lekker veel verse groente-koolhydraatarm-lowcarb

Waarom koolhydraatarm eten – INFO

Er zijn tal van redenen waarom koolhydraatarm eten goed voor je is. Wil je afvallen of  je gewicht onder controle houden? Of streef je naar een betere  algehele gezondheid of wil je je goede gezondheid behouden? Sinds wij zelf koolhydraatarm eten zijn we een stuk fitter en AK’s chronische eczeem, waar ze haar leven lang al mee rondloop, is verdwenen!

Koolhydraatarm eten, kennis

Het is heel nuttig is om een klein beetje kennis te hebben van de achtergronden van een koolhydraatarme leefstijl. In een goede bibliotheek en op de juiste websites vind je hoge bergen theorie over hoe onze stofwisseling werkt, wat gezonde voeding is etc. In dit stuk vertellen we je beknopt wat je minimaal zou moeten weten voor je besluit koolhydraatarm te gaan eten. We hebben voor deze informatie geput uit diverse bronnen en ons eigen stuk samengesteld.

 

Enkelvoudige en meervoudige koolhydraten

Koolhydraten leveren energie aan het lichaam. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers en zetmeel die we uit voeding halen. We maken onderscheid tussen enkelvoudige en meervoudige koolhydraten.

Enkelvoudige koolhydraten vind je in fruit, melk en groenten, maar ook in frisdrank, koekjes en snoep. In fruit, melk en groenten zitten ook vezels, mineralen en vitaminen. Frisdrank, koek en snoep hebben die belangrijke voedingsstoffen niet: je lichaam heeft er verder niets aan. “Fout” dus.
Meervoudige koolhydraten kosten het lichaam meer energie om in glucose om te zetten. “Goed” dus.
Verder heb je nog vezels: dit zijn onverteerbare, meervoudige koolhydraten die nauwelijks calorieën leveren maar je wel een vol gevoel geven. “Heel goed” dus.

Koolhydraatarm, bloedsuikerspiegel en verzadiging

Wanneer je eet, wordt je voeding omgezet in glucose en stijgt het glucosegehalte in je bloed. Bij koolhydraten gebeurt dit sneller dan bij eiwit of vet. Je lichaam maakt vervolgens insuline aan om de bloedsuikerspiegel te regelen en ervoor te zorgen dat het voedsel wordt omgezet in energie. Een overschot aan koolhydraten wordt omgezet in lichaamsvet.

Koolhydraten kunnen een lage of een hoge glycemische index hebben. Dit is een maat voor de snelheid waarmee glucose uit koolhydraten in het bloed beschikbaar komt. Koolhydraten met een lage glycemische index doen de bloedsuikerspiegel langzaam stijgen en dalen, waardoor je langer een verzadigd gevoel zal hebben.

Het belang van voldoende eiwitten en goede vetten

Als je koolhydraatrijke producten achterwege laat, dan is je lichaam de belangrijkste energiebron kwijt. Je hebt natuurlijk energie nodig hebt om goed te functioneren, dus je lichaam gaat op zoek naar andere energiebronnen. Dat zijn eiwitten en vetten. We willen echter voorkomen dat het lichaam eiwitten (spieren) gaat verbranden. Daarom is het heel belangrijk om voldoende eiwitten in je voeding op te nemen, deze beschermen je tegen spierafbraak. Als er voldoende eiwitten zijn zal je lichaam automatisch overschakelen op het verbranden van vetcellen om aan de nodige energie te komen, we spreken dan van ‘in ketose zijn’.

Tot zover de theorie achter het beperken van koolhydraten. Hoeveel koolhydraten, eiwitten en goede vetten eet je dan? De diverse diëten hebben elk een iets andere kijk op de soorten en hoeveelheden en verhoudingen die je zou moeten eten voor het gewenste resultaat.

 

(Gezien 1.668 keer, 2 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

25 reacties op “Waarom koolhydraatarm eten – INFO”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like