richting. Je krijgt daardoor een mooi stevig bouwsel. Het recept is voldoende voor een complete maaltijd voor 4 personen met een lekkere tomatensalade en reepjes focaccia om te soppen. Het gerecht kan namelijk best vocht loslaten, daar doe je nu eenmaal weinig tegen. In elk geval geen zout bij de witlof en kort koken. NB: Biologische groenten bevatten over het algemeen minder vocht!

focaccia 2015 - koolhydraatarm-recept-07

Focaccia erbij!
Ik geef bij de focaccia ook altijd een kommetje olijfolie met versgemalen peper en zout. Zo mjum! Reken ongeveer 4,9 gr. khd voor de witlof lasagne en ongeveer 1 gr. khd voor de focaccia pp. Mocht je niet van gerookte zalm houden (die mensen bestaan blijkbaar) neem dan Quorn fijngehakt, speckjes van DVS of (vega) ham, ook heel appetijtelijk.

Wil je een heel erg snel witlofgerecht? Probeer dan eens de witlof met zalm in room.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de witlof lasagne

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op mijn Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Witlof lasagne om je vingers bij af…

witlof lasagne

Door Anna-Karina Geplaatst februari 23, 2015

    Aantal of hoeveelheid: 3 porties

  • Koolhydraten: 4,9 gr. pp (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 40 minuten

Bij deze witlof lasagne raad ik je aan om vooraf ff je handen te wassen want het is werkelijk om je vingers bij af likken, zo lekker! Met dubbele groente!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Was de courgette schillen hoeft niet. Snijd in lange plakken snijden met de kaasschaaf, bestrooien met wat zout en 10 minuten laten staan om het vocht eruit te trekken en ze zachter te maken. Daarna afspoelen en goed droog deppen. Sommige mensen doen dit allemaal niet en gebruiken de courgette rauw.
  2. Snijd de 'pit' uit de witlof en haal alle blaadjes los van de stronk. Blancheer de blaadjes ca. 1-2 minuten. Giet de witlof in een vergiet en laat heel goed uitlekken.
  3. SAUS
    Voor de saus los je de kruidenroomkaas op in de slagroom. Kan koud, maar op heel laag vuur gaat makkelijker. Breng op smaak met bv. een lepel bieslook (vers of gedroogd).
  4. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 graden hetelucht) en vet een ovenschaal in.
    Snijd de mozzarella voor de topping in dunne plakken.
  5. Stel de lasagne samen: Laagje saus, laagje witlof, laagje zalm, laagje courgette. Leg de volgende laag dwars op de vorige laag zodat je een steviger bouwsel krijgt. Herhaal tot je ingrediënten op zijn. Dek de witlof lasagne af met plakjes mozzarella, maal er peper over en als laatste nog wat geraspte kaas.
  6. Bak in het midden van de oven ca. 25 minuten, tot de kaas mooi goudgeel kleurt.
  7. Snijd de witlof lasagne met een scherp mes in stukken. Serveer met bijvoorbeeld een simpele tomatensalade en een heerlijk stukje focaccia om het overtollige vocht op te soppen. Eet smakelijk! Pas op je vingers...
  8. TIP:
    Met een -grote- eiersnijder snijd je de mozzarella in prima plakken.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Bestel mijn kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

113 gedachten over “Witlof lasagne om je vingers bij af…

  • Sabine

    Ik had mijn man gevraagd dit recept eens klaar te maken. Hij is met pensioen en vind het plezant om te koken. Hij was zo trots op wat hij had klaargemaakt, want het was super lekker.
    Ik wil je bedanken voor dit overheerlijk recept.

  • Sjoek Akkerman

    Ik heb de broodjes uit het boek gemaakt ,maar lijnzaad werd bitter! Volgens een vriendin is mijn combie oven te klein .dus tegauw te heet! Heeft iemandanders daar ook last van?

  • Elja Baas

    Dank voor het heerlijke recept. Heb hem vandaag voor het eerst gemaakt , voor een afscheids etentje van collega’s. Ze moesten eerst proeven voor ik ging vertellen wat erin zat. Iedereen vond het heerlijk.
    Toen ik vertelde wat er allemaal inzat wilden sommigen het niet geloven. ” we houden niet van witlof, we houden niet van courgette, we houden niet van zalm.
    Toch vond iedereen het heerlijk. Dus groot compliment aan jou.
    Groet, Elja.

