witlof lasagne

Witlof lasagne om je vingers bij af…

Wassen jullie altijd braaf je handen voordat je gaat eten? Bij deze witlof lasagne raad ik je dat zeker aan, want het is werkelijk om je vingers bij af likken, zo lekker! Met een dubbele portie groente: Courgette én witlof en alle goede vetten uit zalm is deze witlof lasagne een supergezonde maaltijd die er ook nog feestelijk uitziet door de mooie laagjes. Heerlijk met een broodje focaccia en een kommetje goede olijfolie. En wat versgemalen peper en zout. Zo mjum! Reken per portie 5,2 gram koolhydraten voor de witloflasagne en ongeveer 1 g khd voor de focaccia. Mocht je niet van gerookte zalm houden (die mensen bestaan blijkbaar) neem dan Quorn fijngehakt, speckjes van DVS of (vega) ham, ook heel appetijtelijk.

Lasagne bouwkunst

De witlof lasagne is heel goed snijdbaar als je de laagjes steeds dwars op elkaar legt in plaats van in dezelfde richting. Je krijgt daardoor een mooi stevig bouwsel. Het recept is voldoende voor 3 normale porties. Je maakt er een complete maaltijd van voor 4 personen met een lekkere tomatensalade erbij en reepjes focaccia.. Het gerecht kan namelijk best vocht loslaten, daar doe je nu eenmaal weinig tegen. In elk geval geen zout bij de witlof en of rauw gebruiken. NB: Biologische groenten bevatten over het algemeen minder vocht!

Wil je een sneller witlofgerecht dan de witloflasagne? Probeer dan eens onze tophit: witlof met zalm in room.

witloflasagne

Zo maak je de witlof lasagne

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

witloflasagne met focaccia

Witlof lasagne met focaccia, om je vingers bij af…

door Anna-Karina van Denderen
Bij deze witlof lasagne raad ik je aan om vooraf echt je handen te wassen, want het is werkelijk om je vingers bij af likken, zo lekker! Met dubbele groente!
4.79 van 14 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: lasagne, ovengerecht
Voorbereiden: 10 min
Koken: 30 min
Totale tijd: 40 min

Voedingswaarden

5,2 gram koolhydraten per portie + 1 voor de focaccia
Koolhydraten 6.2 g

Uit recept

3 porties met focaccia

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Ingrediënten

  • 350 g courgette - 5,6 khd
  • 3-4 stronken witlof - 3,5 khd (500 gr. schoongemaakt)
SAUS
LAAGJES

Bereiden

  • Snijd de courgette in dunne plakken met een goede of brede dunschiller. Bestrooide plakken met wat zout en laat 10 minuten vocht onttrekken. Spoel daarna af en dep goed droog.
  • Snijd de onder kant van de witlof en haal alle blaadjes los van de stronk. Blancheer de blaadjes 1-2 minuten, zonder zout! Giet de witlof in een vergiet en laat heel goed uitlekken.
Sommige mensen gebruiken zowel de courgetteplakken als de witlofblaadjes rauw in het bouwsel. Dan wordt de schotel minder vochtig.
  • Snijd voor de topping de mozzarella met een grote (stevige) eieresnijder in dunne plakken.
SAUS
  • Voor de saus los je de kruidenroomkaas op laag vuur op in de slagroom. Breng op smaak met bieslook.
Samenstellen en bakken
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
  • Begin met een laagje saus onderin de ovenschaal, vervolgens een laagje witlof, laagje zalm en dan een laagje courgette. Leg de volgende lagen dwars op de vorige laag zodat je een steviger bouwsel krijgt. Herhaal tot je ingrediënten op zijn. Dek de witlof lasagne af met de plakjes mozzarella. Maal er peper over en tot slot nog wat geraspte kaas.
  • Bak 20-25 minuten of tot de kaas mooi goudgeel kleurt.
  • Snijd de witlof lasagne met een scherp mes in stukken. Serveer met reepjes focaccia. En een simpele tomatensalade. Eet smakelijk! Pas op je vingers...

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 11.439 keer, 1 vandaag)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

173 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
173
0
Lees reacties en vragen, of laat er zelf één achter.x
()
x