Waarom koolhydraatarm eten – INFO 21

lekker veel verse groente-koolhydraatarm-lowcarb

Er zijn tal van redenen waarom koolhydraatarm eten goed voor je is. Wil je afvallen of  je gewicht onder controle houden? Of streef je naar een betere  algehele gezondheid of wil je je goede gezondheid behouden? Sinds wij zelf koolhydraatarm eten zijn we een stuk fitter en AK’s chronische eczeem, waar ze haar leven lang al mee rondloop, is verdwenen!

Koolhydraatarm eten, kennis

Het is heel nuttig is om een klein beetje kennis te hebben van de achtergronden van een koolhydraatarme leefstijl. In een goede bibliotheek en op de juiste websites vind je hoge bergen theorie over hoe onze stofwisseling werkt, wat gezonde voeding is etc. In dit stuk vertellen we je beknopt wat je minimaal zou moeten weten voor je besluit koolhydraatarm te gaan eten. We hebben voor deze informatie geput uit diverse bronnen en ons eigen stuk samengesteld.

 

Enkelvoudige en meervoudige koolhydraten

Koolhydraten leveren energie aan het lichaam. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers en zetmeel die we uit voeding halen. We maken onderscheid tussen enkelvoudige en meervoudige koolhydraten.

Enkelvoudige koolhydraten vind je in fruit, melk en groenten, maar ook in frisdrank, koekjes en snoep. In fruit, melk en groenten zitten ook vezels, mineralen en vitaminen. Frisdrank, koek en snoep hebben die belangrijke voedingsstoffen niet: je lichaam heeft er verder niets aan. “Fout” dus.
Meervoudige koolhydraten kosten het lichaam meer energie om in glucose om te zetten. “Goed” dus.
Verder heb je nog vezels: dit zijn onverteerbare, meervoudige koolhydraten die nauwelijks calorieën leveren maar je wel een vol gevoel geven. “Heel goed” dus.

Koolhydraatarm, bloedsuikerspiegel en verzadiging

Wanneer je eet, wordt je voeding omgezet in glucose en stijgt het glucosegehalte in je bloed. Bij koolhydraten gebeurt dit sneller dan bij eiwit of vet. Je lichaam maakt vervolgens insuline aan om de bloedsuikerspiegel te regelen en ervoor te zorgen dat het voedsel wordt omgezet in energie. Een overschot aan koolhydraten wordt omgezet in lichaamsvet.

Koolhydraten kunnen een lage of een hoge glycemische index hebben. Dit is een maat voor de snelheid waarmee glucose uit koolhydraten in het bloed beschikbaar komt. Koolhydraten met een lage glycemische index doen de bloedsuikerspiegel langzaam stijgen en dalen, waardoor je langer een verzadigd gevoel zal hebben.

Het belang van voldoende eiwitten en goede vetten

Als je koolhydraatrijke producten achterwege laat, dan is je lichaam de belangrijkste energiebron kwijt. Je hebt natuurlijk energie nodig hebt om goed te functioneren, dus je lichaam gaat op zoek naar andere energiebronnen. Dat zijn eiwitten en vetten. We willen echter voorkomen dat het lichaam eiwitten (spieren) gaat verbranden. Daarom is het heel belangrijk om voldoende eiwitten in je voeding op te nemen, deze beschermen je tegen spierafbraak. Als er voldoende eiwitten zijn zal je lichaam automatisch overschakelen op het verbranden van vetcellen om aan de nodige energie te komen, we spreken dan van ‘in ketose zijn’.

Tot zover de theorie achter het beperken van koolhydraten. Hoeveel koolhydraten, eiwitten en goede vetten eet je dan? De diverse diëten hebben elk een iets andere kijk op de soorten en hoeveelheden en verhoudingen die je zou moeten eten voor het gewenste resultaat.

 Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 gedachten over “Waarom koolhydraatarm eten – INFO

 • Roos

  Wat een interessante website heb je. Ik ben nu 2 dagen bezig met koolhydraatarm eten, echter vraag ik me toch iets af. Hoe effectief/gezond is koolhydraatarm eten voor je als je geen lichaamsbeweging kunt hebben. Ik wil namelijk heel graag weer een gezondere leefstijl aannemen wat betreft voeding, omdat ik helaas niet kan bewegen momenteel. Heb jij hier enig idee van?

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Jazeker dan is het ook effectief, al zul je dan de waardes moeten aanpassen aan je verbruik. Uiteindelijk geeft de weegschaal aan of je voldoende eet of teveel. Onderaan in het artikel staat een link, als je die volgt kom je op de pagina die je vertelt hoe je dat uit kunt rekenen voor je persoonlijke situatie.

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Ja dat kan prima hoor. Al zul je wellicht wat vaker koolhydraatrijkere producten kunnen toevoegen en/of vervangen. Mocht je toch van de koop af willen zien laat het me dan weten!

 • Anneke

  Hallo Anna Karina,

  Begin nog maar net. Maar heb verschillende recepten gezien waar slagroom in wordt gedaan.

  Nu heb ik last van cholesterol en is slagroom dus niet goed voor mij. Is er iets wat het kan vervangen?

  • KoolhydraatarmRecept.NL Bericht auteur

   Ik ben geen arts of voedingsdeskundige. Als receptenmaker zou ik zeggen: hangt van het recept af. De ene keer zou je crème fraîche kunnen nemen, de andere keer beter iets als roomkaas, mascarpone of ricotta. Verder even met een arts overleggen.

 • Erna

  Hallo Anna Karina,

  Even een vraagje; doordat je bij een khd-arme leefwijze uiteraard geen brood eet, vraag ik me af of je een tip hebt hoe je aan voldoende jodium in je voeding komt. Ik neem momenteel miltivitamines met jodium, maar misschien heb jij wel een goede andere tip?

 • Joke

  hallo Anna Karina,

  hartelijk dank voor alle info, recepten enz. Ben grote fan van je website, eet vaak wat jij hebt verzonnen en daar wil ik je graag voor bedanken… dus bij deze! Ik hoop dat je nog lang doorgaat!!

  warme groet Joke

 • Danielle

  Ik ben een tijdje geleden onder begeleiding van een dietiste koolhydraat arm gaan eten om te proberen mijn suikerspiegel naar beneden te krijgen. Ik heb geen overgewicht maar toch diabetes type 2. Zit in de familie. Kwam jouw site tegen en sindsdien heb ik een aantal recepten geprobeerd. Alles is even lekker, complimenten hoor! Ben erg blij met de brood achtige recepten want brood mis ik wel, en dat er zelfs ijsjes en cakes op staan, fantastisch! Ik heb afgelopen week bloed laten prikken en krijg binnenkort de uitslag, ben heel benieuwd of het heeft geholpen!

   • Danielle

    Hoi! Ik ben inmiddels 5 maanden bezig met minder koolhydraten eten omdat mijn medicijnen niet werkten. Er moest iets gebeuren, anders had ik insuline moeten gaan spuiten. Ik eet dus geen brood, pasta, rijst, aardappels en ook geen met suiker gezoete voeding. Wel alle andere groente en ook gewoon fruit. Het werkt zo goed dat ik sinds kort een derde van mijn medicijnen weg mag laten. Nu is het de vraag of mijn glucosewaarden ook zonder deze derde laag blijven. Als dat niet zo is ga ik weer de dosis nemen van voorheen, maar heb ik in ieder geval voorkomen dat ik moest gaan spuiten. Bedankt voor de mooie site, ik heb er heel veel aan gehad toen ik moest gaan bedenken je dat nou eigenlijk doet, eten zonder koolhydraten ?