  • Géke Logtenberg-Hammink

    We staan op de camping Les Genêts d’Or in Bagnols-sur-Cèze.
    Al enkele jaren hebben we een oventje mee op de camping. Ik kan het iedereen die kampeert en ook zelf kookt aanraden.
    We hebben echt genoten van dit recept. In één woord: HEERLIJK‼️

  • Mieke van Stiphout

    Inderdaad, om je vingers bij af te likken. Ook mijn man en dochter waren erg enthousiast. Dit recept is voor ons een blijver en wat niet onbelangrijk is, makkelijk te maken. Bedankt.

  • Eva

    Zalig! En de focaccia was ook lekker. Ik had wel 2 eieren gebruikt in plaats van 3, maar het was perfect van structuur in een kleine ronde taartvorm ( 12 cm).

  • Pien van Leeuwen

    Daar ben ik weer. ‘t Moet gezegd: ik vind het een hoop werk, want we zijn niet allemaal gedreven keukenprinsessen (al die plakjes op keukenpapier te drogen gelegd) maar het resultaat was qua smaak ronduit “goddelijk”…Blief geen vis, dus vervangen door ham: prima. Mijn bouwwerk was waarschijnlijk nog lelijker dan de toren van Pisa, maar het is beslist voor herhaling vatbaar…..en nóg een flinke portie over voor morgen: heb ik geen enkel bezwaar tegen! IN het beste restaurant had ik niet lekkerder kunnen eten vanavond.
    Inderdaad, het is een beetje véél vocht, maar het is héérlijk vocht, haha……….en neen, gelukkig geen EHBO nodig, hoor, maar daarom kost te me het wat meer tijd waarschijnlijk. Ik ben zo’n kluns…………Maar héél erg bedankt en kom maar op met dat boek!!! Ik kan niet wachten…..

  • Pien van Leeuwen

    Haha, je vingers natellen als je gesmuld hebt? Ik vrees dat ik de helft al kwijt was na het ‘schaven’ van de courgette….vooral het laatste stukje. Maar het is me uiteindelijk toch zo goed mogelijk gelukt, en vanavond wordt het (denk ik nu al) inderdaad smullen……
    Bedankt voor al je lekkere recepten. Kijk reikhalzend uit naar je boek!

  • Nadine

    Nu voor de derde keer witlof lasagne gemaakt
    En nog steeds zo lekker ….
    Nu maak ik het alleen voor mezelf en heb altijd over.
    Hoe lang kan ik dit nou bewaren in de koelkast of misschien wel invriezen????

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Bewaren: moet wel lukken een dag 2 á 3
      Handige tips voor invriezen zijn vrij algemeen, deze zijn ook wel toe te passen op deze koolhydraatarme lasagne.

      • Gebruik uitsluitend verse ingrediënten bij de bereiding en dus geen vlees/vis/groente die al een keer ingevroren zijn geweest, die producten verliezen snel hun structuur en smaak.
      • Laat het eerst goed -afgedekt- afkoelen voordat je het invriest.
      • Gebruik géén alufolie voor het afdekken maar huishoudfolie tegen het uitdrogen
      • Maak aparte porties en doe het in geschikte schaaltjes of zakjes. Of alles in 1 diepvriesbestendige schaal
      • Ontdooi het gerecht eerst helemaal (een avond van tevoren in de koelkast zetten) voor je het weer verwarmd.
      • Plak of schrijf er een label op met de datum, de meeste gerechten zijn dan ongeveer 2-3 maanden houdbaar.
    • Anna-Karina Bericht auteur

      Kaas is er in zoveel smaken en varianten… Misschien een heel milde kaas nemen, mozzarella smaakt nauwelijks naar kaas maar heeft toch een chwewy structuur? Ik weet niet hoe ernstig het is met het ‘niet lusten’. Hoe doet u dat bij andree dingen?

      • Sandra Bulsing

        Het is ernstig. Mijn man lust zelfs geen pindakaas vanwege het woordje kaas haha. Ik kan dus geen enkele kaas gebruiken. Wat ik wel eens gebruik is opgeklopt ei met crème Fraise. De crème roomkaas kan ik wel gebruiken maar de overige kaas in dit recept niet.
        ik ga wel kijken wat ik er van kan maken.

  • Peter Walter

    Vandaag gemaakt en zowel mijn vrouw als ikzelf missen een vingerkootje nu, en dat terwijl je ons nog zo gewaarschuwd had (:
    Hij was heerlijk Anna Karina ! Voor spoedige herhaling vatbaar!

