waterkerssoep

Waterkerssoep, goed voor je!

Eén van de meest bijzondere smaken die ik ken is die van waterkers. Het is zo onvergelijkbaar. Het is alsof je kunt proeven dat het goed voor je is. Heerlijk als salade en goed te combineren met bijvoorbeeld komkommer, noten en kaas. Vandaag gebruiken we waterkers in een warme vorm, in een overheerlijk soepje! Ook daarin komt die typische intens groene smaak volledig tot zijn recht. Waterkerssoep is eenvoudig te maken, met simpele maar daarom niet minder lekkere ingrediënten: bleekselderij, wortelpeterselie, knoflook en sjalotten. Samen vormen ze een prachtige combinatie.

Bijzondere groei van waterkers

Er is een bijzondere verklaring waarom waterkers eigenlijk waterkers heet, wist je dat? Waterkers behoort tot de kruisbloemigen en is hiermee familie van onder andere de radijs en tuinkers. Het is ontstaan vanuit het moeras, en het groeit nog steeds in beddingen van riviertjes of beekjes. Je kunt dus wel zeggen dat het plantje verzot is op water. De planten dienen alleen uit stromend water geoogst te worden, anders kan een bacteriële infectie optreden. Dus de naam waterkers is helemaal terecht! Doorgeschoten planten, dus zodra ze bloeien, zijn ze niet meer voor consumptie geschikt. 

Verder bevat waterkers veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Per 100 gram zit er zo’n 1,5 gram vezels en 3 gram eiwitten in. En het is ook nog eens heel erg koolhydraatarm: 0,8 gram per 100 gram!

waterkerssoep

Kijk hier voor andere voortreffelijke soepen.

Zo maak je Waterkerssoep

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


waterkerssoep

Waterkerssoep, goed voor je!

door Hans van Deelen
Je proeft dat het goed voor je is. Vandaag gebruiken we waterkers in een warme vorm, in een overheerlijk soepje met een intens groene smaak!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 77

5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Amuse & Borrelhapje, Lunch, Voorgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: groente, soep
Voorbereiden: 10 min
Koken: 20 min
Totale tijd: 30 min

Voedingswaarden

2,5 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 2.5 g

Uit recept

4 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Fruit sjalotten, bleekselderij en wortelpeterselie 5 minuten in de boter.
  • Voeg 500 ml bouillon toe en laat 11 minuten zachtjes koken.
  • Doe de klein gesneden waterkers erbij en laat twee minuten meekoken.
  • Voeg 250 ml amandelmelk toe en pureer de soep. Laat doorwarmen. Let op dat het niet overkookt. Voeg eventueel zout en/of peper toe (eerst proeven!).
  • Serveer de soep met in elk kopje of bord een takje waterkers.
  • De bijzondere smaakcombinatie maakt deze soep ook extra geschikt voor feestdagen. Serveer 'm in dat geval met een dot halfgeslagen slagroom met wat zout en peper.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 106 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 reacties op “Waterkerssoep, goed voor je!”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like