  • Marion

    Unaniem waren we het er over eens…deze heerlijke lasagne is ZEKER voor herhaling vatbaar.
    Tip: ik had de schotel s’morgens gemaakt en voordat hij s’avonds in de oven ging heb ik een groot deel van het overtollige vocht uit de ovenschaal geschept. Zo is ie perfect en niet te nat!

  • Vonkie

    Vandaag deze witlof-lasagne voor het eerst gemaakt. Ik was veel langer bezig dan de bereidingstijd aangaf. Ook het plakjes snijden met de kaasschaaf wilde niet echt goed lukken. Maar het uiteindelijke resultaat mocht er zijn. Het was heerlijk en we hebben er echt onze vingers bij afgelikt! Ik ga het zeker vaker maken.

    • KoolhydraatarmRecept.NL Bericht auteur

      Je wordt er vanzelf handiger in. Tip om de courgette in plakken te schaven, schaaf een lange plak en leg dan de courgette met die platte kant op een snijplank. Dan schaaf je ‘m verder in lange plakken terwijl hij mooi stabiel ligt.

  • Anneke

    Hallo Anna Karina,

    Zie recepten voorbij komen waarin slagroom wordt gebruikt. Heb te hoog cholesterol en daardoor mag ik geen slagroom.Kan ik dat eventueel ergens anders door vervangen?

     

    • KoolhydraatarmRecept.NL Bericht auteur

      Deze vraag heb je gisteren ook al gesteld toch? Ik ben zelf geen arts of voedingsdeskundige en ingrediënten vervangen is niet in elk recept hetzelfde.
      Roomkaas of mascarpone zou in veel recepten wel kunnen, maar ik weet niet of dat je probleem oplost… sojaroom al eens geprobeerd? Overleg eens met een deskundige anders.

  • Marlène

    We hebben vandaag dus maar eens de witlof lasagne gemaakt. Maar je hebt gelijk dat je bijna je vingers erbij opeet. Ik heb de zalm wel vervangen door schouderham. Mijn man is een moeilijker eter maar hij had als eerste zijn bordje leeg. Zeker voor herhaling vatbaar.

  • Marianne

    Ik wil je bedanken voor de waarschuwing om toch echt mijn handen voor het eten te wassen, dat was in mijn geval wel nodig… wat is dit een portie LEKKER!
    Dank je wel voor het recept, dit was mijn eerste recept wat ik van jou probeerde maar er gaan er zeker meer volgen.

  • Carelien

    Een idee; door de saus van de witlof lasagne een ei  voor iets meer stevigheid en meteen extra eiwitten? Recept nog niet uitgeprobeerd maar ga het zeker doen.

     

  • Peter

    Een kritische noot wordt blijkbaar niet geplaatst dus nogmaals

    gerecht veel te nat (groenten niet gekookt, maar prima gaar)

    porties zijn wat mij betreft niet voor drie personen. Max twee personen

    hoeveelheid koolhydraten komen vaak niet overeen met producten die ik supermarkt kan kopen, wellicht dat je de producten in speciale winkels moet kopen

    • Anna-Karina Bericht auteur

      De reactie was eerder in de spamafdeling terecht gekomen. Ik kan er niets aan doen dat witlof veel vocht bevat, daarom adviseer ik ook om er een focaccia bij te maken. Een advies koop biologische groenten die bevatten vaak minder vocht. Wat betreft portiegrootte, dat is uiteraard nogal persoonlijk. Wat betreft het aantal khd, klik eens op de ingrediënten meestal vertel ik precies welke merken ik waar koop en welke tellers ik gebruik. Daar is namelijk heeeeeeeeel veel verschil tussen.

  • Jessica

    Van plan om deze ovenschotel vanavond te maken.. maar heb een vraagje:

    Los je de roomkaas in de slagroom op, op t vuur? Of kan dat gewoon koud?

    Ik hoor het graag!

    Groetjes

  • Yvonne

    Ik durf het bijna niet meer te zeggen, maar we hebben weer zo lekker gegeten! Begint wat eentonig te worden. Maar man, wat was dit lekker! Ik heb dit voor mijn man en mij met zalm gemaakt en voor mijn zoon met gerookte kipfilet. En ook dit gerecht is weer zo voor herhaling vatbaar. Ook de foccaccia erbij gegeten om het vocht op te deppen. Mmmmm……

      • Cona

        Ik heb het invriezen geprobeerd van deze lasagna. Niet echt een succes. Smaak blijft goed, maar wordt inderdaad erg ‘kledderig’ bij weer opwarmen. Tegenwoordig maak ik gewoon een één-persoons portie in een één-persoons ovenschaaltje.😊

  • nellie Klijsen

    Wat een heerlijk recept erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar. Heb het voor 1 persoon gemaakt en alles door 3 gedeeld,alleen 2 stronkjes witlof gebruikt was super.

  • Tjitske

    Geweldig recept!!! Een van mijn dochters wil dit wel dagelijks eten.  We zaten met z’n tweetjes echt te smikkelen!  Een lekker stevige bite! Mijn man en andere dochter durfden het niet aan om te proberen.  Helaas moeilijke eters in huis.  Ik ben zelfs de zalm vergeten mee te nemen uit de winkel…. dus dat maakt het vast nog lekkerder! 

     

    • Karin

      Vanavond hebben we dit heerlijke gerecht gegeten. Zeker voor herhaling vatbaar. Mijn lasagne zag er echter niet zo mooi uit als op de foto. Ik heb hem op 200 graden hetelucht en 25 minuten in de oven gehad. Heb je een tip voor mij, zodat ik de volgende keer ook een “stevige” lasagne heb?

      • Anna-Karina Bericht auteur

        Of ik een lesje bouwkunde wil geven, hahaha! De beste tip staat al in de beschrijving laagjes in verschillende richtingen om en om leggen. Ene laag van links naar rechts en je vorm leggen, andere laag er dwars op leggen. Het gerecht ook met een scherp mes aansnijden. De schotel is overigens wel vrij ‘nat’, maar dat hou je met zulke vochtbevattende ingrediënten als witlof en courgette altijd.

        • Karin

          Dank je wel voor je reactie. Ik heb de schotel in laagjes opgebouwd, maar toch….. Denk dat ik het de volgende keer iets langer in de oven laat staan 🙂

  • Julie

    Heb de witlof lasagna gemaakt, super lekker. Ook de knolselderij rostie gemaakt, heerlijk

    Ga zeker het koolhydraatarm courgette brood maken, lijkt me heerlijk, groetjes Julie

     

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Dank je! Grappig: ik ga zelf a.s. weekend toevallig 2 courgettebroden maken voor een feestje hier thuis. Ik weet nu al dat mensen het recept willen dus die lever ik erbij 😉

  • Evy

    Vandaag gemaakt en ooooh boy!! Súper lekker. Ik heb m’n bord net niet afgelikt maar wel helemaal droog gedept met het brood! Eentje om te bewaren voor ons 😉

  • cynthia

    Hallo,

    Deze schotel voor de tweede keer gemaakt en ik vind hem heerlijk! Complimenten!

    Ga zo door met de website, ik zag vandaag een nieuw recept voor koolhydraatarm brood, ga ik proberen.

    thx!

    groet, Cynthia

  • Marga

    Hoi,

    jeetje mina zeg, een aantal jaar geleden wilde ik ook koolhydraatarm gaan eten. Na een tijdje werd ik het zo zat, al die eieren en bifi-worstjes. Gisteravond kwam ik op deze site terecht toen ik aan het zoeken was naar lekkere dingetjes zonder suiker. WhoW!! Wat een heerlijke dingen staan er en ik ben meteen weer “om” om weer om te schakelen naar deze manier van eten. Niet zo zeer om af te vallen, maar om van de suiker af te komen. Vanavond aan de witlofschotel, ik heb nu al trek 😬

      • Marga

        Wat ik er van begrepen heb is dat als je echt even aan iets lekkers toe bent, beter iets van deze lekkere recepten met chocola bijvoorbeeld kan nemen dan een gebakje bij de bakker te halen. De laatste tijd zijn we echte snaaiers geworden. Maar als ik de lekkere toetjes en crackers zie dan zie ik er absoluut niet tegen op om iets verantwoords te nemen uit de hele rits van heerlijke dingen. Waar ik nog het meeste van op keek was het verschil tussen geraspte kaas kant en klaar of zelf even raspen. Morgen ga ik lekker verder met spitten en heb het idee dat dit geen dieet houden is maar lekker smikkelen zonder suiker, gewoon een nieuwe hobby 😀👍🏻

        • Anna-Karina Bericht auteur

          Inderdaad geen gebakjes van de bakker. Verder komt 2/3 van alle khd die je neemt eerst uit groente, daarnaast kan je het aanvullen met bijvoorbeeld khd-arme crackers (zelf maken) af en toe een toetje of 1 blokje chocola etc. Voor alle ‘lekkere dingen’ geldt eet ze niet dagelijks en gewoon met mate. Succes!

  • Leonie

    Ik wil dit morgen eten maar vandaag klaar maken en dan morgenavond in de oven. Is dit te doen of liever dit recept eten als ik meer tijd heb?

    Groetjes Leonie

  • Emmy van Wijk

    Gisteren deze witloflasagne gemaakt voor mijn vrienden uit Frankrijk. Ik kook toch ook al heel lang en heel lekker. Voor hen al meer dan 25 jaar. En de reactie op dit recept van hen was:

    “Ik heb nog nooit zo lekker gegeten bij jou”. Met dank aan Anna-Karina dus.

  • Joke

    Waarom de courgette in zout leggen? Is dit alleen voor de smaak of dient het een ander doel? Ik eet nl. natriumarm en dan brengt de zalm al genoeg zout mee

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Dat doe ik omdat de courgette dan zachter wordt (laat vocht los) daarna afspoelen en goed droog deppen. Zalm is inderdaad al ongelooflijk zout! Kan je zelf het best beoordelen of dat teveel is.

  • Annelies

    Gisteren gemaakt en gegeten. Het ging schoon op incl. het vocht. Zelfs mijn zoon (anti-lof) vond het heerlijk!! Gaan we vaker maken. Dank voor het delen.

  • Diane Meijer

    Wil graag wat recepten van U. Ben net een paar weken bezig en het gaat vrij redelijk maar moet er ongeveer 30 a 40 kilo kwijt met vriendelijke groet Diane

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Handige tips voor invriezen zijn vrij algemeen, deze zijn ook wel toe te passen op deze koolhydraatarme lasagne.

      • Gebruik uitsluitend verse ingrediënten bij de bereiding en dus geen vlees/vis/groente die al een keer ingevroren zijn geweest, die producten verliezen snel hun structuur en smaak.
      • Laat het eerst goed -afgedekt- afkoelen voordat je het invriest.
      • Gebruik géén alufolie voor het afdekken maar huishoudfolie tegen het uitdrogen
      • Maak aparte porties en doe het in geschikte schaaltjes of zakjes. Of alles in 1 diepvriesbestendige schaal
      • Ontdooi het gerecht eerst helemaal (een avond van tevoren in de koelkast zetten) voor je het weer verwarmd.
      • Plak of schrijf er een label op met de datum, de meeste gerechten zijn dan ongeveer 2-3 maanden houdbaar.
  • Astrid

    Ik heb dit weekend de witlof-lasagne gemaakt: overheerlijk!!! Ook wat aanpassingen gedaan:
    De saus heb ik gemaakt met 200g ricotta, een flinke eetlepel groene pesto en een handje geknipte koriander. Daarbij nog wat amandelmelk tot het vloeibaar genoeg was. Ik heb ook ieder laagje zalm flink gepeperd. De mozzarella heb ik vervangen door 2 plakken geitenkaas.

    Het was superlekker. Mijn man vond het lekkerder dan de macaroni met ham en kaas voor de kinderen 🙂

    Groeten
    Astrid

  • Agnes

    Beste Anna-Karina,

    Ik vind jou website heel mooi en overzichtelijk. De foto’s bij de recepten maken het helemaal af. Bedankt dat je deelt jouw recepten 🙂

    Ik heb me vorige week aangemeld voor de nieuwsbrief en daar ben ik heel blij om! Vandaag heb ik de Witlof lasagne Recept gemaakt en de lasagne is overheerlijk! Ik moet wel bekennen dat ik een paar ingrediënten heb vervangen omdat ik die niet thuis had. De zalm is ontbijtspek geworden, slagroom=kookroom (helaas iets meer koolhydraten) en de bieslook=dille. Ik heb gesmuld en niet alleen mijn vingers maar ook het boord bij afgelikt hahahha.

    Hartelijke groet,
    Agnes

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Hoi Agnes,
      Mijn recepten zijn geen wetten hoor, ik juich ieders eigen creativiteit van harte toe! Het gaat erom dat je eten lekker én gezond is. Als mensen mijn recepten inspirerend vinden ben ik een blij mens. Dank voor je complimenten.

      Hartelijke groet terug!
      AK

Pagina 1 van 11